Hronika

Zbog napada na sutkinju Sari Vidak prijeti kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina

Sara Vidak (Foto: Facebook)

Interesovanje srpskih medija za slučaj njihove državljanke Sare Vidak (20) koja se nalazi u privoru u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu zbog napada na sudiju kotorskog Suda Jelenu Stanišić danima ne jenjava.  Njihov medijski napad na Crnu Goru nastavljen i nakon odbijanja da se Sari Vidak ukine pritvor. Za napad na sudiju dok obavlja službenu dužnost, kako piše u Krivičnom zakoniku Crne Gore, predviđena je zatvorska kazna u trajanju od  tri mjeseca do pet godina.

Slučaj Vidak srpski mediji otvoreno su pretvarili u politički problem.

<<<Beograđanka uhapšena odmah nakon napada na sutkinju u Kotoru<<<

Naime, cijeli slučaj ispolitizovali su kako mediji, tako i prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić koji je kazao da osuđuje hajku u crnogorskim medijima bez, kako tvrdi, ikakvih dokaza. A da li je baš tako? I da li država Srbija ne sankcioniše one koji napadaju njihove sudije? Sve navodi na zaključak da je ovo još jedan u nizu orkestriranih napada na Crnu Goru, kako bi se skrenula priča o pitanju Kosova.

<<<Dačić o hapšenju Beograđanke koja je napala sutkinju: Osuda hajke bez dokaza<<<

Danas je slučaj Vidak komentarisao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je novinarima saopštio da Srbija prati cijeli slučaj, kao i da je ovim povodom razgovarao sa ministarskom pravde Srbije Nellom Kuburović.

“Ono što mi kao Srbija možemo da uradimo, činimo. Koliko možemo kao država mi činimo i to treba da znaju i njeni roditelji”, poručio je Vučić.

Podsjećamo da je vanraspravno vijeće Osnovnog suda u Kotoru odbilo juče prigovor advokata na određivanje pritovra Beograđanki Sari Vidak, tako da ona ostaje u pritvoru do 30 dana koji joj je odredio sudija za istragu Osnovnog suda u Kotoru.

<<<Nema ukidanja pritvora: Sara Vidak ostaje u zatvoru<<<

Sudija Špiro Pavićević je pritvor odredio ranije po zahtjevu osnovnog državnog tužilaštva, koje Vidak (20) tereti da je počinila krivično djelo napad na službeno lice, odnosno sudiju Suda za prekršaje u Kotoru Jelenu Stanišić.

Sutkinja Stanišić je ispričala da je Sara Vidak fizički napala nakon što je njenom dečku izrekla prekršajnu kaznu. Međutim, Vidak tvrdi da je sudija nju najprije verbalno i fizički napala, a kada je navodno shvatila šta je uradila optužila je djevojku da ju je napala dok je obavljala dužnost.

Napad na sutkinju Stanišić osudili su ranije ministar pravde Zoran Pažin, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, kao i Idruženje sudija Crne Gore.

<<<Napad na sutkinju Stanišić poprima politički karakter<<<

U Krivičnom zakoniku Crne Gore navodi se da onome ko silom ili prijetnjom da će neposredno upotrijebiti silu spriječi službeno lice u obavljanu službene radnje prijeti kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Ukoliko se sudiji upute uvrede ili mu se nanese laka tjelesna povreda ili prijeti upotrebom oružja dok je na službenoj dužnosti počinilac može biti osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od tri mjeseca do pet godina.

A.O.

295 Komentara na "Zbog napada na sutkinju Sari Vidak prijeti kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend