Kolumne

Diplomatski prijemi su forma robne razmjene. Vi nama poslušnost, mi vama uticaj

Dušan Pajović

Za CdM piše Dušan Pajović

Zamislite kada bi da pozivi na koktele, proslave i prijeme raznih ambasada i organizacija u sebi sadržali dozu iskrenosti i najavljivali očekivanu stvarnost. Emailovi bi, konačno, umjesto isprazne forme dobili ispraznu suštinu koja prikazuje sam događaj. Vjerujem da bi to izgledalo otprilike ovako:

„Najavljujemo Vam da se uskoro održava tradicionalna svečana šarada u Crnoj Gori. Tematski bal pod maskama treba da predstavlja sasvim standardni dan, pa Vas pozivamo da obučete svoje uobičajne politikantske kostime koje nosite u javnosti. Počašćeni gosti i gošće: ambasadori/ke, zastupnici/e evropskih delegacija, političari vlasti i opozicije, civilni sektor i pojedini nebitni smrtnici imaće priliku da uz koktel otvore razne teme.

Veče ćemo otvoriti kritikom upliva stranih država u unutrašnja pitanja Crne Gore (od Amerike i Rusije, do EU i Srbije – kako ko voli), nastavićemo sa kritikom pogubnog ekonomskog sistema koji ugrožava sve veći broj ljudi, a na kraju ćemo se razgovarati i o identitetskim pitanjima: nacionalizmima (naravno – u množini), feminizmu, LGBTQI+ pravima i pravima drugih marginalizovanih zajednica koje nećemo pobrojati jer nemamo kad… A i ne zanima nas.

Napominjemo da je veoma važno da prikažete svoje površno znanje, kič šljašteću, ali skupu odjeću, i retoričke sposobnosti koje dokazuju da umijete pričati pristojno bez da išta zapravo kažete. Ako u tome uspijete, zavrijedićete sastanak sa komesarom, sa kojim ćete imati puna dva minuta da opalite selfi i tvitnete kako radite na evropskim integracijama Crne Gore.

Nakon uspješne isprazne noći, srdačno Vas pozivamo da svoje maske boraca za pravdu i društvenu promjenu skinete i okačite o čiviluk. Slobodno nastavite da se zabavljate uz nipodaštavanje žena i njihove emocionalnosti, komentarisanje njihovih dekoltea i odjeće, eksploatisanje posluge, relativizaciju četnika i konzumaciju različitih proizvoda i roba. Kao što inače i radite, zaboravite da su proizvodi izrađeni od dječjeg rada ili brutalnim mučenjem i ubijanjem drugih (ne)ljudskih životinja. To ćemo ostaviti za priču za sljedeće javno pojavljivanje. U ovom dijelu je cilj je da se opustite van objektiva kamera.

Na Vama je samo da: konzumirate različite proizvode i robe! Konzumirajte proizvode. Konzumirajte robe. Konzumiraj, robe.

Za kraj, molimo Vas da potvrdite da li ćete naš događaj obogatiti Vašim prisustvom. Zauzvrat, mi ćemo se potruditi da Vam pružimo nova važna poznanstava, pohvale i lajkove; odnosno ultimativne konfirmacije ljudskih vrijednosti.

Projekat „Diverzitet, inkluzija i jednakost“ je finansiran od strane četničke Vlade Crne Gore i naših međunarodnih partnera Foundation for democratization, genocides and fossil fuel extraction.“

****

Sve je farsa. Moto i hashtag za veći reach na društvenim mrežama je #riječi_a_ne_djela. Mnogobrojne političke teme kojima smo zatrpani u ovoj jadnoj zemlji su obrađene kroz licemjerja puna ispraznih riječi i još ispraznijih namjera. Čast izuzecima, borba protiv sistema kojih se ljudi načelno bore se svodi na reprodukovanje istih dinamika moći, koje upravo te sisteme i održavaju. Dokle god su borci za promjene društvenog uređenja okovani hijerarhijama i dominacijom, koračat ćemo ka neminovnoj opresiji i zlostavljanju.

U krajnjem, onima koji su na vrhu piramide ove „borbe“ lomljenje ovakvog sistema ni ne odgovara. Ne znaju šta ih čeka „nakon“, te šta bi bilo sa guccijem, dizajnerskim haljinama, šampanjcima i skupim putovanjima. Zato promjena nikad ne može ići od vrha ka dnu. Niti dolaziti od neiskrenih pojedinaca gladnih moći.

Bilo kako bilo, šarade pod maskama funkcionišu i svi se lijepo zabavljaju uz Rekvijem za ugroženo građanstvo Crne Gore. Kada se predstava završi, nakon gromoglasnog aplauza slijedi tihi odlazak kući punoj privilegija.

Niko se neće drznuti da primjeti da je car samo polusvijet koji nosi krunu. Ne smiju. Bili bi proglašeni ekstremistom i ludakom… Ili makar rigidnim pojedincem/kom. Tu je malograđanska kombinatorika odavno odigrala sjajnu akciju sa sitno-buržoaskim moralom i bontonom vladajuće klase.

Vremenom će biti još gore. Dugogodišnjom fukoovskom disciplinom i kaznom doći ćemo do toga da se više niko neće znati da se izrazi, samim tim ni da percipira stvarnost… Neće umjeti da one koji su svoj „aktivizam“ naplatili foteljima nazove plaćenicima,  teoretičare „dva nacionalizma“ relativizatorima, „uvaženog predsjednika skupštine“ četničkim vojvodom, vlast kolaboracionistima velikosrpskih fašista, a opoziciju bezidejnim koruptivnim egocentricima.

Ubrzo niko više neće kvariti šaradu.  A plašim se da je još budućnosti pred nama…

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

14

avatar
1000
9
5
0
 
10
Stara CrnogorkaLipaMirjana A.R.TajfunMoney
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lipa
Gost
Lipa

E da nam je DPS na vlasti ovoga nebi bilo a ni ti i slični nebi posla imali 😀

Stara Crnogorka
Gost
Stara Crnogorka

Pazi na pravopis!

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Bravo Pajke!

Tajfun
Gost
Tajfun

Duboku naklon za tekst,koji na zalost nije za veliki broj citalacke publike.

Money
Gost
Money

Dušan 💪💪💪👌👌

dragan
Gost
dragan

Svaka cast Gospodine. Respekt.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

A od kad ne ti tako, da nije možda od kad je Svijeta, a od kad ti smeta, od kada Dps ne postoji

Mitar
Gost
Mitar

Ma da …

Stara Crnogorka
Gost
Stara Crnogorka

Pazi na pravopis!

Ljepota poroka
Gost
Ljepota poroka

Bravo, Dušane! Nazovimo stvari pravim imenom i potrudimo se da ta imena ponavljamo, dok ih svi dobro ne upamte.

Nikola
Gost
Nikola

zastoje LGBTQI marginalizovana zajednica? Ko ih to marginalizuje?

Stara Crnogorka
Gost
Stara Crnogorka

Pazi na pravopis!

Nikola
Gost
Nikola

tako mlad a uvjek preskace DPS

Mitar
Gost
Mitar

???? Pa nije on ka ti iskompleksiran. Preko tri godine dps nije na vlasti! A ti mozes ponavljat ka kokoska zaludu ti!

Send this to a friend