Hronika

ZIKS ne da Kneževiću da koristi internet

Photo: CdM

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija ZIKS odbio je zahtjev jednog od lidera Demokratskog fronta Milana Kneževića da mu tokom služenja kazne bude odobreno korištenje mobilnog telefona sa internetom 24 časa dnevno.

Advokat Miroje Jovanović ističe, komentarišući tu odluku Ministarstva pravde i ZIKS-a, da se pokazalo kao naivno vjerovanje da je prošlo vrijeme Golih otoka.

“U tom svjetlu, zahtjev poslanika Milana Kneževića da mu se omogući upotreba interneta jeste samo izraz onoga što je potpuno normalan i opravdan zahtjev, u skladu sa standardima koje promovišu međunarodne organizacije. Stav Pažinovog službenika, izvjesnog Tomića, da odbije Milanov zahtjev, je u suprotnosti sa deklaracijom Ujedinjenih nacija iz maja 2011. godine, po kojoj je pristup internetu osnovno ljudsko pravo”, ističe Jovanović.

Kako kaže, bez namjere da polemiše sa službenicima režima, koji je formiran na osnovu izjava osobe sa Crvene Interpolove potjernice, kao advokat koji je zadužen za ustavno-sudsku zaštitu prava gospodina Kneževića, dodaće još nekoliko stvari.

“Dakle, kada se osuđene ubice šetkaju po regionu o trošku poreskih obveznika Crne Gore, potpuno je prirodno da se pjesniku i poslaniku uskrati pravo da putem interneta komunicira sa svojim prijateljima i političkim saborcima. Ovo više nije pitanje poštovanja osnovnih regula savremenog svijeta – ovo je šema ponašanja jednog retrogradnog sistema, u kojem, što si pismeniji i pošteniji, to imaš više šanse da budeš zatvoren, ili upucan”, poručio je Jovanović.

Član Predsjedništva DF-a Predrag Bulatović kaže da vrh Demokratske partije socijalista i Vlada uporno pokušavaju da ubijede javnost da je Knežević dobio pravednu i dobro odmjerenu zatvorsku kaznu i da je on zasluženo izdržava upravo sada.

“Štaviše, naglašavaju da je on zatvorenik kao i svaki drugi. Nažalost njima na ruku idu neke NVO i vrlo konkretni opozicioni političari koji ćute na zatvor Milana Knezevića, kao i na progon DF-a u drugim montiranim krivično-pravnim političkim procesima (državni udar i pranje novca)”, dodaje Bulatović.

Naglašava da je Knežević politički zatvorenik, te da je osuđen za nepostojeće krivično djelo.

“Kazna je politički motivisana i termin njenog izdrzavanja je precizno isplanirano. Trebalo je jednog od najuticajnijih i najpopularnijih opozicion političara, a savim sigurno najjačeg političkog borca protiv režima, poslati u zatvor uoči predsjedničkih i lokalnih izbora. On je eliminisan iz kampanje svoje stranke, kampanje DF, ali i iz kampanje opozicije za pobjedu nad Dps, uljučujući posebno kampanju u Podgorici i Zeti”, smatra Bulatović.

Prema njegovim riječima, Knežević je eliminisan iz kampanje svoje stranke, kampanje DF, ali i iz kampanje opozicije za pobjedu nad DPS-om, uljučujući posebno kampanju u Podgorici i Zeti.

“Ne samo da mu je određen zatvor već Pažin zabranjuje korištenje interneta poslaniku i predstavniku građana i naroda. Politička presuda i zatvorska kazna koju izdržava nijesu ukinuli ustavnu funkciju poslanika koju Milan Knežević ima i koju treba da vrši iako je u zatvoru, a za to mu je neophodno i da ima pristup savremenim srtedstvima komunikacije”, kaže Bulatović.

Stav VD Direktora Ziksa je, ocjenuje on, stav Pažina.

“Krijući se iza navodne jednakosti zatvorenika Pažin sve čini da diskriminiše i uskrati osnovna ljudska prava Milanu Kneževiću. Da nema jednakosti primjer je Radosav Lješković, komandant SAJ-a, čiji su podčinjeni pripadnici SAJ batinali, zlostavljali i mučili građane. On kao njihov rukovodilac koji ih je skrivao dobio je kaznu istu kao Milan. A izdržao je u bolnici. Dvadesetak dana koliko je bio u zatvoru, piše štampa, koristio je internet i pametni telefon. Ovo navodim da se potvrdi kakav je odnos Vlade i ministarstava prema slugama režima, a kako se pod okriljem Vlasti progoni borac za promjene i lider opozicionar”, podsjetio je Bulatović.

Ponovio je da su ključne institucije i pojedinci u njima zarobljeni od strane predsjednika i zamjenika predsjednika DPS-a.

“Optužujem Pažina i za opstrukciju pružanja zdravstvene njege u ZIKS-u Kneževiću. Podsjećam javnost da u zahtjevu za odlaganje izdržavanja kazne pored važnosti obavljanja političke funkcije u kampanjama za predsjedničke i lokalne izbore, naveo hitnu potrebu liječenja povrijeđenog ramena. Specijalac režima Boris Savić odbijajući zahtjev naveo je da se liječenje može sprovesti u ZIKS-u. Danas je 55. dan od kada je Milan u zatvoru, rame mu ne liječe, a stanje se pogorsava. Jedini ko to može da opstruira je javno nametljivi lažni dušebrižnik za ljudska prava i revnosni izvršilac naloga vrha režima i američke ambasade protiv DF”, zaključuje Bulatović.

Ž.N.

Send this to a friend