Kolumne

Belada: Tron i oltar u posjedu Rista Radovića

Nikola Belada

Piše,

predsjednik NVU Crnogorski zbor Nikola Belada

U svojim mnogobrojnim tekstovima i javnim sučeljavanjima od unazad 20 godina do danas, argumentovano i činjenično iznosim pozadinu djelovanja SPC u Crnoj Gori. Nažalost niko me nije želio čuti, moguće je i da sam neznaven po ovim pitanjima pa će i ovaj tekst po mišljenju oponenata završiti kao neubjedljiv i površan.

To je najmanje važno, primarno je da će buduće generacije imati dovoljno pisane građe da objasne fenomen SPC u Crnoj Gori. Zato svima kojima je u genima, u srcu, u duši slobodna, antifašistička, nezavisna, evropska Crna Gora poručujem pišite. Zvijeri za sobom ostavljaju trag, pa je to pokazatelj da su tu, da djeluju. Taj vučji trag mora biti evidnetiran zapisan, a moraju se postavljati i zamke. Pišite i o novoj pojavi i modelu kako se dobijaju izbori. To je, što birekli velikodostojnici SPC, sabornost vjernika i naroda, a ja dodajem i nevjernika, mantijaša, litijaša i izmanipulisanog naroda. No, nakon ekspanzije i afirmacije politike Nikolaja Velimirovića i Rista Radovića u Crnoj Gori istakao bih neke od poruka propovijedi Nikolaja Velimirovića , najvećeg Srbina posle Svetog Save i najvećeg srbina antisemitiste:„Demokratija je najgore stanje društva“, „Molite se jadan dan u godini protiv kulture“,„Feudalni poredak je najbolji sklad društva“, „jevanđeljski nacionalizam“, „Hitler heroj i prorok“.

Od 30. avgusta 2020. godine on je i svjetovni vladar Crne Gore. Izjave crkvenih velikodostojnika da će nakon ovih izbora SPC prestati da se bavi politikom, samo su za upotrebu prema međunarodnoj zajednici, za smirivanje tenzija i nastavak manipulacija. Tek, nakon 30 godina od kada je prvi put kročio na tlo Crne Gore kao crkveni velikodostojnik (od tada nam je pukla pogibija), prvi put je sada Risto Radović uspio da objedini u potpunosti tron i oltar – svjetovno i duhovno. Dakle, umjesto da idemo ka Evropskoj uniji, mi se vraćamo srednjevejkovlju, periodu do 1852. godine, kada je Knjaz Danilo odvajanjem svjetovnog od duhovnog udario temelje moderne Crne Gore. Mnogi se varaju da će SPC olako i bezbolno odustati od daljih nauma i obaveza. Dakle, prva i osnovna obaveza proističe iz srpskog velikodržavnog projekta. Predstoji mukotrpan i beskompromisan rad SPC po pitanjima popisa stanovišta 2021. godine. Nužno je iskoristiti popis stanovništva da se obećanjima, ubjeđivanjem, milom ili silom, manipulacijama i kletvama smanji osjetno broj Crnogoraca, a poveća broj Srba u Crnoj Gori. Kad je u Srbiji po popisu nestalo 100.000 Crnogoraca, po isprobanoj šemi i modelu može se svesti broj Crnogoraca na onaj nivo koji daje garanciju da se u sledećem ciklusu dobije Crna Gora kao čista srpska država, asimilirana i pod ingerencijama države Srbije i Srpske patrijaršije.

Drugi i još efikasniji način posrbljavanja Crne Gore je uvođenje dvojnog državljanstva.

Da li će ovaj institut zaživjeti u Crnoj Gori vrijeme će pokazati. Naravno (što sam već mnogo ranije nagovijestio) treba okupirati još Lovćen, kao simbol Crne Gore, obnovom kapele Karađorđevića,čime vraćamo srpstvo na krov Crne Gore. Značajno je izgraditi hram Sv. Trojice na prostoru iznad ili pored Cetinjskog manastira. Ništa slučajno i nepromišljeno. Cetinjski manastir je sinonim za Crnojeviće, Petroviće, Cetinje i Crnu Goru. U sposmeničkom pravu i kod mnogih naroda poznat je i poštuje se genius loci – duh mjesta. Izgradnjom hrama pored Cetinjskog manastira sa tri relikvije gubi se duh, smisao, simbol Cetinjskog manastira, gubi se manastir kao sinonim slobodarske Crne Gore, gubi se dinastija Crnojevića i Petrovića, gubi se Cetinje, gubi se crnogorski identitet. To je i negacija pojma genius loci.

