Hronika

Zbog korupcije, utaje poreza i pranja novca podnijete prijave protiv 183 osobe

Od kada je osnovano Specijalno policijsko odjeljenje za organizovani kriminal procesuirano je 140 osoba. U borbi protiv visoke korupcije, utaje poreza i pranja novca, za dvije i po godine, podnijete su krivične prijave protiv 183 osobe. Sumnja se da je u tim predmetima pričinjena materijalna šteta veća od 30 miliona eura. Rukovodilac specijalnog tima, Dragan Radonjić, kazao je za TVCG da su u obradi i drugi predmeti iz nadležnosti Specijalnog tužilaštva.

Borba protiv kriminalnih grupa i rasvjetljavanje teških krivičnih djela, samo su neki od zadataka Specijalnog policijskog odjeljenja  Za dvije i po godine od osnivanja, radili su na brojnim, poznatim slučajevima.

“Od kojih su javnosti najinteresantniji predmeti radnih naziva-kontra, štit, šado, sidnej, tehničar, školjka, teških ubistava Đurić Dalibora, Šaković Miloša i Radivoja Jovanovića, Borete Đorđević i Zečevič Dragana. U ovim predmetima procesuirano je 140 lica”, kazao je rukovodilac Specijalnog policijskog odjeljenja, Dragan Radonjić.

Da je veliki broj likvidacija spriječen, potvrđuju i rezultati posljednjih velikih akcija realizovanih po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva. Taj tim ipak vodi borbu na više frontova, protiv visoke korupcije, utaje poreza i pranja novca.

“Pa su iz ove oblasti, podnešene krivične prijave protiv 183 lica, i to u sljedećim predmetima: Primorka, predmeti bivših gradonačelnika Podgorice i Bara, protiv javnog izvršitelja, predmeti Građovo, Boksiti, A2A, Vardar jedan i dva. Takođe, izdvojio bih i predmet protiv 15 lica zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo pranje novca u kome je krivični postupak pokrenut i protiv predsjednika jedne političke partije i drugih lica”, kazao je Radonjić.

Sumnja se da je u svim tim slučajevima pričinjena materijalna šteta viša od 30 miliona eura. Kada je u pitanju borba protiv krijumčarenja, Radonjić ističe dobru saradnu sa partnerskim službama.

“Pa je u tim predmetima zaplijenjeno preko 11 hiljada paketa cigareta koje su namijenjene prodaji na crnom tržištu a čija vrijednost prelazi više od 10 miliona eura”, dodao je Radonjić.

Nakon dvostrukog ubistva u centru Podgorice, kada su stradali Miloš Šaković i Radivoje Jovanović i tadašnjeg prijedloga Vijeća za nacionalnu bezbjednost da se formiraju timovi za borbu protiv organizovanog kriminala, kapaciteti Specijalnog policijskog odjeljenja su pojačani sa 20 na 30 pripadnika, na rok od jedne godine. Ipak, očekuju da će u međuvremenu izmjenama akta o sistematizaciji biti potvrđeno njihovo trenutno brojčano stanje. Nakon što je Specijalni tim dobio pojačanje, za samo par mjeseci, procesuirali su skoro 40 osoba.

12 Komentara na "Zbog korupcije, utaje poreza i pranja novca podnijete prijave protiv 183 osobe"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend