Predsjednički

Ðukanović predsjednik, Bojanić gubitnik u ime drugih, Vuksanović porazila Krivokapića

Predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović ubjedljivom pobjednom na predsjedničkim izborima vratio se na velika vrata i porazio opoziciju koja je ujedinjena, a obezglavljena stala na nešto više od 33,5 odsto, koliko je osvojio Mladen Bojanić. Najbolje je prošao SDP, koga je iz pepela podigla Draginja Vuksanović, ali uz jasnu poruku svima u SDP-u: “Zadovoljna sam svojim rezultatom”. Ðukanović je trijumfovao jer je osvojio više glasova nego svi ostali kandiati zajedno-on je osvojio 53,8 odsto glasova, a svi ostali kandidati 46,2 odsto.

<<<Crna Gora dobila predsjednika: Đukanoviću 54 odsto glasova, Bojaniću 33,4, Vuksanović 8,1<<<

Đukanović je novi predsjednik države. Jasno je da slijedi “veliko spremanje” pred lokalne izbore koji će se idržati krajem maja. Đukanović će svakako učiniti sve kako bi partija na čijem je čelu nastavila pobjednički niz, jer je on na ovim izborima osvojio i Podgoricu, za koju su opozicionari tvrdili da je njihova, i da DPS pada 27.maja. Opozicija je pjevala pjesmu  “Pada vlada”, ali je uslijedio hladan tuš i politički šamar.

<<<Đukanović i u Podgorici osvojio preko 50 odsto glasova<<<

Novo pitanje se nameće za opoziciju: Šta to pada?

Rekoše da su svi stali iza Mladena Bojanića, upregli sve snage, aktivirali raspoložive kapacitete, delergirali na hiljade aktivista, i rezultat je totalni krah. Bojanić je u odnosu na Miodraga Lekića osvojio 15,2 odsto manje glasova.

Uzalud su se opozicioni lideri Andrija Mandić, Nebojša Medojević i ostali skrivali iza Bojanića. Uzalud je bila “tako jaka” podrška Alekse Bečića i Dritana Abazovića. Uzalud odustajanje Gorana Danilovića u Bojanićevu korist. Reklo bi se, UZALUD.

Poraz je stigao, taman kada su hvatali zalet za Podgoricu. Bečić i Abazović su potpisali dogovor za Podgoricu, pohvalivši se da tu to uradili usred predsjedničke kampanje kako bi pomogli Bojaniću. Istina je malo drugačija, izvan tih vrata. Rezultati su pokazali drugačije.

<<<Bojanić se zahvalio biračima: Crna Gora je birala kako je birala<<<

Pitanje za DF, SNP, URA i Demokrate, je da li će i kako planirati nastup na podgoričkim izborima, ali i u ostalih 11 opština 27. maja.

Razmišljaju li pojedini opozicioni lideri gubitnici da, možda, podnesu ostavke, ili će zarad svojih udobnih fotelja, i dalje “raditi” za Ðukanovića?

Đukanović je rekao da je infrastruktura DPS-a ozbiljna mašinerija, najavio da će 27. maja demonstrirati “političku silu”, te da Crna Gora, nošena njime i DPS-om za nekoliko godina ulazi u Evropsku uniju.

Kako će, i hoće li opozicija odgovoriti, vidjećemo.

Možda je vrijeme da razmisle o jedinstvenom nastupu koji je predložio Demokratski front, ili, ipak ne… Ukoliko opozicionari ne konsoliduju redove, pokušaju da nađu neko novo političko rješenje za djelovanje, Podgorica, koja je za njih najznačajnije utvrđenje, mogla bi ostati samo nedosanjani san.

Očekujemo da se lideri opozicije, junački, danas oglase, i kažu, zašto su izgubili sa tolikom razlikom.

Mandić, Medojević, Bečić, Abazović i družina, prije svega svojim biračima, moraju reći gdje su pogriješili i kakav je plan za dalje.

Dok se dio opozicije prebrojava, računica je jasna za Draginju Vuksanović. Ona je, predstavljajući partiju koja se gotovo politički izgubila, digla se iz pepela, osvojivši 8,3 odsto.

<<<Vuksanović zadovoljna svojim rezultatom<<<

Ovo će otvoriti novo pitanje: Da li je vrijeme da ode Ranko Krivokapić i da fotelju prepusti ženi koja ih je vratila iz “političkog nestanka”.

I ranije se  šuškalo da je u SDP, baš kao što im je to i slogan govorio “Vrijeme je za promjene”, tačnije, Draginja nagovijestila da je ona “Predsjednica za promjene”. Nije pobijedila u trci za šeficu države, ali ćemo vidjeti hoće li dočekati mjesto šefice partije.

Biće zanimljivo vidjeti kako će stari politički znalac prihvatiti da je dama bolja od njega, i hoće li se povući sa liderske pozicije… Ili, možda ne…

Miraš Dušević

Send this to a friend