Kolumne

Da se SPC pitala ne bi bilo ni Crne Gore ni Crnogoraca

Dragutin Papović

Piše

Dragutin Papović

Predlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti je već dao značajnu korist. Pokazao je šta vlast Srbije i Srpska pravoslavna crkva (SPC) iskreno misle o Crnoj Gori.

Prvo je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otvoreno uticao na suvereno pravo Crne Gore da samostalno predlaže i usvaja zakone. Potom je izjavio da će Srbija preko Venecijanske komisije zamoliti da se ne usvaja Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti. Javno je priznao da se Srbija miješa u poslove Crne Gore. Govoreći o Crnoj Gori Vučić je, između ostalog, rekao da “srpska crkva vjekovima postoji na tom tlu”. Vučić jasno govori da je za njega Crna Gora tlo. Umiješao se u suverenost Crne Gore jer je sebi dao pravo da određuje crnogorski zakon i da čak poziva Venecijansku komisiju da zaustavi usvajanje ovog zakona. Vučić hoće da u Crnoj Gori radi ono što, prema Ustavu, ne bi smio da radi ni u državi Srbiji.

Zatim je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio da njega kroz ovo pitanje interesuju prava Srba koji žive u Crnoj Gori i dodao: “A da li će da budu posebna država ili ne, to je drugo pitanje”. Za ministra Dačića crnogorska državna nezavisnost je još uvijek upitna, i on o tome suvereno promišlja.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je izjavio da zvanična Podgorica ne može da očekuje da će Srbija da ćuti dok joj budu otimane svetinje Srba. Vulin je umislio da je nadležan za imovinsko-pravne poslove u Crnoj Gori. To misli i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković koji je izjavio da je Crna Gora klasična srpska država, što znači da Crna Gora pripada isključivo Srbima.

Član Predsjedništva i poslanik SNS-a Vladimir Đukanović je izjavio da je istorija SPC i srpske kulture u Crnoj Gori dobro poznata i da je “ona jedna od temeljnih odrednica tog prostora”. I za ovog srpskog zvaničnika Crna Gora je samo prostor srpske crkve i srpskog naroda. Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović je izjavio da je Crna Gora stara srpska država i da su je stvarali Nemanjići i Sveti Sava. Mogao bi da obnovi lekcije iz istorije i da se podsjeti da je Stefan Nemanja osvojio državu Duklju i tom prilikom, kako je zabilježio njegov sin i biograf Stefan, opustošio svu državu i razorio: Danj, Sardu, Drivast, Skadar, Svač, Ulcinj i Bar, a jedino je poštedio Kotor.

I srpski patrijarh Irinej je izjavio da je SPC stvorila Crnu Goru i da bez nje Crna Gora ne bi postojala. Ni patrijarhu istorija nije jača strana. Srpska crkva nije stvorila ni Srbiju, a kamoli Crnu Goru. Da ga podsjetimo da se prvi srpski kralj Stefan Prvovjenčani krunisao 1217. godine, a da je srpska autokefalna arhiepiskopija stvorena (i to nekanonski) 1219. godine. Nije srpska crkva stvorila srpsku državu, već srpska država srpsku crkvu, kao što to rade sve dominantno pravoslavne države. Srpska crkva nije učestvovala ni u obnavljanju srpske države 1804-1878 godine. Nije ni mogla, jer je tada nije bilo. Crkva u Srbiji je tada bila u sastavu Vaseljenske patrijaršije, a Beogradska mitropolija je autokefalnost dobila tek 1879. godine.

Crnu Goru su stvarali njeni državotvorni vladari i narod. Savremenu Crnu Goru su stvorili svi vladari iz dinastije Petrović-Njegoš i crnogorski narod, a paralelno s tim su ojačali Cetinjsku mitropoliju iz vremena Crnojevića i stvorili autokefalnu Crnogorsku crkvu koja je postojala do 1918. godine. Da je odlučivala SPC ne bi bilo ni države Crne Gore ni crnogorske nacije. Crnogorska država ne postoji zahvaljujući SPC, nego uprkos njenom nastojanju da se Crna Gora ukine. Za SPC je Crna Gora samo srpski nacionalni i vjerski prostor, a tako misle i na ostvarenju ove ideje rade sve srpske i prosrpske partije u Crnoj Gori, koje nijesu ništa drugo nego političko krilo SPC. To je potvrđeno i u poruci sa Trojičindanskog sabora u Podgorici 15. juna koju su uputile eparhije SPC u Crnoj Gori, njihovo sveštenstvo, monaštvo i vjernici. U poruci se, između ostalog, navodi da ove eparhije imaju “osmovjekovnu kanonsku jurisdikciju na prostoru na kome se danas nalazi Crna Gora”. To je još jedna potvrda da SPC Crnu Goru smatra svojim vjerskim i nacionalnim prostorom na kome se, na njihovu žalost, osamostalila Crna Gora i stvorila crnogorska nacija.

