Kolumne

Da, Dritane: iza Otvorenog Balkana stoje velikodržavni projekti

Andrej Nikolaidis (Foto: Tone Stojko - Sa(n)jam knjige u puli)

Piše: Andrej Nikolaidis, kolumnista CdM-a

Dritan Abazović kaže: “Ideja Otvorenog Balkana je od starta prilično loše komunicirana”. Veli još: “Ako ljudima kažete da je to ideja iza koje stoje “velikodržavni” projekti, oni su logično protiv. Ali kada im objasnite da to zapravo nije istina i da je poenta da više neće čekati na granicama, da ćemo zajednički konkurisati za infrastrukturne projekte i snažnije se boriti protiv organizovanog kriminala, onda se percepcija mijenja. Regionu treba povjerenje, a to je nemoguće izgraditi ako u svemu vidimo neprijateljstvo”

Pa dodaje: “Za nas je EU glavni prioritet i završna stanica na reformskom putu. Ako na Open Balkan gledamo kao aleternativu EU onda mi nismo za to, ali nisam siguran da je ova inicijativa u koliziji sa evropskim integracijama”.

Dritanu se u prihvatanju Otvorenog Balkana kao “neminovnosti” pridružio i moj prijatelj Ljubo Filipović. Šta reći: dragi su mi prijatelji, ali mi je još draža istina.

Dritan je, Ljuba da ne pominjem, kudikamo bolji hrišćanin od mene. Ja, recimo, u neprijateljskom aktu vidim neprijateljski akt, dok Dritan vidi pruženu ruku bližnjeg svog. Meni kroz stan prođe tenk JNA, Karadžićeva mi vojska granatama ubije nekoliko prijatelja a njegov snajperista prijateljevo dijete – i ja u tome vidim neprijateljski čin. Eto, takvo sam zlopamtilo. Tako malo povjerenja imam u topdžije i snajperiste, kao i ideologiju koja je navodila njihovu ruku.

Pa ipak, slažem se: u svemu ne treba vidjeti neprijateljstvo. Treba ga vidjeti samo u neprijateljstvu. Inače nisi dobar i tolerantan, nego idiot – skromno je moje mišljenje.

Dodao bih: ideja Otvorenog Balkana odlično je komunicirana. Odlično smo se razumjeli. Ideja Otvorenog Balkana prati ideju Srpskog sveta, koji je verzija ideje Velike Srbije, a ova, opet, ideje Moljevićeve Homogene Srbije. Ako sam dobro razumio Dritana, ideja bi “bila bolje komunicirana” da je Vulin, Vučićeva lutka na koncu, izbjegao pominjanje Srpskog sveta. To je tačno samo ako se pod boljom komunikacijom podrazumijeva mimikrija i laganje.

Otvoreni Balkan, takođe, savršeno prati ideju Prirodne Albanije. Čini se da Dritan i Rama sada imaju ideju kako bi tu ideju trebalo “bolje komunicirati” (meni bi, recimo, bilo sasvim dovoljno da me neko prosvijetli kako se ideja “komunicira”, a ne, recimo, iznosi ili obrazlaže), ali ja opet tvrdim: odlično smo komunicirali, sve smo se razumjeli.

Dodaću kako bi povjerenju u regionu kudikamo snažnije doprinijelo ako bi Srbija i Albanija upokojile ideje Srpskog sveta i Prirodne Albanije, nego da se od nas traži da “bolje komuniciramo” sa velikodržavljem i pretvaramo se da ono što je očito i javno obznanjeno – ne postoji.

Dritan od građana Crne Gore zahtijeva da primijene strategiju noja: kad vidiš voz koji juri ka tebi, nemoj se skloniti sa tračnica, nego suzbij nepovjerenje tako što ćeš zabiti glavu u pijesak. Dritan kuca na otvorena vrata, jer ta strategija nije strana čovječanstvu, pa ni Crnogorcima. Malo je onih koji imaju svijest o tome da je svjetlo na kraju tunela najvjerovatnije voz koji vam ide u susret. Čovječanstvo se rado obračunava sa njima, pa je takvih sve manje i manje. Govoriti suvislo u biti znači izazvati skandal. Netrpeljivost koju čovječanstvo, pa tako i Crnogorci, pokazuju prema zdravom razumu, naročito onom koji je naoružan znanjem, po pravilu rezultira istragom ne-idiota, a ona opet narodnim svečanostima i hiperinflacijom sreće. Ekstazom, takoreći.

