Kolumne

Bogati zapadnjaci i Rusi plaćali su da ubijaju sarajevsku djecu. To čak nije najmonstruoznije što je Bosni učinjeno

Foto: Printscreen

Piše: Andrej Nikolaidis, kolumnistta CdM-a

Slovenački reditelj Miran Zupanič snimio je film koji govori o tome kako su bogati zapadnjaci – i Rusi – sa srpskih položaja ubijali djecu u opkoljenom Sarajevu. O tome piše Al Jazeera, na čijem festivalu dokumentarnog filma će “Sarajevo Safari” – tako se, naime, Zupaničevo ostvarenje zove – uskoro biti prikazan.

Istraga koju je Zupanič sproveo pokazala je da je u pitanju bio dobro organizovan… “posao”. Psihopate sa novcem bi dolazile u Beograd. Odatle su – često helikopterima; koji su do danas, očito, od Sarajeva do Cetinja, ostali omiljeno prevozno sredstvo učesnika u psihopatskim/sociopatskim akcijama muževa-udarnika na stvaranju Velike Srbije, slash, Srpskog sveta, slash, Otvorenog Balkana  – u pratnji i organizaciji pripadnika Vojske Republike Srpske i Vojske Jugoslavije prebacivani na kote sa kojih je srpska vojska ubijala Sarajlije – najčešće na Grbavicu.

Za obje ugovorne strane bila je to win-win situacija. Psihopate su dobile šansu da nekažnjeno ubijaju. Srpski vojnici su dobili priliku da neko ubije ljude koje bi oni svakako ubili, i da na tome još zarade.

Manijaci su bili odjeveni u lovačku opremu i naoružani snajperima. Ljubazni domaćini obezbijedili bi im ako ne luksuzni, a ono pristojan smještaj. Potom bi ih odveli na pozicije koje su bile najpogodnije za ubijanje Sarajlija. Cijena svakako nije bila sitnica, a dodatni se iznos plaćao ako bi majstor uspio ubiti dijete. Tu smo, je li, svi isti: sve za djecu.

Zupanič nije uspio dokazati vezu “Sarajevo safarija” sa političkim strukturama na Palama i u Beogradu – niti mu je to, kako kaže, bio prioritet. Što, dakako, ne znači da ta veza nije postojala. Naprotiv.

Ako su u čitavoj bolesnoj, zločinačkoj organizaciji doista korišteni vojni helikopteri – a vjerovatno jesu; ako su psihopate dovođene na vojne položaje, i to na prve borbene linije – a jesu; šansa da je to moglo biti učinjeno bez znanja ili čak i podrške vojnih i “civilnih” vlasti je praktično – nula.

Nažalost… Čak ni monstruoznost kakvu otkriva “Sarajevo safari” ne saopštava ništa novo o prirodi takozvanog rata u Bosni. Kažem takozvanog. Jer to nije bio rat. To je bila psihopatska masovna vojno-politička operacija. Koja je finansirana novcem poreskih obveznika Srbije i Crne Gore, dakle vašim novcem. I koja je bila moguća zahvaljujući glasovima birača u Srbiji i Crnoj Gori.

Od monstruoznosti onoga što otkriva Zupaničev film zastaje dah. Teško je živjeti sa saznanjem da se to dešavalo. A šta smo mislili da se dešavalo? Monstruoznost onoga što je Bošnjacima u Bosni učinjeno, a do u detalj je bilo planirano u beogradskim salonima i kabinetima, činjenicu da su bogate psihopate srpskoj vojsci plaćale da nekažnjeno ubijaju sarajevsku djecu čini tek djelićem u mozaiku užasa, tek fragmentom sotonske freske koja prikazuje zlo što se sručilo na ljude koji su, suprotno onome što je obraza da kaže imao Abazović, ubijani baš zato, i samo zato, što su bili Bošnjaci i muslimani.

