Kolumne

Anticivilizacijski marš kolekcionara poraza protiv simbola crnogorske slobode

Piše: Pavle Goranović, književnik i vanredni član CANU

Kreiranje uzavrele atmosfere i razuđeni, a opet orkestrirani, protesti protiv legitimnog usvajanja jednog zakona predstavljaju posljednju, očajničku pobunu protiv 21. maja 2006. godine. No, jednako zabrinjava da je po srijedi anticivilizacijski marš protiv crnogorske stvarnosti, ali i protiv izvjesno evropske budućnosti Crne Gore. Utoliko su ovi događaji, zapravo, neprimjereni udari i na građansko, multikuturno biće Crne Gore, na njene težnje ka pripadnosti modernom svijetu.

Svojevrsni marš na državu (medijski, akademski, navijački, poziciono-opozicioni, itd.), po svojoj ikonografiji i parolama, a očigledno i cilju – neodoljivo podsjeća na početke raspada bivše države, na „vremena smrti“. I to po oprobanom, već viđenom modelu arbitriranja u drugoj zemlji, svrstavanjem pod zlokobnim nazivima: „Grešnik“, „Otpadnik“ i sl. No, vrijeme je više puta potvrdilo da te poražene i poražavajuće ideologije nijesu u duhu Crne Gore. (Kovač bi govorio o „kolekcionarima poraza“.)

Razočarava što se ovih dana navodno brane hrišćanske vrijednosti, nerijetko i retorikom utemeljenom na duboko antihrišćanskim principima: prokletstvima i prizivanjem zla. Pri tom se zaboravlja da crnogorske svetinje – nastale na tlu Crne Gore, pregnućem naših predaka – nijesu samo duhovna svetilišta, nego su i konkretni, vjekovni simboli crnogorske samostalnosti. One nijesu uvezene, poput ovog darovanog scenarija, nego su trajni svjedoci crnogorske postojanosti u različitim epohama. Oni su čuvari crnogorske slobode, pa je sasvim prirodno da i njih čuva država Crna Gora.

Konačno, i zahtjeve za povlačenjem Zakona, treba tumačiti kao zahtjeve za povlačenjem referendumske odluke i svih onih odluka koje Crnu Goru čine nezavisnom i slobodnom.

Stoga je neophodno jačati kulturu razmjene argumenata, a unutarcrnogorski dijalog je uslov za još jedan civilizacijski iskorak i ukupan napredak društva.

7

avatar
1000
6
1
0
 
7
IlkemačorZoran TorontoNedjeljkoEjmen
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ilke
Gost
Ilke

Odmah se vidi da bivsi ministar pati sto se nije nekako docepao Beograda. Trud da upotrebi sto uvredljivije prideve je previse ocigledan. Ako su preci Crnogoraca nesto i pravili, mogli su to da prave u 4 nahije. U Brdima, Boki i Staroj Hercegovini su crkve pravili Srbi. Za 4 nahije vam smetaju Petrovici, prema tome drzite se Vi Mirasa i… Više »

mačor
Gost
mačor

Mantijaškom cirkusu na ulicama se čudi Evropa,produžuju vrijeme ulaska u EU.Mora djelovati pravna država,cg zakoni se moraju poštovati.

Zoran Toronto
Gost
Zoran Toronto

Koi poltron DPS a i rezima kvazi nacionalnog

Ejmen
Gost
Ejmen

A ovaj zna da piše?!?

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Zbijte redove CRNOGORCI ma koje vjere bili!!!

Sergio Batista
Gost
Sergio Batista

To je to. Nema saginjanja. Branićemo je i odbraniti. Nemamo nako nju jednu Crnu Goru.

Nedjeljko
Gost
Nedjeljko

Godpodine Gora novice,
Lijepo je vidjeti ovakav tekst baziran Na razumu ,Zakon, Evropskim vrednostima gradjanske drzave kojoj Crna Gora MORA da ide ..okrenuta Buducnosti a be PROSLOSTi gdje Bi kamuflirani “prijatelji” ( SPC) htjeli da nas vode..HBALA..

Send this to a friend