O tome sam već pisao, no da ponovim: evo šta vidim kao problem sa idejom Otvorenog Balkana, ma kako je Dritan “komunicirao”.

Prije svega: Vučić, Rama i onomad Zaev, ovaj posljednji u ulozi korisnog idiota, promovisali su bizarni Mini Šengen, preimenovali ga i sa tom uvredom za zdrav razum mahali kao sa alaj-barjakom, nudeći je svijetu kao svoju veliku „međunarodnu inicijativu“. Da su malo bolje razmislili, razumjeli bi da ta ideja nije dokaz njihove veličine, nego beznačajnosti: ako su Titovi Nesvrstani bili Himalaji, njihov Otvoreni Balkan je Avala. Ili Rozafa, svejedno.

Nema čuda. Postoje samo trikovi i iluzije. Otvoreni Balkan, velikodržavlje presvučeno u ekonomiju i dobrosusjedstvo, nije više od amaterskog trika izvedenog na seoskom vašaru.

Zašto?

Ministri finansija u vladama Crne Gore i Srbije, Milojko Spajić i Siniša Mali, ne tako davno su razgovarali o “prednostima inicijative Open Balkans”. A kako bi bilo da te prednosti ministar Spajić podijeli sa građanima Crne Gore? Ako može prije nego nas, skupa sa Dritanom, “tajno i organizovano” uvali u balkanski savez za koji Crna Gora nema interesa? Ali ne: osim priče o “regionalnoj saradnji” i “povezivanju”, koja zveči kao prazna limenka Campbell’s supe koja se kotrlja niz strmu ulicu, niko još nije čuo ništa o prednostima Vučić-Raminog čeda. Dijete im je, tvrde roditelji, nadareno – no gledano sa strane, okom posmatrača nespremnog da investira (i proćerda) tople emocije, djeluje, pravo govoreći, kao zli idiot.

Crnogorska vlada ćuti. Javnost ćuti. Sve dok jednoga dana, umjesto u obećanoj EU, koju želi ogroman broj građana Crne Gore, ne osvanemo u Balkanskoj uniji, o čemu građane niko nije pitao.

Dok Dritan razbira prednosti, dozvolite da vam pomenem nekoliko očitih mana tog prepakovanog, rebrendiranog – ah, šta reći – velikodržavnog projekta.

Jedan. Ulazak u Open Balkans znači “zbogom EU”. Znači, da ponovim, baš to. Evropski mediji pisali su o tome. Može to i tako, no vele da demokratija podrazumijeva da neko o tome pita građane: jeste li ste za to da, nakon godina i godina pregovora sa EU i usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa “pravnim stečevinama Evropske unije”, nakon što smo dopustili ambasadama zemalja EU da, u ime budućeg članstva u “prestižnom klubu” praktično upravljaju našom zemljom, sve to odbacimo i završimo u staroj, dobroj balkanskoj krčmi ukrašenoj novim, svijetlećim neonskim natpisom na engleskom?

Dva. Open Balkans je, formalno, kopija već postojećeg Berlinskog procesa – samo što tu bofl-inicijativu ne vodi Berlin, nego Beograd i Tirana. To frazi “sa konja na magarca” daje posve novo značenje…

Tri. Open Balkans je, da ponovim, preimenovani “Mali Šengen”, baš kao što je Srpski svet preimenovana Velika Srbija, a Prirodna Albanija, pa… Velika Albanija. Govoreći onomad o Malom Šengenu, Vučić i Rama saopštili su da to nije nova Jugoslavija. To je istina. U pitanju je nešto mnogo gore od toga – replika Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca. Preciznije: ono što pokušavaju napraviti je Kraljevina Srba i Albanaca.