SPC niti može, niti želi da se distancira od propisane, ustanovljene politike, zadataka i obaveza kada je u pitanju Crna Gora. Obaveze SPC u odnosu na srpski narod, ma gdje se on nalazio, proističu iz obavezujućih akata države Srbije i autonomnih akata Arhijerejskog sabora SPC i drugih odluka od 1989. do 2006. godine, kada je objavljeno novo i savremeno tumačenje Načertanija iz 1844. godine. Posebno ukazujem na Studeničku deklaraciju kojm se kritikuju evropske integracije i evropska kultura, a svi oni koji se zalažu sa pristupanje Evropi nazvaju se „euroslinavci“. Navedena dokumenta predstavljaju osnovni pravac i cilj djelovanja SPC i na tom putu ih ništa ne može zaustaviti. Jedino od čega zaziru i od čega kod njih postoji patološki strah su revolucije, demokratija, istočnjačka filozofska učenja, komunizam, ateisti i agnostici, jer sve to ugrožava njihov status. Puna su nam usta demokratije, svi kličemo i srećni smo što smo dobili demokratiju, te da smo spremni za evropski put, evropske integracije i evropske standarde. Sve izjave o demokratiji i evropskim integracijama, vladavini prava u suprotnosti su učenju, dogmama i naumu SPC u Crnoj Gori. Glavni nosilac, strateg, izvođač radova i pobjednik ovih izbora je SPC. Prema tome, sve izjave pojedinaca partija, koalicija, sva činjenja i nečinjenja koja su suprotna stavovima, učenju i zadacima SPC biće neutralisana i ostaje samofingiranje demokratije, te površna i pretpoznatljiva retorika balansiranja između naroda, crkve i evropskih integracija.

Ovo stanje zahtijeva analizu i objašnjenje pojave kulta Rista Radovića. To je osoba koju je stvorila odlazeća vlast i crnogorski narod i to nečinjenjem ili na drugi način. Nema primjera u svijetu da je neko u kontinuitetu vrijeđao, nipodaštavao i rugao se državi i jednom narodu, kao što je to činio Risto Radović (kao vjerski velikodostojnik) prema državi Crnoj Gori i crnogorskom narodu, a da za to nije snosio bilo kakvu odgovornost, već čak što više postao je vođa čija je riječ kao božja zapovijest i koji je na taj način postao najači politički lider Crne Gore. Ono što u svom ovom zlu daje nadu je činjenica da je dokumentarac „Svjedok Božje ljubavi“ dostupan domaćoj i međunarodnoj javnosti, da je u poslednje pola godine objavljeno toliko tekstova da se sa sigurnošću može objasniti lik i djelo Rista Radovića. Ponovo je aktuelno i nezaobilazno pitanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Čelnici trojnog saveza i buduća vlast, kao i episkop Joanikije, najavljuju stavljanje van snage ovog Zakona. Te najave znače i izmjene nedavno potpisanog Sporazuma o međusobnim odnosima potpisanog između lidera tri koalicije – pobjednika izbora, budući da su u tom Sporazumu izostavljene odredbe o neophodnosti intervencije na zakonu. Sa posebnom pažnjom će se pratiti rad na tekstu novog Zakona, posebno zbog najave da će ga raditi eksperti SPC. U pitanju  je jedan moderan evropski zakon, opšteg karaktera, u skladu sa međunarodnim standardima i koji ni jednom svojom odredbom ne dira u autonomna prava vjerskih organizacija.

Samo da podsjetim, 2015. godine kad se pojavila prva verzija prijedloga Zakona, 99 odsto stručne i laičke javnosti nije znalo izgovoriti eklisijalističko (državnocrkveno) pravo, niti što je predmet izučavanja te grane prava. Jednostavno, to je bilo tabu tema. Međutim preko noći dobismo desetine hiljada vrsnih poznavalaca ove grane prava sa ekspertima iz SPC. Vjerski poglavari oglasiše zakon neustavnim, a to verifikovaše na hiljade onih koji nijesu pročitali ni naslov Zakona. To što o ustavnosti i zakonitosti može odlučiti samo Ustavni sud Crne Gore i Evropski sud za ljudska pravo, to uopšte nije bitno. Ono što je za jednu demokratsku i pravno uređenu državu „primarno“ je da su hiljade osoba od 7 do 77 godina jednoglasno odlučili da je zakon neustavan i da ne daju svetinje.

