Predsjednički

Osipa se lista kandidata opozicije

Odustajanje Gorana Danilovića i Đorđija Blažića od predsjedničke trke potvrda je teze da su mnogi lovili u mutnom i da su mnoge kandidature bile, u stvari, marketinški potezi, u nemogućnosti postizanja opozicionog jedinstva.

Slična je ocjena i političkih analitičara, a Srđa Vukadinović smatra da su mnoge kandidature bile neozbiljne i reda radi.

“Nijedan od kandidata koje su se pominjali sa opozicione scena, nije bio siguran da može preći ni jedan odsto glasova. Ovi koji su ostali u trci teško da mogu dobiti jedan, do jedan i po odsto glasova. Sada se udružuju oko Mladena Bojanića, ali sve ono što je prethodilo tome bila je jedna opšta rašomonijada, zbog čega se njegovo kandidovanje i predstavlja kao iznuđeno rješenje”, kazao je Vukadinović.

Očito je, dodaje on, da su Bojanića neke stranke nevoljno prihvatile i da to nije njihova organska potreba.

“Čim to nije potreba, pitanje je da li će njihovi birači izaći da glasaju. Vjerovatnije je da neće dati podršku tom kandidatu. Uostalom, glasanje je tajno, i građani nikom ne moraju polagati račune niti snositi odgovornost ako iznuđeni kandidat opozicije dobije manje glasova nego što politički subjekti koji su stali iza njega, očekuju. To nije prosto zbrajanje glasova, nije prosta matematika. Izuzev Demokrata i Demokratskog fronta, u ovoj grupaciji su marginalne političke grupacije. Danilovićeva partija više neće ni biti u parlamentu, ako bude sama nastupala, a vjerovatno ni URA”, kaže Vukadinović.

Podsjetimo, lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović odustao je od kandidature za predsjednika Crne Gore. Prilike su se, kako je rekao, promijenile nakon kandidature lidera DPS Mila Đukanovića za predsjednika Crne Gore.

Advokat i politički analitičar Sergej Sekulović smatra da odustajanje pojedinih opozicionih kandidata kandidata može da pomogne Mladenu Bojaniću i da je to dobar vjetar u leđa, na početku njegove zvanične kampanje.

“S obzirom na kandidaturu Đukanovića, koji homogenizuje biračko tijelo, to vuče i homogenizaciju opozicionog biračkog tijela oko kandidata koji, prema njihovim procjenama, ima najveće šanse da pobijedi ili uđe u drugi izborni krug. U takvoj konstelaciji odnosa, drugim kandidatima se smanjuju šanse za dobar izborni rezultat. Vrlo je logično da su se neki kandidati povukli, jer oni prave političku procjenu gledajući korak naprijed, dakle na politički scenu nakon predsjedničkih, a u susret lokalnim izborima. Radi se o ljudima koji gledaju svoju političku karijeru i koji žele da ostanu na političkoj sceni i nakon 15. aprila”, smatra Sekulović.

Za njega je oportuna politička odluka nekih opozicionih kandidata da u ovom trenutku sebe ne izlažu nekom riziku od lošeg ili potencijalno lošeg izbornog rezultata i da iskažu solidarnost sa onim kandidatom za kojeg procjenjuju da ima najviše šansi da uđe u drugi izborni krug.

Sekulović očekuje da će opozicione partije pozdraviti potez Danilovića, jer ide u korist kandidatu kojeg su one podržale.

Na drugoj strani, Vukadinović očekuje još odustajanja jer, “neki kandidati nemaju nikakve šanse” u izbornoj trci za predsjedni-
ka Crne Gore.

“Ni kandidat SDP-a nema neke šanse. Najvjerovatnije se radi o sujeti, pa su iz tog razloga i oni izašli sa svojim kandidatom. Međutim, šanse su im nikakve. Osim Bojanića, ostali opozicioni kandidati neće preći dva odsto. Možda su upravo predstojeći predsjednički izbori prilika da neki neopredijeljeni glasači izađu i podrže Mila Đukanovića, ne iz razloga što će ih privući njegov program ili politička harizma, već zbog poruka koje sa sobom nosi njegova kandidatura”, ocjenjuje Vukadinović.

 

Send this to a friend