Kolumne

Čudni kult kašike

Piše, 
Milorad Pustahija

Pred naletom korona virusa i zakona sekularne države velikosrpska metafizika rađa novi simbol vjere tradicionalnu srpsku pričesnu kašičicu. Ona postaje simbol božanske svemoći i čistote i svešteničkog samovlašća. I kao daje srednji vijek, žrtvuju vjerno stado i podvode koroni samo da bi ih održala u krdu, u stanju poslušnosti i podređenosti.

Upravo sam pročitao članak dr Milivoja Bešlina o rehabilitaciji „paćenoga” Milana Nedića, kolaboracioniste, antisemite i fašisoidnog ratnog predsjednika Srbije i ratnog zločinca, i to u današnjoj demokratskoj miroljubivoj i paćenoj svetosavskoj Srbiji.

Kako u Srbiji politika i crkva uvijek idu zajedno kao avers i revers na novčiću, izvršena je i rehabilitacija vladike Nikolaja VelImirovića koji je Hitlera proglasio novim svetim Savom i u njemačkom nacizmu vidio svetosavke blagodeti za Evropu.

Zato je od Hitlera dobio Gvozdeni krst Već od ranije crkva ga je proglasila svecem pa pretpostavljam da ga Amfyzove krstonosac Draža Mihajlović i četnikoidna mirska i sveštena kolaborađonističko-ziočinačka bulumenta već je ranije rehabiJitovana i posvećena.

Sve mi se zgadilo iako je članak sjajan i besprekorno tačan i argumentovan. Najradije bih rekao „Eto im tamo!” i zaćutao, ali ne mogu iz bar tri razloga.

Preko SPC i velikosrpskih stranaka i krugova u Crnu Goru izvoze ovu ideologiju. Zatim, priličan broj vrhunskih srpskih intelektualaca je nesebično stao na našu stranu u svojim moćnim člancima o litijama i klerikalističkom ludilu SPC I, na kraju, zato što moja generacija drugačije pamti Beograd i Srbiju iz vremena kada je Beograd bio svjetski grad i kada smo svi bili prelijepo dočekivani kada bi pošli na kakav džez ili rok koncert svjetskih zvjezda ili na neku veliku utakmicu.

Parafraziraću ovdje Arsenovu pjesmu, Zagreb i ja i pretvoriti je u moju verziju „Beograd i ja“ Beograd i ja se volimo tajno Sve želim reći, al se bojim/ Njegovi ne bi sretni bili/ A možda ne bi niti moji. // On drukčije voli neke druge/ Veže ga mnogo starih veza/ Pa mora ljubav za me kriti/A nisam ni ja bez obaveza. Beograd ja se volimo tajno/ Bez pisama i razgledj nica/ Mi smo ko slavni ljubavnici/ Iz zavađenih porodica.

Nikako mi ne ide u glavu da danas u tom intelektualnom osinjaku, Beogradu, postoji parlament koji liči na Bajlonovu pijacu. Ne znam kako pomoći. Možda da pokušam izvršiti dekompoziciju srpskog mita o kašici. Da im diskretno stavim do znanja da ni mi nismo toliko glupi da poput somova gutaj mo ovu priču. Elem, od kad sam postao pismen servira mi se priča o nekakvim srpskim kašikama.

OK. Podnio bih to nekako da je u okviru kakve hedonijsko-gurmanske balkanske mudrolije tipa.,use nase i podašeAli ne, oni mi je serviraju kao simbol aristokratičnosti i čiste metafizike. Dušanova zlatna kašika nameće se kao dokaz drevnog, urođenog srpskog gospodstva i prava na hegemoniju. I neka to, nego kao što je Zavjetni kovčeg dokaz da su Jevreji izabrani narod, zlatna Dušanova kašika je dokaz da su Srbi nebeski narod.

