Kolumne

Cilj bombardovanja Sarajeva i Malog Šengena je isti

Andrej Nikolaidis

Piše
Andrej Nikolaidis

U jednoj stvari vezanoj za “Mali Schengen” Aleksandar Vučić i Edi Rama govore istinu: to, doista, nije nova Jugoslavija – ona u kojoj će se, umjesto Slovenije i Hrvatske, naći Albanija. “To” je nešto mnogo gore od toga. “To” je replika Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca. Preciznije: ono što prave je kraljevina Srba i Albanaca.

Neće to, dakako, i formalno biti kraljevina. Ali, neće biti ni demokratija – naprotiv, biće tu gomila autoritarnih lidera, od kojih će svaki, u praksi, biti kralj na teritoriji koju bude kontrolisao. Biće tu, dakako, i gomila nacionalizama, i još više korupcije nego što je do sada bilo. Neće, dakako, ta država/savez odmah biti proglašena – koliko “da se Vlasi ne dosjete”… Počeće sa slobodnom trgovinom i protokom ljudi, jer to je, znate, ekonomski, a ne politički sporazum, kao što je i Evropska unija počela sa ugljem i čelikom. Završiće sa zajedničkim parlamentom i kontrolom granica.

Vijek nakon što su velike sile stvorile Kraljevinu SHS, one (ili barem neke od njih) pokušavaju na Balkanu “implementirati” eksperiment zapanjujuće sličnosti. Poslije Prvog svjetskog rata, Francuska i ostale pobjednice htjele su “Malu Antantu” na Balkanu: pa su napravili Jugoslaviju Karađorđevića. Druga je priča što je to bila najgora država koju može napraviti bilo čovjek, bilo životinja – ona je, ta država, uostalom, uz zvjerstva okončala svoj vijek. Da nije bilo Tita i partizana, koji su na ruševinama te države stvorili nešto posve drugo, njenu aksiološku suprotnost takoreći, ideja južnoslovenskog zajedništva bi nakon tiranije Karađorđevića ostala upisana slovima crnjim od sipinog mastila, crnjim od “Crne ruke”, u imaginarnoj knjizi zajedničke istorije.

‘Svi Srbi/svi Albanci u jednoj državi’

Kako izgleda kada Zapad na Balkanu pravi kompleksnu državnu tvorevinu, shodno svojim potrebama, vidjeli smo, dakle, godine 1918. Shodno tadašnjim geopolitičkim projekcijama, prevashodno Francuske, ugašena je, recimo, država Crna Gora. Svrgnuta je njena dinastija, razvaljeni parlament i ustav, izbrisan svaki subjektivitet te međunarodno priznate države, nakon čega je Srbiji dozvoljeno da je anektira. Onda su se, prije koju godinu, Francuzi javno ispričali živim potomcima dinastije Petrović Njegoš i Crnoj Gori. Da bi Emmanuel Macron danas ponovo stvarao uslove da se Crnoj Gori desi isto. Šta da vam kažem: svako onaj ko je bio toliko glup da povjeruje u iskrenost i priče o “civilizaciji i vrijednostima” imperija zaslužio je sve što će mu imperij učiniti.

Vučićev i Ramin “Mali Schengen” je model koji bi obezbijedio da, umjesto da budu poraženi, poniženi i odbačeni, dva velikodržavna projekta, koja su najveća prijetnja bezbjednosti ovog regiona, budu namirena i realizovana. Ime tih projekata je “velika Srbija” i “prirodna Albanija”. U državnoj skalameriji koju prave Vučić i Rama doista bi bilo ostvarenio ono: “Svi Srbi/svi Albanci u jednoj državi.”

Kao i 1918. godine, to je upakovano kao navodno “progresivna” ideja zajedništva i saradnje. Pa ti odbij ono što je “napredno” i u “duhu integracija”. Proevropska priča će se, po inerciji, još neko vrijeme nastaviti, ali eventualno formiranje kraljevina Srba i Albanaca značilo bi “zbogom” evropskim integracijama regiona. Nešto se pitam… A ko vam je do sada branio da sarađujete? Šta je bila prepreka saradnji i normalizaciji odnosa, ako na vaši nacionalizmi, koji sada trebaju biti nahranjeni Bosnom (i Hercegovinom), Crnom Gorom i Makedonijom?

“Mali Schengen” podrazumijeva i, citiram autore ideje, “jačanje prekogranične saradnje u oblasti bezbjednosti”. “Oblast bezbjednosti” je isto, je li, ekonomija? Podrazumijeva i uklanjanje granica i slobodno kretanje ljudi. Reklo bi se kako su navedeni ciljevi “Malog Schengena” bili ostvareni još 1992. godine. Tada je realizovana potpuna”prekogranična saradnja u oblasti bezbjednosti” između Srbije i dijela Bosne i Hercegovine – danas mu je ime entitet Republika Srpska.

