Kolumne

Bursać: Sex, joga, vladika i pravoslavlje!

Dragan Bursać

Piše: Dragan Bursać, kolumnista CdM-a

“Od svih problema ovog svijeta, od kriminala, pedofilije, zlostavljanja, silovanja, srebroljublja, nepotizma pa do četničanja, Crkva Srbije se zabavila jogom, pilatesom i odbjeglim fancy vladikom koji voli maseratije, dobro vino, narečenu jogu i mali nogomet. Dobro, sa tolikim parama, prečeg posla i nemaju!“

Ne pratite najnoviju sagu influensera Crkve Srbije, vladike Grigorija, koji je na Instagramu postovao kako je joga super stvar, pa mu je poslodavac, što će reći Crkva Srbije odgovorila, brzopotezno preko tabloida, a kako bi drugačije, da je joga jeres i da baš ako hoće može da se isteže i proteže pilatesom, a za jogu je rezervisan ognjeni pakao?

Onda je, vrlo logično, influenser Grigorije uz hešteg “samo ću ovo ovdje staviti” sve -zajedno- na svom Instagram profilu postavio klip sa nekim sociolog-popom, koji je tamo na početku vijeka, ovog 21. vijeka kazao kako je joga OK i kako se može slobodno i sigurno miksati i praktikovati sa pravoslavljem.

Sad nervozni vjerujući svijet očekuje video klip na Tik Toku pod  naslovom “Pametnom dosta” u kome će se Crkva Srbije obratiti lično influenseru Grigoriju pojašnjavajući mu kako je narečeni pop-sociolog fejk i da nema ništa od raja ako praktikujete jogu. Inače nije mi se dalo guglati pop-sociologovo ime, to sve imate kod Grigorija na Instagramu, visoko gore iznad njegovih umnih savjeta trebaju li žene u danima menstruacije ići na pričešće.

Ništa od ovog ne znate? Čini vam se kao da čitate PINK- distopijsku -fantastiku? Ne koristite Tik Tok, a i Instagram slabo? Ne pratite Grigorija, čuj mene Grigorinja? Ne znate da Crkva Srbije, znana kao Srpska pravoslavna crkva komunicira preko tabloida i sa vama i sa svojim uposlenicima?

Molim vas lijepo, ko ste vi i gdje živite? Gdje vi živite??? Dajte se malo modernizujte, hešteg Boga vam spojeno!

Vidite, Britanija i svijet imaju princa Harija, Megan Markl i ostale plavokrvne rijaliti zvijezde koje se nadjebavaju sa kraljevskom kućom i pratećom porodicom, a Srbi imaju Grigorija, jogu i Crkvu Srbije. Naivni bi rekli, kraljevska porodica za siromašne.

Ali.

Ali ako pogledate sve te silne audije, maseratije, mercedese, ako pogledate sva ta crkvena imanja od Jadrana do Alpa, od Vojvodine do Crne Gore, od Amerike do Australije nije ni Crkva Srbije za baciti. O ne, naprotiv!

Elem, stvar je jasna: od svih problema ovog svijeta, od kriminala, pedofilije, zlostavljanja, silovanja, nepotizma pa do četničanja, Crkva Srbije se zabavila jogom, pilatesom i odbjeglim fancy vladikom koji voli maseratije, dobro vino, jogu i mali nogomet.

Dobro, zlobnici bi kazali, nemoj pedofilije i ratnih zločinaca, toga nam je preko glave, morali bi sami sebe, Pahomija mi, hapsiti. Daj lakših tema!

A vidite šta je, na stvari:

Svjetski megacar Rambo Amadeus jednom je kazao kako čovjek kad pređe u najviši platni razred ne priča o ratovima, politici, neskladu, nego o sreći, opuštanju i ljubavi. (ni ovo mi se nije dalo da guglam ali imate precizne kategorije kod Ramba).

E sad, jasno vam je da se Crkvi Srbije živo jebe za ratove i nasilje (osim ako tu nije kakva korist), a pogotovo joj se jebe za pedofiliju (mislim bukvalno). Dakle Crkvu Srbije i njene službenike u njenom platnom razredu zanima ljubav, dobro auto, puno dobrih auta, kvalitetan lajfstajl, vina širokog i bogatog bukea i mirisne dekanterizacije, novi životni stilovi i …paf… eto joge zloslutnice.