Ne znam za Dušana, ali oni su do juče kao i mi jeli prstima i sad odjednom avijatika i nebeski narod. E, kad padoše pod Turke zlatna kašika se transformisala u drvenu i bila je simbol odanosti. Janjičari, elitni turski vojnici, nosili su tu kašiku na kapi i ona je simbolizovala pripadanje i odanost sultanu i njegovom kazanu. Srbi kao ne pamte tu kašiku. Janjičare su činili na silu regrutovani probrani hrišćanski dječaci u postupku zvanom devširma (prikupljanje), a narod je to zvao danak u krvi. Bilo ih je prilično i sa srpskog prostora, i dosta hrabrih i čuvenih, a nebeski narod naravno pamti samo najvećeg Velikog vezira Mehmed pašu Sokolovića.

I danas omiljene delije su ta kode služile Turcima ali na nižem nivou od janjičara i bili su nešto ispod ljutih akindžija a iznad bašibozuka. Nije zabilježeno čime su jeli. Možda su krišom nosili kopiju Dušanove ožice. Krešendo ovoga mita nastupa sa padom komunizma i početkom mahnitanja SPC Prejedeni i obogaćeni sveštenici posežu za etnofiletističkom jeresi, grešnim bludom, ratnim i političkim opačinama i silnim zemnim blagom. Krst službeno ostaje simbol toga svetosavskog hrišćanstva, a lije uznemirujući simbol jer podsjeća na žrtvu i muku i vrlinu, zavještanje i skromnost ljubav istinu i praštanje. I tada pred naletom korona virusa i zakona sekularne države kominternovskih kopiljana, velikosrpska metafizika rađa novi simbol vjere tradicionalnu srpsku pričesnu kašičicu. Ona postaje simbol božanske svemoći i čistote i svešteničkog samovlašća, bez onih teških obavezujućih poruka krsta. I kao da je srednji vijek, žrtvuju vjerno stado i podvode koroni samo da bi ih održala u krdu u stanju poslušnosti i podređenosti. Braćo, to ovdje neće da može i tu robu ne kupujemo.

Molimo vas siđite sa nebeskih visina u svoju zemlju Srbiju, presaberite se i dozovite se. Od nas ćete dobiti ljubav, simpatije i pomoć. Ali teritoriju, naciju, istoriju i crkvu ne damo.

72

avatar
1000
22
50
0
 
53
Oprem dobrolajavi krelacCunamiVukMandusic100%
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cunami
Gost
Cunami

Jel realno da o ovome prica neko ko nema pojma? Da o pricestu prica covjek koji nije vjernik? Sveti Nikolaj Velimirovic je skoro cio 2. sv.rat bio il zatocen u manastire pod njemackom strazom a kasnije prebacen u logor. Zato bez ovakvih gluposti

VukMandusic
Gost
VukMandusic

Svako ima pravo da se nacionalno izjasnjava kako hoce !

HR8
Gost
HR8

To ti je srpska mitologija na steroidima. Najvece zlo na ovim prostorima.

Bumerang
Gost
Bumerang

Ako pljuješ na brata,… Ostali će ti biti prijatelji samo kad imaju interes,… A kod njih ćeš uvijek biti niko i ništa,…

Kolašin
Gost
Kolašin

Vi nam niste braća.

100%
Gost
100%

Kolašinac,… Prije bih rekao da si dalmatinac,…

Nebojša
Gost
Nebojša

Opijenost SRBIMA je problem svih onih koji se sada proglašavaju za nešto drugo a ustvari su Srbi.

Terra nova
Gost
Terra nova

E ako ti tako kažeš Nebojša to mora da je tako. Ti i niko drugi si pozvan da kažeš ko je ko po nacionalnosti. Ti si sveta istina i neporeciva, ako ko živi u neznanju, ti si tu da ga osvijestiš i objasniš kako mora biti, kako jes i kako će bit. Ajde pope bježi doma okle si doša.