Neće to, dakako, i formalno biti kraljevina. Ali neće biti ni demokratija – naprotiv, biće tu gomila autoritarnih lidera, od kojih će svaki, u praksi, biti kralj na teritoriji koju bude kontrolisao. Biće tu, dakako, i gomila nacionalizama, i još više korupcije nego što je do sada bilo…

Neće, dakako, ta država/savez odmah biti proglašena – koliko “da se Vlasi ne dosjete”… Počeće sa slobodnom trgovinom i protokom ljudi, jer to je, znate, kako nam poručuju, “ekonomski a ne politički sporazum”. Baš kao što je i EU počela sa ugljem i čelikom. Završiće sa zajedničkim parlamentom i zajedničkom kontrolom granica.

Zašto tako mislim? Zato što je sam Vučić tako rekao. Evo vam njegova izjava: “Srbi, Albanci i Makedonci nisu ništa manje pametni i vrijedni od Francuza, Njemaca, Talijana i drugih koji su kroz Zajednicu za ugalj i čelik krenuli u gradnju EU”. Čovjek sa Ramom pravi svoju verziju EU, u kojoj će Beograd biti Berlin a Tirana – Pariz. Ili obratno. Kako bilo, u tom aranžmanu Podgorica bi bila Dobroesti – selo pored Bukurešta.

Takav savez možda odgovara megalomanskoj, duboko anahronoj prirodi velikoalbanskog i velikosrpskog nacionalizma, ali ne odgovara Crnoj Gori koja je, u tom aranžmanu, tek teritorija koju će na interesne sfere podijeliti komšije.

Vučićev i Ramin Open Balkans model je koji bi obezbijedio da, umjesto da budu poraženi i odbačeni, dva velikodržavna projekta koja su najveća prijetnja bezbjednosti ovog regiona – budu namirena i realizovana. U državnoj skalameriji koju prave Vučić i Rama doista bi bilo ostvarenio ono: „svi Srbi/svi Albanci u jednoj državi“. Kao i 1918, to je upakovano kao navodno „progresivna“ ideja zajedništva i saradnje. Pa ti odbij ono što je „napredno“ i u „duhu integracija“…

Nešto se pitam… A ko je Vučiću i Rami, kao i generalno Srbima i Albancima, do sada branio da sarađuju?

Šta je bila prepreka saradnji i normalizaciji odnosa, ako ne njihovi nacionalizmi, koji sada trebaju biti nahranjeni Bosnom, Crnom Gorom i Makedonijom?

Za Mali Šengen je, kada je predstavljen, a isto važi i za Open Balkans, saopšteno, citiram autore ideje, da podrazumijeva i “jačanje prekogranične saradnje u oblasti bezbjednosti”.

“Oblast bezbjednosti” je takođe, je li, ekonomija?

Podrazumijeva i uklanjanje granica i slobodno kretanje ljudi.

Četiri. „Ekonomski interes“ Crne Gore i njenog turizma je da stranci kupuju i izdaju kuće na crnogorskom primorju i za to ne plaćaju porez? Interes Crne Gore je da se pare od crnogorskog turizma slijevaju u kase izvan Crne Gore? Interes crnogorskih građana je da jeftina radna snaga iz Srbije, Makedonije i Albanije preplavi crnogorsko primorje i preuzme sve poslove na njemu? Ali nema veze: sa druge strane, crnogorski građani mogli bi raditi na baušteli u Tetovu, Surdulici i Korči, pa smo na istom, je li tako? Svima iste šanse, je li tako? Interes Crne Gore je da Srbija kupi njenu Elektroprivredu – jer ako smo u zajednici, zajednička nam je i struja, zajedničko nam je i more, je li tako? Tako je.

Uzgred… Reklo bi se kako su navedeni ciljevi „Otvorenog Balkana“ bili ostvareni još 1992. Tada je, naime, realizovana potpuna „prekogranična saradnja u oblasti bezbjednosti“ između Srbije i dijela Bosne i Hercegovine – danas mu je ime entitet Republika Srpska.

Kako izgleda ta saradnja imao se prilike uvjeriti i sam Aleksandar Vučić, kada je onomad obišao srpske artiljerijske položaje iznad Sarajeva, na Jevrejskom groblju. Od Beograda do Sarajeva je putovao bez pasoša i bez bilo kakve granično-carinske kontrole, što znači da je još tada bilo obezbijeđeno slobodno kretanje (naročito naoružanih) ljudi. Kao i slobodno kretanje roba (naročito oružja).