Dabome da je na crkvenom dvoru, čuj mene u Patrijaršiji, top tema joga i pilates. Neće pričati o cijeni hljeba i krompira, bijednici jedni! I dabome da su dokoni popovski lizači zajedničke kašike u Korona vremenu došli do zaključka kako je istezanje i pravilno disanje đavolja rabota, dok je to isto istezanje u formi pilatesa malo manje đavolja rabota.

Shvatili ste-pilates može, a joga nikako! I to vam je, nesretnici, objavljeno u tabloidima, negdje između aparatića za zube Danice Crnogorčević i novih usana “ženskog teniskog sudije iz Srbije“ Marije Veljović.

I ti se, čitaoče vrli pitaš, čekaj majku mu, kako je to od svih stvari na svijetu mojoj crkvi najvažnija joga i zabrana iste i nadjebavanje sa fancy vladikom? A imaš li ti čitaoče vrli mjesečna primanja preko 5000 evra, e da bi uopšte bio kvalifikivan da pričaš o jogi, hešteg “samo ću ovo ovdje staviti“ spojeno? Nemaš, dabome da nemaš! Onda šuti!

I šta pitaš me, dobro, joga je tu, vladika je tu, pravoslavlje je tu, ali gdje je obećani sex iz naslova???

Znaš kako se kaže u mom selu, čitaoče vrli, ako u prvih 800 riječi ne prepoznaš ko je jebana strana, najvjerovatnije si ti jebana strana. Viševjekovno jebana strana od onih koji ti sad pričaju o jogi i pilatesu dok im se organizacija ogrezla u grijehu, srebroljublju i nakaradi plaza po ovom svijetu!

Vidi, Crkva Srbije je uostalom kao i svaka uspješna viševjekovna NVO oslobođena poreza na vrijeme shvatila da mora ići u korak sa vremenom. Nije njoj do nje nego mora i tabloide i Džordž Kluni vladike i maseratije i Instagrame i Tik Tokove i heštegove i joge i pilatese …jbg tako funkcioniše današnji svijet!

A ti, čitaoče vrli, otvori Instagram nalog, zaprati vladiku Diseldorfskog i njemačkog Grigorija, pa polako u svijet joge.

Šta te košta?!

12

avatar
1000
11
1
0
 
12
DonDritoAbazoneDharmaHorsemanTechno PopMitar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dharma
Gost
Dharma

Kao Hindu, ne kapiram ovoliku mrznju drevne vjestine Joge. Nikog ne prisiljavamo na to

DonDritoAbazone
Gost
DonDritoAbazone

Crkva Srbije.Pametnom dovoljno.

Horseman
Gost
Horseman

The God have spoken :
” Pilates može , joga jok!”

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Pa i glavni moderni junak crkve Novak Đoković, kojeg su stavili rame uz rame sa Rastkom Nemanjićem, praktikuje kundalini jogu ali mu niko ne prigovara sve dok unosi pare u crkvu. Parom se crkveni raj kupuje. 😉

Mitar
Gost
Mitar

Drgan kralj!

Realnost
Gost
Realnost

Pliva li sveštenstvo za krstom ?ako pliva ajmo svi?

Sale
Gost
Sale

Svakako bi nam bilo bolje da nam je on u CG, barem zbog pragmaticnosti, verovatno bi se u Splendidu sve sa SPC dogovorilo bez litija i ostalog… Ali je ipak sve to daleko od onoga kako bi trebalo da bude…. Kao sto i ovaj tekst govori

Ani
Gost
Ani

Kamo srece da su i ovi popovi po CG sto su nas zapali, malo kao Grigorije… Normalna prica, ne slazem se sa nekim stvarima, ali ne zavadja, normalno neko razmisljanje… Nije mi nista strasno ovo za jogu sto je ispricao, naprotiv.

Trile
Gost
Trile

Legendarno,Bursać nemoj to boli ,hahahah…

Mrki PG
Gost
Mrki PG

Malo (malo više) mi uljepša ovaj nikakav dan.

SasaVNk
Gost
SasaVNk

Bravo maserati,mercedesu bmv_ ovi po koja starletica i naravno tik tok…ma da zive pohamije kacavenda …ima se može se…

JovankaOrleanka
Gost
JovankaOrleanka

sve nam smeta, jadni smo. Ne odgovara nam neko ko je drugačiji od sektaških popova, ne odgovara nam neko ko je malo moderniji u odnosu na ostale, ma mi smo nacija za izmisliti.

Send this to a friend