Srpski političari i SPC su u debati o ovom Predlogu zakona pokazali šta misle o Crnoj Gori. Tretiraju je kao teritoriju na kojoj bi SPC trebalo da dominira. Iako je to i ranije bilo poznato, to nikada od 2006. godine nije rečeno na ovako direktan način. Uvredljive izjave svjedoče i da ove snage nijesu uvjerene u valjanost svojih izjava, jer u Crnoj Gori nema potrebe da bilo ko silom i prijetnjom dokazuje svoja imovinska prava. Sve se može dokazati pravnom procedurom, kao što i Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti predviđa. No, u SPC sumnjaju ili znaju da nemaju valjane dokaze za pravičan sudski postupak. Zato njihova kampanja ne treba nikoga da zaplaši. Crnogorska vlast samo neka nastavi da radi smireno, ozbiljno i u skladu sa zakonom i najvišim međunarod nim standardima.

I zakon Srbije je dokaz da SPC u Crnoj Gori postoji tek nakon 1918. godine

Reakcija srpske vlasti i SPC je očekivana ako se ima u vidu Zakon o crkvama i vjerskim zajednicama Srbije iz 2006. godine kojim je određeno da “SPC ima izuzetnu istorijsku, državotvornu i civilizacijsku ulogu u oblikovanju, očuvanju i razvijanju identiteta srpskog naroda”. Zakonom propisani etnofiletistički karakter SPC utiče na to da je ona, prije svega, srpska nacionalna institucija. No, najbitnije je da ovaj zakon Srbije demantuje stav SPC da je ona starija od Crne Gore i da je stvarala Crnu Goru. U članu 11 Zakona o crkvama i vjerskim zajednicma Srbije navedeno je: “Srpskoj pravoslavnoj crkvi priznaje se kontinuitet sa pravnim subjektivitetom stečenim na osnovu Načertanija o duhovnoj vlasti (Odluka Narodne Skupštine Knjaževstva Srpskog od 21. maja 1836. godine) i Zakona o Srpskoj pravoslavnoj crkvi (“Službene novine Kraljevine Jugoslavije”, broj 269/1929).” Dakle, država Srbija je zakonom srpskoj crkvi priznala kontinuitet pravnog subjektiviteta tek od 1836. godine, odnosno, kada je doslovno riječ o SPC, od 1929. godine. To znači da ni Srbija ne priznaje kontinuitet pravnog subjektiviteta arhiepiskopije iz 1219. godine, ni patrijaršija iz 1346. i 1557. godine. SPC ni u Srbiji nema 200 godina kontinuiteta, a traži da joj Crna Gora prizna 800 godina kontinuiteta.

Zakon Srbije je još jedan dokaz da SPC u Crnoj Gori postoji tek nakon 1918. godine. SPC prije toga nema pravni subjektivitet u Crnoj Gori, i onda je za nju nezgodno pitanje čija je crkvena imovina koja je u Crnoj Gori nastala prije 1918. godine. Srbija je ovom odredbom olakšala posao državnoj vlasti u Crnoj Gori. Dokazano je da SPC nije stvarala Crnu Goru, da nije tradicionalna crkva u Crnoj Gori i da u Crnoj Gori nema pravni subjektivitet prije 1918. godine. Zato bi aktuelni državnici Srbije, velikodostojnici SPC i njihovi politički poslušnici prvo trebalo da makar prouče Zakon o crkvama i vjerskim zajednicama Srbije, pa da onda tumače crkvene prilike i dešavanja u Crnoj Gori. Ovako samo pokazuju ozbiljno nepoznavanje ove teme.

105

avatar
1000
49
56
0
 
82
razocaranCrnogorciSuSrbiVitamin CslanikCrnogorciSuSrbi
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
razocaran
Gost
razocaran

Papovicu,ne zauzimaj prostor na portale.Tvoja rijec,ne znaci nista u Crnoj Gori

Zoran
Gost
Zoran

Odlican tekst.

Palenta
Gost
Palenta

Crna goro kapljo vode!!bice opet sve crnogorsko!!e vivaaa

Gusinje
Gost
Gusinje

Eeee,moji drugari,ne eski narod me to,oni ne razumiju ovozemaljske zakone,tako im govore sa nebesa,valjda .
???

Petar Petrovic
Gost
Petar Petrovic

Ne lupetaj casti ti ! Vlastodrsci Crnr Gore prvo da odaju pocast poginulim u Murinu od NATO,ako imaju dostojanstva.

Luka
Gost
Luka

Živio NATO!!!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Da nije Srba i Srpske Pravoslavne Crkve, ne bi bilo Crnogoraca.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Sveštenik sam, slava Bogu
Brojim pare u Ostrogu
Kad brojanjem ja se bavim
Sveku petu u džep stavim
Finansijsko stanje svoje
Moram malo da popravim
Ne zamjeri, svetitelju
Iscrpi me dugi post
Ti znaš da ja tebi želim
Slavu i milost!

