Kolumne Petak, 22.09.2023.

Da li je Milatović Stvarno Razumio Amerikance?

Dobro jutro! CdM je početkom mjeseca prvi pisao o tome da će Milatović u Americi imati neprijatan razgovor. Da li je Milatović zbilja razumio poruke predstavnika američke administracije, i kakve će to posljedice imati na našu političku scenu.

Kliknite ovđe da se uključite u našu viber grupu, u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

Da li je Milatović stvarno razumio Amerikance?

Cijeli poslovni put crnogorskih delegacija u Njujork je od početka PR katastrofa. Prepucavanje predśednika i premijera, Dritanovo zorenje po ulicama Njujorka, i na kraju kao šlag na tortu packe američke administracije našem predsjedniku.

I pazite, ovđe nije riječ o tome da Milatoviću i nama neko nešto naređuje, pa mi moramo da slušamo. To bi bilo ponižavajuće za cijelu naciju. Ovđe je riječ o tome što je naš mladi predśednik mislio da može da slukavi i prevari najmoćnije zemlje svijeta. Dobio je podršku i simpatije, prije svega civilnog društva na Zapadu, i to najviše pričom kako neće mijenjati Zapadni kurs zemlje. Međutim, dok ga stvarno nije mijenjao za vanjsku publiku, sve je činio da ga promjeni unutar zemlje. Potpirujući latentne antizapadne događaje, kadrirajući radikale u svoj kabinet, pokušavajući da ugura Front u vladu…

Dok Milatović objavljuje na mrežama fotografije sa predsjednikom Amerike i piše “demokratije zajedno”, u isto vrijeme rovari i sabotira demokratske institucije u zemlji i pokušava da u vladu instalira proruske političke partije. Ostaje otvoreno pitanje motiva takvog njegovog djelovanja. Ostaje otvoreno pitanje da li je u igri povrijeđena sujeta i miniranje Spajića zbog ličnih motiva, ili je po srijedi nešto mnogo opasnije. Ako su istinite glasine o poslovnim poduhvatima njegovog brata u Beogradu, onda iza Milatovićevih odluka stoji miješanje Vučića. Jer čovjek očito igra po njegovim taktovima.

Crnogorci često zamjene lukavost za mudrost. Misle da će lukavljenjem, tom najprimitivnojom artikulacijom ljudske inteligencije, postići željene rezultate. Međutim, lukavost se na Zapadu prezire. To je opštepoznata činjenica. Nije mi jasno kako Milatović to tamo đe je radio nije naučio. Osim što se prezire, lako se kroz njega i prozire.

Odluka dvije poslanice PES-a da ne podrže vladu Spajića, i pored odluke GO te partije, vezivana je za djelovanje Milatovića. Navodno ih je on nagovorio da zatežu javno govoreći o “nedovoljnoj inkluzivnosti” pregovora. Drugim riječima, tražio je Front u vladi. Sada, i pored intervencija i jasnih poruka sa Zapada, ne vidi se razrješenje tog čvora. Nakon što je uspio da pobuni dvije poslanice da bi trgovao, da li Milatović uopšte ima dovoljno autoriteta da ih odgovori od ranije dogovorenog djelovanja? Ako ne može, onda džaba svo razumijevanje Eskobarovih poruka.

Prve javne poruke u kojima odgovornost za formiranje vlade svaljuje na Spajića, signaliziraju da on uopšte nije razumio Eskobara i da nema namjeru da se ozbiljnije potrudi da Spajiću pomogne. U intervjuu za “Glas Amerike” Dritan Abazović čini isto – govori kako se ne može na silu i kako to treba da završe oni koji su sve započeli. Ubr. Abazović je gore prošao od Milatovića u Njujorka, jer su se otvoreno čule poruke o razočaranosti u njegove rezultate. Ali o tome u posebnom tekstu.

