Kolumne

Bursać: Bitka za stvaranje Republike Srpske Crne Gore

Dragan Bursać

Piše: Dragan Bursać, kolumnista CdM-a

Jasno mi je i logično zašto četnici i putinofili žele smjenu Đukanovića na uštrb srpskog sveta, ne bi li ubili Crnu Goru. Ali zašto joj smrt žele pojedine NVO i novinari, koji će sutra pod nekim crnogorskim Dodikom biti stavljeni s one strane zakona, e to mi nikad jasno biti neće?! Ili se zaista građani Crne Gore moraju probuditi u zemlji koja će se zvati Južna Republika Srpska da bi sabrali dva i dva?“

“Ovo što je uradio Milo Đukanović, koji misli da je odneo istorijsku i dugoročnu pobedu, ja ne mislim! I radićemo na tome da za 10 ili 20 godina referendumskim putem ostvarimo neku novu zajedničku državu…“ kazuje ovo zajapureni Aleksandar Vučić, još tamo 2006. nakon što se Crna Gora osamostalila.

Hoću vam reći, puno je novaca i vremena uložila srbijanska vlast sa Crkvom Srbije, e da bi sad mirno sa strane promatrala nezavisnu Crnu Goru. Na žalost. Proces dezintegracije države je nastao u istom danu kada je ona (ponovno) zaživjela kao nezavisna.

Posao na razaranju zemlje star koliko i zemlja sama

Dakle, nije to neka stvar od juče. I nije to vezano samo za ove izbore. I ne tiče se to tek dnevne politike.

Bitka za stvaranje južne Republike Srpske na Jadranu traje sve ovo vrijeme. Godinama. Decenijama.

Sad gledamo sami finiš, kojim bi se dokinuo i faktički suverenitet države Crne Gore. A u tom finišu se ne biraju sredstva. Jer sa ruskom agresijom na Ukrajinu, otvara se pitanje i Drugog fronta, otvara se pitanje zabijanja NATO-u noža u leđa preko Crne Gore i u konačnici, otvara se pitanje izlaska Ruske Federacije i njene flote na toplo more.

I još gore, i još luđe, tek su počeli s dezintegracijom Crne Gore!

Jer eventualnom smjenom Mila Đukanovića, nestaće zadnji autohtoni titular crnogorske vlasti, koji ne ide po mišljenje u Beograd ili Moskvu. Parlament je pao, veći gradovi su pali, ostao im je Đukanović, preciznije institucija Predsjednika, e da bi krenuli u konačno razvaljivanje države.

Pa će se ako pobijedi prosrpski Milatović, pritiskom daljinskog upravljača pristupiti fazi Dva. A faza Dva je promjena Ustava, popis i budući referendum. NATO Pakt? Pa baš ovih dana ideolozi “Evrope Sad“ poput Filipa Ivanovića pišu tekstove na temu “Čemu NATO“. Pripreme su, kažem u toku.

I onda, eto Srbiji dio južnog Jadrana kao kompenzacija za Kosovo. A što je srpsko, to je i rusko.

Snaga poricanja crnogorskog čovjeka

Ne vjerujete?

A jeste li vjerovali da će na čelo antifašističkog Nikšića doći neočetnik koji se obožava slikati sa šubarom i kokardom? Jeste li vjerovali da će se samozapaljivi trajekt zvati “30. avgust“ po danu kraha nezavisne Crne Gore i pobjede ltijaških kontrarevolucionara? Jeste li vjerovali da će u Budvi biti zabranjen nastup ukrajinskog benda jer izaziva “nelagodnost građana? Jeste li vjerovali da će ta ista “nelagodnost građana” dovesti do zabrane promocije knjige o stradanju Crnogoraca i to u Kotoru? Jeste li vjerovali da će se po Crkvama Srbije raditi freskopisi đe su Bošnjaci prikazani kao zlotvori-ubice, a bivši apostolski premijeri kao anđeli?

Ako niste, onda sigurno ne vjerujete i nećete vjerovati kako je Beograd odavno imao dva svoja favorit-kandidata, a koji su izašli na megdan Đukanoviću u predsjedničkoj trci, a to su Andrija Mandić i Jakov Milatović. Sigurno ne vjerujete činjeničnom faktu da su dvojica izborno i statistička jača od jednog, pogotovo ako se u drugom krugu sabiraju njihovi glasovi.

I vaše je pravo dok vam se zemlja utapa u srpski svet da ne vjerujete činjenicama i istini, jer i činjenice i istina ne prijaju uz jutarnji “dojč”.