U Bosni nije vođen nikakav rat. U Bosni nije bilo nikavih zaraćenih strana. Na Bosnu je izvršena dvostruka agresija čiji je cilj bio da na teritorijama koje su naumile pripojiti Srbija i Hrvatska budu istrijebljeni Bošnjaci. Suočen sa onim što se od njega i njegove vojske očekivalo da učini, čak je i Ratko Mladić u zaprepaštenju rekao da je to nezamislivo, da je to genocid. Pa ipak je to učinio.

Da: u Bosni su bogataši iz Amerike, Italije, Kanade i Rusije ubijali djecu i za to plaćali. Da: u Bosni je, u gradovima koje je trebalo “etnički očistiti”, vršen elitocid: istrebljenje bošnjačke elite, sistematska i ledena ubistva bošnjačkih profesora, inžinjera, sveštenika, političara… Da: u Bosni su, kao političko-ratna operacija, vršena masovna i planska silovanja Bošnjakinja. Da: u Bosni su, u Prijedoru, Bošnjaci, kao Jevreji nekada, zatvarani u koncentracione logore i bili natjerani da, ako se usude izaći na ulicu, nose ne žute, nego bijele trake, a svoje kuće označe bijelim čaršafima. Da: u Bosni je izvršen genocid. Ne jedan: nego više njih.

To nije bio rat. Nego pokušaj istrebljenja. Po čemu je, pitam, sve pobrojano, na koncu sam pokušaj istrebljenja jednog naroda, manje psihopatski od onoga što otkriva Zupaničev film? Zato što je u pitanju bila organizovana, detaljno planirana i od države sponzorisana akcija? Ili to rečeno čini još monstruoznijim? Da, čini.

I kako smo, pitam ja vas, stigli do toga da akteri i baštinici te politike, preko njihove crnogorske posluge, tih batlera zla, mene koji pišem ove retke, baš zato što ih pišem, označavaju kao fašistu i ekstremistu, u uzaludnom nastojanju da opravdaju svoje služenje zlu? Kako smo, pitam ja vas, stigli do toga da samo pominjanje onoga o čemu je u ovom tekstu riječ bude shvaćeno kao klip u točkove “crnogorskog pomirenja” i “politike inkluzivnosti”, kao “ekstremističko radikalizovanje radikala” i “produbljivanje podjela”?

Pitanje je retoričko. Odgovor svi znamo. Jer smo pravili kompromise sa zlom. A nema malih kompromisa: svaki vodi u propast.

Za kraj, evo vam kratka dokumentarna proza koju sam, ponukan novinskim natpisima, napisao prije desetak godina.

RED I MIR

U banjalučkom zatvoru posjetili smo šezdesetpetogodišnju ženu iz Srebrenice.

Humanitarna organizacija u čijoj pratnji smo bili uzaludno je kod srpskih vlasti pokušavala isposlovati da se ženi ukine pritvor.

Cjelokupna rodbina zatočene žene ubijena je u Srebrenici. Srpskim snagama trebalo je čitava dva dana da istrijebe sve ljude s kojima je živjela u dvospratnoj kući koju su vojnici spalili trećeg dana. Oca su joj ubili pred kafanom u kojoj je svakoga dana, u isto vrijeme, ispijao tursku kafu s lokumom – tako posljednjih trideset godina, još otkako je penzionisan.

Na dan kada je srpska vojska ušla u Srebrenicu, nije bilo nikoga da ga usluži. Konobari su se skrivali po šumama i gorama. Djed je odbio da bježi. Obukao je odijelo koje je nosio kada je sahranio ženu, prošetao pustim ulicama Srebrenice, sjeo pred svoju kafanu i zagledao se u brda, pitajući se jesu li dovoljno velika da sakriju sve ljude njegovog grada.

Brda su skrila samo grobove ustrijeljenih, umlaćenih, zadavljenih, zaklanih, na komade isječenih. Žena iz banjalučkog zatvora godinama je uzalud obilazila brda ne bi li pronašla grobnicu u kojoj su sahranjeni njen muž, brat i dva sina.

Jednoga dana dobila je pismo u kojem je stajalo: Ja sam ubio tvoju porodicu. Ako želiš da znaš gdje su pokopani, u nedjelju dođi u Banjaluku.

