Kolumne Poneđeljak, 05.06.2023.

Bošnjačka Stranka i HGI

Dobro jutro! Slabljenje DPS-a i raspad SPP-a može dovesti do mnogo boljeg rezultata Bošnjačke stranke. HGI ovog puta nema suparnika i može računati na dio razočaranih suverenista.

Priključite se našoj viber grupi, u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

Bošnjačka Stranka i HGI

Na prošlim izborima ove dvije stranke su se naše između dvije vatre, i smatrane su preprekom uspostavljanja stabilne vlasti tridesetoavgustovskog bloka. Od tada su suverenisti oslabili, i prednost u korist tridesetoavgustovaca porasla. Tako da uspjeh (ili neuspjeh) BS i HGI neće biti od presudnog značaja za to kom će bloku pripasti vlast. Ipak, rezultati ove dvije stranke mogu biti presudni u odluci da se DF, to jest ono što je od njega ostalo, udalji iz vlasti.

Bošnjačka stranka iz izbora u izbore ima stabilan rezultat i posljednja istraživanja govore da mogu očekivati blagi rast. Tome pogoduje slabljenje DPS-a i SDP-a, kao i raspad SPP-a, koji nije uspio da se postavi kao alternativa BS-u u animiranju bošnjačkih glasova.

BS drži važne resurse u odlazećoj vladi, i bio je meta kritika suverenističke javnosti zato što su odlučili da u njoj ostanu nakon izglasavanja nepovjerenja.

U novim pregovorima nakon neđelje, problem Bošnjačkoj mogu biti netrpeljivost koju Jakov Milatović osjeća prema Ervinu Ibrahimoviću, i generalno odnos nepovjerenja Evrope Sad prema BS-u. ES je u koaliciji sa dijelom SPP-a. Da li će Evropa Sad biti pragmatična ili će se baviti sujetama lidera – viđećemo.

Bošnjačka stranka je do sada uvijek uživala podršku zvaničnog Sarajeva i turskih vlasti, bez njihovog direktnog miješanja u odlučivanje u ovoj partiji. Sada, kada se u Bosni i Hercegovini vlast promijenila, ostaje pitanje da li BS može očekivati snažnije uključivanje bosansko-hercegovačkih snaga koje su bliske bošnjačkom liderstvu u Sandžaku, i kroz njih zvaničnom Beogradu. To daje implicira pitanje i da li se može očekivati promjena odnosa BS prema Otvorenom Balkanu.

Hrvatska građanska inicijativa je na prošlim izborima ostala bez mandata, najviše zbog pojavljivanja alternativne hrvatske liste koja je poslužila za rasipanje hrvatskoh glasova. Iako nisu ušli u parlament, HGI je dobio ministarsko mjesto u manjinskoj vladi prošle godine. Lider HGI Adrijan Vuksanović, napuštio je vladu nakon što su iz nje izbačeni Ranko Krivokapić i Raško Konjević.

Iako autohtona zajednica, hrvatska zajednica u Boki je sve manje brojna i duboko podijeljena. HGI je zbog dugogodišnjeg saveza sa DPS-om izgubio dobar dio podrške među Hrvatima Boke, ali su i demografski trendovi, iseljavanje i asimilacija, učinili svoje.

Na ovim izborima HGI ima ogromnu šansu da se vrati u parlament. Prvo, nema alternativne liste, koja targetira isto javno mnjenje. Drugo, postoji ogroman broj razočaranih suverenista koji ne žele da glasaju ni za DPS ni za SDP. U HGI-ju imaju šansu da svoj glas ne prospu, i da ne ostanu kući i apstiniraju. Da li je HGI razmišljao i tome, i da li se obratio tom dijelu biračkog tijela, znaćemo u noći 11. juna, kada budemo pratili rezultate izbora za crnogorski parlament.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM-a

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

61

avatar
1000
24
37
0
 
42
Serdar KrstoIkodrza4PericaDamjanović
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Iko
Gost
Iko

Sandžak ne postoji. Nejasno je što koristiš taj termin. To zadiranje u teritoriju CG.

drza4
Gost
drza4

Vučinovićka je uništila HGI na prošlim izborima zbog ličnih razloga!! Nadamo se povratku HGI-ja!

Loš
Gost
Loš

Zbog čega bi neko ko je glasao DPS sada bio razočaran u njih?Oni nikada nisu bili moralne gromade ,već manje zlo u odnosu na drugu stranu koja je bila velikosrpska i konzervativna..Svakome ko ih je glasao bile su jasne njihove mane.

