Kolumne Poneđeljak, 18.03.2024.

3% za Putina (u Crnoj Gori)

Dobro jutro! U Rusiji se tijekom prethodna tri dana birao Putin. Izbori na kome izbora nema. Rezultati sa biračkih mjesta u ambasadama u slobodnim zemljama širom svijeta, u kojima su opozicioni aktivisti sprovodili ankete, pokazali su kako bi Putin prošao da u toj zemlji postoji demokratija. U Podgorici je za njega od 1346 izašlih za njega jedva glasalo četrdesetak ljudi.

Ne zaboravite da se priključite našoj Viber zajednici u kojoj dijelimo informacije u realnom vremenu i direktno odgovaramo na vaša pitanja. Potražite nas na ovoj aplikaciji.

3% za Putina (u Crnoj Gori)

Među ruskim opozicionarima se dugo vijećalo “izaći ili ne izaći na izbore”. Jedni su govorili da ne treba jer se tako daje legitimitet nečemu što je prevara i cirkus, drugi su govorili da ljudima treba pokazati da se može djelovati. Navaljni je prije smrti iz zatvora prelomio i podržao poziv jedne grupe opozicionara da se na izbore ipak izađe masovno, tačno u 12 sati u neđelju 17. marta, kako bi se kolonama i redovima pokazala masovnost.

Dvije neđelje prije smrti u zatvorskoj koloniji, Aleksej Navaljni je podržao ovu akciju. On je tada naglasio da strategija akcije „Podne protiv Putina“ kombinuje protestno glasanje, agitaciju, fizičko prisustvo i solidarnost između onih koji će u ovom trenutku biti na biralištima. Evo nekoliko slika kako je akcija izgledala u Rusiji, đe je država stavila do znanja ljudima da će biti praćeni i snimani.

Stavila je do znanja i u Crnoj Gori i u drugim zemljama Evrope, ali se ljudi nisu dali zastrašiti.

Posebno treba naglasiti glasanje u okupiranim djelovima Ukrajine, u kojima se glasalo pod budnim okom naoružanih okupacionih vojnika. U tvitu ukrajinskog ambasadora možete viđeti kako izgleda “sloboda” i demokratija kada je donesu Putinove horde zla.

Za to vrijeme je Crna Gora u Rusiju ispratila posmatrače ovog cirkusa. Omladince pokreta Vladislava Dajkovića i Marka Milačića, a tamo je i sam Milačić. Partneri i politički saveznici Dejana Vukšića, savjetnika za bezbjednost crnogorskog predśednika. Dok su njegovi junior partneri Dajković i Milačić sa Putinom, on ide na sastanke sa predstavnicima NATO-a. Paradoksi crnogorske demokratije.

U Crnoj Gori i u Srbiji boravi jedna od najaktivnijih i najliberalnijih zajednica ruskih građana u dijaspori. U Beogradu i u Podgorici Putin je od svojih sunarodnika dobio po 3% glasova. Da samo ruski državljani glasaju, u ove dvije zemlje bi se svemoćni Putin borio za cenzus. U Srbiji bi bez zastrašivanja i kontrole glat pobijedio u prvom krugu, da su se pitali srpski državljani. U Crnoj Gori bi se morao potruditi u drugom krugu. Ako bi sa druge strane bio DPS, onda bi Putin i ovđe pobijedio sa 60%.

Umjesto da Srbi i mi naučimo nešto od samih Rusa i ruskih državljana, koji su od tog režima pobjegli glavom bez obzira, mi i dalje mislimo kako pod Putinom teku med i mlijeko. U stvari ne mislimo, jer tamo niko iz ovih naših nesretnih zemalja ne emigrira. Podrška Putinu je rezultat duge i masovne antizapadne indoktrinacije koje među prvima sprovodi Srpska pravoslavna crkva, i u Srbiji i srpska država.