Prethodno treba imati u vidu da je ovaj Zakon u pravnom prometu Crne Gore, da se primjenjuje, ali sve ukazuje na to da neće biti dugog vijeka. Vjerovatno će neko predložiti brisanje odredbi 62, 63 i 64 ovog Zakona. Moguće je da se zaključi i posebni ugovor između države i SPC u Crnoj Gori. Naravno, SPC će tražiti da se proglasi tradicionalnom crkvom u Crnoj Gori sa subjektivitetom i kontinuitetom od 12. vijeka. Međutim, to bi teško prihvatila domaća i međunarodna javnost kod činjenice da se po Zakonu verskim zajednicama Republike Srbije iz 2006. godine Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi priznaje svojstvo tradicionalne crkve sa subjektivitetom i kontinuitetom od 1836. godine. Ne može ćerka crkva – Mitropolija crnogorsko – primorska i ostale eparhije u Crnoj Gori biti starija od majke crkve Srpske pravoslavne crkve sa sjedištem u Beogradu. Subjektivitet i kontinuitet eparhija SPC u Crnoj Gori može se pravno dokazati tek od donošenja Zakona o Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Ustava SPC iz 1931. godine. Moguće je dati još verzija, kao zahtjev za priznavanje SPC kao konfesionalne zajednice, što je neosnovano i mnogo čega drugog. Jedno je sigurno, kakav god bude tekst Zakona biće predmet domaće i mešunarodne stručne javnosti, barem onog dijela koji je meni poznat.

Često se čuje riječ za pojedince ili grupe da su bezbožnici. To je vrlo opasna i nedozvoljena rabota koja mora biti energično sankcionisana i zaustavljena. Naime, Evropska konvencija o ljudsklim pravima u članu 9. jednako pruža zaštitu onima koju su vjernici i onima koji nijesu vjernici, kao i ateistima i agnosticima. Dalje, po tumačenju člana 9. Evropske konvencije o ljudskim pravima, religija nije samo vjerovanje u boga. Da li će neko vjerovati ili neće, u koga i u što će vjerovati to je stvar samoopredjeljenja svakog pojedinca i niko nema pravo da ga etiketira kao vjernika, kao nevjerujućeg,beznožnika, ateistu itd. Nastavi li se sa ovim u praksi, s pravom se može osnovano sumnjati da se radi ciljno da ljudi moraju biti kršteni, čime im se uskračuje elementarno pravo – pravo na izbor- samoopredjeljenje. Možete li zamisliti reakciju Češke ili Holandije na ove pojave, u kojima se preko 50 odsto stanovništva izjašnjava kao ateisti. I još nešto prije nego što bilo ko uzme sebi za pravo da ovaj Zakon obesmisli neophodno je da se javnost Crne Gore upozna sa hronologijom upisa vjerskih objekata na SPC. Postoji osnovana sumnja da je u katastru nepokretnosti SPC bez valjanog pravnog osnova i bez ijedne isprave podobne za upis uknjižena i stekla pravo svojine na 80 odsto pravoslavnih vjerskih objekata na teritoriji Crne Gore. Takođe je potrebno obavijestiti građane o svim nedozvoljenim radnjama SPC na spomenicima kulture, te porezima i doprinosima koji su ili nijesu uplaćeni od SPC, kao i kretanju novca mimo legalnih tokova. Kao i ranije i sada ponavljam ova pitanja je uspješno riješila Njemačka. Između države Njemačke i vjerskih zajednica postoji takozvani kooperativni sistem odvojenosti, koji vjerujem da bi, isključivo ukoliko se primijeni u cjelosti po svim pitanjima u odnosima države i crkve, bio prihvatljiv i za Crnu Goru. Poučno bi bilo vidjeti kako je Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke riješilo pitanje kretanja novca u vjerskim organizacijama van legalnih tokova. Za pretpostaviti je da će se postaviti pitanje i vjerske nastave u školama, pri čemu je neophodno konsultovati američku stručnu javnost, jer je Zakon o vjerskim slobodama SAD-a, već postao međunarodni standard.

Pobjednik u magli koja je prekrila Crnu Goru je onaj ko sačuva zdrav razum. Građani Crne Gore, jedini siguran put je jedinstvo i zajedničku nastup svih kojima je na prvom mjestu nezavisna, antifašistička i evropska Crna Gora, a jedina snaga u odbrani ovog vrhovnog cilja je snaga argumenta.

49

avatar
1000
26
23
0
 
39
RadanovićiMakinenad mnenenad mnenenad mne
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mrkela
Gost
mrkela

U posjedu su tuđe države srbije ! Narod sa crkvom dobio je narod bez crkve ! Ako crnogorci ne uzmu cetinjski manastir za navijek su izgubili , njima će vladati crkva tuđe države i tuđeg imena !