Pet. Ideja da će „ekonomska saradnja“ pacifikovati balkanske nacionalizme je ujedno smrtno opasna i urnebesna u svom idiotizmu. Opasna je prije svega jer bi neminovni (ne tako daleki) raspad te zajednice značio novi rat.

Tako je. To vam Dritan neće pomenuti, no ja bih na vašem mjestu razmislio o tome… Imamo li iskustvo sa raspadom kompleksnih državnih tvorevina? Imamo. Je li taj raspad doveo do klanja 1941? Jeste. A je li bez klanja prošao raspad 1991? Nije. Pa zašto mislite da će bez klanja proći sutrašnji raspad Vučić-Ramine Kraljevine Srba i Albanaca

Predstavnici „škole mišljenja“ po kojoj su ekonomija i slobodno tržište lijek za nacionalizam vele kako sukobi nastaju iz siromaštva, dok razvoj ekonomije podstiče stabilnost.

Da vas podsjetim: Titova Jugoslavija se raspala, a klanica otpočela, ne onda kada smo bili siromašni, nego baš onda kad smo bili najbogatiji u čitavoj svojoj istoriji. Onda kada je Marković digao jugoslovensku ekonomiju, kada se činilo kako se dešava ekonomsko čudo.

Ja tvrdim da čuda nema, no pustite mene i sve ostale ptice rugalice. Izvedite jedno. Čudo, mislim. Nemojte stati iza lukavstva upakovanog u plemenito i progres, onog koje u ime boljeg sutra traži baš vašu slobodu i krv.

67

avatar
1000
54
13
0
 
61
MerkurVasojevkaVitamin CCrnogorkaexpert123
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Merkur
Gost
Merkur

Mi cemo stvoriti takvu odvratnost prema njima (DPS-)da ce narod pretpostavljati da trpi od nas sve samo da se oni vise ne pojave, tako misle pop Zdravko i njegova bratija. Zivjela denokratija koje nigdje i nema-sarena laza…

Crnogorka
Gost
Crnogorka

,,Pet. Ideja da će „ekonomska saradnja“ pacifikovati balkanske nacionalizme je ujedno smrtno opasna i urnebesna u svom idiotizmu. Opasna je prije svega jer bi neminovni (ne tako daleki) raspad te zajednice značio novi rat. Tako je. To vam Dritan neće pomenuti, no ja bih na vašem mjestu razmislio o tome… Imamo li iskustvo sa raspadom kompleksnih državnih tvorevina? Imamo. Je… Više »

expert123
Gost
expert123

U pravu je Nikolaidis . Iza ideje otvorenog Balkana stoje velikodrzavni projekti. U nekim evropskim krugovima se razmatra stvaranje 4 velike drzave na Balkanu. Velike Srbije , velike Albanije , velike Hrvatske i velike Bugarske. Iza ove ideje otvoreni Balkan stoji realizacija o ova ptrva dva projekta. Crna Gora ne treba da pristupa u ovaj projekat otvoreni Balkan .

u prolazu
Gost
u prolazu

Ako iko uspije da spasi Crnu Goru, to ce biti njegovo velicanstvo Andrej Nikolaidis. Sanse su mu za to pola-pola jer pola Crne Gore nije u stanju da prati njegovo pisanje a kamoli razumije, iako je sve to izreceno i napisano na tradicionalnom crnogorskom jeziku. Zalostno !

BosaNova
Gost
BosaNova

Dritan je buduci premijer! Jedina nada za ulazak u EU

Urke
Gost
Urke

50ti ant-Dritan tekst ove sedmice a njemu popularnost samo raste!

Termit
Gost
Termit

I ovako pola firmi ima sjediste u bg…i ovako im na crno skube pare iz cg ogroman broj stranaca…sad bi to da legalizuju. Nesto kao borba za vjerska prava a unsustini orepisivanje crkava crkvi srbije.

