Kolumne

Đukanović je donio jedinu moguću odluku

Milo Đukanović
Milo Đukanović

Piše: Andrej Nikolaidis, kolumnista CdM-a

Svima je laknulo. Svi su htjeli upravo to.

Đukanović je odbio prijedlog za „verbalnog“ Lekića kao mandatara i predložio Skupštini skraćenje mandata.

Svi su sada kao ljuti. Ali svi su se nadali baš tome.

Đukanović je, pravo govoreći, donio jedinu ispravnu i logičnu odluku.

U situaciji u kojoj su svi ostali folirali, glumatali i prali ruke od onoga što čine, on je preuzeo odgovornost.

Još jednom se potvrdilo: Crna Gora je i dalje Milocentrični politički sistem. Đukanović je i dalje referentna tačka cjelokupne političke elite: bilo da je opoziciona ili poziciona. Za jedne: on je taj koji će riješiti sve i vratiti ih na vlast. Za druge, on je isprika za sve. On je kriv za sve.

<<<Đukanović predložio skraćenje mandata Skupštini, Lekića za mandatara nije mogao da prihvati<<<

Iluzija o omnipotentnom Đukanoviću ozbiljan je problem. Za čitavu Crnu Goru. Pa i za njega.

Pogledajte saopštenja Demokrata i URA-e. I jedni i drugi one druge optužuju za saradnju i tajne dogovore sa Đukanovićem. Pri čemu je narativ Demokrata logički superioran.

Odbijam da biram između Demokrata i URA-e. To je kao da moram da biram između kuge i ebole. Ali su Demokrate, prosto, u pravu. Toliko je očito da postoji dogovor između Đukanovića i URA-e da je meni, koji se zalažem za to da se DPS, u promijenjenoj formi, ali nikada više kao nosilac apsolutne moći, vrati na vlast, zbog toga neprijatno. Ono što je uradila URA je toliko providno i očigledno da čovjek, čak i ako je samo posmatrač njihovog epskog prosipanja, mora osjetiti transfer blama. Prezirem URA-u: ali i meni je neprijatno zbog njihovih postupaka koji rade u korist onoga što je moja politička vizija.

OK, mislim se: vidim šta igrate, ali može li to malo suptilnije? Moraju li svi vidjeti? Napokon… Šta reći o igri u kojoj jedna partija odbije dati potpise za kandidaturu Lekića, ne bi li time Đukanoviću omogućila da odbije tu kandidaturu, da bi, nakon što su postigli cilj, te potpise priložili?

Sve je na ovom svijetu pitanje mjere. Ne treba pretjerivati ni u čemu, pa ni u fukarluku.

Šta će se dalje zbivati? A ko to zna, braćo i sestre…

I URA i Demokrate se zaklinju da neće sa DPS-om. Istovremeno, i jedni i drugi hoće sa Demokratskim frontom, za koji je Amerika saopštila da ih je finansirala Rusija. Istinska prozapadna politika bila bi jasna: nikad sa političkom strukturom pod kontrolom Rusije.

Trivijalni, prozirni manevri kakav je ovaj: nećemo za mandatara Andriju Mandića, lidera Fronta, ali hoćemo Lekića, rent-a-lidera Fronta, nisu vrijedni ni podsmijeha.

Ova država se velikom brzinom pretvara u teritoriju bez suvereniteta. Umjesto da postane prva sljedeća članica EU, Crna Gora će završiti kao dio Otvorenog Balkana. Crna Gora je primila gol u petom minutu sudačke nadoknade. Takvi porazi bole. Poslije takvih poraza se teško ustaje.

Ako ne bude brzih izbora i na tim izborima ne pobijede prozapadne snage, priča o Crnoj Gori u EU, priča o Crnoj Gori kao državi – zatvorena je.

62

avatar
1000
38
24
0
 
52
prijateljMonako🇲🇪RaduleŠKRIPARTivćanin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
prijatelj
Gost
prijatelj

Prijatelji, najpravednije je raspustiti ovaj saziv Skupštine i raspisati vanredne Parlamentarne izbore, pa koliko koje partije osvoje mandata neka im je sa srećom. Ovako više ne ide. Moramo dobro da živimo u stabilnoj državi i da budemo za koju godinu članica Evropske Unije
🇲🇪🤝🇪🇺

Monako🇲🇪
Gost
Monako🇲🇪

I Blazicu ne poznaješ bas ustavno pravo jer da znaš znao bi i da je skupština iznad predsjednika!! Skupština je najveća zakonodavna vlast!

Monako🇲🇪
Gost
Monako🇲🇪

I sad će skupština donijet odluku za vanredne predsjedničke izbore i tu je kraj!

ŠKRIPAR
Gost
ŠKRIPAR

Tako je Andrej!

Tivćanin
Gost
Tivćanin

Crna Gora krupnim koracima trči u nestajanje. Biće kasno kad će se svi sadašnji političari tražiiti, živi ili mrtvi. Njima će biti dobro. Većina po Beogradu, ostatak po Bahamima

Drpo
Gost
Drpo

Zato će i Skupština donijeti jedinu moguću odluku…Raspisuje izbore za Predsjednika Cg.

