Kolumne

Dva ratna druga: Aleksandar Vučić i Amfilohije Radović

Piše

Tomislav Marković

Na televiziji N1 emitovan je dokumentarni film Vladalac, politička biografija Aleksandra Vučića, koji je radila novinarska ekipa na čelu sa Slavišom Lekićem i Jovanom Polić. Otprilike u isto vreme na Radio-televiziji Crne Gore prikazan je dokumentarni film Svjedok Božje ljubavi, portret mitropolita Amfilohija, koji su radile novinarke Tanja Šuković i Snežana Rakonjac. Oba filma izazvala su burne reakcije iako su u njima prikazani uglavnom dobro poznati videozapisi i dokumentarni materijal o junacima našeg doba.

Na dokumentarac o Vučiću reagovala je njegova partijska i parapartijska mašinerija, uvek spremna da odbrani velikog vođu od svake kritike. U Narodnoj skupštini Srbije se pričalo samo o filmu, Marjan Rističević, poslanik sa liste Srpske napredne stranke, pitao je ministra kulture: “Da li je to naručila albanska mafija ili albansko rukovodstvo?” Poslanik SNS-a Aleksandar Marković ocenio je film kao “najgoru, najprimitivniju i najprizemniju moguću propagandu, na kojoj bi im i [Jozef] Gebels pozavideo i ima jedan jedini cilj – širenje mržnje protiv predsednika države”. Poslanik i član Glavnog odbora SNS-a Vladimir Đukanović optužio je autore za “patološku mržnju prema Srbima”…

Javili su se i drugi dežurni naprednjaci, kao i brojni odani analitičari i napredni novinari, pljuštale su na sve strane ocene tipa “film nabijen mržnjom”, “propagandni spot”, “satanizacija Vučića”, “propagandno smeće”, “prljava politička propaganda”, “besprizorna hajka”… Oglasio se i glavni junak dokumentarca Vučić, rekavši “da ne može da veruje kolika je gomila laži i neistina izrečena u tom filmu” te da je reč o “četiri sata nepatvorene mržnje”.

Istinom protiv mitropolita

Slične reakcije izazvao je i dokumentarac o mitropolitu Amfilohiju. Jedan od čelnika Demokratskog fronta Andrija Mandić rekao je da je film uperen “protiv mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija, ali i protiv svih vjernika i građana koji učestvuju u litijama”. Zato je mirotvorački Demokratski front pozvao direktore i rukovodstvo RTCG-a da podnesu ostavke, a, ako to ne učine, zatražili su od Savjeta RTCG-a da ih razreši dužnosti “jer oni rade opasan posao zavađanja i sukobljavanja građana Crne Gore”. Ako ni to ne upali, vispreni Demokratski front će u Skupštini Crne Gore pokrenuti raspravu o smeni članova Savjeta RTCG-a koji ne budu glasali za smenu rukovodstva televizije.

Socijalistička narodna partija protumačila je dokumentarac kao obrušavanje na “Mitropoliju crnogorsko-primorsku i njenog prvog čovjeka, mitropolita Amfilohija” te pozvala Agenciju za elektronske medije da kazni RTCG zbog “širenja mržnje i netrpeljivosti”. Ujedinjena Crna Gora zatražila je od medijskog regulatornog tela da zamrači informativne i dokumentarističko-kulturne sadržaje javnog emitera. Oglasili su se i iz Mitropolije: sveštenik i glavni i odgovorni urednik Radija Svetigora Nikola Pejović poslao je otvoreno pismo glavnom i odgovornom uredniku i novinarima RTCG-a. Kako sam kaže, pismo je napisao u ime onih “koje je Svjedok Božije ljubavi saslušao, posavjetovao, utješio, iscijelio, spasio, obukao, skućio, školovao i nahranio”.

Pejović veli da se u filmu “mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pokušava predstaviti kao izaslanik strane crkve, kao neko ko, umjesto blagih riječi, sije ‘kletve i klevete’, te da je, navodno, zatvorio vrata crkava za Crnogorce, a otvorio ih za ratne zločince”. Zato je sveštenik i urednik zapretio da će dokumentarac ubrzo prevesti i “poslati na sve relevantne međunarodne adrese, koje su već u kontinuitetu zabrinute za stanje medija u Crnoj Gori”. Javili su se i srpski medijski udarnici, uglavnom iz istih onih glasila koja su napala i film Vladalac. Na Sputnjiku je Milačić ocenio film kao “sramnu satanizaciju vladike”, pokušaj da se “Amfilohije ogadi i Bogu i narodu”. Večernje novosti pišu da su u filmu “na netačan, zlonameran i primitivan način prikazani mitropolitovi ličnost i delo”, a Kurir da je film “sraman napad na Amfilohija”, kojeg bi se “i Gebels zastideo”.

Vučićeva ratnohuškačka mladost

Šta je to toliko iznerviralo branioce lika i nedela Aleksandra Vučića i Amfilohija Radovića? U oba filma može da se vidi obilje dokumentarnog materijala, nemontiranih videosnimaka, autentičnih izjava i ostalih neporecivih činjenica. Izgleda da je upravo to najviše uznemirilo i glavne junake dokumentaraca i njihovu mirjansku i verničku pastvu. One koji žive od lažnog predstavljanja ništa ne može tako jako da zaboli kao gola istina.

Vladalac nas je podsetio na mladalačke poduhvate predsednika Srbije, pre svega na činjenicu da je devedesetih godina bio ratni huškač, što je sasvim logično za visokog funkcionera Srpske radikalne stranke. U filmu može da se vidi njegov televizijski prilog o stranim plaćenicima dok je pokušavao da postane novinar, 1992. godine, u redakciji TV Kanala S, na Palama. Pričalo se i o njegovom dobrovoljačkom učešću u ratu mada je verovatnije da je “o granicama ‘Velike Srbije’ brinuo sa beogradskog fronta”. Prikazana je i Vučićeva poseta srpskim položajima iznad Sarajeva, u okviru delegacije SRS-a, jedini sačuvani videozapis njegovog boravka na ratištu.

Videli smo i njegovu čuvenu besedu sa skupštinske govornice, izgovorenu desetak dana pre genocida počinjenog u Srebrenici: “Pa vi bombardujte, ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana, pa da vidimo sme li međunarodna zajednica ili bilo ko drugi da udari na srpske položaje, može li se tako ponašati sa srpskim narodom.” A videli smo i njegovu uobičajenu mantru o tome kako su te reči izvučene iz konteksta. Kao da je kontekst čarobna reč koja ratne huškače oslobađa svake odgovornosti za izgovorene pretnje. Kontekst je bio ratni, agresorski, atmosfera mržnje prema nesrbima, a jedan od kreatora tog konteksta bio je upravo Vučić. Ništa tu nije izvučeno iz konteksta, onaj ko je stvarao kontekst je taj koji se izvukao.

Bulevarom Ratka Mladića do ‘Velike Srbije’

Vučićevi pokušaji da relativizuje ono što je govorio u vreme dok je radio na projektu “Velike Srbije” često bivaju i komični. Tako ga vidimo kako u svojoj novoj, evropskoj inkarnaciji negira da je ikada govorio o granici Karlobag – Ogulin – Karlovac – Virovitica. “Iz mojih usta nikada niste čuli za tu granicu, nikada”, decidan je Vučić. A odmah potom gledamo videosnimak Otadžbinskog kongresa SRS-a, održanog 23. januara 2000, na kojem Vučić kaže: “A mi ni tada ni danas nismo hteli ono što je tuđe, hoćemo samo ono što je naše, srpsko, a to jesu i taj Karlobag i Ogulin i Karlovac i Virovitica, sve te srpske zemlje.”

Ili ga vidimo kako se obrušava na novinare prilikom posete Hrvatskoj, uvređen što mu podmeću da je u Glini govorio o “Velikoj Srbiji”. “Izmislili ste to za ‘Veliku Srbiju’, toga nema u govoru”, opet je decidan Vučić. A onda gledamo i njegov govor u proleće 1995. u Glini: “Ukoliko srpski radikali pobede i poraze predsednika Srbije, vi znate da ćete živeti u ‘Velikoj Srbiji’, jedinstvenoj srpskoj državi, i tu odstupanja biti neće.” Posle nekoliko takvih smotanih pokušaja da izbriše ono što je govorio postaje jasno da je reč o čoveku koji slaže čim zine. A ne zatvara usta po ceo dan.