Statistike
Gost
Statistike

Kad se Crnogorac okrene protiv Crne Gore motivi su ovi:
– 80%. novac
-18%. Veliki, debeli prkosni ego
-2% ostalo

Dolores
Gost
Dolores

Ništa kao čuvena PIZMA. Pizma i plitkoumnost pojedinih! Pizma je ođe autohtona vrsta.

Vasojevka
Gost
Vasojevka

Kad budete skapirali da velikosrpski projekat ne postoji i da pojedinima sluzi za isiranje mozgova bice svima mnogo lakse. A do tad srecno vam bilo.

Termit
Gost
Termit

Apsolutno cemo to prihvatiti kad se legionari.crkve srbije isele iz crnogorskih crkvava, kada se pobornici cetnicke ideologije okane prekrajanja istorije, i dizanja spomenika izdajnicima, i kada crnogoraca bude kao na popisu prije 1990g.

Mesija No.1
Gost
Mesija No.1

U CG-u zivi 30% Srba i 5% Albanaca i oglusivati se o zeljama istih je nemoguca misija a ako se uzme u obzir procentualno i broj Crnogoraca koji se stavljaju uz bok sa Srbima dobijes minimum 50% gradana koji ce kad tad reci dosta ovim vasim tlapnjama i sta cete onda da ratujete da molite za milost EU ili NATO… Više »

Termit
Gost
Termit

Pa valjda ce se pitat oni kojima je cg drzava i kuca ne oni koji gledaju preko i osluskuju interese matica. Mnogo si pametan.

BMX
Gost
BMX

Iza “Otvorenog Balkana” stoje nevjesto kamuflirani velikodrzavni krvavi projekti iz proslih vijekova velikih Srbije, Albanije i Hrvatske koje treba teritorijalno i drzavno da progutaju i ukinu postojanje BiH, Crne Gire, Kosova i S. Makedonije. Tacno kako kaze autor ovog teksta, to ce ici fazno, u etapama. Prvo kao povezivanje ekonomija, ukidanja carine, granica i sl a zatim politicki, uspostavljanje jedne… Više »

Prc
Gost
Prc

Juce jos pisao da bi voleo da ima vise muslimana u CG a danas se boji Velike Albanije? Odluci se vec jednom

AntiSpin
Gost
AntiSpin

Poenta je u tvojem Srpskom Svetu, znas ti to dobro, nego si providno lukav

Prc
Gost
Prc

E da, ko je protiv srpskog sveta i Srba on je dobrodosao… Razumem

@lexa
Gost
@lexa

@prc
Nemam ništa protiv onih koji “razumeju” ali vas ne razumijem zašto se miješate u unutrašnje stvari CG. imate svoju SRB, tamo vas svi “razumeju”, idite tamo, uživajte, nek vam je sa srećom a nas pustitd da se ovdje ” patimo”

Thor
Gost
Thor

Nasoj Crnoj Gori je potrebna otvorena Evropska Unija. Otvoreni Balkan nije za nas.

Jovetic
Gost
Jovetic

Ja se cudih Vucko non stop optuzuje Albaniju da stoji i kurazi Kosovo pale Albanske zastave po Bg I sad od jednom prave mini Sengelj. Naravno Vucko I dalje hvali Ramu

Nkš crna magija
Gost
Nkš crna magija

Bravo nikolaidis.

Maas
Gost
Maas

Andrej, divim se tvom razmisljanju i komentarima.
Hvala do neba da postojis i da zivis na nasim prostorima.

Okle.
Gost
Okle.

Ulazak u Open Balkans znači “zbogom EU” hahahahah. Otkud ovo moj Nikolaidis, pa pozva li se na ijednoga visokog EU zvanicnika ili slicno. Sto se mene tice i ne treba da tezimo Eu nego da razvijemo prvo sami sebe da ne bi izgubili 25% stanovnistva ulsakom u istu. Pogledajte sta se desava Hrvatima a oni su mnogo jaca ekonomija od… Više »

pigi
Gost
pigi

Prvo komentar ti je nebulozan,drugo kakve veze Mađarska ima sa Dračom,Mađarska je u EU. Treće ovo je nazadna unija sa nazadnim ekonomskim zemljama i doće kad tad vrijeme da se Srbija i Albanija raskosuraju,a mi moramo biti daleko od toga

nikšić
Gost
nikšić

Ajde da mi pravimo open balkan sa hrvatskom,slovenijom,grčkom… đe nađosmo ove koji u zadnjih 1000 godina jedva sastavljaju kraj sa krajem

Merlin
Gost
Merlin

Ako jedva sastvavljaju kraj sa krajem zašto cela jedna CG živi u Srbiji ? Zašto niste išli u Sloveniju i Hrvatsku ?

