Kolumne

Bursać: Šta očekivati od države koja šeta kosti vladike Nikolaja, ljubitelja Hitlera?

Dragan Bursać
Dragan Bursać

Piše: Dragan Bursać, kolumnista CdM-a

Šetanje moštiju obožavatelja Hitlera, Nikolaja Velimirovića ne smeta ni ljubiteljima Vučića ni ljubiteljima opozicije. To je osnovni problem Srbije danas što nikome ne smeta ideologija krvi i tla, ideologija nedavača Kosova, ideologija četništva, antimodernizma, svetosavlja, primitivizma…“

Vijest glasi da su gardisti vojske Srbije unijeli kivot sa moštima vladike Nikolaja u Vaznesenjsku crkvu u Beogradu.

Ciklično putovanje kostiju u srpskoj istoriji

Dok ovo čitate, kivot (kovčeg) sa moštima narečenog vladike Nikolaja Velimirovića nosakaće se beogradskim ulicama, a na čelu Spasovdanske litije će biti patrijarh Crkve Srbije Porfirije, koji će služiti moleban i besjedom će se obratiti prisutnom puku. Naravski, biće to rukovodstvo Srbije, sve znane i manje znane face, a Porfiriju Periću će se pridružiti i Joanikije Mićović i ostala svetosavska svita. Jednom riječju, praznik za oči, uši i ostale organe-ako ste u srednjovjekovno-paganskom morbidnom fazonu šetanja ljudskih kostiju.

Dakle, sve je tu: i mošti, i vojska u svečanim odorama, i crkvenjaci, i nacionalistički narativ o svesrpskom pomirenju, i Vučić u ulozi Miloševića i zagrobni Nikolaj Velimirović u ulozi kneza Lazara… Što bi se reklo srpske kulise i pozornica za osvajačke ratove u digitalnom dobu 21. vijeka. A svi znamo kako se završilo, ili bolje kazati, kako je počeo krvoproliće na tlu bivše Jugoslavije, što je kodni naziv i tepanje za velikosrpsku agresiju-a počeo je šetnjom kostiju i povampirenom nekrofilijom.

Samo je ovaj put mnogo gore i to ne zbog digitalnog doba, koliko zbog samog vlasnika moštiju, Nikolaja Velimirovića, čuvenog ljubitelja Hitlera i antisemite u slobodno vrijeme. A baš je imao slobodnog vremena! Podsjetiću vas, mada ne sumnjam da znate, samo na par “umotvorina“ ovog mračnjaka, čija je usavršena ideologija militantnog svetosavlja zapravo temelj velikosrpske politike u zadnji 100 i kusur godina.

Primjerice Nikolaj Velimirović je 1935. godine u čuvenoj besjedi “Nacionalizam Svetog Save”, govorio:

“Ipak se mora odati priznanje sadašnjem nemačkom Vođi, koji je kao prost zanatlija i čovek iz naroda uvideo da je nacionalizam bez vere jedna anomalija, jedan hladan i nesiguran mehanizam. I evo u 20-om veku on je došao na ideju Svetoga Save, i kao laik poduzeo je u svome narodu onaj najvažniji posao, koji priliči jedino svetitelju, geniju i heroju”.

Ovo kad spominje “sadašnjeg vođu“, misli na Adolfa Hitlera, kome se neskriveno divio. Nekako iskreno Nikolaj nacizam poredi sa svojim čedom- svetosavljem, poredeći Rastka s Adolfom. Mnogi mantijaši danas samo u tihovanju iza zamandaljenih manastirskih vrata šapore, ono što je Nikolaj Velimirović javno govorio. A govorio je o korjenima svetosavlja i oponašanju Hitlerovog režima.

Na koncu, da nije bez neke i da nije bez utemeljenja Velimirovićeva ljubav prema Hitleru, može se zaključiti i iz njegove otvorene mržnje prema Jevrejima, koju su obojica tako strasno djelila:

“Ona (Evropa) ništa ne zna osim onog što joj Židovi pruže kao znanje. Ona ništa ne veruje osim onog što joj Židovi zapovede da veruje. Ona ne ume ništa da ceni kao vrednost dok joj Židovi ne postave svoj kantar za meru vrednosti…Sva moderna gesla evropska sastavili su Židi koji su Hrista raspeli: i demokratiju, i štrajkove, i socijalizam, i ateizam, i versku toleranciju, i pacifizam, i sveopštu revoluciju, i kapitalizam, i komunizam. Sve su to izumi Židova, odnosno oca njihova, đavola”.