Ispod nečitkog potpisa, u post scriptumu, ubica je naveo vrijeme kada i ime kafane gdje ga je žena imala sačekati.

Ispostavilo se da je u pitanju popularni banjalučki lokal, koji žitelji tog grada rado posjećuju nedjeljom, kada čitave porodice tu dolaze ručati. Ubica je bio tačan – u navedeno vrijeme ušetao je u lokal, srdačno se pozdravljajući s konobarima i gostima. Zaboravimo na emocije; ovo je posao, rekao je kada je sjeo za sto za kojim je žena iz Srebrenice pila svoju tursku kafu s lokumom. Ponovio je da zna gdje je pokopana njena porodica. Zna, jer on ih je ne samo ubio, nego i ukopao – tako je rekao.

Za uslugu koju nudim, tražim simboličnih 1000 eura, još je rekao. Žena je tada zaplakala. Slomila je čašu koju je držala u desnoj ruci, tom prilikom se gadno posjekla. Prevrnula je sto, podigla ruku iz koje je liptala krv, teturala od stola do stola, uzvikujući: Ubice! Vaše su ruke krvave!

Policija je, srećom, bila blizu i hitrom intervencijom spriječila da očito neuračunljiva žena izazove veći incident, pisale su sutradan banjalučke novine.

Kada smo u policiji pitali zašto je žena uopšte uhapšena i zadržana u zatvoru, rečeno nam je da je optužnica tereti da je remetila javni red i mir.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vesna
Gost
Vesna

Da li su sakupljeni dokazi predati nekom sudu, na Balkanu ili medjunarodnim, u Evropi? Snimiti film i dati u javnost ovakve podatke bez truda da se to službeno ozvaniči samo doprinosi raspirivanju strasti.Koliko vidim, pre svega protiv Srba. Za mene je jedina rasa, vera i nacija dobar čovek. Žao mi je svih žrtava i ova priča je užasna i surova.… Više »

Драган
Gost
Драган

To će Katnić da sakupi i objavi

Laki
Gost
Laki

Šta se sve radilo u Bosni greota.i sramota i sad bi još neki da izjednače žrtve i dzelate.Pih

EU- MNE
Gost
EU- MNE

Bolest je to !!!

🇲🇪Plav🇲🇪
Gost
🇲🇪Plav🇲🇪

Sa ponosom mogu reći
Da u našoj zemlji imamo ljudje
Kao ti , Andrej !
Nazalost nijesmo svi takvi
Ima i kod nas monstruma koji su činili zločine

Planeta majmuna
Gost
Planeta majmuna

I jos cine – i cinice ako ovo zlo sto se sprema ne sprijecimo.

For Cg
Gost
For Cg

Bravo Andrej.Odlicno veliko poštovanje.
Čitam ovo i sve me steže u prsima.Svaki komentar je suvisan svaka riječ i slovo su suvišni na ovo što si napisao.Sta reci za zlotvore koji ovako rade sta reci a ne vrisnuti do neba!!
Zar se i ovo ljudima zove???

partizan
Gost
partizan

Volim Srbiju ali mi je zao sto moram da kazem..Srbija danas nije ona iz mojih studentskih dana..i pozicija i opozicija su isto. Nema razlike i opsjednuti su srpstvom izuzev casnih pojedinaca..Cedo Jovanovic,Canak,Korac..

BMX
Gost
BMX

Hocemo li ikad imati profesionalnu policiju, tuzilastvo i sudstvo koje ce izvrsiti istragu, pribaviti dokaze pronaci, uhapsiti i osuditi ljude koji su nesta slicno trebali da urade u avgustu 2020 g u Crnoj Gori u slucaju da im izborni rezultati nisu odgovarali ? Hocemo li ikad doznati kakvi uzasi su bili planirani, ko je to sve planirao i gdje, ko… Više »

Don
Gost
Don

Slicni tekstovi i filomovi su se objavljivi prije krvoprolica 90-ih. Manite se ovoga.