Autori filma podsetili su da se način na koji Vučić danas uništava medije ne razlikuje od načina na koji je uništavao medije dok je bio ministar informisanja u vladi Mirka Marjanovića, da je uveo cenzuru za vreme NATO-ovog bombardovanja, oglobio medije za milione maraka, a po njegovom zakonu sud nije morao ni da dokaže krivicu optuženih. Podsećaju nas na Vučićevu izjavu iz tog doba, izrečenu na konferenciji za novinare 1999: “Gospodo novinari, vodite računa o svojoj bezbednosti, pa vam se ništa neće dogoditi.” A mogli smo da vidimo i isečak iz nedeljnika Argument, koji je uređivao Ratko Dmitrović – intervju sa Vučićem u kojem kaže: “Osvetiću se kad-tad Ćuruviji za laži koje o meni objavljuje Dnevni telegraf.”

Podsetili smo se i da je Vučić predvodio stotine demonstranata koji su Bulevar Zorana Đinđića prelepljivali plavim tablama sa natpisom “Bulevar Ratka Mladića”. I da je sa skupštinske govornice poručivao da je Narodna skupština Srbije sigurna kuća za Ratka Mladića. Ukratko – podsetili smo se da je Vučić bio jedan od aktera ratnohuškačke politike koja je počinila najveća zla i užase devedesetih godina, politike uništenja, razaranja i sveopšteg rasapa.

Mitropolit među ratnim zločincima

Ni autorke filma Svjedok Božje ljubavi nisu ništa manja zlopamtila. I one se sećaju šta je juče bilo. U dokumentarcu gledamo mitropolita Amfilohija u prirodnom okruženju – okruženog ratnim zločincima poput Željka Ražnatovića Arkana, Radovana Karadžića i Vojislava Šešelja. Vidimo snimak Badnje večeri 1992. u Titogradu (sadašnje Podgorice), sa govornice Arkan besedi: “Mi hoćemo slogu i hoćemo da crnogorski i srpski narod budu jedno, k’o što su uvek bili”; pa veli kako je “naredio svojim vojnicima da budu spremni, da napune puške i one topove što su zarobili”, a masa kliče u nacionalističkom transu: “Ubićemo Slavka [Perovića]!” Potom Arkan najavljuje sledećeg govornika, mitropolita Amfilohija.

Vidimo mitropolita prilikom iznošenja moštiju svetog Vasilija Ostroškog, u društvu Radovana Karadžića, slušamo ga kako u Hercegovini besedi o srpskim zemljama. Podsetile su nas autorke filma na neke od upečatljivijih izliva ljubavi mitropolita Amfilohija. Na primer, kada govori o Crnoj Gori “koja je rođena u Brozovom Jajcu, tzv. fildžan avnojevska Crna Gora, koja zasniva svoju slobodu i svoju nezavisnost na novom nasilju na prostorima bivše Jugoslavije, na novom rasporedu ovde na Balkanu”. Za neupućene, novo nasilje i novi raspored su političke okolnosti nakon izgubljenih ratova i propasti projekta proširenja Srbije na susedne države. Vidimo bogobojažljivog mitropolita kako zbori o priznaju Kosova – “to je najsramnija izdaja Crne Gore”. Nije mu loša ni ona da je crnogorska nacija “kopile Milovana Đilasa”, baš se trudio da nađe pravi izraz.

Vidimo i mitropolita hrišćanske crkve u ulozi plemenskog vrača, koja mu, istini za volju, mnogo bolje pristaje od neubedljive role propovednika Hristove ljubavi. Mitropolit se odlično pokazao kao bajalo i crni mag, a njegovo omiljeno magijsko sredstvo je kletva, koju primenjuje u svakoj prilici. Evo samo jednog primera: “Ko bio protiv jednokrvne, jednovjerne, jednojezične Rusije dabogda živo meso od njega otpadalo! Proklet bio tri puta i tri hiljade puta!”