Prekratak je ovo tekst da bi se obznanile sve zasluge Nikolaja Velimirovića zbog kojih ga je Crkva Srbije kanonizovala i zbog kojih danas nosaju njegove posmrtne ostake ulicama Beograda. Možda bih na sve ovo dodao i njegovu ljubav prema Ljotiću koja je išla do imbecilnosti. Doslovno.

A kad spominjem zasluge, nisam nimalo ciničan. Jer velikosrpski nacionalizam, koliko god to negirao, ideološki se u potpunosti slaže sa Nikolajem Velimirovićem. Preciznije, Nikolaj ga je iznjedrio. Pa su onda vrijednosti koje su bazirane na Hitlerovom nacizmu i antisemitizmu upravo i razlog zbog čega se šeta u koloni sa Porfirijem, Joanikijem, Vučićem i ekipom.

Zašto su se baš danas litije vratile kući u Beograd?

No, treba se zapitati, zbog čega baš danas litijanje, zbog čega su se baš danas litije vratile kući sa mjesta gdje su i smišljene, dakle iz Beograda?

Vidite, patrijarh Crkve Srbije je kao nekakvu ravnotežu Vučićevom mitingu prebrojavanja SNS gaulajtera 26. maja i opozicionom mitingu 27. maja, uglavio srednjičarske “pomirbene“ litije, koje bi trebale biti konsenzus između ove dvije struje i koje nikome ne bi smetale.

A sva žalost je što šetanje moštiju ljubitelja Hitlera, Nikolaja Velimirovića danas, neće smetati ni ljubiteljima Vučića koji će hoditi sutra, ni ljubiteljima opozicije koji će šetati Beogradom dan kasnije.

E to je sav problem Srbije ili preciznije to je osnovni problem Srbije danas. To što ni vlastima ni tzv. opoziciji ne smeta ideologija krvi i tla, ideologija nedavača Kosova, ideologija četništva, antimodernizma, primitivizma, ideologija koja vuče narod u Srednji vijek…

A bez promjene te dioptrije i te paradigme, nema iskonske promjene vlasti u Srbiji. Preciznije, može se promijeniti pojedinac, Vuičić u ovom slučaju, ali će se naći uvijek neki Koštunica za dan poslije, da vrati Srbiju u suteren povijesti i civilizacije.

Osuditi litijanje sve sa moštima Nikolaja Velimirovića, prvi je povijesni i civilizacijski čin kojim bi Srbija krenula na put ozdravljenja. Ali, to se na žalost, neće desiti uskoro jer velim i jedni i drugi do imbecilnosti poštuju bizarnog pokojnog vladiku, jednako kao što je i on poštovao naciste Hitlera i Ljotića.

Pa da citiram još jednom Nikolaj Velimirovića za kraj:

“…Pala je najveća žrtva. Bože, ne traži više. Bože, dosta, molimo Te: uzeo si mnogo…“

Potpisnik ovih redova pod “žrtvom“misli na zdrav razum, a Nikolaj Velimirović na nacistu Dimitrija Ljotića.

I tu je sva razlika u mišljenjima glede budućnosti Srbije.

42

avatar
1000
18
24
0
 
31
Mrki PGHillDebicaDebica9Bojna
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
9Bojna
Gost
9Bojna

O Srpskoj povijesti i istini sve je Dobrica rekao i napisao te je suvisno bilo sto dodat

Rajo NK
Gost
Rajo NK

Nemci su zarobili vladiku Nikolaja i zatočili u logor Dahau, toliki da znate?

Comita
Gost
Comita

U Dahau je bio tri mjeseca i vratio se u Srbiju..Ima li jedan robijaš da je pušten iz Dahaua.Bio je duhovni otac fašiste Ljotića i podržavao je taj pokret,koji je izmedju ostalog učestvovao u hapšenju djaka u Kragujevcu i predati su Njemcima..Ljotić je izgubio glavu od istih srba-četnika u Sloveniji kad je bježao iz države..Imao bi do śutra da pišem… Više »

Hill
Gost
Hill

Previše gluposti i neistina na malom prostoru. A Ljotić je poginuo u saobraćajnoj nesreći u Sloveniji.