Maki
Gost
Maki

Mrkelica samo siris mrznju na ovom portalu mora da ti je zivot jad i cemer…bas mi te nekako zao…

Mašan Perov
Gost
Mašan Perov

Gospodine Belada, ima li išta od dokumenata,tj.spisa, iz kojih bi se viđelo ko su devedesetih godina prošlog vijeka bili službenici, odnosno načelnici katastara u CG koji su prepisali imovinu na SPC i koji im je bio nadređen u tom periodu. Ima li iđe podatka koliko je Crna Gora uložila sredstava u obnovu vjerskih objekata stradalih u zemljotresu 1979.godine, posebno na… Više »

Radanovići
Gost
Radanovići

Sve crkve u opštini Kotor Rimo katoličke i pravoslavne je obnovio Zavod za zaštitu spomenika Kotor to je činjenica. Naravno kao ogranak Glavne ustanove koja se nalazila u Cetinju za cijelu Crnu Goru, a koja obnavljala sve spomenike kulture poslije zemljotresa iz 1979 godine. Ovaj Zavid nadam se ima sve precizne podstke. Takodjer. pouzdano znam da su sve crkve oko… Više »

Staxe
Gost
Staxe

Ne śekiraj se Nidžo…

nick
Gost
nick

Nego da čestitam! Risto srećno ti bilo! Fa vidimo kako ćeš ti izaći na kraj sa našim problemima.

Rozana
Gost
Rozana

Đe ti je ovo Miraš, Belada ti si kod njega tamo nešto

Zeta
Gost
Zeta

Gos. Belada Koristim priliku da se zahvalim vasem kulturno umjetnickom drustvu za snazan doprinos pobjedi opozicije. Vasim predanim radom i nemjerljivim trudom ,ne zaleci opanke obisli ste svu Crnu Goru i svima pokazali kakva bi bila ta vasa drzava koju ste nam namijenili. Otvorili sta nam oci ,naostrili pero i rezultat je tu. Do neba vam hvala. I na kraju-Nemojte… Više »

nenad mne
Gost
nenad mne

Zeta, veliki je problem komentarisati patriotska osjećanja, koja vi nemate, a pogotovo neuspjelim sarkazmom. Tako ste i Turcima plaćali harač, dok ste mislili da su jači!

Maki
Gost
Maki

Svaka cast …sve je bas rako.

Mestar
Gost
Mestar

Sjajan tekst veoma strucno napisano, nego je steta sto 90% ljudi uopste ne razumije sto ovdje pise zato sto im je vecina rijeci nepoznata. Srecom da kada gledaju Farme i Zadruge sve im je jasno.

Orwel
Gost
Orwel

Slažem se, nego farme, zadruge, parove, ćirilice i slično su omogućili ovi naši. I tako kulturno degradirali naš narod, do te mjere da kletva seoskog popa iz Bosne odlučno utiče na to za koga će glasati.

Bernini
Gost
Bernini

Činjenica je da smo dočekali da nam se iz najvećih svetinja ruši država.

Kako je
Gost
Kako je

Mitropolija Crnogorskom Primorska je Kanonska Crkva I treba joj Tomos Autokefalije

Kako je
Gost
Kako je

Mihailo Dedeic je instrument za ogadjivanje Crnogoraca

Skafi
Gost
Skafi

Ako moderacija dozvoli ja bi cjenjenom gospodinu predložio da krene u litije sa Mihailom i Stevom Vučinićem i .Vidjeli smo koliko SPC ima vjernika.Sad je vrijeme da se i vi pokažete. Ja bih vam ustupio minibus za prijevoz vjernog naroda. Nije rentabilno da ide poluprazan al tako je vrijeme došlo…

Kralj Nikola
Gost
Kralj Nikola

Hihihihi 😂😂😂

Bernini
Gost
Bernini

Evo ga palikuća,opet.

Doctor Gachet
Gost
Doctor Gachet

Pa i Milosevic i patrijarh Pavle su imali milione ljudi na Gazimestanu i Uscu pa je ta politika porazena u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Kosovu. Nije vazan kvantitet, nego kvalitet. U Crnoj Gori, kvalitet je na strani onih koji postuju Evropu i svoju domovinu.

Montenegrin
Gost
Montenegrin

Skafi,koliko je Hitler imao sledbenika?!?! Pa jesu li bili u pravu?!?!

nenad mne
Gost
nenad mne

Brava imaš koliko hoćeš, no je vuk, uvijek u manjini!