Svjedok ljubavi Božije i zagovornik nedjela

Izveštio se Risto i kao kletvenik i kao klevetnik, ali ume on i da pokaže naklonost, divljenje i ljubav. Doduše, objekat njegovih nežnih osećanja uglavnom su masovne ubice i ratni zločinci. Zbori Amfilohije i četničkom vođi: “Đeneral Dragoljub [Draža] Mihailović je samljeven žrvnjem naci-fašističke ideologije, bezbožne fašističke ideologije, i ništa manje bezbožne komunističke ideologije”, a potom kaže da je fašistički kvisling bio “vožd Trećeg ustanka srpskog”. Pokazana je i umetnička strana mitropolitove prirode – vidimo ga kako gusla ispod slike Draže Mihailovića i četničke zastave sa mrtvačkom glavom i ukrštenim kostima.

Nisu samo koljači iz prošlosti zaslužili Amfilohijevo poštovanje – on ima lepu reč za svakog viđenijeg zlikovca našeg vremena, s obzirom na to da je ipak čovek savremenog doba iako je sveštenoslužitelj drevne religije. Ovako mitropolit zbori o balkanskom kasapinu, odgovornom za najstrašnije zločine, razaranja, za stotine hiljada mrtvih i milione raseljenih: “Ostaće zapisan Slobodan Milošević zlatnim slovima u istoriji Crne Gore i Srbije, srpskoga naroda, kao čovjek koji je do posljednjeg svog izdisaja sebe žrtvovao i žrtva njegova je bila ona žrtva o kojoj, takođe, Njegoš govori govoreći o Milošu, a ime Miloš je sadržano u imenu porodice Miloševića. Žrtva njegova je blagorodna žrtva.”

Ne ljubi mitrpolit samo zločince iz socijalističkih redova, mili su mu i radikali. U filmu vidimo dodelu ordena Vojislavu Šešelju, a Amfilohije veli kako ga odlikuje “Zlatnim likom svetog Petra II Lovćenskog Tajnovica za ‘kosovsko rvanje’ [to je Njegoševa riječ] i služenje zakonu svetom Božje pravde u odbrani od pravde Haškog suda, kojem tragovi smrde nečovještvom”. Dodeljeni orden mitropolit vidi kao “ohrabrenje da nastavi ovo viteško delo odbrane duše i obraza srpskoga naroda”. Ne divi se Amfilohije samo ratnim zločincima, već i njihovim nedelima. Tako misli da je “Srebrenica kao neka vrsta, daj da nazovemo, neke osvete”, veli i da je “Dubrovnik bio sastavni dio Crne Gore” te priznaje da je tamo guslao, na dubrovačkom ratištu, kako bi bodrio borce za belu tehniku i srpstvo. Tako je govorio i radio Amfilohije Radović, svedok ljubavi Božje i zagovornik stvaranja “Velike Srbije”.

Činjenice – vjekovni neprijatelji srpskog naroda

U dokumentarcima su prikazane gole činjenice, i to opšte poznate, ništa tu nije novo, samo je gusto spakovano. Autorima bi moglo da se “zameri” i to što nisu još malo kopali po mračnoj prošlosti predsednika i mitropolita. Ko zna šta bi se sve dalo pronaći, na primer, u starim kompletima glasila Srpske radikalne stranke Velika Srbija… A lepo bi bilo podsetiti se i da je Amfilohije vo vremja ono bezecovao i Makedoniju kao potencijalno srpsku teritoriju, apetiti su mu bili veći nego nezajažljivim radikalima.

Možda ne treba tražiti previše – i ovo što smo videli je dovoljno da se čoveku smuči život. Upravo su autentični snimci i dokumentarni materijal najviše najedili junake filmova i njihove istomišljenike. To se najbolje vidi iz ogorčenih reakcija, koje se sastoje od uvreda, napada i kleveta, a niko nije čak ni pokušao da demantuje bilo koji segment iz dokumentaraca. A kako bi i demantovali dokumentarni materijal? Tu nikakve priče o vađenju reči iz konteksta ne pomažu jer je sve jasno kao dan. Ispostavilo se da činjenice imaju najveći subverzivni potencijal u našim društvima. Činjenice su vekovni srpski neprijatelji, koji nam neprestano rade o glavi, zato nas i predvode duhovne i političke vođe koje su u ratu do istrebljenja sa istinom. Kako su krenuli, ne bi me čudilo da na kraju zabrane i ogledala, zbog njihove neprijateljske delatnosti, širenja netrpeljivosti prema predsedniku Vučiću, mitropolitu Amfilohiju i patološke mržnje prema srpskom narodu.

