Lokalni

SD najavljuju gradnju vrtića i škola, rekonstrukciju Tehničkih fakulteta

U Glavnom gradu će u naredne četiri godine biti izgrađeni vrtići u Tuzima, Bloku 6 i City kvartu, škole u Tološima i na Karabuškom polju, kao i rekonstruisan objekat Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore, saopšteno je na pres konferenciji Socijaldemokrata Podgorice.

Iz te partije su danas predstavili dio izbornog programa koji se odnosi na obrazovanje u Glavnom gradu „Dosljedno za kvalitetnije obrazovanje“.

Kandidat za odbornika „Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Dosljedno za Podgoricu“, Filip Grujić, kazao je da je intenzivni razvoj Podgorice u prethodnom periodu doveo do značajnog povećanja broja stanovnika u pojedinim djelovima grada.

„Naša djeca, odnosno omladina u svakom momentu moraju biti prioritet, i zato je potpuna posvećenost izgradnji novih i proširenju kapaciteta postojećih obrazovnih ustanova naš imperativ“, poručio je Grujić.

Ocijenio je da je u prethodne tri i po godine u Podgorici urađeno mnogo u dijelu povećanja obrazovnih kapaciteta.

„Izgrađen je vrtić u Zagoriču, dok je na Starom Aerodromu izgradnja vrtića u završnoj fazi. Osim toga, privodi se kraju realizacija višemilionskog projekta Srednje stručne škole u Golubovcima. Rekonstruisan je i postojeći objekat Resursnog centra Podgorica i pretvoren u područnu jedinicu JPU Đina Vrbica“, podsjetio je Grujić.

U proteklih godinu dana, zaključio je, rekonstruisano je na desetine školskih objekata, što kroz sredstva iz državnog budžeta, što kroz projekat energetske efikasnosti sa međunarodnim institucijama.

Kandidat za odbornika, Darko Vukčević, poručio je da će se u narednom periodu raditi intenzivno na rekonstrukciji postojećih vrtića, gdje su, kako je pojasnio, tokom ljetnjih mjeseci ove godine planirani sveobuhvatni radovi na objektima vaspitnih jedinica „Đina Vrbica“ kod Gintaša i Zvončić u Maslinama.

„Takođe, radiće se i na rekonstrukciji vaspitne jedinice Poletarac na Zabjelu, u cilju proširenja kapaciteta za smeštaj djece. Kroz već definisani projekat sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope vrijednosti više miliona eura, osim izgradnje još dva nova vrtića u Glavnom gradu, planirana je i rekonstrukcija i dogradnja određenog broja postojećih vrtića“, rekao je Vukčević.

A kada su u pitanju školski objekti, poseban akcenat će biti stavljen na njihovu energetsku efikasnost i rekonstrukciju fiskulturnih sala.

Najavio je da počinje realizacija projekta rekonstrukcije Gimnazije „Slobodan Škerović“, u iznosu od oko million eura.

„Zgrada Gimnazije će u potpunosti postati energetski efikasan objekat, sa znatno većim komforom za boravak i rad učenika u prostorijama koje će ispunjavati sve savremene standarde“, pojasnio je Vukčević.

Prema njegovim riječima, jedan od prioriteta će biti i stvaranje svih neophodnih pretpostavki za početak realizacije projekta druge podgoričke Gimnazije gdje su, kako je ukazao, Socijaldemokrate značajno doprinijele da se taj projekat nađe na užoj listi prioritetnih infrastrukturnih projekata, planiranih za realizaciju u narednom četvorogodišnjem periodu.

„Kreće i značajna rekonstrukcija, u iznosu od preko million eura, dva resursna centra u Podgorici u kojima će se za duži vremenski period, korisnicima navedenih centara, stvoriti svi neophodni uslovi za adekvatnu brigu o njima“, istakao je Vukčević.

On je zaključio da će gradska uprava, odnosno preduzeća čiji je osnivač Glavni grad, biti na raspolaganju resornom Ministarstvu prosvjete u projektu dualnog obrazovanja koji je nakon deset godina zaživio u Podgorici i Crnoj Gori.

Send this to a friend