Juče su Podgorici bili redovi onih Rusa i ruskih državljana koji su se odazvali apelu Navaljnoga da se izađe u 12 sati. Po različitim procjenama okupilo se od 1800 do 5000 ljudi. Uspjelo je da glasa njih oko 1400. Od toga je svega par desetina glasalo za Putina. Ovo znamo zahvaljujući aktivistima koji su na izlazu iz ambasade sprovodili izlazne ankete.

Zamislite da je neko od lokalnih političara izašao da pozdravi ove ljude, da je neko od lokalaca pokazao solidarnost, ponio i podijelio vodu tim ljudima na primjer.

Umjesto da gajimo ovu zajednicu, da sa njom produbljujemo odnose i bolje je upoznajemo, mi kao da se trudimo da je odavde što prije ispratimo. Jedni jer su to “izdajnici Putina i Rusije”, drugi jer se neprijatelju “nikad ne treba vjerovati”. Ako nešto kao društvo i država ne preduzmemo da sačuvamo ove dobre, preduzimljive i talentovane ljude iz Ukrajine, Rusije i Bjelorusije, oni će postati tuđa sreća. Već vidim mnoge inžinjere, naučnike i profesore na koji su izgradili karijere na svjetskim univerzitetima i u svjetskim kompanijama, a jedan dio svog egzila su prije toga proveli u Crnoj Gori. Odlivaju nam se ne samo naši mladi i talentovani mozgovi koji su rođeni ovđe, nego i ovi koji su došli i na trenutak pomislili da Crna Gora može biti njihov dom.

Nadam se da će se nešto po tom pitanju brzo promjeniti.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM-a

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

79

avatar
1000
36
43
0
 
60
NovljaninNekoDragan DragovićDaniloIpotentan dejan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Novljanin
Gost
Novljanin

Uskoro ce ti i DPS imati 3 %

Dragan Dragović
Gost
Dragan Dragović

Prvo, to nijesu bili izbori nego glasanje, i drugo, mi smo u velikoj zabludi kada tvrdimo da ovo glasanje nije realno!!! Ono, zaista nije realno po Zapadnim kriterijumima, ali sa aspekta Rusije, ono je više nego realno. Prosto, zato što Rusija živi i bitiše u “ paralelnoj realnosti “. Ova Putinova pobjeda je očekivani rezultat 25 -to godišnje vrlo kontrolisane… Više »

Danilo
Gost
Danilo

Kazu da nije Putin spavao kad je cuo rezultate izbora u Crn oj Gori!

Ipotentan dejan
Gost
Ipotentan dejan

Bravo ljubo.

Pomorci
Gost
Pomorci

1800-5000 koja izlaznost 😂. Rekose da je 80000 Rusa u Cg. Samo ne znam sto su u Pg-ci glasali kad ih u Bar i Budvu ima 80% od ukupne Cg. U Pg bi mogli jedino Turci da glasaju posto polako postaje turski grad.

Dragan Dragović
Gost
Dragan Dragović

Crna Gora je na nivou Haga! Na ovim izborima ( od 15 – 17 marta ), glasalo je oko 88 miliona ( 78 % ) . To je rekordni broj glasača u novijoj istoriji Rusije. Preko 68 mil. ( 88 % ) je glasalo za Putina. U Čečeniji je za Putina glasalo 94 % glasača. Nešto manje je bilo u… Više »

Don Montenegrin
Gost
Don Montenegrin

A u Srbiji ??? Ako nijesu mozda Ukrajinci glasali kao da su Rusi!! Dobro ti iskopa sve te informacije!!!

Dragan Dragović
Gost
Dragan Dragović

To je zvanična infirmacija iz Centralne Izborne Kmisije RF ( Элла Памфилова – глава ЦИК). Konačni rezultat Izbora će biti u četvrtak 21. marta.

Dragan Dragović
Gost
Dragan Dragović

Velika Sjeverna Koreja ! To je odgovor opozicije na pitanje : šta će biti sa Rusijom u narednih 6 godina.