Filmovi Vladalac i Svjedok Božje ljubavi podsetili su nas da su Vučić i Amfilohije bili aktivni učesnici zločinačke velikosrpske politike, čiji tragovi zaista smrde nečovještvom. Sudeći prema njihovom današnjem odnosu prema Crnoj Gori, oni od velikosrpske politike nisu odustali, samo je vode drugim sredstvima. Kad nema onih Arkanovih pušaka i topova, dobre su i litije.

Al JAzeera

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Medovina
Gost
Medovina

Nikada Amfilohije nije bio mirotvorac……samo što se povlačio kad zagusti…..čekajući povoljan momenat da udari – mučki, s leđa.
Srećom to vrijeme nikad neće doći…..ostaće prazna stranica u njegovoj nečovječnoj biografiji za taj naum.

MILA
Gost
MILA

Super filmovi tačno i dokumentovano sve rekli i dali da se vidi no četnike boli istina a oni ne vole istinu nego laž a tu laz bi da pošto poto pretvore u istinu, svaka čast autorima i dajte što češće reprize neka četnike izdajice jeza hvata

expert123
Gost
expert123

U ovim dokumentarnim filmovima koji su nedaVNO izazvali toliku paznju javnosti u regionu akteri filma su tacno i istinito prikazani i nije im nista nametnuto , I preuvelicano u smislu nekakvog navodnog preuvelicavanja i ocrnjivanja. Opisani su dogadjaji prije 30 godina i kasniji dogadjaji koji su u svjezem sjecanju. To nije nesto sto se desilo prije 100 ili vise godina.… Više »

Bog i batina
Gost
Bog i batina

U to vrijeme je i naš milojko bio ratni drug

NenadKG
Gost
NenadKG

Litijaši, Litijaneri…
Kakvi su ovo novi momenti u Crnogorskom jeziku!?!

mrgud
Gost
mrgud

e blago nama kako pljujemo po nama .pljujemo na roditelje bracu sestre rodbinu komsije . . . .dokle . .ima li iko normalan . . .

Pjer
Gost
Pjer

E narode narode

Nenad
Gost
Nenad

Kolikl se ja sjecam milo mu je ljubio ruku i odlucivao tada u cg..tako da ne zam kakve veue vucic ima sa amfilohijem

Neka to
Gost
Neka to

pa citaj tekst pa ces razumjeti,drugima je svima jasno osim tebe.Ako i dalje ne kapiras “Velika Srbija”

Arena
Gost
Arena

Ljubio mu ruku nije nikad, čak ni kad je bio u posjeti Cetinjskom manastiru.To je još jedna u nizu srpskih laži.

Milxa
Gost
Milxa

I Milo je je imao akcija u gradjanskom ratu u.Jugoslaviji…Ili.se to zaboravilo?

Neka to
Gost
Neka to

ali je on vidio cemu to vodi i navrijeme se povukao i cak sto vise mnogo je zivota spasio narocito sa Kosova koji su bjezali bili,ali vi to zaboravljate

Geo
Gost
Geo

Gradjanski rat je bio dok RH nije postala neovisna drzava 25.6.1991. Tako da je sudjelovao direktno u napadu na Hrvatsku.