D.D
Gost
D.D

Hahaha suverena?A kako suverena kad Ambasade odredjuju ko moze biti vlast,a ko ne,a ne gradjani koji zive i glasaju u ovoj drzavi!Nismo suvereni,nego smo kolonija i protektorat

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Suverena je dok Mila određuju, a kad prestanu onda se kso gubi identitet i počne ono 1918g i sl

Realno
Gost
Realno

Pa narod više ne odlučuje o svojoj državi…zapravo ako nastavimo ovako, postaćemo beskičmenjaci!

Čiča_Gliša
Gost
Čiča_Gliša

Bolje je biti američki protektorat, nego srpski…

Aleksandra
Gost
Aleksandra

Bravo ! 👌🏽

mirkaš
Gost
mirkaš

Milu nije odgovarala evropska Vlada manjina koju je srušio ..valjda će mu ova srpsko/ruska konačno biti po volji,jer je bar toliko mogao pretpostaviti

DINO THE ČELAVJ
Gost
DINO THE ČELAVJ

Što je dobnio ? Zna li se ?

Sale
Gost
Sale

Ne znam kome od 30.08. odgovaraju novi izbori… Kako su talasali oko izbornih spiskova pa ucutase kad shvatise da najvise profitiraju neredom… Ovo mi lici kao jos jedno u nizu dela rusenja CG iz prostog razloga sto krsis i osporavas svaki zakon i zemlju predstavljas nefunkcionalnom, a ova gospoda su na tom zadatku evo 2 godine…

Skojevka
Gost
Skojevka

Sve je prolazno samo je Crna Gora vječna ❤️🇲🇪

Stranac
Gost
Stranac

Kamo sreće…..vise ne vjerujem da je išta vječno!

Drbandik
Gost
Drbandik

Milo pusti ih neće izdržati ni 100dana

Budo
Gost
Budo

Dritan abazović u ove lude 2 ovdašnje godine…bez premca…i ako smo imali i ‘krivih’ i…ali ovaj je -kazna od Boga samoga, za sve što jesmo i što sami sebi činismo i dozvolismo…e zato se desio ovaj ‘potencijal’ od političara ali ispade sa vrlo zastarjelom tehnologijom…pa ga brzo provalismo-a i pored toga-dobro ga ośetismo!eto tako!

Max
Gost
Max

Sve u redu ali fali 1 glavno pitanje: ZAŠTO bi ura radila uslugu Dukanovicu?! Zbog sličnosti u “karakterima”? NE,,sigurno. Jel ima neka veza između sky prepiske od strane Europola ili dritan cuva svoja leđa da ne bi morao u spuz.

Maya
Gost
Maya

Cetnici na aparatima !!!!

Scherlok Holmes
Gost
Scherlok Holmes

Jao kako dobro. Gol u petom minutu nadoknade.

Genijalno sa velikom dozom genijalnosti!

Tivat
Gost
Tivat

Nigdije be piše da mora biti pismeno, a to fokstijr i izbor Abazovića koji nije imao isto ništa načidmnrno već isto samo verbalno, tada vam je bilo dovoljno

Harmljng 🇲🇪
Gost
Harmljng 🇲🇪

Piše u Ustavu da Preśednik ima konsultacije i da onda bira mandatara. Razgovorima se nijesu odazvali i slali poruke preko portala. Ustav je jasan, autogol i 1:0 za MĐ… Tik-tak, tik-tak ..

Budo
Gost
Budo

Bravo pismeni…aj sad na spavanje…vozdrica…aooo😀😀😀

James
Gost
James

Jesi ti išao u neku školu gdje se uče slova, ne mora nužno biti velika i mala, nego ono, generalno, slova?

Tivćanin
Gost
Tivćanin

Promijeni ime , nijesi ti iz Tivta.Mi, tivćani smo naucili pravopis u osnovnoj skoli.

Beg
Gost
Beg

Valjda je dostojno države da se to napismeno odradi, a ne da predsjednik države putem medija i telefona saznaje o verbalnoj podršci. Ko mu garantuje da recimo Mandić nije slagao da kupi vremena? Ovo je tako logična stvar.

A i da nije, neka ovi mrzitelji Crne Gore konačno odu.;)

mirkaš
Gost
mirkaš

Nije imao potpise ni Lukšić,Duško,Dritan…

Radule
Gost
Radule

Da,ali oni su bili na konsultacijama kod predsjednika i ispunili prvi korak koji ustav zahtijeva.Ovi tvoji su odbili konsultacije zar ne?Ne poštujem instituciju predsjednika države i ne poštuješ ustav a ni Crnu Goru ali očekuješ da ti predsjednik povkeri mandat jer grakćeš kroz medije da imaš većinu u skupštini?Vrlo čudno

DARDANIJA
Gost
DARDANIJA

Sada je sve jasno kao DAN ,Rok je bio 19 septembar do 23 i 59 minuta ,Danas je 20 Septembar. Znaci sve je po Usvam Drzave Crne Gore. A onaj Mandov nek ida sa tim potpisima kod onog Binladena u Bg da se zali.