Liberal
Gost
Liberal

Da nije zapada , putinofili bi mogli da guslaju u kafani svoje budalastine. Internet , kompjuteri , laptopovi , mobiteli , sve je to izumio zapad. Vidjeste li dje ruski tv , telefon , frizider , rusko auto , Rusija je pretvorena u ratni logor , samo oruzje proizvode i jos im fali pa kupuju od Irana i S Koreje.

vesko nk
Gost
vesko nk

Ljubo Putin je predsjednik Rusije sa ogromnom podrškom svoga naroda.Bajden je predsjednik SAD sa ogromnom podrškom svoga naroda.Sad ko je lošiji izbor.
Po meni Bajden jer opet nosi pelene.Mentalno je takođe u pelenama.Ko još vjeruje u izbore nije idealista no notorna budala.Idealno društvo je utopija.

Milan Podgorica
Gost
Milan Podgorica

Fico dje se kupas dje skoljke skupljas dje pijes kafu. sam sa sobom u kucni pritvor. Izadji malo u masu

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Ljubo brojac glasova,volio bi i da mi na pumpi sipa gorivo.3% od 87% platio bih litar 5 centi.

Nole
Gost
Nole

dalisu glasali Pipun i Koljenica

Nole
Gost
Nole

Nije moglo da se glasa sa BiH i SRB pasošimam

mujo džeger
Gost
mujo džeger

u zemljama u kojima u toku dana sunce 2 puta izlaz tokom dana da bi ostale u komadu potrebna je, jaka diktatura u protivnom bjelosvjecka demokracija rasparčala bi ih u desetine država ko u doba gorbačova i mesića

Frojd
Gost
Frojd

3%FSB u CG sa zadatkom!

Bajko
Gost
Bajko

SD, SDP i LP zajedno ne mogu da namaknu 3%.

Nole
Gost
Nole

Tvoj DF jedva dobača 15 % pa evo vode državu ….do dna

Orli-Ban Kenobi
Gost
Orli-Ban Kenobi

@Nole, i DPS je vodio sa nešto preko 30%, sa “tradicionalnim koalicionim partnerima” koji evo izgleda postaju partneri Mandiću

Laban
Gost
Laban

Ali oni ne žele da vode rat.

zelenas
Gost
zelenas

Pobjegli u Cg od vojne obaveze normalno da glasaju protiv njega jer ih ceka sudjenje kada se kuci vrate… Putin je sa 87 %glasova zacepio usta zapadu i nastavlja da jase u totalitarnim rezinima kao sto su USA i Engleska gdje su takodje svi izvbori namjesteni…

Budite objektivni.
Gost
Budite objektivni.

Situacija nije baš takva, kako je opisujete. Sviđalo se to neko, ili ne, aktuelni Predsjednik RF uživa veliku popularnosti i podršku među običnim narodom u Rusiji (posebno udaljenija mjesta). Naravno da bi situacija vjerovatno bila drugačija da postoji stepen otvorenosti i demokratičnosti, ali se ona odmah asocira sa uticajem zapadnog svijeta i kod naroda to izaziva protivljenje – nisu u… Više »

Yoll
Gost
Yoll

Ne uživa, u Rusiji se vlast drži terorističkim putem. Zastrašivanje, zatvor, sloboda govora i mišljenja je ugušena totalno. Jedino naš narod (određeni dio), iz nekog defektivnog dijela uma, ima obožavanje prema Rusiji i Putinu. Svi žele poći da žive u Ameriku, da zarade novac, da putuju, niko ne ide u Rusiju. Ali zato se Rusija voli, iz skroz nepoznatog razloga… Više »

Budite Objektivni
Gost
Budite Objektivni

Da li ste bili nekada u Rusiji? U Omsku, Tomsku, Novosibirsku, Jakutsku, Novorosijsku i td? Vi pričate uopšteno, i delimično to jeste tako, ali Rusije je velika zemlja, ne samo Moskva ili Peterburg.

Evidence
Gost
Evidence

@Budite objektivni – Ajte ne rugajte se čoče. „Uživa veliku popularnost…“ A ko može dati ‘podršku’, onome ko ubija političke protivnike, opozicionare, novinare. Jedino, od straha, ako ne za vlastiti život, onda zbog svoje djece. A svi nemaju mogućnost da emigriraju.