Dolores
Gost
Dolores

Kako se može glasati iz bolnice koja nije u gradu u kojem glasam

Mr.CG
Gost
Mr.CG

HGI ako pozove druge nacionalnosti da glasaju za njih obesmisljava cenzus za manjine.
To bi bila klasicna zloupotreba izbornog procesa.
Ali u Nasoj Drzavi je sve moguce

King Henry
Gost
King Henry

I jedna i druga stranka ce uci u vladu. Ovi 4-5 mandata ovi 1.
11jun ce pokazati.

Ann
Gost
Ann

Vecina predvodi procese a posto su Crnogorci odlucili ( opet) da jure za tudjim popovima I ispod tudjih zastava ne bilo ni ocekivati da manjinski narodi ” čuvaju ” Cg. Da bi opet sutra ” Crnogorac ” bio privilegovan a svi drugi sta ostane kao sto je bilo pod Sdp-om

Milić
Gost
Milić

Gospodine Filipoviću,možete li nam dati Vaše mišljenje kako je bilo moguće da u nekim sredinama đe nema hrvatskog življa bude više stotina glasova za HGI i zašto je do toga dolazilo

Markisa1
Gost
Markisa1

Ja cu ti rec ja nisam hrvat pa za njih glasam etotako

CrnoGorac
Gost
CrnoGorac

Isto ka ja Albance

Željko
Gost
Željko

@Milić Iz Ratca sam, Župa Zupci, Bar, živim 25 godina na liniji Konavle-Mostar! U pitanju je hrvatska domovnica i putovnica jer sva(t)ko (t)ko se izjasni Hrvatom i dobije pokriće za to, a HR preko EU ulazi u popisnice na popisu u CG, dobije HR papire i pravac zapadni dio EU, Australija, Kanada, USA jer ne trebaju vize! Isti je slučaj… Više »

Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

Navedi u koje to sredinu je HGI dobio stotine glasova a da nema hrvatskog življa ?

Ertugrul Beg
Gost
Ertugrul Beg

Nemože se napraviti nova vlada bez BS, što bi značilo da je ta vlada prosrpska a ne Evropska,jer pola df je prešlo u pes

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Koja sam ja botina

Kl007
Gost
Kl007

Najvažnije je da nestanu DF i SDP .

Milić
Gost
Milić

naravno,tek tada možemo očekivati istinski napredak

Posteno
Gost
Posteno

Sto ti nesto mnogo smeta DPS, a Filipovicu?

Canon
Gost
Canon

Smeta svima

Milić
Gost
Milić

E to je baš čudno poslije njihove više decenijske vladavine…

Loš
Gost
Loš

Pa što, više su oni uradili u zadnje tri godine nego ovi koji su ih naslijedili za ove tri godine..Srozali su ekonomiju,prekinuli integracije,zatvorili KAP i Železaru,Sveti Stefan,MA.Ništa nisu izgradili za ove tri godina,ADPS autoput skijalište,put Dinoš-Albanija,bulevar do Danilovgrada,dva mosta na Morači.

Hurem
Gost
Hurem

Nikad glas za nacionalne partije pa koje god bile

Lipa
Gost
Lipa

Avi autohtoni i Hrvati, i Bošnjaci i Srbi samo mi crnogorci nijesmo i to tako dugi niz godina…

Tivat
Gost
Tivat

Uvjek ću biti protiv patija koje imaju veze sa drugim državama, i dajem prednost građanskim opcijama gdije smo svi.
Jer kad počnemo da se odvajamo, onda će dobiti onaj koga je više. Ako to hoćete, nemojte da se poslije žalite,kako ” nema manjina u Vladi”. Nnema jer ste vi odlučili da ih ne bude, i to je to

Xoxoxo
Gost
Xoxoxo

A ove tvoje partijice?

Laki
Gost
Laki

Najvaznije je da se DF eliminiše jer oni su najveće zlo i prepreka naoretku Crne Gore

Milić
Gost
Milić

tako je Laki i to važi i za Front

Perica
Gost
Perica

Ljubo, radio sam kao prevodilac za OECD na jednim parlamentarnim izborima. Moram Vam reći da se nijesam osjećao ni malo prijatno u kancelariji BS u Rožajama. Ni šef OECD (bivši ambasador Njemačke u SRJ) me nije gledao ni malo blagonaklono (ni krivog ni dužnog). Međutim, morao sam da ćutim i da se smješkam jer mi je novac bio veoma potreban.… Više »

Edw
Gost
Edw

Pođi da ti to neki doktor pogleda.