Ali sam siguran da je takva vrsta poricanja nezabilježena u modernoj povijesti.

A šta ako je ljubav prema Šešelju veća od ljubavi prema nezavisnoj Crnoj Gori?

No, sve mi ovo govori o nečem drugom:

Vidite svako normalan je upirao prst na ratnog zločinca Šešelja, neočetničkog istoričara Rakovića i druge štetočine koje podržavaju Jakova Milatovića. I svako normalan je urlao, ljudi ako su ovi i drugi zlotvori na strani “Evrope sad” i Milatovića, onda je normalno da ćemo glasati za Milu Đukanovića.

Osim ako…

Pa osim ako je Vučićev tim analitičara, stratega i anketara tačno u glavu prebrojao one koji su za neočetnike u Crnoj Gori, a izlaze na izbore shvatio jednu stvar-VIŠE IH JE OD ONIH KOJI ŽELE GRAĐANSKU NEZAVISNU CRNU GORU! Pa su onda Šešelj i Raković zapravo politička reklama i način da se pobijedi Đukanović. Izgleda strašno, ali šta ako je tako??? Jer nemojte zaboraviti, Šešelj ne smije da pisne, a bez da se ne konsultuje sa Vučićem, a kamo li da izađe na njihove medije i javno da podršku Milatoviću. Dakle, radi se to što se radi u beogradskoj kuhinji, ne da se ocrni Milatović, nego upravo zato što je četnička podrška Jakovu jača od zdravog razuma na terenu u Crnoj Gori.

I meni je u ovoj priči jasno i logično da četnici i putinofili žele smjenu Mila Đukanovića na uštrb srpskog sveta, ne bi li razvalili građansku Crnu Goru. Ali zašto, zašto joj smrt žele pojedine NVO, ćutolozi i novinari, koji će sutra pod nekim crnogorskim Dodikom biti stavljeni sa one strane zakona, e to mi nikad jasno biti neće?! Mazohizam ili ludilo?

Ili se zaista građani Crne Gore moraju jednog dana probuditi u svojoj zemlji koja će se zvati Južna Republika Srpska da bi sabrali dva i dva?

Ni to ne vjerujete?

Dobro. Samo nemojte kasno da kukate, đe ste bili i šta radili u nedjelju 2. aprila, kad vam počnu praviti Republiku Srpsku Crnu Goru.

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

29

avatar
1000
17
12
0
 
27
MartAnđaNikacmarcvelibor
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mart
Gost
Mart

Sve tacno receno.Sve ovo sto se desava je dobro osmisljeni projekat,vec odavno.

Anđa
Gost
Anđa

Svi izdajnici će izaći na videlo! Ali i to će proći. Da je večna!!! Samo 1 je prvi!

Nikac
Gost
Nikac

Pa ne vjerujem gos.Bursacu da ce se to desiti bez tezkog oruzanog okrsaja sa obadvije strane a onda se moze upaliti i Bosna i Kosovo sto bi bilo pogubno za Srbe.

marc
Gost
marc

Sto se babi htilo to se babi snilo. Vazi za oba tabora. Bili ste daleko najblizu EU i od 2020 potop

HAJDUK
Gost
HAJDUK

Uvijek sam govorio..Vjeciti san izlazak na More..preko SPC pokrštavanje, asimilacija malo po malo nestaje Crnogoraca..Samo velicajte i dalje NjegosaKralja Nikolu oni su prvi sa tim započeli,izjednacili pravoslavlje i srpstvo.. Valjda je vrijeme da se osvijestimo.. jedna je istina CRNOGORCI NE LJUBE LANCE..NEK JE VJECNA..

Lipa
Gost
Lipa

A šta napriča časti ti 🤣🤣🤣 a nećemo se istorije i predaka odreć kakvi god da su bili a Turaka oću jer su ođe okupatori bili, naravno Crnogorci ne ljube lance…

Principi
Gost
Principi

CG uskoro deo Srbije. Kako i treba da bude. Hahahahaha

Planeta majmuna
Gost
Planeta majmuna

Ne ne. Srbija dio Turske. Kako prirodno treba da bude. I mir u Regionu.

Miho
Gost
Miho

Sve istina bravooo !!!
Ko voli samostalnu nasu CG glasace DPS
kakav god da je !!!!

Aloalo
Gost
Aloalo

Proklet bio izdajica svoje domovine Crne Gore! Nikad necemo pristati na porobljavanje od strane bilo koga pa i srba. Nikad! Otvorice se palestina na balkanu.