Seka
Gost
Seka

Gospodine Andrej, nazalos takvih je bilo ne samo sa zapada i iz rusije nego od svukuda a ima ih i danas koji bi radi vlasti i bogastva svasta radili. Ali kad vidim tvoja iznosenja ne samo ovaj tekst nego I drugs ipak nijesi objektivan, kad mnogo znas pocni pisanjem I govorima sreda.

Sasa
Gost
Sasa

Istina ima mnogo ns obije strane

Dragan
Gost
Dragan

500EUR?

golum1
Gost
golum1

sta pokusavas? da budes duhovit? ili si i ti ucestvovao.. pihhh.. gade mi se takvi zlotvori!

ilke
Gost
ilke

Ma ako je to receno u filmu koji je snimio slovenacki reditelj, onda mora da je tacno. Samo, morate da budete oprtezni. Ovakvom progresijom u otkrivanju ubica, uskoro ce ih biti vise nego zrtava.

Dragan
Gost
Dragan

Pomogao mu je Karemela (“Balkanske prevare”- “Pink” televizija) u istrazi i M-Portal sa presretnutim SKY komunikacijama

Dejan
Gost
Dejan

Nije tajna da se bogate psihopate bave ovakvim “ljudskim lovom” svuda u svijetu! Ali, poenta sto se ova prica mora stalno ponavljati neukima, jeste sto se zahvaljujuci srpskim ekstremistima moze ponoviti i na ovim prostorima! Nikoladis, cuvaru mira i istinozboborce, kapa dolje!
Mora se crnogorski blok ujediniti i sacuvati mir i drzava!🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Okle!
Gost
Okle!

Kaze Putin, ko nece da razgovara sa Lavrovom razgovarace sa Sojguom.

Commentator
Gost
Commentator

Srbija – SPC – Velika Srbija – Srpski svet – Otvoreni balkan – žilavi su i ne odustaju, nikako da ljudi shvate da to zlo treba konačno zaustaviti

sasa
Gost
sasa

Imate na AL. JAZIRI dokumentaracod prosle godine o Siriji i Alepu dje se rusi klade u 1 dolar da ce pogoditi odredjenu metu na pijaci sa nekog tornja

Pozz
Gost
Pozz

Znam priče iz tog istog rata koje lede krv u žilama i dan danas osjećam strahovitu jezu!!! Jer ko je taj koji smije biti dželat nad bilo kime ili bolesne umove postati da ubijaju bilo koga? 😪😪😪😪😪😪😪😪

Zlo
Gost
Zlo

Postoji jedan genocidni klerofašizam na Balkanu, njegovan i promovisan duže od vijeka, kojim se hrane i zlikovci od Norveške do Novog Zelanda……. i on je oko nas.
I mi smo sljedeća meta.
Ali da predjemo na korpuciju i zelene teme, reći će oni koje je kupio ili koji ga diskretno podržavaju 🎶 💜

Tihana
Gost
Tihana

Bez riječi.

Grunf
Gost
Grunf

Ovakvi filmovi pa onda kolumne i teme koje o tome razglabaju samo dalje šire mržnju među narodom. Dajte ljudi, batalite više ratove u kojima je hiljade nevinih duša izgubilo živote i u kom je najgore od najgoreg pokazano. Hoće li iko pisati o životu u Švajcarskoj, Luksemuburgu, o stvarima koje bi trebalo napraviti u Crnoj Gori da budemo malo više… Više »

CG Gradjanin
Gost
CG Gradjanin

Reci to onim Litijasima i Popovima koji su u tim zlocinima ucestvovali pa i dalje setaju nekaznjeni po Crnoj Gori.Neki bi da izbrisu zlocinacku ideologiju i misle posto nisu nikog izgubili u tim zlocinima da ignorisu ovakve stvari.

