Kolumne

Bursać: Srpski dječiji hor “Ne volim te Alija zato što si balija“

Dragan Bursać

Piše: Dragan Bursać, kolumnista CdM-a

Sanel kaže, “čuo sam ime i svog učitelja Stojana. Svi su oni tada bili u selu i pucali su na nas….DOK SU SRPSKA DJECA PJEVALA ČETNIČKE PJESME, učitelji su ubijali svoje bošnjačke đake“! Jel’ vam sad jasno zašto je zastrašujuće čuti kako desetogodišnjaci u Novom Sadu pjevaju “Ne volim te Alija, zato što si balija…“?

Vijest glasi:

“Na završnoj priredbi učenika četvrtih razreda Osnovne škole “Vasa Stajić” iz Novog Sada, desetogodišnjoj deci puštana je pesma “Ne volim te Alija, zato što si Balija” u kojoj se raspiruje nacionalna mržnja prema Bošnjacima.“

Uzgajanje mržnje i zla kao poželjan porodični obrazac

Eto to je danas Novi Sad, grad koji je navodno Evropska prijestonica kulutre. Ali, dječica koja pjevaju najkrvavije četničke pjesme u toj, kako joj tepaju, ako je uopšte tepanje “srpskoj Atini“, nisu nikakav uzrok, nego posljedica i školskog i vršnjačkog i roditeljskog nakaradnog sistema. Nemjerno ne pišem “uništenog“ ili “slomljenog“ sistema, zato što je taj sistem sve, samo ne “uništen i slomljen“.

Kada desetogodišnjaci jedni sa drugima uzvikuju “Oj Alija, odnijela te voda…“, nazalno oponašajući urlikanje četničkog popevca Baje Malog Knindže, samo ponavljaju patern-obrazac, koji postoji u njihovim roditeljskim domovima, a koji su nesrećni roditelji usvojili od svojih roditelja.

A to je obrazac mržnje, mržnje koja kao pogonsko gorivo prati odrastanje. To je obrazac u kome su ratni zločinci, krvoloci i monstrumi-od onih koji su palili žive bebe u Višegradu kao što je Milan Lukić, pa do njihovih komandanata ospoljenih u liku Karadžića i Mladića- kažem vam, to je poželjan, porodični obrazac, koji se njeguje i goji decenijama.

I tim obrascem se diče i roditelji, i njihovi roditelji, i na koncu učiteljice u ovoj novosadskoj osnovnoj školi, a koje veselo predvode dječiji četnički “vozić“.

Dakle, svi oni koji se zgražavaju, koji četničanje djece povezuju samo sa rijalitijima i najprimitivnijim balkanskim pop-kulturnim, preciznije akulturnim obrascima griješe. Naime, masovna četničanja su bila vrhunski obrasci ponašanja, koje je propagirala i usvojila prvo SANU-u, kao krovna intelektualna i kulturna intitucija u Srba, a onda su Mladić i Karadžić, preko Milana Lukića i ostalih radili na terenu, dok je medijski “Politika“  zajedno sa RTS-om “Novostima“ i “Pinkom“, uz blagoslov SPC-a završavala posao.

E zato je ovo projekat, a ne nikakav incident! I zato je ovo mnogo ozbiljnija priča od dvedesetak mališana, koji mantraju neke riječi i toponime, a kojih nisu niti svjesni.

I ko neće, biće četnik!

Pa se onda i tri decenije od početka agresije na Bosnu i Herecegovinu tamo negdje u Novom Sadu vojvođanskom neka djeca, doseljenici, čiji su roditelji pobjegli od strahota rata, vraćaju nesvjesnom mentalnom mapom na polje klanja i uništavanja nesrba. Oni su samo pijuni, oruđe i zadnja instanca sijanja zla.

I ne zna dijete gdje je i šta je Višegrad, gdje su i Prijedor, Kozarac ili Omarska, ali kažem taj patern je usvojen na jednom podsvjesnom novu, na nivou pokreta, na nivou manira, na nivou popevke i on transgeneracijski truje tu djecu.