Perica
Gost
Perica

Ako pogleda, ispašće mu/joj oba oka. 🙂

William Cowper
Gost
William Cowper

Hahahahahaha kralju

Željko
Gost
Željko

@Perica OECD? Da li je to OSCE?

Perica
Gost
Perica

Jeste. ODIHR.

Nikk
Gost
Nikk

Bošnjačka stranka je doo kao i svaka druga stranka. Šta su uradili sa nivoa vlasti da razviju sjever ili zaustave iseljavanje Bošnjaka iz CG? Najveći uspjeh im je što su svoje članstvo zaposlili po Podgorici i još više uticali na raseljavanje sa sjevera.

Lepi
Gost
Lepi

Sve u svemu Ljubo ne mozes da prebolis Milov poraza na izborima

Loš
Gost
Loš

Pa ,sve što je rekao o DPS je negativno.

Savo
Gost
Savo

Kakav promasaj.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

To su bili tradicionalni privesci Dps…Ne bi mi to tolko smetalo da kada je Dps napao Crkvu onim Zakonom, da su pripadnici vjera kojih se to nije ticalo ostsli makar neutralni… Znači nism očekivao pomoć od njih, uvjek sam znao da se “ne može računati na njih. Ali iskreno kolko sam naivan, mislio sam da se neće makar miješati. Itekako… Više »

Damjanović
Gost
Damjanović

A Zabjelo kada se to zabranjivali da pravoslavni sveštenik udjee u našu crkvu, vjerovatno misli na desant na nas Crnogorski manastir i okupaciju nasih svetinja od strane crkve Srbije!

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Vidio si na Litije čija je to Crkva…a ako ne vjeruješ tome imaš poshedivni list Katastra CG koji sa nije mjenjamo od pada komunista od kad je tvoj Dps došao. A Milo bio šef izvršne vlasti. A ako misliš da je tu izvršena neka nezakonska prepravka tu ti je Crnogorski Sud, na koji ste sa žali preko četrdeset puta, i… Više »

Mirko
Gost
Mirko

A sto se crkva u ustavu iz 1905 zvala CPC a ne SPC, ja i mnogi Crnogorci koji su svijesni ne mogu ići i vjerovat u crkvu koja negira Crnogorski indetitet, kulturu i istoriju!

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Zvala sa tako, Crnogorsko Cetinjska Mitropolija… i onda se ujedinila. Sad je Crnogorska Mitropolija… tako nepti, nije to presudno bitno. Već kolko je Sveštenika bilo ptotiv toga ujedinjenja , kolko i danas, niko ili skoro niko. Jer je Njegoš sam pisao da jogi sebe na čelo Trona Pećkog, i drugi su to pisalo. A to info da ne bi moglo,… Više »

Damjanović
Gost
Damjanović

Nije se ujedinila no je dekretom ukinuo AcoPalikuca i prisjedinio crkvi Srbije nauci nesto!

Xoxoxo
Gost
Xoxoxo

A to rade ovi botovi i papagaji. Znaju da im nararooood ima pamcenje kao zlatne ribice (citaj prosjecan IQ 83, ili mozda taj naroood -83) pa sad treba da ih podsjete na ono zbog cega su dobili prosle izbore: zakon, ^poslasticarnice^ i litije. No ajte vi placenici na neko ^knjizevno vece^ u svom podzemlju sa kosturcicima, a mi normalni cemo… Više »

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Ptotuv sam laganja, ali sam itekako za potsjećanje, posebno na ono od prije 2g.
Ne kao vi na ono od prije 102g…
Vi se bavite se bavite prvim sv ratom i 1918g, a smeta podsjećanje na 2020g.. Što bi rekli “mojne” meni to

Xoxoxo
Gost
Xoxoxo

Ajde druze uzeo si danasnju dnevnicu zato oladi

Damjanović
Gost
Damjanović

Ali Zabjelo sto se crkva u ustavu iz 1905 zove CPC, svi prenebjegavate odgovor, ali kad je u pitanju trobojka onda se setite tog ustava!

