Hronika

Zeković: Slučaj Veska Akovića važan za našu demokratiju

Aleksandar Saša Zeković/ foto: Gradski portal
Aleksandar Saša Zeković/ foto: Gradski portal

Aktivista za ljudska prava Aleksandar Saša Zeković, dugogodišnji član i predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije, prokomentarisao je za portal CdM prelazak državne granice delegacije Srpske pravoslavne crkve prilikom dolaska u Podgoricu na tajno potpisivanje ugovora sa Vladom Crne Gore.

“Reakcija premijera Dritana Abazovića je neprimjerena i protivna svemu onom što se očekuje od nekog ko vodi zemlju koja pristupa Evropskoj uniji i treba da dokaže da su izgrađene ili da se stvarno izgrađuju institucije koje su u stanju, da u svakoj situaciji, i bez političkih i drugih uticaja, primjenjuju zakone”, kaže Zeković za CdM.

Prema njegovim riječima, svjedočimo ponovnoj političkoj zloupotrebi i sve više možemo govoriti da se Uprava policije nažalost transformiše u stranački servis, u partijsku policiju Dritana Abazovića.

“Na toj liniji je i saopštenje Uprave policije “Policija tvrdi: Porfirije u Crnu Goru ušao u skladu sa odredbama Zakona o graničnoj kontroli“, kojim se ulazak srpskog patrijarha u zemlju proglašava zakonitim”, ocijenio je Zeković, koji je i jedan od lidera nadstranačkog Građanskog pokreta 21. maj.

On ističe da mu je žao što su ovoliko izražene podjele u Crnoj Gori pa se usljed toga gubi jedinstvo koje smo ranije imali kada se govori o konstruktivnom i objektivnom pristupu prema policiji, njenim operacijama ili kadrovima.

“To ne smijemo da izgubimo i to treba ostati zajednički interes kompletne medijske zajednice, civilnog društva, novinara koji specijalizovano prate rad policije i borbu protiv korupcije kao i stručnjaka”, ističe Zeković za portal CdM.

Zeković tvrdi da je pomoćnik direktora Uprave policije Dragan Klikovac, koji je zadužen za Sektor granične policije, je prekinuo redovnu, uobičajenu, liniju komunikacije i lanac komandovanja.

“Klikovac je iz određenih razloga, dakle po naređenju, preskočio u komunikaciji glavnog policijskog inspektora i načelnika Regionalnog centra granične policije „Centar“, Vaska Akovića, i uspostavio komunikaciju sa njemu podređinim licem. To nikako ne može biti uobičajena procedura i pretpostavljam da je Aković kao dugogodišnji iskusni starješina prepoznao očigledan nedostatak povjerenja, protivzakonitu aktivnost i profesionalnu degradaciju zbog čega je i odstupio sa rukovodeće pozicije”, smatra Zeković.

Naglašava da je delegacija SPC na osnovu usmenog odobrenja direktora Uprave policije ilegalno prešla državnu granicu Crne Gore vazdušnim putem izbjegavajući zvaničnu kontrolu i evidentiranje na zvaničnom graničnom prelazu na aerodromu u Golubovcima.

Na osnovu odobrenja direktora Uprave policije i pomoćnika direktora za Sektor granične policije, kaže Zeković, komandirka stanice granične policije na aerodromu Golubovci, Aleksandra Đukić, je realizovala fiktivno registrovanje u elektronskim evidencijama granične kontrole putnika, kao da su članovi delegacije i zvanično i stvarno ušli u Crnu Goru preko aerodroma.

“Kao strane štićene ličnosti, patrijarh SPC i njegova delegacija, svakako imaju pravo na određene privilegije prilikom kontrole i evidentiranja na aerodromu u smislu brzine i efikasnosti sprovođenja službenih radnji, a u cilju pružanja zaštite obavezno štićenim ličnostima i sveukupne bezbjednosti, ali to ne znači da je za takve radnje potrebno prekršiti više procedura i izvršiti više krivičnih djela takvim protivzakonitim i fiktivnim aktivnostima”, smatra Zeković.

On poziva nadležno državno tužilaštvo da provjere da li su policijski službenici i starješine koje su odobrile i/li su učestvovale u ovim aktivnostima izvršili neko od krivičnih djela poput nedozvoljen prelazak državne granice putem pomaganja, falsifikovanja i zloupotrebom službenog položaja.

Zeković kaže da na slučaj Veska Akovića treba gledati sa pojačanom pažnjom i posmatrati ga kao zviždača koji je ostavkom ukazao na protivzakonite aktivnosti zbog čega zaslužuje zaštitu države i demokratske javnosti.

“U tom svijetlu ovaj slučaj zavrijeđuje interesovanje međunarodnih partnera Crne Gore, nevladinih organizacija, državnog tužilaštva i Agencije za sprječavanje korupcije. Korupcija predstavlja najveću opasnost vladavini prava, demokratiji i ljudskim pravima a gotovo svi tvrdimo da zviždači imaju nezamjenjivu ulogu u borbi protiv nje”, poručio je on.

U saopštenju Uprave policije, ističe Zeković, nijednom riječju nije zaštićen profesionalni integritet starješine Veska Akovića.

Premijer Abazović ga je, prema ocjeni Zekovića, na konferenciji za štampu povodom stotinu dana njegove Vlade profesionalno degradirao što je zahtijevalo odlučnu reakciju Uprave policije ali i policijskog sindikata.