Budite objektivni.
Gost
Budite objektivni.

Velika većina Rusije i Rusa.

Nagual
Gost
Nagual

Coek uziva popularnost i medju Njemcima.. istrazivanja tako pokazuju

Anthropos
Gost
Anthropos

Budimo objektivni – ovaj rascjep između Rusije i Evroper traje vjekovima. U suštini, radi se o sukobu pravoslavlja i zapadnog hrišćanstva (katolicizam i potestantizam). I ideja “panslavenstva”je propala zbog vjere (crkava). Netrpeljivosti crkava – posebno ruske i srpske – prema Evropi i Zapadu je prerasla u patološki resantiman prema svemu “evropskom”. I mi smo žrtve. Umjesto da se ovdje racionalno… Više »

Vesko
Gost
Vesko

A hoces reci da je Zapad prema Rusiji kroz vjekove bio prijateljski nastrojen?Prije ce biti da se Zapad zalijetao oduvijek ka Rusiji od Svetog Rimskog Carstva,preko Napoleona,Poljsko-litvanske unije,Svedske,Njemacke pa su dobijali po njusci svi odreda.Ostavite se te propagande.

Ana
Gost
Ana

Isto ko za Mila sve ove godine!!!!!!

Ljaljomandic
Gost
Ljaljomandic

Isto glasanje ka u CG pod okupacijom agenata.stranih popova, izdajnika i alostola!

dragan
Gost
dragan

Svaka cast Gospodine. Respekt.

Čong Li
Gost
Čong Li

Bravo Ljubo, samo naprijed ! Sa nestrpljenjem ocekujem tvoje kolumne , uz jutarnju kaficu…

posmatrač
Gost
posmatrač

Lako je Putinu da pobjedjuje kad su Dajko i Milacic na njegovu stranu…..

Daks
Gost
Daks

Mislio sam da je S.Koreja najgora zemlja. Prevario sam se, ipak je to Rusija. Kim Džong Un je pošteniji, on bar ne organizuje izbore poput ove smijurije u Rusiji.

Hogar
Gost
Hogar

How many Russians in Europe voted for Putin? 🇬🇷 Athens: 59% 🇮🇹 Rome: 38% 🇩🇪 Berlin: 10% 🇫🇮 Helsinki: 9% 🇦🇹 Vienna: 7% 🇬🇧 London: 6% 🇷🇸 Belgrade: 3% #iskopirao sam,ne znam je li sve tačno.Očigledno da jeste za Bg i govori u prilog tvojoj konstataciji da kod nas i u Srbiji živi jedna od najliberalnijih ruskih zajednica.Rado bih mijenjao… Više »

Ivi
Gost
Ivi

Slažem se

terazijski
Gost
terazijski

Eto razloga da Srbija i Crna Gora uvedu sankcije zemljama EU zato što dozvolile boravak Putinovim glasačima. Idi nahui Putin.

Neko
Gost
Neko

Aj na teraziju bez svakog. Okupatoru

Nagual
Gost
Nagual

Tako je i za Slavka glasalo 6,3 % kad ste vi bili velikosrbi a danas crnogorci

Mrle
Gost
Mrle

Slavko i Putin – dva oka u glavu.

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Ovo je toliko jadan komentar da nema smisla ni ući u raspravu.

Velja Gora
Gost
Velja Gora

Velika je vaznost kako su glasali ljudi koji bjeze od obaveza prema Otadzbini.
Obicne kukavice i lazne patriote.
Jedino za cem se bore jeste da li ce nabaviti Mercedesa ili Leksusa.

Don Montenegrin
Gost
Don Montenegrin

Sto ti cekas??? Zove te otadzbina da branite Kosovo !!! Da ti prave drustvo Dajkovic,Milacic,Knezevic i ostala bulumenta . Maknite se vise galamdzije !!!