Zabjelo
Gost
Zabjelo

1 Za koga je Najveći među nama bio “genocidan.
2.Ko je blokirao bio da se Njegošu dodijeli jedan dan kao praznik u Crnoj Gori.
3. Ko je tražio da se makne Krst sa Grba i da Zastsve

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Za zemlje kao CG je no najbolje jednopartijski sistem. Gdje je jedna partija, neka se zove kako god. Gduje su svi i gduje svi rade u intresju zemlje u kojoj žive. Kojs neće tražiti ni recimo ujedinjenje sa Srbijom, ali neće tražiti ni odvajanje Sandžaka, ni pripajanje dijelaAlbaniji, ni hrvatskoj da ide Prevlaka, ni Bosni Sutorina, ni Kosovu Čakor… Već… Više »

Gradjanin
Gost
Gradjanin

@zabjelo
E jadna Crna Gora Sa takvima, pa i nije čudo da se Vučić sprda Sa vama.
Ako hoćeš jednopartijski sistem marš za Srbiju…

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Nijje u Srbiju jednopartijski, već je više patija u vlasti

Xoxoxo
Gost
Xoxoxo

ajmo jedno trik pitanje za gospodina: (na ovome je lepi pao) Da li je u Srebrnici bio genocid? Mala digresija, ali da vidimo kako se ovaj bot kotira

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Ja ne pravim razlikuza razliku od vas, među naciom i verom ubijrnjh civila u toj opštini. Kad neko ubije starca od 80g, ne pitam koje je vjere bio da bih se odredio. Za konkretni slučaj isto. Ubijeno je u istoj Srebreničkoj Opštini 93′ oko 3.500 Pravoslavaca, a 95′ je ubijeno oko 8.000 Muslimana. Ja ne pravim razliku među ženama, starcima,… Više »

Damjanović
Gost
Damjanović

Hrvati u Boki su nekadašnji Crnogorci koji su promenom vjere promijenili i naciju, svi Hrvati u Boki su u 90 posto slučajeva bratstva dodeljena u Boku iz stare CG, primjer su vamPetroviiiz Škaljari, Dabinovii, Ivanovići i sv Ozana katolička svetica porijeklom iz Releza Lješanska nahija, isto takav slučaj je i sa Srbima iz CG koji su autohtoni Crnogorci naši bratstvenici… Više »

Dejan
Gost
Dejan

I da su Marsovci to tebe nebi trebalo brinuti jer po Ustavu mogu i to biti porijeklom iz brtastva Klingonaca!

Markan
Gost
Markan

Nešto si pobrka. Srbi u Duklji se pominju u svim istorijskim dokumentima od 6.vijeka do danas, a sam pojam Crnogorci se prvi put pojavio u 16.vijeku. Ko je od koga postao? Hiljadu godina su ovdje živjeli naši preci a da nikad nijesu ni čuli za riječi Crna Gora i Crnogorac jer to nije ni postojalo.

Jsii
Gost
Jsii

Ne klapi….cus srbi🤣

Posteno
Gost
Posteno

Posto sve znas, zasto Nemanjic spali i srusi Duklju??
Knjigu u rucice pametnjakovicu

Damjanović
Gost
Damjanović

Tacno srpska Duklja a Nemanjići sve spališe, bas čudno?

Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

Hahahahahs upravo je obrnuto
Oni koji su prihvatili srpsku vjeru su u nacionalnom smislu postajalinSrbi bez gena I krvi slovenske a kamoli srpske
U grbalj vise od pola nis ninsloveni,tako isto Kuči, Zećani,Vasojevići to sunArbanasi srpske vjere koji sebe nazivaju Srbima.
Pop Backović crkveni nedostojnik je Arbanas srpske vjere kojinse pise da je Srbin.

Dusko ko
Gost
Dusko ko

Ljubo ovo za HGI mislim da grijesis,oni teoretske šanse nemaju da uđu u parlament,ova nikad mirnija kampanja sve govori,Dps je završio misiju,mada ko će biti na čelu države mi se cini da određuju ovi sa strane,videćemo u nedelju mislim da ce demokrate i ura napravit dobar rezultat,bolji no što ankete pokazuju,evropa sad isto dobar bitno da nema arlaukanja po ulica,oboje… Više »

Mirzlom
Gost
Mirzlom

Adrijan,ne Andrija!i čemu oca priča o dubokoj podijeljenosti,ako nije pomoć nekim drugima!objektivnost i dobronamjernost sigurno nije,a kontre ima sasvim dovoljno od one dvojice iz Tivta!

Send this to a friend