Hronika

Zatvorske zidine nijesu prepreka za kriminalne obračune

ZIKS

Zidovi i bodljikave žice. Nadzorne kamere, lisice, zatvorske ćelije i samice. Pogled kroz prozor i rešetke, sprovodnička služba, prebrojavanje dio je svakodnevice života osuđenika i pritvorenika Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS). Ono što posebno privlači pažnju jesu obračuni crnogorskih kriminalnih klanova koji imaju svoj nastavak iza zatvorskih zidina, piše Dan.

Prema ranijim statistikama govorilo se da je svaki drugi zatvorenik u UIKS-u povratnik. Spuški zatvor poznat je među zatvorenicima, a i šire, po napadima i sukobima među onima koji su se zbog kršenja zakona našli iza zatvorskih zidina. Oni koji završe u pritvoru ili na služenju robije u određenim balkanskim zatvorima samo po pričama mogu da naslute kako će im prolaziti dani između četiri zida, ukoliko nemaju prethodnog robijaškog iskustva.

Fizički i verbalni sukobi su pojava i u ovom zatvoru, a neke od njih karakteriše brutalnost. Tako je 2016. godine pritvorenik Igor Božović napadnut kada je poliven vrelim uljem.

Nadležnom tužilaštvu je zbog toga ranije privođen zatvorenik Jovan Jovanović. Iste godine javnost je uzdrmala vijest kada je Dalibor Đurić ubijen hicem iz snajpera dok je vježbao u spoljnoj teretani poluotvorenog odjeljenja u zatvoru u Spužu.

Ispred ovog zatvora se i 2014. godine dogodilo ubistvo kada je ubijen Baranin Andrija Mrdak. Jedan od osumnjičenih za to ubistvo je Darko Gejsler, koji nije dostupan crnogorskim istražnim organima. U ovom zatvoru zabilježeni su i napadi improvizovanim bodežima, pokušaji unošenja nedozvoljenih predmeta, telefona, raznih poruka, pa čak i narkotika.

Nikšićanin Ranko Radulović, koji prema evidenciji policije važi za osobu blisku “škaljarskom klanu, izboden je početkom juna u spuškom istražnom zatvoru. Radulović je tada lakše povrijeđen.

Imovina nekih od službenika ovog zatvora je bila na meti napada osoba koje se povezuju sa boravkom unutar ZIKS-a. Čak se zbog nekih incidenata i pokušaja bjekstva vodio postupak ispitivanja da li su zatvorski službenici imali propusta u svojim aktivnostima unutar zatvorskih zidina i da li su prekršili zakon i sarađivali sa osobama iz kriminalnog svijeta.

Tokom 2018. i 2019. godine u Upravu za izvršenje krivičnih sankcija nedozvoljeno je unijeto 735 mobilnih telefona.

Nadležnima nije uvijek lako utvrditi ko je odgovoran za unošenje pomenutih telefona, ali se nekada i među osumnjičenima nađu pojedini zatvorski službenici koji odgovaraju pred disciplinskom komisijom.

Vozač jednog od preduzeća koje je poslovalo sa Zavodom za izvršenje krivičnih sankcija J.B. iz Podgorice uhapšen je početkom 2017. godine, jer je, kako se sumnjalo, tada u zatvor pokušao da unese oružje i municiju. Nedozvoljeni predmeti, prema tadašnjim saznanjima, bili su namijenjeni pripadnicima jednog kriminalnog klana koji su planirali bjekstvo iz zatvora.

Poznato je da oni koji su uhapšeni prilikom određivanja u kojoj će pritvorskoj ćeliji ili sobi za izdržavanje presudom izrečene zatvorske kazne boraviti sortiraju se tako da bude što manji rizik za nastanak sukoba sa zatvorskim cimerima, a i samim tim što manje nepoželjnog posla za nadležne.

Ipak, ni to nije uvijek rješenje, jer nerijetko, pogotovo navodni članovi “škaljarskog” i “kavačkog” klana, pritvorenici nađu način i međusobno nastave obračune i pored zatvorskih nadzora.

Može se reći da što duži boravak osuđenici i pritvorenici imaju u spuškom zatvoru, to bolje ostvare određene veze i konekcije kako bi pokušali da ostvare svoje planove, koje nekada osujeti policija otkrivajući ih na vrijeme.

Pojedini zatvorski policajci nekada su glavna karika za održavanje veze i prenošenje poruka među članovima klanova.

Policajac u bjelopoljskom zatvoru Danilo Femić (36) nedavno je saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu u okviru istrage o ubistvu Novljanina Šćepana Roganovića zbog navodne povezanosti sa  “škaljarskim klanom”.

Prema nezvaničnim informacijama, jedan od osumnjičenih za ubistvo Novljanina pristao je da bude svjedok saradnik i zbog toga ne boravi u spuškom, već u bjelopoljskom zatvoru, gdje mu je Femić, kako tvrdi, prenosio poruke “škaljaraca” i naveo gada se predomisli oko statusa svjedoka saradnika, ali je taj Novljanin opet promijenio odluku i sve priznao.

Send this to a friend