Džinovski migrantski logor kao ‘Čistiliše’

Kako izgleda ta saradnja imao se prilike uvjeriti i sam Vučić, kada je onomad obišao srpske artiljerijske položaje iznad Sarajeva. Od Beograda do Sarajeva je putovao bez pasoša i bez bilo kakve granično-carinske kontrole, što znači da je još tada bilo obezbijeđeno “slobodno kretanje” (naročito naoružanih) ljudi. Kao i slobodno kretanje roba (naročito oružja). O tome vam govorim: metod je različit, no cilj bombardovanja Sarajeva i “Malog Schengena” je isti.

Ideja da će “ekonomska saradnja” pacifikovati balkanske nacionalizme je ujedno smrtno opasna i urnebesna u svom idiotizmu. Opasna je, prije svega, jer bi neminovni (ne tako daleki) raspad te zajednice značio novi rat. Predstavnici “škole mišljenja” po kojoj su ekonomija i slobodno tržište lijek za nacionalizam vele kako sukobi nastaju iz siromaštva, dok razvoj ekonomije podstiče stabilnost.

Da vas podsjetim: Titova Jugoslavija se raspala, a klanica otpočela, ne onda kada smo bili siromašni, nego baš onda kad smo bili najbogatiji u čitavoj svojoj istoriji. Onda kada je Ante Marković digao jugoslovensku ekonomiju, kada se činilo kako se dešava ekonomsko čudo. Da bi “velika Srbija” bila ostvarena, srpski je nacionalizam bio spreman istrpjeti uništenje srpske (i crnogorske) ekonomije.

Savez koji prave Vučić i Rama, uz učešće Zorana Zaeva, kao “korisnog idiota” tog projekta, zapravo je markiranje i policiranje teritorije postavljene ispred Schengena, svojevrsne tampon zone – koja ovoga puta, za razliku od one “Male Antante”, ne štiti od ratne prijetnje, nego od migracija. Stanovništvo te teritorije raseljavaće se u Evropu, gdje god ima bauštele i suđa da se pere, a teritoriju će naseljavati – migranti. Kraljevina Srba i Albanaca će, između ostalog, biti i džinovski migrantski logor, svojevrsno “Čistiliše”, mjesto gdje će se vršiti selekcija ko može, a ko ne može na rajske livade zapada.

Crnogorci, evo vam opet 1918.

Sve bitno vezano za projekat “Mali Schengen” krije se od javnosti, pa tako i kakvo rješenje “kosovskog čvora” dogovor Vučića i Rame podrazumijeva. Odgovor na to pitanje očito se ne dopada Albinu Kurtiju. Preostaje da se vidi koliko diplomatskog (i doslovnog) zavrtanja ruku od zapadnih pokrovitelja novog oblika “balkanske saradnje” može izdržati Kurti, ali i crnogorsko i vođstvo bosanskih Bošnjaka, koji se, takođe, opiru predbračnom ugovoru Vučića i Rame.

Mnogo je tu upitnika. U ovom trenutku nije jasno ni šta o svemu tome misli Rusija. Osnov balkanske politike te zemlje na Balkanu do sada je bilo nerješavanje pitanja Kosova. Iz tog upitnika slijedi niz drugih. Šta o tome misli srpska desnica, koju Vučić ne kontroliše? Šta o tome misli Amfilohijev dio Srpske pravoslavne ccrkve? Šta ako Zaev izgubi sljedeće izbore, pa o budućnosti kraljevine Srba i Albanaca bude odlučivao VMRO DPMNE?

A šta veli Turska? Da li je bošnjačko “ne” betonirano, ili bi moglo postati “da” ukoliko to zatraži, recimo, Recep Tayyip Erdogan? A Hrvati, bez kojih, treba li podsjećati, Bosna nije Bosna? Kako oni? Što se Crne Gore tiče… Vladajuće strukture u Crnoj Gori godinama ponavljaju patriotsku mantru: “Nikad više 1918!” E pa: evo vam je opet. A sad da vidimo ko će od vas dići ruku za nju?

Al Jazeera

48

avatar
1000
28
20
0
 
42
MikelliFeridNovosadjaninCiNickPravi građanin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ferid
Gost
Ferid

Sad više nema dileme. Mali Šengen je savršena ideja za Srbiju, a bogami i za ostale….