Pozz
Gost
Pozz

Ovako nešto ne smije da se prećuti!
Ovo treba ponavljati i ponavljati kako bi se dobro zapamtilo i NIKAD VIŠE NE PONOVILO! NIKADAAAA! I NIKOME!!

freeman
Gost
freeman

Griješiš! Upravo ova ideologija i način razmišljanja danas pokušava uzeti primat u Crnoj Gori. Ljudi koji su počinili te zločine glorifikuju se od velikog dijela vjernika crkve Srbije. Pogledaj mural Ratka Mladića iu sred Beograda. Ljudi i danas masovno podržavaju rusku agresiju na Ukrajinu đe je ubijeno na stotine nedužne djece. Šta su naučili iz Bosne, ništa. Treba se suočiti… Više »

Njegoš
Gost
Njegoš

Znaš li ti da suđenje Njemačkim fašistima zločincima, Nürnberški proces, svake godine se u Njemačkim školama pušta preko razglasa u svakoj učionici, hodniku, dvorištu! E to ti je život u Njemačkoj. A pričali su o Luxemburgu i Švicarskoj Rukoljub Bitanga i Plagistar, a đe su nas doveli??

Hogar
Gost
Hogar

Uopšte nije očigledno da si bot 👍
#ukoliko griješim onda si budala neopjevana,trećeg nema.

Reka
Gost
Reka

Nikad vam necemo ni oprostiti ni zaboraviti jer zlo je u vasoj krvi eto vam vas srpski svjet vucic Abazovicu dodik

Hogar
Gost
Hogar

To je već štetna priča,dio višesmjerne velikosrpske propagande pred izbore..na dio o Švajcarskoj i Luksemburgu mislim.Služila je da podstakne nezadovoljstvo kod onih koji nijesu četnici..umjesto poređenja sa Srbijom i okruženjem(a itekako smo se mogli poredit,bili bolji od nekih što se standarda tiče)srpska propaganda je lansirala sumanutu priču o Švajcarskoj,Norveškoj,Luksemburgu.Logično da nema teoretske šanse da budemo kao oni ni za hiljadu… Više »

Vasko
Gost
Vasko

Kao i sto sam vidis, uzalud ti to pises moj druze. Nema to ko citati niti razumjeti.

expert123
Gost
expert123

Dobro je da sve ispliva na povrsinu i da se nista ne prikriva kao sto se mnogo sta prikrivalo za vrijeme bivse SFRJ. Da se zna kakvu su necasnu ulogu imali u dvostrukoj agresiji na Bosnu neki Evropljani i Rusi. Nista ne treba drzati pod tepih vec sve iznijeti na vidjelo.

CG Gradjanin
Gost
CG Gradjanin

Ne Evropljani nego Srbi i njihovi pomagaci.Bez Evrope i NATO u Bosni i Kosovu i Crnoj Gori bi se desili mnogo veci zlocini.

Belvedere
Gost
Belvedere

Za dvije, a ne za jednu državnu penziju!

Laktoza
Gost
Laktoza

Ista je to fela

Zdravko
Gost
Zdravko

Andrej da se ne lazemo.Cuda su cinili svi.I Srbi i Hrvati i Muslimani.Svi su ubijali djecu na ovaj ili onaj nacin.Umjesto da se to zaboravi i da se ide ka pomirenju nema dana da se ovakvim tekstovima i saopstenjima ne produbljuju podjele.A kome to odgovara.Neko ko nije zapamtio rat procita ovo jutros i kaze vidi ti sta su radili i… Više »

CG Gradjanin
Gost
CG Gradjanin

Ali niko ko Srtbi na Balkanu.Ponavljam ovdje se javljaju ljudi koji nisu nikog izgubili u tim monstruoznim zlocinima i misle da imaju pravo da nekome zatvore usta.

Commentator
Gost
Commentator

Ali ko je počeo sve i ko je i dan danas aktivan u širenju mžnje, podsticanju podjela? Ko je vršio agresiju? Nisu ni Hrvati ni Bošnjaci napadali Srbiju nego je bilo obratno. Zato svakome treba pripisati krivicu imenom i prezimenom.