Vrhunska nezgodacija je što roditelji, zajedno sa vaspitačima i crkvom taj obrazac smatraju kao nešto poželjno, dobro i bajkovito. I da se razumijemo da nije države, države Srbije koja to aminuje, ne bi Baja Mali Knindža bio u osnovnim školama.

I pitate me, kakve veze ima Srpska pravoslavna crkva sa svim ovim? Evo, trebalo mi je tačno tri sekunde da ukucam “četničke pjesme i djeca“ i otvori mi se tekst u kome, gle čuda, u jednom fruškogorskom manastriu-Fenek, nadomak Novog Sada, pravoslavni sveštenici uče djecu, pogađate, četničkim pjesmama.

Ako mislite da je i to slučajno, baš imate problema sa percepcijom stvarnosti i viškom slučajnosti.

Ako pak mislite da je to tek neka vrsta ekstremističkog i manjinskog stava koji nije odraz stvarnosti, promislite još jednom.

Pogledajte sve one silne grafite i murale sa Mladićem, sa Dražom Mihailovićem, kojima je docrtano Putinovo fašističko “Z“, pogledajte dubinsko djeovanje SPC-a, iste one organizacije koja je blagosiljala zločince u Bosni prije klanja, pogledajte i vidite kako su obrazovne institucije postale neka vrsta prihvatilišta za dejcu, a djeca tu u svojevrsnom melting potu četničaju-i sve će vam biti jasno. Jednom riječju i ko neće, biće četnik!

Kad su učitelji ubijali svoje učenike

Pa dobro, na koncu će se neko zapitati, sve i da je tako, kakve su posljedice ove “naivne dječije igre“?

Evo vam primjer strašni:

U selu Prhovo kod Ključa u Bosni i Hercegovini u samo jednom junskom danu 1992. godine prije tačno tri decenije, pobijeno je 53 civila, Bošnjaka.

Najstariji bio iznemogli, osamdesetčetverogodišnji dedo Arif Medanović, a najmlađa sedmogodišnja djevojčica Indira Medanović. U selu su ubijene kompletne porodice i skoro da nema porodice koja je izgubila samo jednog člana. Među ubijenim je bilo 11 maloljetne djece. Sanel Hadžić iz Prhova izgubio je cijelu porodicu: oca Zijada, majku Rabiju, trinaestogodišnjeg brata Amela i sestru Amelu, koja je imala samo devet godina. Zajedno sa Sanelom, još troje djece ostalo je bez cijele porodice.

Sanel kaže:

Čuo sam ime i Bore Peševića, koji je bio također učitelj u Sokolovu. Čuo sam ime i svog učitelja Stojana. Svi su oni tada bili u selu i pucali su na nas….DOK SU SRPSKA DJECA PJEVALA ČETNIČKE PJESME, učitelji su ubijali svoje bošnjačke đake“.

Naravno, ovo je samo jedan priča u kojoj se nazire “konačno rješenje“, preciznije skup radnji unormaljivanja nenormalnog , kad učitelji na koncu ubijaju svoje “nepodobne učenike“, dok se oni podobni transformišu u društvo koje slavi ubice i koljače. Ne zaboravite i ovaj maskar je počeo tako što su djeca pjevala četničke pjesme.

Jel’ vam sad jasno zašto je zastrašujuće čuti kako desetogodišnjaci u Novom Sadu poju “Ne volim te Alija, zato što si balija…“?

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mrki PG
Gost
Mrki PG

Teško nama bolesnima (“uglavu”).

Dedoni
Gost
Dedoni

Brzo ce i Vojvodina svojim putem i samostalnosti.zivi bili oa vidjeli.

mačor
Gost
mačor

Druga je to država !

Jovetic
Gost
Jovetic

Ne mogu da vjerujem cetvrti razred pjevaju ovu pjesmu djeca pa policajac iz Priboja na rodjenju sina ej rodio mu se naslednik on pjeva o silovanju i klanju. Hvala ti boze sto nisam Srbin mnogo ti hvala

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Jesi, jesi.