Vasojević 1
Gost
Vasojević 1

Sjećam se tih vremena kada su Srbi i skoro svi pravoslavci iz CG bili još veći Srbi od Srba iz Šumadije, Skupovi, pucanje, brade, kokarde, šljiva brlja, ponegde i loza, Auta slike Miloševića i Gazimestana ,Autobusi ikone svetaca i Miloševica, Kamijoni karte Velike Srbije , uniforme ,redenici uz to i šajkače i izliv mržnje prema svemu što nije pravoslavno. Ježim… Više »

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

E, i ja isto. I da je kolega po funkciji ovoga iz naslova takodje bio ratni drug Amfilohija Radovica. Takodje zagrizen Srbin.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Bolje da se jezis u drzavi koju si svim srcem zelio ako si tada u to vrijeme bio za Crnogorsku stvar.Povratili smo drzavu ,mnogo casnih Crnogoraca je poginulo za nju ,mnogo naroda je pobijeno zbog nje,Svi su oni vjerovali i voljeli je I zbog toga dali zivote.Koliko ih je samo bilo u izbjegliste mastali generacijama za ovo sto smo povratili,neka… Više »

vjecna da je
Gost
vjecna da je

srbija podlo drzi ratove dalje od svojih granica huskajuci srbe na kosovu bosni vojvodini i crnoj gori …..to su radili 90 pa kad je doslo bombardovanje kuku lele

Neka to
Gost
Neka to

zaboravio si sjeverni sandzak

Zara
Gost
Zara

U snu se ne snili…

mrkela
Gost
mrkela

Srpska crkva dobila je nalog od svoje države Srbije da mirno zapali Crnu goru . Što tu nije jasno ?

rambo
Gost
rambo

oni to nece da priznaju da je direktiva iz Beograda

GNK
Gost
GNK

Да ли Митрополија има и колико народних кухиња?Колико је обновљено цркава и манастира у задње 30.година?Колико је продато државних предузећа за 30 година владавине вашег идола?Колики је био дуг Црне Горе 1990.године,а колики је данас?Шта је било у посједу породице М.Ђ.,шта исти посједују данас?

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

То ти је одгивор на Ристов фашизам?
,,Али мама, и други у разреду су добили јединице”

Sekula
Gost
Sekula

Hahahahahhahha…bravo za komentar…

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Sta tacno je Ristov fasizam? Posto je ta rijec postala omiljena za etiketiranje, pa cisto da znamo znacenje.

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Да не буде забуне, Ристо је само гласоговорник, представник те идеологије у ЦГ.
А ако ти не смета Ристова идеологија, то значи да си сагласан са њом.

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Uzmes I google Risto Radovic govori mrznje,P.O. zivi na istrebljenje I sl.,uzmes jesu Konica I gledas malo je poduze,vidjeces Ristov fasizam i Srpski fasizam to ide zajedno

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Izvinjavam gore sam mislio reci.Uzmes kesu kokica i pocnes gledati

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Srpski fasizam? Srbi su najvise antifasista dali u oba svjetska rata. I u hrvatskim partizanima najvise je bilo Srba sa Like, Banije i Korduna. Sta su za to vrijeme radili ostali ex-Yu narodi, lise Crnogoraca? I sad zamjena teza! Smislite neki drugi naziv, srpski fasizam ne postoji!

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

SPC u Crnoj Gori je okupatorska,i kao takva njoj nema mjesta ovdje.Znaci ne treba mu nam vase donacije,to su pare Crnogorske sto ih pljackate i onda donirate mrvice praveci se dobrotvori.

mrkela
Gost
mrkela

Crkva Srbije sluša srbijansku vlast , to je vazda bilo i biti će . Samo budalama to nije jasno !

PetarPan
Gost
PetarPan

Vjerovatno u dokumetarcima nisu njih dvojica korišćeni su kaskaderi…

Mijomir
Gost
Mijomir

Dubleri, hahahah
Zato su sad demokrate i ovo su originali hahah

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Jesu,nisu za Rista mogli naci dvojnika na ovim prostorima.Jedino dje su mogli bilo je u Iran no taj sto bi bio idealan dvojnik tamo je mnogo mocan,nisu smjeli ni pomisliti da pitaju.

Rade
Gost
Rade

🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪💪💪💪💪💪💪💪💪💪

Spic
Gost
Spic

Zaboraviste Gospodara da spomenete,I on je ratni drug.I Jos neki ministri da ne nabrajam.Ne mozete nam izbrisati sjecanje sa mazanjem ociju💪💪

Buki
Gost
Buki

Veljko zavrsio prestizni faks u dodkovom entitetu😁😁😁😁😁😁

Aproksimativno
Gost
Aproksimativno

Opet litijaneri samo Mila spominju!! Koliko mu se dive ne mogu a da ga bar 100 puta na dan ne pomenu!!! Ahahaha samo o njemu misle mukice !