Rx-600AF-B
Gost
Rx-600AF-B

E u tome vas problem. Velikosrpstvo. U ime toga ste zaratili sa svima, fasifikovali istoriju, zivite u sopstvenim lazima, na tim lazima vaspitavate nove generacije, koje po pravilu postaju gore od vas samih. Zato vas niko i ne voli. A mi ostali uopste nemamo problem sa Srbima, mi imamo golem problem sa velikosrptvom i velikosrbima, a toje danas, nazalost, 90%… Više »

Djuka
Gost
Djuka

Cdm I Pobjeda dosledni: nijedan dan bez nekog pustahije.

Vito
Gost
Vito

Знаш ли порекло свог имена Милораде?

M. Zemunac
Gost
M. Zemunac

Velikosrpstvo opet!

lajavi krelac
Gost
lajavi krelac

Ni dana bez Srba , Srbije , SPC …

No Pasaran
Gost
No Pasaran

I bice svaki dan. Mora se jos zesce ukazivati na to fasisticko zlo koje dolazi iz Srbije. Do potpunog poraza. Dzaba pljuvanje, dzaba lazi, dzaba popovi… to je sve samo posljednji roptaj velikosrpske zvijeri.

lajavi krelac
Gost
lajavi krelac

Drugar , živiš u zabludi , nikoga u Srbiji Crna Gora ne interesuje , niko iz Srbije vam ne misli ništa loše . Nezavisni ste , slobodni ste , imate svoju državu , uživajte . Te priče o “fašizmu” , “velikosrpskim zvjerima” koje kobajagi dolaze iz Srbije , što prije zaboraviš bit će i tebi i tvojoj državi i lakše… Više »

MarshalDuklje
Gost
MarshalDuklje

Tema je besmislena u ovom trenutku, ko god da je potegne, pop, politicar, tzv. analiticar, partijski aktivista, najveci dio naroda je potpuno nezainteresovan za ovakvu pricu o kasici, ali postoje druge teme o potrebi za kasikom za koje je narod veoma zainterezovan *

Bumerang
Gost
Bumerang

„ Šta sve pišu ovi iz Srbije” ,… Opet ! Hahahahaaa !

eu kolonija
Gost
eu kolonija

možeš ti velikosrpski uzeti umjesto sladoleda. 30% srba se 15 godina progoni u crnoj gori. to više ne ide tako a ovaj će režimski pisar u slobodnoj crnoj gori dobiti lopatu da uređuje plaže po crnoj gori. to bi mu išlo bolje

Sistem
Gost
Sistem

Da li je pisac ovog teksta napisao jedan red makar kada su tražili da se skine Krst sa Sat Kule. Vidim da pominje nešto Turke, pa ajde da pitam.
A odgovor je vjerovatno da nije ni red nspisao, tu đe se Krst Pravoslavni napada, on napada one te ga brane…

Sistem
Gost
Sistem

Toliko ste uložili u mržnju Crkve, da pokušavate da to održite i sada.
Napravite pauzu. Eto ne rade restorani, lokali… napravite i vi pauzu…

Titograd
Gost
Titograd

Prije svega, to nije crkva nego svetosavska sekta.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Titograd, nije lijepo da ti ka potomak Nemanjića za našu crkvu pišeš da je sekta.

Titograd
Gost
Titograd

Pope, nije to ništa strašno što ste sekta. Jesi li slavio prije neki dan 21 godinu od junačke 1999?

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Sram te bilo kad masovno ubijanje civila slavis! A usta ti puna Srebrenice i Vukovara, licemjeru!

Titograd
Gost
Titograd

Moment, malo je bilo koliko ste zaslužili zbog Srebrenice, Vukovara, Kosova…

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Titograd, zašto se odričeš svojih predaka Nemanjića? A što se tiče NATO-a, šta im je ovih dana, zašto se ne glaskaju?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Titograd, tvoje je pravo da o svojim precima misliš da su sekta. Nego, gdje je NATO ovih dana, šta se dešava sa njima?

Titograd
Gost
Titograd

Pope, NATO je svoje rekao 1999 i hvala mu do neba. Da li ga to prizivaš?

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

I jeste sekta!

lajavi krelac
Gost
lajavi krelac

Neko ima crkvu , a neko NVO .