Podgorica
Gost
Podgorica

Kolko se vi bili na Belveder, do prvog suzavca

Utruvar_Šljiski
Gost
Utruvar_Šljiski

@velja gora njima nije putin otadžbina. Za koga da ginu, za njegovet trilione dolara, za pljačku i ubistva, za ubistva civila u Ukrajini? Ovi ljudi koje pominješ su, ustvari, jedine prave ruske patriote!!!

Mrle
Gost
Mrle

Važno je, jer bi slično glasala i većina u Rusiji da ih nije strah. Lako je tebi obožavati Putina odavde.

CTCG
Gost
CTCG

Pa što ne ideš na Kosovo??A da,dogodine ćeš😉

Perun
Gost
Perun

Jel to tipkas sa prizrenskog fronta,jel blizu to dogodine javi nam,a sto se tice tih automobila i bogatstva,to je obezbijedjeno za Putinovu elitu koja ne salje svoju djecu na front vec tamo salju nerusku sirotunju iz bjednih regiona gdje je prosjecna plata 200 eura…

Don Montenegrin
Gost
Don Montenegrin

Veci su rusofili ovi nasi odje i u Srbiji nego sami Rusi. Sto ti je jaka propagandna masinerija i crkva kad se udruze. Sad ce Dajkovic i Milacic reci da nijesu odje “pravi” Rusi. Kakvo ispiranje neznavenih i zatucanih mozgova.

VEna
Gost
VEna

Botino glasao si za najveceg diktatora ex velikosrbina sa najduzim stazom u stolici posle Lukašenka, ni Putin mu nije prići
Gadljivo

Don Montenegrin
Gost
Don Montenegrin

??????Sto ti bi ?????

Don Montenegrin
Gost
Don Montenegrin

Jeli Slavko Perovic diktator??? Ako jeste,onda si u pravu. I tada sam bio protiv DPS-a i sada sam. Ali sam Crnogorac od glave pa do kraja pete. A,ti sto si i ko si…to je veliko pitanje ??? Po ovome sto si rekao mislim da si ti glasao DPS tih ratnih godina,a i kasnije. Vjerovatno si preletio prije 3-4 godine,kada su… Više »

Burin
Gost
Burin

Bez zelje da branim Putina I njegov rezim, jer ga ne podrzavam, nema logike prica o rezultatu ruskih izbora kod nas. Siguran sam da bi u vrijeme najveceg procvata Jugoslavije, Tito na izborima koji bi bili odrzani u nor Argentini, ili Australiji vjerovatno ne bi dobio ni 1%. Znamo I zasto. Tada je tamo uglavnom pobjegao ljudski otpad olicen u… Više »

Atos
Gost
Atos

Bravo…

Aco
Gost
Aco

Da je Jugoslavija bila demokratska zemlja ne bi Tito ni dobio vise od 1% glasova. ali problem je da se mi ne mozemo osloboditi obozavanja diktatora pa zato bi vecina Crne Gore glasala za Putina. Treba valjda jos 50 godina da dodjemo na nivo demokratskog svijeta.

Popović.Kamion
Gost
Popović.Kamion

Magare jedno i sad mrtav da ga stave na listu pobijedio bi svakojeg političara odje..

Burin
Gost
Burin

Tito jeste imao gresaka. Stradali su I nevini ljudi. No, znao je kako treba sa izdajnicima, lopovima, religijama… Sa svim svojim manama, vise je vrijedio njegov prst na nozi, nego svi danasnji politicari u banana drzavama ostalim od Jugoslavije.

RaduleodKrupca
Gost
RaduleodKrupca

I Putin zna kako sa izdajnicima,lopovima i otalim gamadima.

RS3
Gost
RS3

Ne budali,Burine.Utekli,život da spase,đecu uglavnom.Gledao sam ih juče na biralište,auta parkirana okolo,vrlo šareno.Ovo što radi Putko,nezapamćeni užas.Apokalipsa čovječanstva,pred vratima.A ti i tebi slični,podržavate ovo zlo

Burin
Gost
Burin

Napisah ti adekvatan odgovor,, ali mi ga ne objavise. Nijesam vrijedjao, vaspitanje mi ne dozvoljava. Samo sam nepodoban.

