Kolumne Četvrtak, 22.02.2024.

Da li je Bošnjačka Airbag za Ulazak DF-a?

Dobro jutro! Sve češće se govori o rekonstrukciji vlade. Fokus sa ulaska DF-a se prenio na ulazak Bošnjačke u izvršnu vlast. Demokrate su za sada jedine glasno protiv. Ali ne iz principa, nego iz straha da se njihova moć i ucjenjivački potencijal ulaskom BS-a ne neutralizuje.

Kliknite ovđe da se uključite u našu viber grupu, u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

Da li je Bošnjačka airbag za ulazak DF-a?

Prije mjesec dana smo lomili glavu hoće li Milan Knežević ući u vladu. Pa smo lomili glavu ko će u vladu iz DNP-a i Nove srpske demokratije. Njihov ulazak je, u međuvremenu, postao normalizovan. Ispunili su neke od uslova: odrekli su se Mila Božovića, krenuli u prekomponovanje vlasti u Budvi, obećali da Milan Knežević neće biti ministar. Vlada, a samim tim i vladajuća većina, bilježe uspjehe na unutrašnjem i međunarodnom planu. Spajića hvale EU, Francuska, Njemačka… Bezbjednosni sektor nastavlja Dritanovim putem. Samo da ekonomija podrži. A zašto i ne bi ušli u vlast? Oni su, da se ne lažemo, u njoj od 2020. godine. Drže važne resurse u svojim rukama. Imaju važne gradove u svojim rukama. Još su se i ribrendirali i izbačili Nebojšu Medojevića iz mejnstrim politike.

Ako se DF deradikalizuje, a sve je moguće, otvara se prostor da neko drugi pokupi ono rasutih i razočaranih proruskih i prosrpskih birača, koji DF-u neće moći oprostiti “izdaju Kosova i majke Rusije”. Hoće li to biti Demokrate?

Dragan Krapović je odličan kandidat za to. Ako mu se može oprostiti komunistički bekgraund i strijeljanje četnika u Baru? Da, ako vjerujete, o tim stvarima se priča u dubinama DF-ovske biračke baze. Ko je kome bio u četnicima, a ko u partizanima. Šalu na stranu, Krapović nas sa mjesta ministra odbrane svako malo podsjeća da mu je važnija Srbija nego NATO saveznici. Dodajte vijest o tome da su iz njegove partije tražili da se ulica u Podgorici nazove po Miloševićevom ministru odbrane, onda se vidi tendencija skretanja Demokrata u desno. Srpsko desno. Protivljenje ulasku BS-a u vlast dokaz je tome.

Đe je u svemu tome Bošnjačka stranka. Refleks učešća u vlasti ih ćera da budu pragmatični. Pitanje je do koje mjere mogu biti pragmatični. Bolje je da Bošnjačka stranka bude u vlasti nego da ne bude. Iako smatram da je izjednačavanje etničkog i političkog problematično i da snaženje Bošnjačke stranke, kao i bilo koje druge partije zasnovane na etničkom ekskluzivitetu (NSD, albanske parije, CEP…), šteti građanskoj Crnoj Gori. Ali to je druga tema.

Uglavnom, ulazak BS bi bio blagotvoran za demokratiju. Ukoliko ne bude vodio daljoj etno-kratelizaciji Crne Gore, nego učvršćivanju građanskog karaktera i zaštiti nacionalnih interesa Crne Gore. BS je imao mnogo prilika da pokaže kompropmise pa nije. Ostaje nada da će ostati na tom kursu i da neće samo poslužiti kao safety net DF-u da uđe u vlast. Čaša meda da lakše progutamo gorku pilulu.

Politička stabilnost je dobra. Kad ima kvalitetne opozicije. DPS drži svojih 24 posto. Ali tu nedostaje još toliko glasova da se ozbiljnije ugrozi i sjutra promijeni vlast. DPS nema kapaciteta da svoju podršku duplira. A recepti za nove partije na kratkom povocu smijenjenih državnih elita su se pokazali kao nedjelotvorni i neefikasni.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM-a

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

27

avatar
1000
15
12
0
 
26
FrulašLipaNarcis ZgubidanDarkoEvidence
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Frulaš
Gost
Frulaš

Ljuka srbi su krivi sto nas sve češće posjećuju vanzemaljci

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Toliko je jak i tvrd zid crnogorski da im nikakvi airbagovi neće pomoć a ni ona şajkača od deble čoje kad budu lupali onim tvrdoglavim mitomanskim glavinama

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Svi igraju prljave igre, a sve za fotelju!!

E viva
Gost
E viva

Čitam jutros ovaj Ljubov tekst i tekst Mića Vlahovića u Pobjedi.Potpisivanje kapitulacije od strane glavnih analitičara komitske ideologije u Crnoj Gori ne djeluje ohrabrujuće za suverenistički blok. Sada se otkida i Bošnjačka stranka .Neko je napravio grešku.