“Interesantno je i razočaravajuće da na vladinoj konferenciji za štampu nije reagovala ni potpredsjednica Vlade Jovana Marović. Njoj je i iz civilnog društva poznato, a i sada kada je pripalo da zahvaljući članstvu u Građanskom pokretu URA vodi resor evropskih integracija, koliko je zbog pristupanja EU slučaj Aković važan za unaprjeđenje odgovornosti i jačanje borbe proitiv korupcije i lošeg upravljanja”, ističe Zeković.

Zeković naglašava da je Aković inače policijski službenik, inspektor i starješina sa preko dvadeset godina iskustva u svim sektrorima policijske organizacije.

“Zbog savjesnog rada bio je i na udaru i kriminalnih struktura pri čemu se uz ostale pritiske suočavao i sa situacijama opasnim po život”, podsjeća Zeković.

On je naveo da je prilikom protesta tadašnje opozicije 2015. ispred Skupštine Crne Gore, kao predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije, pružio značajnu podršku i pomoć građanima koji su se suočili sa prekoračenjem policijskih ovlašćenja.

“Upravo zahvaljujući građanskom nadzoru policije prepoznata su brojna kršenja ljudskih prava a na osnovu tekovina, dakle ocjena, Savjeta za građansku kontrolu rada policije značajan broj građana je ostvario i materijalne kompenzacije zbog povrede prava. Međutim, tada smo se naročito bavili i pravima jednog policijskog službenika. Vesko Aković je povrijeđen kamenicom u predjelu glave, izgubio je svijest, pretrpio je tešku povredu glave zbog čega se i dugo liječio”, zaključio je Zeković.

A.O.

23

avatar
1000
12
11
0
 
18
pffMonte4everDadaDadaLaki
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Monte4ever
Gost
Monte4ever

Njegovo ime je VAsko. Vasko Aković. ❤️🇲🇪❤️

Dada
Gost
Dada

kako su se popovski botovi raspisali. Naprijed Zekoviću, ne dozvoli da se zataškaju nedjela koja čine izdajnici

Laki
Gost
Laki

Sjećam se da su protivnici Milovog režima sve koji su podržavali vladu zvali špijunima i plaćenicima.Misle li sad isto?

Laki
Gost
Laki

Bitno je sada da niko ne ćuti,a pogotovo ne naše političke stranke .Od 9 sati svi bitrebalu da su u skupštini i da reaguju na ovakve situacije kojih dnevno ima desetak i to na presovima ,a ne tvitovima

Pg.grad
Gost
Pg.grad

sve si dobro rekao…čeka se reakcija nvo i međunarodnih organizacija u CG ako ih ima…

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Gotovo je sa suverenom Crnom Gorom,jednostavno,previše je posrbica u zemlji,i Rimsko Carstvo se iznutra raspalo a ne mala Crna Gora. Decenije ispiranja mozga lažnom istorijom i mitomanijom,školovanje u Beogradu,funkcije a naročito crkva je učinjela svoje. Nije ovo malodušnost ali čovjek ponekad izgubi nadu,zbog stalnig napada srpskog sveta koji je na žalost mnogo jači od nas,a imaju veliku potporu u samoj… Više »

Fap
Gost
Fap

Jes taman koliko i ti…a maxe više dežurni protestantu… Koliko uzimaš za izlazak na protest? Ko si ti u stvari da zauzimas toliko medijskog prostora?

Djomaa
Gost
Djomaa

Fap,ne mlati.

Mirko
Gost
Mirko

Ko placa ovoga lika

Djomaa
Gost
Djomaa

Plaća ga ljubav prema Crnoj Gori.

Pop Vukovci
Gost
Pop Vukovci

Ni ti ne vjerujes u to sto pises

Dada
Gost
Dada

popovi sigurno ne

S'ćoška
Gost
S'ćoška

Ko tebe sluša

Djomaa
Gost
Djomaa

Njega svako čestit i privržen Crnoj Gori. Litijaši ljubite crne skute.

CRNOGORKA
Gost
CRNOGORKA

Bravo za Gosp. Akovića

J.J.J.
Gost
J.J.J.

A sto Zeko ne procesuiras? Zato sto znas da nema krivicnog djela i bice ti odbijena prijava kao i mnoge druge ili kao sve prijave 21.maja. mislim da ni jedna do sad nije prihvacena.

Soko
Gost
Soko

vec je predato!

J.J.J.
Gost
J.J.J.

E pa onda je sva prica suvisna. Mogla bi se tumaciti kao uticaj na sudstvo.

Dijamant
Gost
Dijamant

Đe je bio Vesko Aković kad su ušli u CG Velja nevolja i kompanija bez ikakvog znanja da da ostavku.

pljunjas
Gost
pljunjas

Dobro je kad u istu ravan stavljas Velja Nevolju i Prla. Bravo!

Kiklop
Gost
Kiklop

On je nacelnik granicne policije centar! A to je granice aerodrom i Bozaj!

Laki
Gost
Laki

Nije bio njegov sektor.A đe je bio Dritan i šef DB Vukšić Je li to moglo bez njih.Inače je Vukšić bio advokat Kavačkog klana

pff
Gost
pff

Velju Nevolju ti je Abazović ugostio pred nikšićke izbore i rezervisao im smještaj, što je i sam Abazi priznao, pa vidi čiji je gost bio.

Send this to a friend