Dado
Gost
Dado

A sta ocekivati od tebe kad pokusavas da svadjas dva oka u glavi???

Mrki PG
Gost
Mrki PG

Ne svadja čovek no pokušava da nam oči otvori.

Posteno
Gost
Posteno

Ajte, botovi izdajnicki, navalite. Sto ne idete ne in4s?

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Kako si zaladio…au…ili ti puko si…

Mitar
Gost
Mitar

Jaaaako brzo ces vidjet ko je pukao.

Janko
Gost
Janko

Nesto ovdje nestima ako je bio ljubitelj hitlera kako je zacvrsio u dohni.njemackom logoru do 1945

samoneknast
Gost
samoneknast

Pisao knjige imao svoju sobi i jeo istu hranu kao vojna elita?Dobro je da priznajete da je bio. A koga interesuje može sve naći. Niti je žrtva, niti je bio iz Zagarača kao i što sam reče, iako ga neki pokušavaju tu svrstat. Takođe je držao i govor nanodru Dimitrija Ljotića, piona Nacističke Njemačke kao i čitava porodica Karađorđević. Istorija… Više »

Debica
Gost
Debica

Cus izmisljotine, bilo mu dobro u zatvoru?! Ti si mi svijecu drzao? Da je bio njihov istomisljenik dali bi mu neki apartman u Beogradu a ne u Dahau

Mitar
Gost
Mitar

Pitaj njega i hitlera, sto pitas nas???

Janko
Gost
Janko

Stani malo nesto nestima,Ako je Bio Ljubitelj Hitlera kako je zavrsio u njemackom l

ajdeajde
Gost
ajdeajde

Kao gost. Jeo je zajedno sa njemačkim oficirima i pisao knjige. Baš je bio izmučen. Istraži ako smiješ sve imap dokumentovano. Srušile ti se iluzije a?Tek će.

Comita
Gost
Comita

Bio je na pregovore u Njemačku,poslao ga lično Ljotić da prave privremenu vladu na čelu sa Ljotićem..Spavao je u apartmane dje su smješteni njemački oficiri..Kako se vrati živ poslije nekolka mjeseca iz Dahaua jedini,zapitaj se malo…Najveće odlikovanje je dobio od Hitlera što ga je uporedio u svoja djella sa sv Savom..Knjige u ruke a može od srpskih akademika što su… Više »

Debica
Gost
Debica

Odje ne trebaju knjige no logika i zdrav razum. Hocete da nam kazete da nekog salju u zatvor kao nagradu?! Makar mu tamo dali najbolje uslove. Sto ti ne podjes malo do Spuza da pocines?

SENADA
Gost
SENADA

Tačno gospodine bursać svaka vam je na mjestu

Velja Gora
Gost
Velja Gora

Ako ima i zrno pameti i Milatovic ce brzo za Moskvu

Mitar
Gost
Mitar

I jos kad bi poveo SVE svoje birace pa da zatvorimo granice da se ne mogu vratit … Aaaa pusti snovi!

Asteriks
Gost
Asteriks

Gdje su dokazi? Objavite.

Mitar
Gost
Mitar

Asterikse to tamo u 918 tu!!! Mojne nam te fore a la risto pronosit u 2023 oj!!!!

Asteriks
Gost
Asteriks

Dokazi, dokazi? Materijalni dokazi?

nikšić🇲🇪
Gost
nikšić🇲🇪

A niko ne piše ništa što su naši budući partneri u “open balkanu” Vulin,Dačić i Dodik otišli u posjet Putinu. Jeli to naša budućnost?

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Vasa nije! Vasa buducnost je kamenjar bez interneta

Mitar
Gost
Mitar

Pa Bursać pise stalno ali 80% biraca ( uključujući sve vise “crnogoraca”) je za tu opciju!!! Sto ces, misle ljudi da ce vucic da im salje 1000 e mjesecno!