Trile
Gost
Trile

Turci i Srbi ponovo zajedno ,ponavlja se istorija,u pamet se braćo Crnogorci !

Darko
Gost
Darko

Do juče bili Crnogorci muslimani a danas turci. Zagovornik gradjansku države.

Stoja
Gost
Stoja

Ljuša, kako god da bude tvoj dps je potonuo za sva vremena, primi sućut.🤣🤣🤣🤣🤣🤣🇲🇪❤

Podgorica
Gost
Podgorica

Demokrate se ne protive ulasku, Demokrate sami traže da se popije ono šti su potpisali. I ako već hoće ovi u Vlagu, da javno kažu što misle o Dps čiji su bili privezak 30g

Evidence
Gost
Evidence

Za mene su Demokrate daleko najlošije, nikad s njima nijeste načisto. ONI SU SVE I NIŠTA.

Expert123
Gost
Expert123

BS je pozeljan partner za svaku vladu u Crnoj Gori , a i Zapad sa blagonaklonoscu gleda na tu mogucnost.

Nagual
Gost
Nagual

U toku je nepovratan proces.. 30 godina su pljackali, otimali i pustošili ovu zemlju i nema vise te sile koja ih moze vratiti

Glavni grad
Gost
Glavni grad

Sve može samo DPS da zaboravimo

Mila
Gost
Mila

Sve po strani,ali neukusnog nuđenja DPS-a da bi ušli u vlast,ovih koji još nijesu prešli u PES,je toliko odvratno da izaziva mučninu

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Od kad je Milo pošao nemaju nivo

Nenad
Gost
Nenad

“Krapović nas sa mjesta ministra odbrane svako malo podsjeća da mu je važnija Srbija nego NATO saveznici”
Hvala Bogu da nam je Srbija bliza nego Belgija, Holandija i drugi “saveznici”.
Jako cudan tekst, nepovezan, previse subjektivnosti malo objektivnosti…

Gile
Gost
Gile

Lupaš

Mićko
Gost
Mićko

Mozda je tebi Nenade srbija bliza, ali mnogima od nas Crnogoraca nije, jer nas podsjeca na mnoge lose stvari koje dolaze otamo, a narocito djelovanja crkve srbije i domacih,”” srba” odnosno indoktriniranih Crnogoraca srpstvom, zasto bi mi bila bliza srbija od Hrvatske, Bosne i ostalih zemalja okruzenja???

RaduleodKrupca
Gost
RaduleodKrupca

Mićko,Nesmiješ pomenuti Njemačku,Austriju Italiju.Aaaaa?

Hogar
Gost
Hogar

Srbija nam je najdalja iz prostog razloga što se radi o neprijateljskoj državi.Znači,bliža je i Papua Nova Gvineja a ne Belgija ili Holandija.Stavi na papir sve što je Srbija uradila Crnoj Gori u zadnjih sto i nešto godina,sve će ti biti jasno.

Podgorica
Gost
Podgorica

Srbija jeste najdalja nekima, ali tima je jako blizo Turska

Lipa
Gost
Lipa

Evo od crnogorca pa ti misli da nijesam živjela bratska zemlja Srbija…

Dopamin
Gost
Dopamin

Pa jes, strateški smo bliži Kirgistanu no Belgiji, tačno ti je to 🙂

Atos
Gost
Atos

Koji airbag, njima je bilo ponidjeno u startu, i odbili su. I niko za njima trčao nije. Odbili su ono lukavo, ulazi im se ali kažu ajde da sačekamo da vidimo kako se će politička situacija odvijati. Ako ne bude dugo ostao Spajić ispspćemo principijelni. A ako ostane Spajić, onda ćemo im se brzo priključiti. Klasično foliranje, kao i uvjek.… Više »

Srbo
Gost
Srbo

Ljubane svi će u vlast sem Dps-a. A Medo će se vratiti na velika vrata .

BMX
Gost
BMX

Tesko je se vratiti sa cijelih 0,70 % koliko je dobio samostalnim izlaskom PZP – a na izbore. Bas tesko. Sa gradjanskih, procrnogorskih, euroatlanskih, prozapadnih pozicija skrenuo je Medojevic zestoko desno, velikosrpski, anticrnogorski, anti EU, anti NATO, proruski i putinovski. DF ga nakon upotrebe, neutralisao, sazvakao iskoristio i ispljunuo

marius
Gost
marius

P s obzirom kako se Medo ” ubuckio “, sigurno je, da ga na mala vrata uć ne može.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Bosanci su tražili da se Srbi u CG izjašnjavaju o dogadjajina van CG. Treba tražiti da se oni izjasne za dogadjaje u CG, to bi bilo korektno. Da kažu da li je Njegoš i dalje genocidan, da li ima mjesta za njega u lektirama, i da li i dalje smeta Krst na Zastavi i Grbu. Volio bih da udju u… Više »

Send this to a friend