Ksenija Nikšić
Gost
Ksenija Nikšić

Prijave protiv SPC i Amfilohija,svaki Crnogorac pojedinačno pa da vidimo onda šta će činjet…..

Kokot
Gost
Kokot

Molim vas što više ovakvih tekstova,patim od nesanice.

RSB
Gost
RSB

Bolje biti LITIJAŠ, no MAFIJAŠ

Hogar
Gost
Hogar

Nije bolje,ko ti je to rekao.Sramota je biti litijaš,radi se o stvoru koji pored niskog,najnižeg nivoa znanja ima još i izvrnute,izopačene moralne vrijednosti.U stanju je svašta da uradi đe god ga strah ne koči.Bezobziran je,zvjerast,frkće i šišti,za mirisom ide.

Cccse
Gost
Cccse

Pa vidimo da nosioci krstova na litijama diluju drogu, istaknuti su učesnici litija.Možda se borbom za svetinje bore za premoć u narkokartelima.

Bernini
Gost
Bernini

Mitinzi su legitimno pravo!

nick
Gost
nick

To ne iskljucuje jedno drugo!
Kod nas su vođe litijasa najveci mafijasi.

dragan
Gost
dragan

A svi tvoji litijasi,mafijasi..

🇲🇪♥️🇲🇪♥️
Gost
🇲🇪♥️🇲🇪♥️

Tako je.

Vele
Gost
Vele

Ovome glavarstvo brzo završava, a i zbor

Srbo
Gost
Srbo

Ja ne razumijem ovog čovjeka , kako će meni reći neko da sam na primjer jevrej ako ja to nisam ? Valjda znam što sam kao i većina naroda u Crnoj Gori , isto tako znam koja je moja crkva ,ne treba mi niko to govoriti. Slažem se jedino oko novca da to pitanje treba riješiti i urediti zakonskim aktima… Više »

Doctor Gachet
Gost
Doctor Gachet

Prije dolaska Amfilohija, u Crnoj Gori, je bilo 6% Srba, a za par godina broj se popeo na 32%.To je munjevita srbizacija Crnogoraca. Taj udar je bio silovit i mnogi su poklekli. Srpska crkva misli da je sad momenat za jos jedan udar na Crnogorce.

nenad mne
Gost
nenad mne

I ovaj Srbo je progledao devedesetih, kao Peđa Bulatović! Oni pričaju o parama, a da Peđa, javno ne pređe u Srbe, za hljeba ne bi imao!

Montenegrin
Gost
Montenegrin

E sreca sto nisi crnogorac!!!

nenad mne
Gost
nenad mne

Srbo, kao i svi srbi , ili iskrivljava činjenice ili se pravi lud ( isto je kada se poziva na, virtualnu, većinu)! Niko tebi da zabranjuje da budeš, što misliš da si, no ti ne dozvoljava da Crnogorcima zabranjuješ da budu ono što su, a osporavaš im da su njihovi preci gradili te crkve, prije no što ih je ACO… Više »

mrkela
Gost
mrkela

Izbore je riješila crkva tuđe države i tuđeg imena ! Kunući jedne blagosiljajući druge ! Isus hrist da im je bio protiv kandidat izgubio bi !

LAUDA
Gost
LAUDA

Belada je uzeo greškom crvenu umjesto zelene tablete pa mu pada svasta na pamet.. mozes ti gospodine sad da se češeš koliko ti volja, zavrseno ti je sve

Mitar
Gost
Mitar

Vidjecemo ćeto, vidjecemo!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Bit će teško,ali na kraju ćemo ipak pobjedit,ristove falange!

Peruta
Gost
Peruta

Čudne besjede da te Bog sačuva.

Janko
Gost
Janko

Gotovo je, cao…

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Što više ovakvih tekstova od ovakvih autora tim bolje za našu svetu i jedinu srpsku pravoslavnu crkvu.

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Ja mislim da se ta crkva nalazi u Srbiji. Promasio si drzavu retardu 😡💪🇲🇪

Djuka
Gost
Djuka

Kad će Zbor glavara da progovori? Sa nestrpljenjem očekujemo njihovo javljanje.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Kmeeee, kmeeeeee

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Mitropolit Crnogorski je na mjestu koje mu pripada

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Vas mitropolit cetnik je na mjestu najvece mrznje od strane Crnogoraca..

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Svi su vama četnici ko se ta Krst bori , ali promjeni samo nik

Send this to a friend