Deki
Gost
Deki

Pusti te Srbiju, briga me za nju. Nego ovi nasi sta sa njima

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Koliko moze stanuti u Dobroti

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

CDM DJE MI JE KOMENTAR O GLADNOJ DJECI …NEMAJU OBROK U SKOLU
NEMALO NI VAS NI POLITIKE

komentator
Gost
komentator

Koliko li je djece stradalo zbog ratno huškačke politike iz 90-tih. Ne treba to zaboraviti, jer se istorija ponavlja kad se zaboravlja.

Brat nas
Gost
Brat nas

Pa Milo I Momir sa Amfilohojem su se zajedno borili u huskanje

Neka to
Gost
Neka to

Momir da, Milo je posmatrao dok nije dosao na vlast pa je okrenuo plocu

free samples
Gost
free samples

pa premijer ti je od 89-te bio…po ustavu je kod premijera vlast….kratka ti pamet

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

A neko je blagosiljao i zlocine i zlocince

Moja Crna Gora
Gost
Moja Crna Gora

Ne damo vam svetinje i tacka

Zoran M.
Gost
Zoran M.

Kad budu tvoje onda mozes tako pricat. Do tada cuti i prati dedu svedoka ljubavi po litijama

Neka to
Gost
Neka to

Kome Srbima ? ne damo ni mi ne boj se

miki
Gost
miki

Tomo pises gluposti

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

Adminee…CAREE..ne briši nam komentareeee!😂

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

CDM BRUKAŠ SE! A sto brises komentare?

Gaeta
Gost
Gaeta

Onog jadnog Novaka K. niko ne pominje ka usmrđeli sir, jadan on, revidirao stav.

Gaeta
Gost
Gaeta

Ovoj dvoici fali još neko ? Ko li je ?

crnogorka
Gost
crnogorka

ti i tvoj otac

Onako
Gost
Onako

Nije u pitanju da li je neko nekad bio (to pitanje je kako tako zatvoreno), vec da li bi opet!

NBA-NK
Gost
NBA-NK

MOZDA VI GOSPODJO “GAETA”?TRCI NE OKASNI!XAXAXAXA

NBA-NK
Gost
NBA-NK

MOZETE DA PISETE IZGLEDA,STA HOCETE,TO GOVORI O VAMA,I KOLIKO STE ISKRENI,I KOLIKO STVARNO ZNATE ISTINU!? A PRAVA ISTINA KOJU JA I MOJA NBA EKIPA, TRENUTNO PJEVAMO U NASOJ KUCI JE: KRALJU MILO SAMO RECI ,CRNOGORCI (CASNI) TVOJI PRETCI, BRANIT CE MO SVAKOG DANA CRNU GORU OD DUSMANA!!!!

Podgorica
Gost
Podgorica

Ko su dušmani?

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

A ko njegovi preTci? Eto, da ne idemo dalje od djeda.

Darko
Gost
Darko

Brat !!!

Budzidan
Gost
Budzidan

Gebelsa su spomenuli bar 100 puta… nisu ga za zivota toliko spominjali, hvalili… sve isti njegovi cetnici.

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

Miloše,to sam i ja sve napisao,i to konkretnije,da zna ova omladina da ima nas koji smo ovo već jednom gledali u prenosima uzivo tih godina..ali CDM moj mi obrisa komentar! Sve je ovo živa istina,mislim da nije ni trećina objavljena!

Darko
Gost
Darko

Citam komentare i nemogu se nacuditi sa pitanjima dje je Milo ,,,,, o jada naseg , pa milo je sve ali nije ko ove dvije tuzibabe .
Zato svak svoj krst a i Milo svoj , neka vise demagogije i populizma sa Milom .Pricamo o vama zlocinci , lazovi , saradnici o vama ne o Milu za sad??!!

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Pa i on je u tu bandu

HR8
Gost
HR8

Koja eksplozivna kombinacija nacinaliste i religioznog fanatika iz srednjeg vijeka.Tu se nicemu dobrom ne mozes nadati.