Окле
Gost
Окле

Читао сам до “јавно испричали”, неразумијем зшто аутор толико форсира хрватизме. Није природно за наш говор употријебити “испричали”ми кажемо “извинул” и нече се то прмјенити никада. Разумјем шта је пропагандни текст (пропаганда усташтва у овом случају) али не разумијем аутора који форсира туђе ријечи. Волио бих да видим да се ухвати мало НДХ у својим поређењима, као што то ради… Više »

CiNick
Gost
CiNick

Ako se malo osvrneš oko sebe i oslušneš, pa uzporediš jezik kojijem zborite (ili ste do prije nekoliko zborili) doma s jezikom medija, škole, javnosti bit će ti jasno da je za naš jezik daleko opasnije “četništvo” od “ustaštva”.Zapravo, primarno je izćerat iz našega jezika sve (brojne) riječi koje dijelimo s Hrvatima (koje su naše zajedničke), potom anulirat svaku našu… Više »

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Temelji malog sengena su postavljeni otimanjem kosova srbiji ! Sve dalje je ponavljanje istorije, nista novo, interesi diktiraju sve, a mali sengen je interes i srba i albanaca u novonastaloj situaciji !!!

petar
Gost
petar

ovaj covjek bez jednog grama mozga, a mrznja ga razjede, a za novac bi svasta radio…

murko
Gost
murko

Od svih Srba najgori su oni bivsi. Spram toga se prave i vojne strategije. Ko hoce da pobedi u Svetskom ratu mora da gleda oko koje strane se udruzuju bisa srpska braca i da odabere suprotnu. Srbi svaki rat krenu traljavo, ali na kraju Rajh protiv koga su se borili vise ne postoji. Tako ce i ovaj cetvrti. A bivsa… Više »

per67
Gost
per67

Ovim potezom Srbija priznaje da odustaje od insistiranja na Kosovu – ono ide u interesnu zonu Albanije. To je motiv kojeg ima Rama. Ali za kompenzaciju Vučić traži da joj se vrati Crna Gora koju je Srbija pokorila još 1918. god. Vučić je već nekoliko puta rekao kako je neko drugi a ne on kriv što je pušteno da se… Više »

Lino
Gost
Lino

Ovo nema veze sa zivotom. Kraljevina SHS je nastala kao drzava juznih lovena koji govore isti ili slican jezik u vrijeme dok ti odnosi nisu jos bili poremeceni kao kasnije. Odnosi Srba i Albanaca su vec maksimalno poremeceni i jos nemaju tu jezicko-etnicku srodnost. Dakle osnove za taj “eksperimnet” ovdje apsolutno nema osim u masti autora.

Joko
Gost
Joko

Ovaj čovjek je genijalac. Svaki njegov text izazove lavinu komentara nepismenog polusvijeta zadojenog srpstvom.

Novosadjanin
Gost
Novosadjanin

Ne nego lavinu aplauza kod onih koje jedino spaja mrznja prema Srbima i kojih drugih dodirnih tacka nemaju.

mujo džeger
Gost
mujo džeger

jedino pravo rješenje od une pa do grčke, svi u jednu državu, jedino zapadne ercegovce pustiti u rvacku, jedino je problem kako podijeliti mostar, ostalo ništa sporno, muslimani opet jedinstveni, albanci i srbi opet svi zajedno, kad srbi i albanci zajedno uđu u biznis tu nema granica

Nenad
Gost
Nenad

Po tvome onda nikad vise 41va i velika njemacka..u srvari grijesim za takve poput tebe je 41va znacila oslobodjenje cg..ti si paranoican i bolestan covjek opsjednut srbijom..

xxy
Gost
xxy

Srbija i Albanija su nezavisne drzave pa kako ce uredjivati trgovinske odnose njihova stvar ,Crna Gora je ponudjena da bude dio toga ,ako oce moze ako nece ne mora i sto se ovaj Nikolaidis sjekira oko toga.

xxy
Gost
xxy

Ako je to kao Jugoslavija iz koje su Hrvati usli kao gubitnici podanici Austrougarske a u II sv ratu opet fasisticki gubitnici NDH a iznijeli su iz Jugoslavije Baranju ,Vojnu Krajinu ,Dalmaciju ,Slavoniju ,Istru , a u ovom slucaju Albanija je priznata drzava ulazi u zajednicu sa Srbijom i poslije izvrsnog vremena izlazi sa Kosovom ,znaci opet na stetu Srbije… Više »

Pedja
Gost
Pedja

Xxy , neulazi u vodu ako neznas da plivas .

Gaga
Gost
Gaga

Bravo Nikolaidis!!!

Pedja
Gost
Pedja

Pravo u 🎯🎯🎯🎯🎯🎯🎯

Dzordz
Gost
Dzordz

Kad si toliko pametan bilo bi dobro da savjetima pomognes tvojoj domovini koja od ulaska u EU grca u dugovima i koja ce vjerovatno ako ovako nastavi biti vlasnistvo neke od zemalja koja joj je “pomagala” sve ove godine. Ima jedna nasa stara izreka. Pocisti prvo svoje dvoriste, pa onda drzi pridike.

Send this to a friend