Nutela
Gost
Nutela

Imam utisak da je Milo upao u mat poziciju.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ne brini se ti za starog vuka,kakva mat pozicija,ovo je bruka sto ovi rade,evo 2 godine se ne mogu dogovorit !! Sramota

Nutela
Gost
Nutela

Ma ne brinem se. Čak mi je i drago. 🙂

Boka
Gost
Boka

Imaš veoma pogrešan utisak, a slatka si.Pozdrav, volim nutelu.

mirkaš
Gost
mirkaš

U zadnje vrijeme vuče skandalozne poteze…otkaza podršku onoj vladi i dovede Front umjesto manjina…strašno

Mitar
Gost
Mitar

Bojim se da je ovo zadnje !

Orli-Ban Kenobi
Gost
Orli-Ban Kenobi

I sad, poslije potpisa će takođe da donese jedinu moguću odluku…

Dimitrije
Gost
Dimitrije

Bravo sjajni covjece. Jedini koji gadja pravo u metu i za koplje dalje od svih!

Majlo
Gost
Majlo

Kaže se sudska nadoknada a ne sudačka….kakvi su nam pseudointelektualci, svi na platnom spisku , kao malo kritički osvrt na političku scenu, ali ipak se zna ko je najjači…i ipak jedini spas za nas ovce zalutale….

Mili
Gost
Mili

Kaže se sudijska nadoknada jer je sudija produžio a ne sud. Ili sudačka ako koristiš izraz sudac umjesto sudija. Tako da se ne pravi pametan, vjerovatno ti je IQ manji od broja kilograma

TOR
Gost
TOR

Sudačka,prvi put čujem,ali to je po bosanso-hrvatskom…
Crnogorac Nikolaidis!Muč

Scherlok Holmes
Gost
Scherlok Holmes

A smeta ti jako bosansko-hrvatski? Sigurno si i vernik?

Analiza
Gost
Analiza

Dritan i df srusili Zdravkovu Vladu, sada kao pregovarali pa se navodno ne dogovorise, sve uradjeno sa velikom namjerom i sa jasnim ciljem a to je da pomognu dps-u! E ako narod ni sada nije shvatio da je to jedno te isto i koga treba glasti, nece nikada i za narod onda nema srece, neka onda manipulisu jos 100 god… Više »

Фадил
Gost
Фадил

Мило ти си прошлост.

Cema🇲🇪
Gost
Cema🇲🇪

Evo vidimo a i ti vidi 😉

Nadalina
Gost
Nadalina

Samo Fadile sanjaj Milo je kralj

expert123
Gost
expert123

Dobro bi bilo da se ostvari ta prognoza i na izborima pobijede prozapadne snage .Ali to nije sigurno da ce se desiti jer postoje tri spoljna faktora koji ce sve uciniti da do toga ne dodje. To su Rusija Srbija i SPC.

Scherlok Holmes
Gost
Scherlok Holmes

Ti je sve jedan faktor. Tri u jedan

Commentator
Gost
Commentator

Odličan kroki sadašnje situacije. Čak i najveći protivnici DPS-a, poslije ove dvije poslednje vlade, požele da se DPS vrati na vlast. Eto toliko su 42. i 43. vlada bile uspješnje.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Jedina moguća odluka nije ona koju je moguće donijeti,nego je to ona koju je moguće sprovesti.

Lalala
Gost
Lalala

Stvarno su to htjeli?

Fiume
Gost
Fiume

Andrej je definitivno najbolji kolumnista na ovim prostorima.Svi njegovi tekstovi su istiniti

Srbo
Gost
Srbo

I poslije izbora biće isto samo se gubi i vrijeme i novac, DF,EVROPA SAD ,DEMOKRATE nema Dps više Andrej. Mašio si i prošle izbore

Nate Nane
Gost
Nate Nane

Nije se desilo.

Stevan🇲🇪
Gost
Stevan🇲🇪

Britva!

amo
Gost
amo

Bravo Andrej,od riječi do riječi tačno,samo jedna digresija na tekst,Milo je za sve njih KRALJ i to neprikosnoveni.

Vdv
Gost
Vdv

Sta se desava ako se ne izglasa skracenje mandata skupstine, kakva je dalja procedura?

Titograd
Gost
Titograd

Milo po Ustavu ima pravo da raspusti skupstinu

Vdv
Gost
Vdv

Pa cemu onda ovo odugovlacenje samo se vrijeme gubi, sto je ne raspusti odma? Sad trebamo da cekamo njih da zasijedaju pa da budu protiv i sta onda Milo dodje i kaze nema veze sto ste vi protiv ipak cu je ja raspustit. Potpuno nelogicno ako je tako… Daj raspisuj izbore odma

MileBudak
Gost
MileBudak

Da bacimo ključ i ugasimo svijetlo, jedino to

Mico
Gost
Mico

Tekat je predobar…. pravo u centar 🎯

Omega 3
Gost
Omega 3

Ćaki je ka bajden ne zna sto je doruckova🤣🤣🤣🤣🤣

Send this to a friend