Pg.Tg.
Gost
Pg.Tg.

baš me interesuje kako će srpski mediji na ovo reagovati…vjerujem da ga neće ni pomenuti…

RIR
Gost
RIR

Sav se naježim —mislim da necu nikad poci vise u srb /lako mi je i obetat sa 74/ I oni OĆE Otvoreni Balkan —ono se nijesu suocili sa prošlošcu , što su radili cijelom okruženju.. CG 1918g .pa i sad ,Bosni i SA sa opsadom ,Srebrnica ,HR u Odesi ubili sa rusima 10 hilj.hrvata , KOS 1 milion raselili pa… Više »

Daky
Gost
Daky

Micko:Ako ne vjerujes postoje snimci koji potvrdjuju da je bilo bas tako .Srbi su klali ubijali silovali I mucili Ako mislis da je drugacije bilo imas veliki problem.

Zdravko
Gost
Zdravko

Ovo jeste za osudu ali….jel mislite da u Bosni i Hrvatskoj uce djecu da treba da vole svoje komsije

Edvin
Gost
Edvin

Da, uce se djeca suzivotu.

Micko
Gost
Micko

po ovome niko nije ubija nikoga samo su srbi klali ubijeli i pjevali, za rat je potrebno dvoje legendo skala malo

RIR
Gost
RIR

…Micko ,jedni napadaju a drugi se brane —žalosno je da to ne vidis ,ko je u čiju teritoriju ratovao i izazivao rat —-za tebe su isto Rusi što napadaju Ukrajinu ——to je to za tebe ZA rat je potrebno dvoje…srb su inače nedokazani narod i uvjek ih neko mrzi i to obavezno da “uništi pravoslavlje”—legendo…

Micko
Gost
Micko

kazati za neki narod u cjelosti da je nedokazan, ovakav ili onakav ili karakterisati cio narod na bilo koji pežorativan način suština je onoga sto zovemo šovinizmom i fašizmom, uzmi proguglaj pa se javi legendo, i sjasite malo sa toga narativa da su srbi krivi za sve lose na svijet , pa kako vam ne dosadi čovječe božiji ili je… Više »

Ljubo
Gost
Ljubo

Ne trudi se Micko,znaju oni dobro što zboriš i da si u pravu,ali dežurni komentatorima je to posao,da truju narod.Častiću kad Bursać napiše koji članak o žrtvama drugih naroda.

Bosna
Gost
Bosna

Što bi Vučić rekao : to će mo provjerite i sankcionisat i tu je kraj. Štaš bože kad je takav nastavni program. A to su djeca od čestitih roditelja.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Istinu, istinu I samo istinu. 👏👏👏

Yug
Gost
Yug

Nema nam srece sve dok ne shvatimo da su svi ljudi na ovoj planeti isti bez obzira na vjeru i naciju.

GorSt
Gost
GorSt

Nazalost od dece se i pocinje indoktrinacija sa raznim desnicarskim idejama. Ovo bi trebalo biti bolno za svakog roditelja a pogotovo za one cija su deca ovo pevala. Nazalost ti roditelji su isto bili necija deca i ovakav vid razmisljanja i stava ide sa kolena na koleno. Tesko da je Novi Sad vise mogao sebe da ponizi nego sa ovakvom… Više »

majda
Gost
majda

Jeli moguće da to niko nije sankcionisao, strašno……

Učo
Gost
Učo

Vučić je za vrijeme svoje vladavine preko medija u srbiji od srpskog naroda nspravio ,,srpski nation” .Generacije su odradrasle u nacionslizmu i mržnji prems svemu što nije srpsko i ko nije srbin.
Tu poravke nema a na šta če to izaći vidjećemo.
Sigurno ne na dobro !

Jovetic
Gost
Jovetic

Nije Vucic on je jos bio pionir to je krenuo gosp Rankovic jos u Titovo vrijeme i od tada se prenosi skoljena na koljeno. I nikada nece stati jer su Srbi zeljni ratova klanja i silovanja. Oni nama govore da ne zele biti komsije oni hoce nase more to se vidi iz aviona pod hitno praviti zid ili zicu izmedju… Više »

ivana
Gost
ivana

Jezivo.

Venesa
Gost
Venesa

Tako ih uce kod kuce a isto tako ih uce i u skolama i na svim sredstvima javnog informisanja u Srbiji.Dovoljno je pogledati emisiju cirilice i bice vam sve jasno koliko mrznje sije samo ta tv kuca.

Send this to a friend