Milatović je, ne jednom, javno rekao da baštini politiku bivšeg predsjednika Bulatovića i miloševićevskog SNP-a. Samo Bog zna kako je htio da to u svojoj glavi poveže sa transatlantizmom. Osim ideološke bliskosti, postoje mnoge analogije u sudbinama dva predsjednika. Jedna od njih se sama nameće: Bulatović je, takođe, na početku pokušavao da se otme iz kandži Miloševića, onda kada je podigao ruku za plan za mirno razdruživanje Jugoslavije. Ipak, pritiscima nije mogao da se odupre i na kraju je završio u dubokom zagrljaju Beograda u kom je ostao do kraja.

Na kraju, vrlo brzo ćemo saznati koliko je Milatović iskren u svom prozapadnjaštvu. Sve zavisi od toga koliko će Vučić  uspjeti da njega i Abazovića ubijedi da treba da se strpe i izdrže još malo. Još samo malo – do novembra sljedeće i januara 2025. godine, kako vole da kažu.

Toliko za danas i za ovu neđelju. Čitamo se ponovo u poneđeljak.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM-a

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

 

 

33

avatar
1000
16
17
0
 
26
draganLukaHogarOzbiljnostVuko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
dragan
Gost
dragan

Svaka cast Gospodine! Respekt!

Ozbiljnost
Gost
Ozbiljnost

“Dobio je podršku i simpatije, prije svega civilnog društva na Zapadu, i to najviše pričom kako neće mijenjati Zapadni kurs zemlje.”

“Zapadni” nije veliko slovo.

Vuko
Gost
Vuko

Ljubo,

Ne možeš u tekstu stalno da pišeš “navodno”, a da taj tekst bude bilo što osim pokušaj obmane čitalaca.

Luka
Gost
Luka

Ti procijeni.

Max
Gost
Max

Ako mu brat razvija biznis u bg sve je jasno ,jeli dobro razumio ili ne ,ako propadne biznis cg ce prema zapadu ,ako procvjeta ,zna se dje cemo u KANAL

Zeta 🇲🇪
Gost
Zeta 🇲🇪

Milatović samo razumije jezik tuču pjani popova i SrboRuski jezik .

Mirko
Gost
Mirko

Dzaba mu i Oksford i zapad, to je dečko instruisan i u raljama crkve srbije i svetosavlja!!!!!

Podgorica
Gost
Podgorica

Vidim da se sa Bsjdrnom slaže, đe je Milo još na luna park

Luka
Gost
Luka

Slažu,slažu.Bajden sve radi kako mu Milat reče.

Zeta 🇲🇪
Gost
Zeta 🇲🇪

MILATIVIĆ. SE PRAVI SE DA JE RAZUMJEO UZALUD JE BIO U OKSFORU .

Koliko.Ko.Vjeko
Gost
Koliko.Ko.Vjeko

Ko nije razumio, da zbcg i spc ne mogu u vladu samim tim jer su protiv Cg protiv EU i ne misle dobro nikom ne slazu se sa EU ni Nato inegracijama u Cg.
Samim tim odbijaju Cg od ulaska u EU.
Zbcg, najgora partija sa komponetima, spc ure demokrata.

Andreo
Gost
Andreo

Treba mu prevodioc spc mozda.

enee bogoti
Gost
enee bogoti

Taj koji vjeruje Momiru Milatoviću je politički nezreo. Neće on odstupiti od agende AV. Zapad mu je dao šansu, jer nema izbora s obzirom da je legitimno izabrani predsjednik i jasno stavio do znanja da nema mjesta za AV i njegove poslušnike, kao ni za ideologiju crkve Srbije. On će naravno pokušati da ih lukavi i na kraju proći kao… Više »

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Poruka je jasna oni bi tako,neki drugi bi onako,a ne bude li vlast bilo koja da je, dala narodu leba i igara,narod će vam reći kako će biti.

Hogar
Gost
Hogar

E,naaarode jedan.I da ti je malo.

Luka
Gost
Luka

Sada bar znamo da su svi pročitali ko na političkoj sceni kod nas radi za Vučića i Putina.

BMX
Gost
BMX

Konačno je upućena vrlo jasna i snažna poruka za protagoniste i aktere srpskih i ruskih interesa Milatovića i Abazovića od strane US saveznika. Konačno su dobili jasnu sliku ko su oni i po čijim nalozima rade. Milatovićeve izjave o Momiru B. intervju za bečki Standard, odlazak u Beograd na noge gospodaru AV, postavljanje ruskog igrača Vukšića za savjetnika koga čak… Više »

Fendi
Gost
Fendi

Bitno je samo jedno, a to je da Dps u opoziciji

DraganHN🇲🇪
Gost
DraganHN🇲🇪

A to sto od Nove godine ce da bude jos gore, to nema veze, samo da nema dps.Vidis li nesreco da idemo unazad, ko god je na vlast narod krepava, ali je tebi bitno da je dps opozicija

Načitani
Gost
Načitani

Nastavite tako i brzo će Dps nazad.

budo
Gost
budo

Poruke Amerikanaca i Njemaca su pucanj u prazno, ne mogu mu nista realno. A i kad bi on prelomio, ostaju Pavicevic, Dobricanin, Cincur i dr, kojima je mali posa’ sto pricaju Amerikanci..

Luka
Gost
Luka

Ne brini.Misliš da će Srbija da se pita pored Njemačke, VB i SAD?A kada je bilo tako?

Tivat
Gost
Tivat

Milo je javno, ko nije gledao eto mu na y tube, u razgovoru sa Mandićem, jasno reko da je za njega Df prihvatljiv.
Ako može za Mila da bude Df prihvatljiv, zašto Ljubo ne bi mogao da bude i za druge
To ste predstavljali kao pružanje ruke, smanjivanje podijela.
A kad to rade drugi to je onda izdaja, ma neka

TodorO.
Gost
TodorO.

Rekao je prihvatljiv za razgovor u smislu gostovanja, a ne u smislu da se sa njima formira vlada ili bilo kakava prica. Dps nikada u svojoj vladavini nije koalirao ili imao bilo kakav politicki odnos sa DFom. Svak to zna.

Tivat
Gost
Tivat

Ne sprdaj se, eto ti emisija, koji razgovor o čemu pričaš. Bili ste sa Miloševićem, sa Putinom, sa svakim. Za Dritana je rekao da je “bitanga” pa ga je doveo za Premijera…. Mila znamo odlično, sa svakim bi bio samo da ima dio vlasti

Načitani
Gost
Načitani

Sa kim će pop Bačković, zaboga?

Luka
Gost
Luka

Zašto ga je doveo?Jer je potpisan sporazum o reformama i ulasku u EU,što je Dritan prokockao.

Edw
Gost
Edw

Pod uslovom da se reformišu, smijene terorističko rukovodstvo, prihvate Kosovo, okrenu se protiv Rusije, Vučića, itd.

Tivat
Gost
Tivat

Nije pominjao transformaciju, jedini ko se trabsfirmisao i ovih 30g je on, ni on više ne zna za koga je i protiv koga je

Luka
Gost
Luka

Ne mogu četnici putinovci i antizapadnjaci ako ćemo u EU i NATO,a to nam je zvanična državna politika.

Miraz
Gost
Miraz

Ljubo sta je Lazojko obecao DPSu,pa ga svi Bemaks mediji podrzavaju?Pitam za druga.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Pretpostavljam to i isto što i Milo

Zabjelo
Gost
Zabjelo

S’obzirom da je on pričao sa njima a ne ti, mislim da ih je razumio, a da li to tebi odgovara, e to je drugo pitanje.
Da je Milo u pitanju, koji ni jedan jezik ne razumije, tada bi mogao da pitaš da li ih je razumio, jer mu sve zavisi od raspoloženja prevodioca

Send this to a friend