Djuro vučinič
Gost
Djuro vučinič

Bravo Nikolaidis .Pola zbog teksta ,a za drugu polovinu , jer dijelimo istu tezinu na temu “ Open Balkan”,ja od prvog saznanja. Kraljevina “SA” dobro kazano.Stvar je ocigledna vec sada I parvo cudo da Lovac na zmajeve ,otac pomenutog neznavenika to nije vidio.Sve drugo vidi,narocito svoju korist I on I mentori mu. Dobro rece Lajcak..mozemo bit “kusur”.Pitanje za sve Vas… Više »

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Otvoreni Balkan je podjela interesnih zona Srbije i Albanije!

Dolores
Gost
Dolores

Andrej, hvala ti što si potvrdio moj lični sud o “Open Balkanu” koji traje od prve Dritanove posjete Rami i Albancima u Makedoniji i na Kosovu.

Kosmopolita
Gost
Kosmopolita

Svaka čast Andrej!

Valter
Gost
Valter

G e n i j a l n o!!!

Emejch
Gost
Emejch

Losi studenti se ispisuju sa dobrih i jakih fakulteta jer su nesposobni da ga zavrse I upisuju se na lakse. Tako je I sa ovim. Otvoreni Balkan je druga liga I priznanje nesposobnosti da nas uvedu u EU, prvu ligu.

Progres
Gost
Progres

Sva je prilika da su istinite priče o 21 milionu i razglednici iz Skoplja, samo su loše iskomunicirane….

Commentator
Gost
Commentator

Andrej je objasnio ideju otvorenog Balkana tako da i polupismeni mogu da shvate. Možda jedino Dritan ne shvata. Ili shvata, ali je opet panuo neki 21 milion?

pigi
Gost
pigi

Nek organizuju referendum, to je demokratski. Mislim da bi se tu udružili i Srbi i CG da se ne uđe u Open Balkan. Sigurno 80 posto bi bilo protiv

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Reši ! Andrej riješio pitanje otvorenog balkana, i zaglupljenih balkanaca !!! Sljedeće, molim !!!

Anela
Gost
Anela

Crna Gora druga Republika Srpska, hvala Dritanu i vladi Crne Gore kao i njenim gradjanima 👋

Rosa
Gost
Rosa

Ole Andreas, majstore. Sve si rekao. Svijetlo ili mrak.

bio
Gost
bio

Bravo ,rečeno sve… uđemo li u ovaj nazadni savez očekujte brze vize eu(oni hoće divlje stado držati podalje) amerika nam nikad neće ukinuti vize.

nikšić
Gost
nikšić

Ponovo se ponavlja 1918 kada se srbija dogovarala sa Slovenijom i Hrvatskom o našoj budućnosti,sada se dogovara sa siromašnijom braćom Albanijom i Bosnom o budućnosti cg ,a Dritan samo čeka da ga zovnu u open balkan. Ljudi ovo ne smijemo prihvatiti naš cilj je eu

Podgoričanka
Gost
Podgoričanka

SJAJNO! Odlično objašnjeno, da shvati svako, ko želi.

kikirez
Gost
kikirez

Prodavaju nam open balkan kao stepenicu eu, kao da smo svi ođe ludi,albanija,makedonija i bosna nisu ni počeli pregovore sa eu,srbija ima nerješenih pitanja masu,a mi smo otvorili sva poglavlja,ali je open balkan baš ono što nam treba. Ko god nas uvede u to izdajnik je za vijek vijekova cg kao države

Vasojevka
Gost
Vasojevka

Pa zatvorite ih vise, promaja je!

Hogar
Gost
Hogar

Andrej je “nacrtao” onima što slabo kapiraju 👍

Sova
Gost
Sova

Ambiciozni Srbi i Albanci će dodeliti u CG i tako napraviti demografski rusvaj.