OTAC EUROLJUB

Gile
Gost
Gile

Izađi malaaa,izađi malaaaa
Iz naših hramova koje smo branili od turaka dok ste im vi bili vazali!

Bd85
Gost
Bd85

ao ao ao,crna gora ugrozena od srbije,ka sto je dijete od majke ugrozeno.Zna li ko podatak koliko crnogoraca zivi u zagreb ili pristinu,nijedan.

Žarko
Gost
Žarko

Po službenim podacima u Zagrebu živi 1300 Crnogoraca.

Žarko
Gost
Žarko

Među poznatijim Crnogorcima koji žive u Zagrebu su Veljko Bulajić režiser, Dimitrije Popović slikar, Milka Babović vjerovatno najbolja sportska novinarka bivše države i da ne nabrajam dalje.

Bd85
Gost
Bd85

Bravo malji,vidi se da znas vikipediju otvorit.A ni sam ne znas ko su ti sto si ih nabrojao.

Bd85
Gost
Bd85

to je za tebe ozbiljna cifra?smijesan si.

Vladika⛪
Gost
Vladika⛪

Koliko zivi Crnogoraca ili Srba iz Crne Gore?

Sovljak
Gost
Sovljak

Ko nije znao sto misli spc i bg vlast ima u glavu manje no sanska koza !!!

Micko
Gost
Micko

Cime vas je to sve Miras okadio?

del boy
Gost
del boy

Kako se pomamljuju oko ovog pitanja kao da je propast.Pa kako crnogorci sacuvase svoj indetitet do sada ako je SPC toliko htjela da ga izbrise? Na zalost,Crna Gora je prepuna ljudi kojim je bitniji inat,ovakve sporedne price itd nego prica o standardu i vecoj plati,i idu na ruku politicarima sa svojom naivnoscu.Politicarima najvise smeta i ne odgovara mir ,jer bi… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Del boy, prije 90-ih dok Crkva nije počela sa srbovanjem, Srba je na popisu bilo 3,32%. Na zadnjem popisu ih je bilo 28%. Na zadnjem popisu u Srbiji, Crnogoraca je bilo 37 ipo hiljada. Misliš li još uvijek da crkva nema značajnu ulogu?

nebojša
Gost
nebojša

I da se vi pitate ne bi bilo Srba u Crnoj Gori,niti Crnogorsko primorske mitropolije,ni manastira Morača zadužbina Nemanjića,ni manastira Ostrog ,ni svetoga Vasilija Ostroškog slava mu i milost rodom iz Trebinja i drugih naših svetilišta koja su neraskidivo povezana sa srpstvom.Takođe bi vrlo radosni bili da nije bilo ni dinastije Petrovića koja je sva jasno deklarisana bila kao Srbi… Više »

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Nebojša, Srbi su u Crnoj Gori nastali 1918-e predlogom potpredsjednika podgoričke skupine, Sava fatića. Tada je relka: “od danas više nijesmo Crnogorci, no Srbi”. Pročitaj “Letopis marice srpske” iz 1825-e. Piše Crnogorci (Montenegri) – Slovenski narod. Pušti deseterac.

nebojsa
Gost
nebojsa

,,Srbin srpskom rodu svome ovo djelce posvjecuje,,-predgovor Petra II Petrovica Njegosa svom knjizevnom djelu.

Kotor
Gost
Kotor

Njegoš niđe za sebe nije rekao da je po nacionalnosti srbin. Pročitaj “Letopis matice srpske” iz 1825, serbi znači -pravoslavci.

nebojsa
Gost
nebojsa

Sve vi vidite sto niko drugi ne vidi i sto vidite da pise srbin vama to znaci vanzemaljac ili je falsifikat,samo nije ono sto pise a to je Srbin i srpsko..

slanik
Gost
slanik

tačno tako Kotor, jer jedino oni imaju srbi i srbijanci, niko drugi to nema na svijet, čak ni njihova braća nemaju rusi i rusijanci, no je Sima saralija uveo srpstvo kao pravoslavlje, jer dok on nije doša za učitelja Negošu srpstvo se nije ni pominjalo na ovim našim prostorima

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Staropodgoričanine, jesi li ikad išta pročitao od Njegoša?

slanik
Gost
slanik

aj ne mlati ,……

Osman4
Gost
Osman4

To se na obostrano zadovoljstvo ne moze podijelit jednako ,a prema drigim uredzenim drzavama normalno da pripada CpC.Srbija mora popustit

Savas
Gost
Savas

Niko ne traži od Cg da SPC prizna 800. godina kontinuiteta… Jer nema potrebe za tim To svako zna. A režimska Crna Gora neće sebi da prizna jedini njen kontinuitet o kad je nastala do dana današnjeg – pravoslavlje i srpstvo 🙂

Send this to a friend