Hronika

Žrtve iz logora Morinj podnijeli 150 tužbi protiv države

Logor Morinj

Žrtve iz logora Morinja podnijeli su još oko 150 tužbi protiv države, kojima traže naknadu štete zbog smanjene radne sposobnosti. Njihov pravni zastupnik, advokat Zdravko Begović potvrdio je za Dan da su tužbe podnesene i da su postupci u toku. Pojasnio je da žrtve iz logora u Morinju traže različite novčane iznose, u zavisnosti od više okolnosti. Ono što je veoma bitno, kako je istakao advokat Begović, jeste da su sudovi veoma ažurni i da je već nekoliko sporova okončano pred prvostepenim sudovima.

“Nekoliko sporova je uspješno okončano i dosuđeni su iznosi od po nekoliko hiljada eura. Zbog pretrpjelih psihičkih i fizičkih trauma traženi su različiti iznosi. Drugi sporovi su u toku i sudovi su zaista ažurni i vode efikasne sporove u ovim slučajevima”, kazao je Begović.

Pojasnio je da se ne može tačno odrediti koliko novca je traženo tužbama jer je u pitanju oko 150 tužbi sa različitim iznosima.

Prethodno je žrtvama dosuđeno skoro milion i po eura naknade od države.

“U predmetu Morinj sudovi su donijeli 154 odluke kojima je pravosnažno usvojen tužbeni zahtjev i ukupno dosuđeno 1.485.510,20 eura. Jednom odlukom je odbijen tužbeni zahtjev, četiri postupka su obustavljena, dok je u šest predmeta tužba povučena. Napominjemo da je riječ o predmetu Morinj i naknadama žrtvama ratnih zločina koji se odnose na period nakon donošenja AP 23”, saopšteno je Danu iz Vrhovnog suda Crne Gore.

Logoraši su ratni zarobljenici iz Morinja koji su državljani Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Begović je kazao da je pohvalno što je Vrhovni sud zauzeo stav kojim je omogućeno usvajanje tužbenih zahtjeva za naknade žrtvama ovog ratnog zločina. Ipak, istakao je da su u većini slučajeva nezadovoljni dosuđenim iznosima. Zbog toga su se žalili višim instancama. Čak su uložili reviziju Vrhovnom sudu. Ipak, svi ti zahtjevi odbijeni su kao neosnovani. Zbog toga su se obragili sudu u Strazburu, smatrajući da su dosuđeni iznosi mali.

Oko 250 osoba koja su boravila u vojnom centru Morinj podnijela su tužbe nakon što je Alelacioni sud odbio žalbe Vrhovnog državnog tužilaštva, ali i branilaca osuđenih Iva Gojnića, Špira Lučića, Iva Menzalina i Bora Gligića. Na taj način je okončano suđenje optuženima u ovom predmetu.

Presudu u slučaju Morinj izreklo je vijeće sudije Višeg suda u Podgorici Milenke Žižić. Po toj presudi, Gojnić, Lučić, Menzalin i Gligić oglašeni su krivim zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno nečovječno postupanje. Gojnić je osuđen na dvije godine zatvora, Lučić na tri, Menzalin na četiri, a Gligić na tri godine robije. U ovom predmetu bile su izrečene još dvije presude, ali ih je Apelacioni sud oborio.

Zlatko Tarle i Mlađen Govedarica, koji su takođe bili optuženi, oslobođeni su krivice.

Optužnica u ovom predmetu podignuta je u avgustu 2008. godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend