Kolumne

Ekonomski i društveni preporod opštine Cetinje: Ekološka Knjaževina Stara Crna Gora

Piše

Dragan S Hajduković

Projekat „Ekološka Knjaževina Stara Crna Gora“ je daleko najbolja šansa za brzi ekonomski i društveni preporod Cetinja. Cetinje koje se mudrom i humanom organizacijom i kvalitetom života uzdiže iznad svih u okruženju bi bilo i snažna odbrana Crne Gore; može se slobodno reći i poslednja linija odbrane Crne Gore. Kvalitet života u državi je najbolja odbrana džave i protivnike našeg postojanja treba nokautirati miroljubivošću, mudrošću, vizionarstvom, sposobnošću i rezultatima; umjesto sukobljavanja treba da ih u svemu nadvisimo, da u svemu budemo bolji od njih.  Da bi se izbjeglo nerazumijevanje i mnoge nedoumice, kojih je bilo poslije moga prethodnog teksta,  dajem kratak prikaz projekta u obliku pitanja i odgovora.
Šta je cilj?

Cilj je da do kraja ove decenije, po kvalitetu života građana, Cetinje postane ubjedljivo najbolja opština u Crnoj Gori i jedan od najboljih, najpoznatijih i najpoštovanijih regiona Evrope i svijeta.

Kako ostvarti ovaj cilj?

Vizija ekonomskog i društvenog preporoda opštine Cetinje već postoji. Najkraće, ideja je da se projekat “Ekološke države”, koji ni poslije tri decenije još nije započet, pokrene i ostvari u malom, na teritoriji opštine Cetinje, koja sadrži najveći dio Stare Crne Gore sastavljene od četiri nahije.

Zašto je ovaj (na prvi pogled utopijski) projekat realno ostvarljiv?

Projekat je realano ostvarljiv zbog postojanja nekoliko stotina miliona građana svijeta koji se bore za opstanak čovječanstva, opstanak  koji je ugrožen zastrašujućim rastom zagađenja vode, zemlje hrane i vazduha i galopirajućim klimatskim promjenama pokrenutim bezumljem naše „civilizacije“. U tim, iako ih ne treba idelizovati, realno najumnijim i najhumanijim snagama čovječanstva se nalaze:

  • Mnogi veliki naučnici i  vrhuski stručnjaci iz raznih oblasti
  • Mnoge slavne ličnosti (pjevači, glumci sportisti…)
  • Brojni donatori (donacije na svjetskom nivou su blizu sume od 1000 milijardi dolara godišnje)
  • Ekološki i društveno odgovorni investitori koji, bez obzira što čine mali dio ukupng svjetskog kapitala, raspolažu sa nekoliko desetina hiljada milijardi dolara.

Ove snage su naš prirodni saveznik koji može da nam obezbijedi potrebno znanje, donacije, društveno odgovorni kapital i veliki svjetski publicitet. Bez ovih snaga brzo ostvarenje projekta ne bi bilo moguće.

Zašto Ekološka Knjaževina?

Naziv „Ekološka Knjaževina Stara Crna Gora“ je omogućen vjekovnom epskom borbom i stoičkim stradanjem naših predaka. To je poetičan spoj mitske prošlosti i vizije budućnosti i daleko najbolja osnova za itekako potreban planetarni publicitet i stvaranje svjetske prepoznatljivosti i imidža (što je u surovom svijetu biznisa odlučujuće za uspjeh projekta).  „Ekološka Knjaževina Stara Crna Gora“ ne bi bila moguća bez nesalomljivog duha starocrnogorskih ratnika i ratnica iz čije je glave Njegoš prepisao stihove „na groblju će iznići cvijeće za daleko neko pokoljenje“. Mislim da bi Njegoš u „Ekološkoj knjaževini“ (u kojoj bi Princ bio simbol a ne stvarna vlast) prepoznao cvijeće o kome je pjevao. Mi smo to srećno Crnogorsko pokoljenje, ako budemo znali da slijedimo viziju Ekološke Knjaževine.

Šta su prva dva koraka u ostvarenju projekta Ekološke Knjaževine?

Prva godina projekta (nadajmo se 2022 godina) je presudna za uspjeh.

Prvo, nova vlast na Cetinju mora da odmah pokrene postupak da teritorija opštine Cetinje (naravno, suštinski ostajući opština u Crnoj Gori) promijeni ime u „Knjaževina Stara Crna Gora“ sa jasno izraženom namjerom da poslije par godina kvalitetnog rada zasluženo postane „Ekološka Knjaževina Stara Crna Gora“.

Drugo, mora se već u prvom tromesečju 2022 formirati osmočlani tim čiji je zadatak da tokom 2022 godine „ofanzivom“ crnogorskog šarma, energije  i vizionarstva pridobije simpatije i podršku niza slavnih ličnosti, centara znanja, donatora i društveno odgovornog kapitala. Članovi osmočlanog tima moraju imati osam različitih profesija, moraju pored engleskog govoriti još jedan svjetski jezik, moraju u svojoj oblasti biti najmanje magistri a ukoliko su stariji od 30 godina i doktori nauka, sa diplomama stečenim na nekom od 200 najbolje rangiranih svjetskih univerziteta.

Jedan od mnogih primjera kako nam svijet može pomoći

Samo po sebi je jasno da na primjer slavne ličnosti mogu obezbijediti svjetski publicitet naše vizije i razvijanje simpatija prema Crnoj Gori. Korisno je dati jedan manje očigledan primjer potrebne i moguće početne pomoći u znanju.

Ne ulazeći u detalje, istaknimo da je znanje presudno za ostvarenje projekta Ekološke knjaževine i mora biti poštovano praktično kao četvrta vlast (pored već postojeće zakonodavne, izvršne i sudske vlasti).  Prva potrebna pomoć u znanju je da vrhunski svjetski stručnjaci (iz različitih oblasti), uz podršku malobrojnih  domaćih stručnjaka, obiđu svaki kutak opštine i u skladu sa najboljim svjetskim znanjem, pored geografske mape koju već imamo, naprave kompletnu mapu infrastrukturnih potreba i ekonomskih mogućnosti naše teritorije. Mapa ekonomskih potencijla bi jasno kazivala gde je, šta je i kako je moguće, od ljekovitog bilja i najveće moguće proizvodnje zdrave hrane do možda obnovljivih izvora energije, pješačkih i biciklističkih staza i  pažljivo osmišljenog ekoturističkog raja u našem dijelu Skadarskog jezera… Takva mapa infrastrukturnih potreba i ekonomskih potencijala bi znatno olakšala i ubrzala saradnju sa svjetskim donatorima i ekološki i društveno odgovornim investitorima.

Značaj „Ekološke Knjaževine“ za Crnu Goru

Ukoliko se Knjaževina Stara Crna Gora, kao pilot projekat i svetionik, uzdigne do visine planetarnog primjera mudro i humano organizovanog ljudskog društva, desetine miliona ljudi u Evropi i svijetu će nas doživljavati kao svoju drugu domovinu, što će dati dodatnu vrijednost našem ekonomskom i društvenom preporodu. Valjda će takav uspon Cetinja biti dovoljan da nam se pridruži čitava Crna Gora, da zajednički stvorimo izuzetno kvalitetnu državu kojoj se svijet divi i koju vole i kojom se ponose svi njeni građani.

Pobjeda je sudbina Stare Crne Gore

Nemoguće je u nekoliko stotina riječi detaljno predstaviti složeni projekat „Ekološke Knjaževine“ali se nadam da se iz prethodnog teksta nazire njegova realnost.

Kao što svi dobro znamo, Cetinje je od 1990 do danas doživjelo stravičan pad. Uprkos mitskoj istoriji, prelijepoj prirodi i izvanrednim razvojnim mogucnostima, Stara Crna Gora i Cetinje (ponos i simbol Crne Gore) su poniženi, osiromašeni, zapušteni…

Cetinje više ne može i nema šta da čeka. Poslednji je trenutak da se uspravimo, preuzmemo našu sudbinu u naše ruke i krenemo putem ekonomskog i društvenog preporoda za naše dobro i za dobro čitave Crne Gore.

Ako je suditi po minulim vjekovima, pobjeda je sudbina Stare Crne Gore. Knjaževina Stara Crna Gora je ime naše pobjede. Sad ili nikad, potrebno je da nadmašimo sami sebe, da budimo bolji nego što jesmo i da bar na Cetinju djelujemo svi zajedno i složno. Mi smo generacije koje ovakvom vizijom i mudrošću mogu omogućiti da nikne davno zasađeno cvijeće „za daleko neko pokoljenje“.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
Pg-CtLipaLipa
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pg-Ct
Gost
Pg-Ct

lijepa ideja,kao i ekološka CG,…trebat će vremena da dođe u svijest mnogih…princ Nikola bi bio od velike pomoći da se ovo pokrene što prije.

LipaLipa
Gost
LipaLipa

… sjajna ideja, naravno bez “politike”, podrska za prqfu !

Send this to a friend