Neko
Gost
Neko

Zaboravili ste njihovog ratnog druga Mila Djukanovica

Vojo st
Gost
Vojo st

Imaju jos ratnih drugova..

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Ovo je sitno šta će tek biti objavljeno, drži se Risto!

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

Ko nije u NATO? CDM! ovaj je iz Srbije! Špijunira nas!😂😂🇲🇪🇲🇪

Mitar
Gost
Mitar

Odličan tekst!

Milos
Gost
Milos

Top tekst. Ziva istina sve. Nama koji smo rodjeni prije 90ih ne treba dokumentarac ovaj jer se svega toga sjecamo i ako se neki prave da nije to bilo ali za ove mladje i te kako treba, da vide koga podrzavaju.

Sasa V
Gost
Sasa V

Stop fasistima stop fasizmu.

Crni panter
Gost
Crni panter

Odkad je moj jaran iz nocnih vukova strka, niko vise ne zove na meze i na gratis alkohol…

TonyZ
Gost
TonyZ

Nije mi jasno sta je sporno u filmu o Amfilohiju? Volio bih sa svim sto kritikuju ovaj dokumentarac.,.da gledamo zajedno i prelazimo minut po minut, kadar po kadar, da vidimo sta to Amfilohije nije rekao ili ke rekao… U dokumentarcu govori Amfilohije, ne govorim ja. Dakle ovo je istina jedina istinska, a ovi sto im se ne svidja sto je… Više »

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Бечић тврди да је документарац плагијат.

Bula
Gost
Bula

Nekako mi je ovo bez Mila nepotpuno.

Simun
Gost
Simun

O Milu cemo da cujemo kada nebude na vlasti.

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

Taman neka ostane u Aman!

Bole
Gost
Bole

I Milo mu je ruku poljubio.

Pedja *
Gost
Pedja *

Sve moze da stane u jednu rijec . Fasisti .

KPJ
Gost
KPJ

A STO JE I MILO ??????
ON MU JE LJUBIO RUKU NEGO SE TO PRECVIKOVALO ZARAD DPS

Aproksimativno
Gost
Aproksimativno

I Amfilohije je ljubio Titovu ruku , jos malo pa ce i Milovu!! Samo nek ovako nastavi ni ta poniznost mu nece puno pomoci!!!😂

mačor
Gost
mačor

Litije do Amana i Amerike(danas je Irinej u Amanu,a u subotu ide u Ameriku) !

Zunzar
Gost
Zunzar

Dokumentarac.Znaci istinito.Nije crtani film.

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

Živio Milo! Sve ti zdravo i veselo bilo!🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Podgorica
Gost
Podgorica

Ova dvojica nisu ratovala a Milo jeste

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Zakon ostaje i Britva

Muzil
Gost
Muzil

Ni srbija nije bila u ratu

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

CDM hvala.. sto mi obrisaste komentar! Zdravo bili.

Zesi
Gost
Zesi

Ima jedan ratni drug ali nema niko hrabrosti u CG da napravi taj film…koliko tu ima materijala kad bi se radilo ovom metodom ali za sad nista…bice toga uskoro

TonyZ
Gost
TonyZ

Pa sto ne napravis kad imas toliko materijala.

Pedja *
Gost
Pedja *

Pa neka ga naprave u BG , ali dokumentarac .
Pa cemo da uporedimo

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Зеси, за почетак ти сва та твоја сазнања ође напиши. Отвори нам очи.

Jovan
Gost
Jovan

Litije sve vise imaju pristalica u Crnoj Gori.

Bijelo Polje
Gost
Bijelo Polje

U pravu si,sve više prskalica ima!😂

Ljubo
Gost
Ljubo

Za novinare emisija o nespomenicima PULICEROVU nagradu

Neko Tamo
Gost
Neko Tamo

Tri ratna druga. Zaboravili ste Mila 😉

Brat nas
Gost
Brat nas

MILA SU ZA SADA IZBACILI IZ DRUZINE
CEKAJU SE IZBORI DPS
🤣🤣🤣😋

Send this to a friend