Doctor Gachet
Gost
Doctor Gachet

Vucic bi trebao, za pocetak, da otvori Balkan sa Kosovom – sloboda kretanja, a onda ostale probleme sa Kosovom.Kad to zavrsi, onda neka nas Dritan prikljuci tom projektu.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Na balkonu postoje tri velikodrzavna projekta, srpski, albanski i bugarski ! Ni jedan od njih se ne moze ostvariti preko otvorenog balkana, naprotiv ! Doduse albanija i kosovo bice jedna drzava bilo ili ne bilo eu, otvorenog balkana, cega gid ! Medjunarodna zajednica je otela dio teritorije srbiji i predala ga albaniji ! Otvoreni balkan je donekle kocnica da se… Više »

igor l
Gost
igor l

Da vas podsjetim: Titova Jugoslavija se raspala, a klanica otpočela, ne onda kada smo bili siromašni, nego baš onda kad smo bili najbogatiji u čitavoj svojoj istoriji. Onda kada je Marković digao jugoslovensku ekonomiju, kada se činilo kako se dešava ekonomsko čudo totalna neistina, Jugislavija se bas raspala zbog krize , baci kosku gladnim psima i oni se poklali…markovic je… Više »

Sale
Gost
Sale

kriza je bula picetkom osamdesetih alu je nisu osetili gradjani u svakodnevnom zivotu nogo je bila visina spoljnog duga itd… e onda he krenula nacionalisticka masinerija i ludilo, tako da kada je kriza bila resena nikoga vise nije interesovala….

simarilion
Gost
simarilion

Genijalno.

Atos
Gost
Atos

Bravo. Ništa Crnogorcima ne treba otvorenio samo ih zatvarati treba, bravo Nikolsidis, samo neka je Milu sve otvoreno, ostake ko….

U pamet se
Gost
U pamet se

Bravo Andrej,sve tačno u centar,nego bojim sa da smo zaglibili u balkansko blato,pa nam sad prodaju m.da za bubrege

igor l
Gost
igor l

a kad cujem ovo “tacno u centar” najezim se

Milica
Gost
Milica

Bravo!

Kriticar
Gost
Kriticar

Potpuno sve tacno jasno i precizno,ko ima pameti, shvatice.

@lexa
Gost
@lexa

Svaka čast Andrej.

Ranko
Gost
Ranko

S pravom te kritikuje i sve to upakovano u istine i fakte. Andrej je prošao te fore ” pomiritelja” i te prodavce magle, kakav je i Dritan i preživio pakao rata. Upamet se svi, dok smo na vrijeme, da se ne lupamo po čelu, ” đe mi bi pamet” naravno, ko prezivi – jer neprijatelj ne spava…

Banja V.
Gost
Banja V.

Odlican.

Kratko-jasno
Gost
Kratko-jasno

Sve ovo znamo, ali ga je Nikolaidis sistematizovao i zapisao u jednu kratku i jasnu lekciju…
Lekciju koju bi “nasa” Vlada trebla procitati s razumijevanjem.

Svaka cast Andrej

Lucije
Gost
Lucije

Otvoreni Balkan o ukidanje granica i fluidne granice sa CG prvi je najavio Rama… Što nešto ne rekoste..

Vitamin C
Gost
Vitamin C

Nema fluida, to su granice Natoa.

Maja
Gost
Maja

Bravo Andrej, sve rekao hiruski tacno.

Titograd
Gost
Titograd

Svaka čast!!!

OTO
Gost
OTO

Tako je.Ne vjerujem im nista.

Darija
Gost
Darija

Odlično smo razumjeli ideju Otvoreni Balkan. To vam je zatvorena Crna Gora.

Krtoli
Gost
Krtoli

Ma Dritan nije bitan!
To su naredbe izvanka,da nas primitivne drže u nadi i podgrijavaju svako malo!
Hrvatska je uhvatila zadnji vagon,svima je jasno,nama je kompozicija utekla!

Jod
Gost
Jod

I ti si poceo da zagovaras protiv EU. Bravo

Send this to a friend