Aleksandar
Gost
Aleksandar

Demokratija zemljače. Ako narod ili tačnije vecina hoće, ko je to normalan spreman da osporava. Ja sam Srbin, zena mi je Crnogorka, ali nije antisrpkinja kao mnogi Crnogorci ovde ili Srbi autosovinisti.

Jana
Gost
Jana

Ok ali ne jasite na cg

Mitar
Gost
Mitar

Svo vrijeme im govorim, samo nemojte da placete kad krenu!!!! Oni se sad ovome smiju ali smijali su se i bosanci pa …

Blok V
Gost
Blok V

Ovo su tekstovi davno napisai, onda kad ste mislili i sve radili da Mandič bude u drugom krugu

nikšić🇲🇪
Gost
nikšić🇲🇪

Bogami Dragane, koliko god mi to teško prihvatali to nam ne gine, #2 aprila lagano pobjeđuje Milatović. A mi trebamo da znamo da 90 posto krivice za propast CG ide na dušu DPS i Mila, da su htjeli uveli bi nas u EU sa Hrvatskom i sad bi samo mahali Balkanu. DPSu je preši bio Kavački i Škaljarski klan i… Više »

Planeta majmuna
Gost
Planeta majmuna

Aha. A narod nije kriv je li? Sto radis 2 Aprila zemljace?

Gusinje
Gost
Gusinje

Tvorci nepravednog Dejtonskog sporazuma su krivi za sav ovaj zemljotres koji se desava u Bosni-Crnoj Gori i Kosovu.Treba se pitati zasto nisu dopustili da se u Bosni jedanput za vazda rijesi sa srpskim fasizmom i zlocinaima kad je Bosanska Armija zajedno sa HVE-om bila na ulazu u Banja Luku I kad su kolone cetnika kernule prema srbiji odakle je sve… Više »

Planeta majmuna
Gost
Planeta majmuna

Sve tacno. Odgovor: Zato sto su vec onda znali da srpski nacionalizam je duboko u bice njihovo utkano i kada god bude potrebno malo region destabilizirati radi politike sopstvene i skretanje paznje sa svog pozorista onda pustis srbe sa lanca. Uvjek ce isto ti svetosavski fasisti razmisljati, govoriti i raditi – drugo ne umiju. Fenomen svijeski.

velibor
Gost
velibor

Spominjes genocidnu tvorevinu a prizeljkujes genocid, bolesno

Mart
Gost
Mart

Pa imali su neki interes kaoi uvijek,kao i sada kada gledaju srpski i ruski uticaj na Crnu Goru.

Planeta majmuna
Gost
Planeta majmuna

Bravo Godpodine Bursac na odlicnom tekstu i vjerovatno zadnjim takvoga sadrzaja ako Milo ne pobjedi 2 Aprila. Citaj ovo zatucani crnogorski narode!!

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

Najbliži termin je Republika Srpska na moru, jer sve što u sebi sadrži ime CG ih podsjeća na lažnu istoriju i crkvu koju nam pokušavaju nametnuti!!

Donji_Grbalj
Gost
Donji_Grbalj

Zvaće se Primorska Srbija, makar po Tarabićima. Ali ne brini daleko je to. Naši unuci će odlučivati o tome na nekim referendumima.

Jana
Gost
Jana

E svi pocrkali pa da se ne siri vasa bolest zanavijek i dovijek! Pu

CGer
Gost
CGer

hvala vam na tekst! iskreno i realno

Cccc
Gost
Cccc

Već smo u srpskom svetu, ovo je zadnji ekser na kovčeg Crne Gore, to izgleda želi pola stanovništva. Dotakli smo dno sa ovim neznavenim diletantima čeka nas pakao.

Hogar
Gost
Hogar

A,ne želi pola ali..nijesu stvari tako otvoreno,jasno postavljenje u smislu “jeste li za to da Crna Gora nestane i da teritorija bude srez u uvećanoj Srbiji”..možda bi i glupi bili skroz protiv.
#ne,ovo je podlo,perfidno..oni i dalje pričaju o Cg i evropskim integracijama dok rade suprotno.
#ne može čoban procesuirati toliko podataka.

Hernan
Gost
Hernan

Ovo su izgleda uglavnom citali cetnici,sudeci po komentaeima. Crnogorci danas odmaraju od svega,ps i od citanja:)

Lipa
Gost
Lipa

Polaa🤣🤣🤣🤣🤣

Send this to a friend