Bane
Gost
Bane

Kako pune glave popovi o tradiciji pričešća 2000 godina koja nema veze sa Hristom, to je izmišljeno mnogo kasnije…

Atos
Gost
Atos

Nemoj ti kod “popova” idi ti kod tvojih i to je to

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Bane, Svetu tajnu pričesti je ustanovio Hrist na Veliki Četvrtak, tako da prije nego nešto napišeš, izvrši provjeru da li je tačno.

Debeli pop
Gost
Debeli pop

Koliko godina poslije Hristove smrti je napisano prvo jevanđelje, po Marku, pope?

HR8
Gost
HR8

@Debeli pop Oni o tome nemaju pojma.99% nisu bibliju ni procitali a ne da su studirali istoriju hriscansta. Oni da su to uradili svatili bi da nema istorijskih dokaza ni za sta u bibliji. Svatili bi da su prevareni i da je sve to velika obmana i laz.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

HR8, u Jevanđeljima piše da je Hrist ustanovio na Veliki Četvrtak, Sveto pričešće. Sveti Vasilije Ostroški i Sveti Petar Cetinjski su vjerovali da je Biblija istinita, a ti vjerovatno znaš više nego oni.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Debeli, prvo je napisano Jevanđelje po Mateju, ne zna se tačno koliko posle Hristovog raspeća, ali da li to mijenja činjenicu da je Hrist na Veliki četvrtak uveo Svetu tajnu pričešća?

HR8
Gost
HR8

@Oprem dobro Ti si neinformisan. Mark je prvo jevandjelje. Osim toga nema istorijske potvrde i cinjenicnih dokaza ni za jedno od njih.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

HR8, u pravu si, Jevanđelje po Marku je najstarije i njega je po predanju napisao Apostol Marko.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Jevanđelja su pisana posle Hristove smrti, ali to ne mijenja činjenicu da je Hrist na Veliki četvrtak ustanovio Svetu tajnu pričešća.

Podgorica
Gost
Podgorica

Ko su obo koji napadaju Pravoslavlje.Odskle je ovaj. Napadaju Crkvu za ono što za što je treba pohvaliti, da ništa kod sebe promjenila nije od kad postoji. Da jedna, jedina kašika, i za bogatog i onog koji to nije. Da u Nikšiću je bila ta Liturgija za koju napadaju Crkvu, i tačno je, Nikšić i ako je drugi najveći grad… Više »

Vava
Gost
Vava

Drzi se ti podgorice, ili jos bolje cetinja prijatelju moj

Atos
Gost
Atos

Nisu ovi iz Podgorice

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Opet pisete gluposti, pa zar ne shvatate da je ogrooomna vecina za SPC i da sa ovakvim tekstovima ne mijenjate nista osim sto pravite jos vecu uslugu SPC u CG. Daj ima li iko pametan da promijeni politiku davanja autogolova.

Milan
Gost
Milan

Jutros na zoru dva divna teksta o propadanju Srbije, tuznoj alici danaanjice a mnogi je pamte kao centar kuture i šmeka do kaanih 80-tih.

Tivat
Gost
Tivat

Imaš u istim tim novinama tekstove kako je CG Lokomotiva Evrope, pa ako vjerujrš samo otvori prozor i viči ĆIHU ĆIHU

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Oni mrze i vole da ih mrze.

Titograd
Gost
Titograd

Svaka čast Milorade, tačno i “u sridu” kao i uvijek. Samo bih jednu stvar promijenio u tekstu. Umjesto Bajlona bih stavio recimo buvljak na Novom Beogradu. Ipak su Bajlonova, Kalinića i pijaca Zeleni Venac, simboli onog divnog, gospodskog Beograda kojega više odavno nema. Svako dobro!