For Cg
Gost
For Cg

Te floskule svi su činili zlo.To nemoj ni maloj djeci pricat jer će mislit da se šališ.Da bi se umanjilo zlo nekog poziva se na tu frazu a svi su činili.Nemojte tu demagogiju nemojte

Tivćanin
Gost
Tivćanin

Ovo mi je skroz nepoznato. Ali ništa me ne može iznenaditi od ekipe sa Grbavice.
Izvinjavam se Andrej što ovo uzimam s rezervom. Treba provariti, a ne povratiti.

NIKOLA
Gost
NIKOLA

Bilo je i bogatih srba psihopata a ni oni nisu trebali pored zaludenih vjernika i malounih popova

ivica
Gost
ivica

Srbske partije po Boki i Primorju citaj Budvi pravile liste u koju Hrvatsku kucu ce se useliti Svetosavci.Danas su oni na vlasti.

Zona
Gost
Zona

I useljavali su se..ali srecom bilo je xakona pa su ih iseljavali u roku od 48 h.

Kokot
Gost
Kokot

Pravi momenat za otkrivanje ovoga jer u filmove treba vjerovati.Predpostavljam da za snimanje filma o trgovini organima je prifalilo para a i nije interesantno.

Nadrealno
Gost
Nadrealno

Zvuci kao scenario Tarantinovog filma

Boki
Gost
Boki

Ne, ovo je nažalost djelić istine o tome šta se tamo dešavalo. 😪

Gaeta
Gost
Gaeta

Ada to su vam ti veliki srbi, vjernici…Zasto se ne pozovu na odgovornost, kad se vec zna? Smrtnu kaznu bih uveo, za ovakve monstrume, pa da mi je brat rodjeni.

Nice
Gost
Nice

U pamet se Crna Goro. Ne daj svoje!

Husein
Gost
Husein

U Italiji postoji knjiga napisana o tome . A i zapad nista bolje nije radio.

KRALJ
Gost
KRALJ

I onda se cudimo zasto planeta ide u ambis????
Ako je stoti dio tacan to je prestrasno.
Svima koji su bili dio ovakvih necasnih radnji zelim da zavrse ina isti nacin!
Fuj!

Fractal
Gost
Fractal

Mogao je da bude naslov Bogati istocnjaci i Evropejci…

MileBudak
Gost
MileBudak

Pa nije baš jer se termin Zapad koristi u geopolitici i zna se na koje zemlje se misli, a termin Istok ne znači ništa osim strane svijeta.

VODJA
Gost
VODJA

Ovakvim pisanjem podstičete ljude na nove ratove đe bi isti takvi vaši “glumci” nastavili seriju samo na drugom prostoru. Znam da nećete objaviti komentar ali me ………..

Hag
Gost
Hag

Sram te bilo

VODJA
Gost
VODJA

Hag, Zašto?

VODJA
Gost
VODJA

Je li zato što svaki komentar i priču na svoj način tumačite. E zato se ovi tekstovi i pišu poluistiniti ili poluizgovoreni kako bi svako mogao da tumači na svoj način.

VODJA
Gost
VODJA

I dalje volite poluistine i polupriče zato ne objavljujete odgovore Hagu Zasto?

Vjera
Gost
Vjera

Pa normalno , u silovanju kriva je xrtva koja prijavi isto

VODJA
Gost
VODJA

Ljubomorni, zavidni i bezobrazni uvijek izmisle priču. Glupi je šire dalje, a idioti vjeruju u nju. Pozdrav

liks
Gost
liks

imam 70 godina, zivio u bosni, tek sad saznah

Hana
Gost
Hana

Nikad nije kasno …a možda te nije ni zanimalo..

Vuko
Gost
Vuko

E onda sigurno nista nije bilo cim ti nista ne znas.

Mr.Cinik
Gost
Mr.Cinik

Na ovim prostorima konstantno se raspiruje mrznja,doduse sto smo trazili to smo i dobili. Ko nece brata za brata imat ce tudjina za gospodara.

Radosav72
Gost
Radosav72

Jezivo, grijeha. Bila je tu jos jedna “svijetla tacka”, crkva srbije, koja je svo ovo osudila i nikad nije pricescivala ni blagosiljala ove monstrume, ili bjese obratno?

Send this to a friend