Brendon
Gost
Brendon

U Srbiji se uče predmeti Građansko obrazovanje i Vjeronauka . Danas 25. Maja 2023 , učenici prvog razreda osnovne škole jednog odjeljenja su tokom časa Građanskog obrazovanja sjedali u učionicu i nepovezano se igrali , dok su njihovi deugari iz odjeljenja koji su u isto vrijeme imali čaš Vjeronauke , bili napolje i igrali se i rugali im se preko… Više »

Podgorica
Gost
Podgorica

Neću im se mješa ti u utisak, a tek ko se kome na času u Srbi ruga

samoneknast
Gost
samoneknast

SPC radi nešto kao i sami obožavatelji nacističke izmišljenne istorije i ideologije: Uništavaju srpsku naciju u svom jezgru, a svijetu je takođe ogađuju i prinose na mikroskop kako bi ta zla ideologija bila secirana analizirana i utvrđeni svi njeni lažneći temelji. Time se temelj nacije Srbin (nastao iz 19. vijeka jer ih prije nije bilo ili se nije identifikovalo sa… Više »

S'ćoška
Gost
S'ćoška

Kažeš “izmišljena istorija” a naš Njegoš je najveće svoje dijelo posvetio “Prahu oca Srbije”.. Toj izmišljenog istoriji, e neće biti da je tolko bio nepismen

Mitar
Gost
Mitar

Unistavaju srpsku naciju?????? Dobili su prebogatu ( prirodno) zemlju sa ispaljenih par gumenih metaka i obecanjem da ce slat 1000e mjesecno dzabalebarosima!!!! U roku od par godina izbrisace 1000 godisnju istoriju i kulturu crnogorsku i upisat je u svoju!!!! Meni se nesto ne cini da im lose ide!?!?

Trile
Gost
Trile

Kakav svetac takva i crkva

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Imate li vi svece? Sta kada bi oteli hramove SPC, sta bi uradili sa starim freskama i koje bi vi nacrtali?

Hogar
Gost
Hogar

Spc(kriminalno-paravojna crkva Srbije) ti je formirana dekretom 1920. godine(nakon okupacije Cg 1918),tomos je kupljen 1922. godine za milion i po franaka..ogromna većina crkava i manastira mnogo je starija,”Katunjanin”.. #a što se “crtanja” tiče,bilo bi posla da se vrati u originalno stanje jer su freske,ikone,čitavi hramovi,crkve prepravljani,dorađivani,sa ciljem falsifikovanja istorije.O tome je kraću studiju napisao naš arhitekta Miodrag Bajković pa potraži… Više »

Mitar
Gost
Mitar

To samo vi otimate sakralne objekte, to ponasanje uopste ne postoji u nasoj istoriji i kulturi. Nadji neki drugi primjer.

Mitar
Gost
Mitar

I makni to katunjanin casti ti!!!

Tivat
Gost
Tivat

Da li Je Hitler svoje Ljubitelje mučio i slao u logore. E Vladika Nikolaj je bio poslat od Nacista u jedan od najgorih logora na Svijetu, u Dahao…. A što bi slali ljubitelje….

konezna
Gost
konezna

Pa ispitaj kako mu je tsmo bilo “teško”.

Tivat
Gost
Tivat

Nema što da se raspita ko. Svsko zna da se svaki logor slali ljude po kazni. A ne nagradi. Tolko znaš jeli tako.. I onda kad je to jasno i kad je jasno što je Dahao, a onda kažu kad nemaju što da je bio u boljoj sobi. Pođi sad ti su Spuž, odakle ćeš za razliku od Dahao 100%… Više »

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

“Svetitelj” osnivač svetosavlja za koje je sam rekao da ga je i Hitler preuzeo i stvorio nacizam. Po Nikolaju, nacizam je verzija svetosavlja. Danas se nama maše tom ideologijom i srpska verzija sada Beogradom voza posmrtne ostatke klerofašiste!

Tivat
Gost
Tivat

Da li je zbog toga što je veličao nacizam poslat u nacistički logor Dahao. Ajde ovako, možda ti bude jasnije ovako. Najveći vjerski čin koji je bio poslat u logor u dr sv ratu je bio Srpski Patrijarh. E toliko su podržavali nacizam

Orli-Ban Kenobi
Gost
Orli-Ban Kenobi

A što bi mi trebali da imamo neka bolja očekivanja od Srbije, kod nas je za himnu zadužen osuđeni ratni zločinac.

Send this to a friend