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Bajlonijeva i Kalenic pijaca su jos tamo, bas kao i renovirani Zeleni venac. Pijace k’o pijace, nikad to nisu bili simboli Beograda. Nego Kolarac, Filharmonija, onolika pozorista vazda prepuna, Zemunski kej, Kalemegdan…

Titograd
Gost
Titograd

Đe ti pade na pamet Filharmonija, ne pričamo o Beču, zaboga. Nije mi namjera bila da pominjem sve simbole Beograda, a vidim da te je zaboljelo ovo oko pijaca. Ko zna shvatiće, a vama pridošlicama su jedino splavovi pravi simbol Beograda. I možda još Zvezde Granda!

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Ja o filharmoniji, ti o Zvezdama Granda. Svako po svom ukusu. I ja nidje nisam pridoslica.

Vito
Gost
Vito

Јел познајеш Тирану и Загреб тако добро као Београд?

Titograd
Gost
Titograd

Poznajem Zagreb mnogo bolje od Beograda, a u Tirani sam bio samo jednom. A što?

Vito
Gost
Vito

Исто пијаце или?

Vito
Gost
Vito

Јел има бувљак и у Загребу?

Vito
Gost
Vito

Јел има бувљак у Загребу?

Titograd
Gost
Titograd

Vito, naravno da ima, ali su to buvljaci na koje je milina poći. Vjeruj mi ta su mjesta u Zagrebu organizovana na jedan mnogo kulturniji i ljepši način od onoga u Beogradu. Mislim da bi se oduševio da to vidiš.

Vito
Gost
Vito

Свашта сам овде прочитао, ал да је и загребачки бувљак лепши од београдског…Титоград је победио 😂

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Ako mene pitas, da, bio sam vise puta u Tirani i grad vrlo lici na Podgoricu, lijepa klima i dobra hrana… u Zagrebu takodje, kao manji Beograd je. Uticaj austrougarskog perioda evidentan.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Још један атеиста жељан коментарисања причешћа.

Debeli pop
Gost
Debeli pop

Ako baš hoćeš da budeš realan, pričešće je samo jedan crkveni ritual izmišljen mnogo godina poslije smrti Isusove. Odnosno vaskrsenja za one koji vjeruju da je to moguće.

Serdar_mne🇲🇪
Gost
Serdar_mne🇲🇪

Ateisti nemaju pravo da budu pravedni, da misle svojom glavom i da budu patriote? Po tebi ako je neko ateista ne smije sebi dopustiti javnu rijec , ili pak neko drugi mu je mora uskratiti?

Zeljko
Gost
Zeljko

Serdare oni misle tj.ubijedjeni su ako su ateisti da su nepismeni i ne znaju nista.Dok ovi koji su vjerujuci narod znaju sve i o crkvi i o vjeri.Covjek je napisao ekstra tekst.Svaka cast za autora.

Atos
Gost
Atos

Znaju, znaju, eto vidimo i koliko

Region
Gost
Region

Daltonista ne može da drži predavanje o spektru boja, bez u Crnoj Gori
Može da ima stav, lični, ali ne i da drži predavanje o nečemu što ne poznaje.
To je jasno i to zna svakom

Zeljko
Gost
Zeljko

Vecu glupost nisam u zivotu cuo,znas li ti mucenice sta je ateista 😂

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Serdare, naravno da ima ogroman broj ateista koji su pravedni i izuzetni ljudi, ali ima i onih drugih i uglavnom takvi žele da određuju odnose unutar crkve i kako vjerujući treba da se ponašaju.

Vito
Gost
Vito

Атеиста а не да цркву, ви сте шоу 😂

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Uzalud su vam ovi namješteni tekstovi sa provjerenim antisrbima.

Zeljko
Gost
Zeljko

Posto vidim da si onaj koji zna.Samo jedno pitanje?Kakvi su tekstovi u srpskim novinama?Sta su Svi oni?Kad su ovi antisrbi?

Vito
Gost
Vito

У којом новинама? Овим што се овде објављују?

Zeljko
Gost
Zeljko

Mozda ako odes i kupis novine i u Srbiji isto ce ti pisati o Crnoj Gori Crnogorcima.Ili ukljuci srpske kanale pink i njemu slicnima pisu o Crnogorcima kao da nas je Hitler pravio.

Send this to a friend