Koha
Gost
Koha

Opet Ljubo o Srbima i Rusima. Bas si dosadio.

ŠKRIPAR
Gost
ŠKRIPAR

Koja, Rusija i Srbija provode malignu politiku,treba to uvijek naglasiti…

Damjanović
Gost
Damjanović

Pa savjetuj mu ti o cemu da piše, piše o onima koji svijet o jadu zabaviše!

Mirko
Gost
Mirko

Istina, Ukrajina je najveca zitnica Evrope…da su nasli nekog, a sigurno ima, ko zna to da radi, da naprave poljoprivredni kombinat u CG da ne uvozimo milijarde hrane i td…nego nema ko da radi oko toga. Lakse pustit zgrada da se nspravi i uzet proviziju.

Ivi
Gost
Ivi

Komentar na posljednji pasus: što se mene tiče, svi pristojni I kulturni ljudi, domaći ili stranci, treba da ostanu, a bez ostalih mogu lako. No mi se sve čini da bi pristojnih stranaca procentualno bilo mnogo više. Tako da bi za bilo najbolje da jedan specifičan soj svima učini uslugu I ode daleko, daleko od mora. Ili na neko udaljeno… Više »

Sveto
Gost
Sveto

Od 143.000.000 ljudi daješ primer od 1.300 onih koji su pobegli iz Rusije. Verovatno onih jako bliskih Ukrajini. Izbori su rekli svoje.

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

I padanja sa balkona su rekla svoje.

Srbo
Gost
Srbo

Putin je diktator,autokrata uostalom kao i svi vladari nakon dinastije Romanov koja je sramno svrgnuta nakon što se Zapad upleo .
Rusija,Azerbejdzan,Kazahstan,svi oni imaju diktatore jednostavno tako funkcionišu.

Atos
Gost
Atos

Tako je, ukoloiko za Putina glasaju samo oni koji su pobjegli iz Rusije, i koji ne osjećaju potebu da brane interese svoje zemlje, da imao bi samo 3% medju takvim

Verica
Gost
Verica

Glasali li bi protiv njega i mnogi u Rusiji, ali ne smiju. Ovo u Crnoj Gori je samo dokaz kako Rusi glasaju kad to mogu slobodno raditi.

Damjanović
Gost
Damjanović

Ljubo , odlicna analiza,!

Podgorica
Gost
Podgorica

Pretpostavljam da ti bolje znaš od Rusa ko je bolji za Ruse…tako si i za religiju znao koja religija kome treba da odgovara, koja Crkva je gives… a veze sa njom nemaš… Što manje o nečemu znaš duži su ti tekstovi i sa većom sigurnošću pišeš o tome

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Izmišljen i netačan podatak da je za putina u crnoj gori i srbiji glasalo po 3 posto izašlih birača.Jedino je autor u pravu kad kaže da bi da su na izborima za predsjednika rusije glasali građani crne gore i srbije putin glat pobijedio i to već u prvom krugu izbora.To je tačno.

Ojhaaaa
Gost
Ojhaaaa

Malo ti znas iako se predstavljas “znaven”.😷

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Pa sudeći po ovim lajkovima koje sam ja dobio u odnosu na ove koje si ti dobio i to na portalu koji je tebi naklonjen, ja bih prije rekao da će prije biti da ti ne znaš ili malo da znaš,kako ti je milije.

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

To ti ipak nije tačno. Koliko ono Rubalja dobija Crna Gora od Rusije. Nula kažeš. A pojedinci koji mute vodu? Aha, to mi reci.

Don Montenegrin
Gost
Don Montenegrin

Poceo si kao Pipun. Ne vjerujes kamerama,validnim dokumentimw…,vjerujes svom ispranom mozgu i da ce ti vjerovati neko iole normalan!!!

Send this to a friend