Hronika

Zločin bez tijela, ubistvo ili otmica?

Ilustracija

Suđenje za ubistvo Petrovčanina Nemanje Medina, čije tijelo nije pronađeno, otvorilo je polemiku u javnosti da li će optuženi u ovom slučaju Vladimir Ulama, Darko Mijović i Bogdan Milić biti osuđeni ili oslobođeni. Prvi put u Crnoj Gori je u toku sudski proces u kome su okrivljeni na optuženičkoj klupi, a tijelo žrtve još nije pronađeno. Medinov nestanak prijavljen je 8. avgusta 2016. godine.

Postavlja se pitanje za koje krivično djelo optuženi treba da odgovaraju – ubistvo ili otmicu.

Dio stručne i laičke javnosti smatra da se može dokazati da su okrivljeni ubili Medina, neki tvrde da je optužnica trebala da bude usmjerena na otmicu, te da ovakva možda čak znači i slobodu za one kojima se sudi.

Javnost dijeli mišljenje i o kaznama za ovakve zločine. Naravno, dok jedni tvrde da nema mjesta zatvorskoj kazni, drugi smatraju da treba biti izrečena dugotrajna kazna zatvora od 40 godina, najviša koja je propisana crnogorskim zakonom.

>>>Otac Vladimira Ulame: Neću da svjedočim zbog novinara, lažu>>>

>>>Brat stradalog Medina optužio Ulaminog oca za paljenje vozila>>>

Da zločin bez tijela postoji, smatra kriminolog Velimir Rakočević. Kako pojašnjava kriminolog, i ako nema leša ili dijelova leša, postoje brojni drugi dokazi na osnovu kojih može da se riješe ubistva.

“Ako se ne nađe tijelo, a postoji zaokružen sistem indicija i dokaza koji upućuju na određene osobe da su počinile ubistvo, naravno da se oni procesuiraju i u brojnim slučajevima osuđuju”, kazao je Rakočević za CdM.

Rakočević je istakao da u Evropi i SAD-u postoji sistem u kojem se na osnovu operativnih saznanja i dovoljno osnovane sumnje, bez pronalaska leša, može doći sa velikom pouzdanošću do direktnog utvrđivanja da je neko počinio ubistvo.

“Tome koriste i fornezičke nalaze raznih dokaza, praćenja lica, njihovog kretanja, materijalni i lični dokazi, alibi, analiza njihovog djelovanja, radnji prije i nakon izvršenja krivičnog djela”, dodao je Rakočević.

Advokat Vladimir Marinkov podsjetio je u razgovoru za CdM na “pravilo”- ako nema tijela, nema ni ubistva, ali smatra da se i bez tijela krivično djelo može dokazati.

“Ubistvo se može dokazati i bez postojanja tijela, uz pomoć dokaza, iskazom svjedoka ili priznanja krivice okrivljenih. Kada nema tijela, smatram da bi optužnica trebala da se odnosi na otmicu, a to zavisi od stava tužioca i do tada prikupljenih dokaza”, jasan je Marinkov.

Advokat je istakao da u ovakvim slučajevima, optužnica za ubistvo ide u prilog odbrani okrivljenih.

“I ne samo to, već takva optužnica koja, uslovno rečeno, oslobađa od krivice može dovesti do toga da oni koji su osumnjičeni za ubistvo više nikada ne budu pred sudom”, pojašnjava Marinkov.

Okrivljeni za ubistvo Nemanje Medina: Darko Mijović i Vladimir Ulama

>>>Svjedok tvrdi da Ulamu štiti stric koji je policajac>>>

>>>Zoran Ulama o sinovcu: Vladimir je jedno dobro dijete, nisam ga štitio>>>

Prema navodima optužnice,  optuženi se terete da su 8. avgusta 2016. na teritoriji Bara i Podgorice na podmukao način ubili Medina. Milić je, kako se navodi, pružio pomoć Ulami u prikrivanju. Dodaje se da su svjesno izvršili krivično djelo.

Žana Bojanić, Željka Bojanić

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MNE
Gost
MNE

Sudice Bog i onima koji se usudjuju komentarisati napamet. Sacekajmo da sta se zapravo desilo sa momkom i ko je zbilja odgovoran za to. Istina mora izaci na vidjelo.Tesko da moze biti da su ova dvijica to napravila a nidje ni jednog dokaza ni njihovog traga da je negdje ostavljen

F hey
Gost
F hey

Ove momke ne treba dirati Bog ce im suditi

Montenegro
Gost
Montenegro

Naravno da ce morati da ih oslobode jer nece moci nista dokazati. Vremenom, kada se sve bude otkrilo nece.moci da im ponovo sude jer se za isto djelo ne moze dva puta suditi. Ko je sada kriv? Pa tuzioci, naravno

Stara podgorica
Gost
Stara podgorica

Prvo treba da objasne zašto su bjezali 15 dana ako nijesu krivi,

Ovaj
Gost
Ovaj

Nema tijela, ne znam kako ih optuziti za ubistvo. Mozda je covjek ziv. Mozda se vrati za desetak godina.

Nikola
Gost
Nikola

Ne znam koliko je ko u toku ali ja koliko pratim ni jedan dokaz nema koji potvrdjuje necije pretpostavke. Da je neko nesto uradio i to nesto ovako morao bi ostaviti neki trag otisak ili bilo sto a ne u ovom slucaju imamo samo scenario iz necije bolesne glave

Izgubljen
Gost
Izgubljen

A ne mlatunjaj mozgu.

niksic
Gost
niksic

PRGOVORILI BI ONI DA IMA KO DA IH DOBRO”PRESLUSA”.SRAMOTA DA OVOLIKO VREMENA NEMA POMAKA?

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Ko će i da li će ikad odgovarati za ovo što se napravi od crnogorskog društva? I to je zločin bez tijela.. Da li je toliko lako postalo ubiti čovjeka, baciti ili podmetnuti bombu, voziti nekontrolisano sa manje od 20 godina. Ako postoji i najmanji dokaz da su krivi osuditi ih na maximum. Užasno se osjećam i ne vjerujem da… Više »

gost
Gost
gost

Za takva (zlo)djela presuda se donosi na izborima. Time je sve receno… a potpuno te razumijem.

Send this to a friend