Kolumne

Episkop Velimirović je koncipirao svetoslavlje i divio se Hitleru

Miroslav Ćosović

Piše,

Miroslav Ćosović

Predsjednik Vlade Duško Marković je 14. jula u autorskom tekstu za Pobjedu, a juče na premijerskom satu ponovio stav o svetosavlju: “Svetosavlje, koje je i osmišljeno u vrhu Srpske pravoslavne crkve u periodu između dva rata kao duhovna potka srpskog nacionalizma”.

Premijer je iznio istinu, svetosavlje je ideologija Nikolaj a Velimirovića i nema ništa sa Sv. Savom. Uz to, poznato je da se Velimirović otvoreno divio Adolfu Hitleru.

Povodom ovog navoda oglasile su se sa kritikama srpske nacionalističke organizacije, a između ostalih javio se i Aleksandar Vulin, ministar odbrane u Vladi Srbije. I tako je Vulin rekao da je Markovićeva izjava isto što i spaljivanje Sv. Save na Vračaru. Vulin, naravno, ne zna da svetosavlje nema nikakve veze sa Sv. Savom, to je etnofiletistička ideologija Srpske crkve, a ne postoje naznake da je Vulin ikada pročitao i jednu jedinu knjigu koja obrađuje neku istorijsku temu.

NIKOLAJ NIJE IZ CRNE GORE

Vladika Nikolaj Velimirović rođen je 1881. godine u selu Lelić kod Valjeva, umro je 1956. godine u SAD. Bio je vrlo načitan, dobar govornik, pisac knjiga u kojima ima i pametnih misli, pa je prije II svjetskog rata postao vrlo poznat. SPC ga je proglasila za sveca 24. maja 2003. godine. Ničim nije zaslužio da postane svetitelj, jer se svetitelj ne postaje zato što si pametan, dobar pisac i govornik, da je to uslov za kanonizaciju, Rusi bi svetim proglasili Dostojevskog, Vatikan bi Dantea kanonizovao, Francuzi Dekarta, Španci Servantesa…

Jedan od uslova da bi neko bio kanonizovan je i da u narodu postoji njegov kult, da ga je narod prepoznao kao sveca. Nikolajev kult je vještački proizveden od etnofiletskih episkopa Srpske crkve, njegov kult nije potekao iz naroda.

Nakon II svjetskog rata Velimirović je izbjegao u SAD, tamošnji Srbi nijesu ga cijenili, a kamoli da su ga smatrali za svetog čovjeka. To je pošedočio Velimirovićev biograf, sveštenik SPC Predrag Šćepanović na predavanju koje je 29. XI 2009. održao u Duhovnom centru u Podgorici. Evo što je Šćepanović rekao o boravku Velimirovića u SAD: “Jednom prilikom će mu neko od Srba u crkvi reći: ‘Šta ti Velimiroviću pričaš, ti zabadava jedeš srpski hljeb’. To će ga jako zaboljeti i on će otići kod Rusa…”

Ima jedna oprobana taktika posrbljavanja Crnogoraca je razglasiti da što više znamenitih Srba (i onih za koje srpski nacionalisti misle da su znameniti) ima crnogorsko porijeklo, pa logika glasi ako je mnogo srpskih velikana iz Crne Gore, jasno je da su Crnogorci Srbi! Izmišlja se da je Stefan Nemanja Dukljanin, premda najznačajniji srpski istoričari-medievisti tvrde da je Rašanin koji je rođen kao izbjeglica u Duklji. Fantazira se za Karađorđa da je porijeklom iz Vasojevića, iako dokumenta iz vremena dok je Karađorđe još bio živ, ukazuju da je on porijeklom Kliment, Albanac dakle.

Tako se izmišlja i da je Nikolaj Velimirović crnogorskog porijekla. Npr. Matija Bećković je na planini Lukavici u avgustu 2010. ćeretao kako je Nikolaj porijeklom Zagarčanin. No, sami Nikolaj Velimirović izričito je rekao da nije crnogorskog porijekla. Pop SPC Predrag Šćepanović je na istom pomenutom predavanju, ispričao: “Pošto smo ovdje u Crnoj Gori, da ispričam jedan podatak, da je jedna grupa mojih Zagarčana došla tom prilikom kod vladike Nikolaja, da ga pita da li su to Velimirovići, da li je njegovo porijeklo iz Zagarača, on je rekao: ‘Kad vas vidim tako kršne i lijepe, volio bih da jesam, ali nisam’.”

Valjda Nikolaju otac i đed nijesu krili đe su im korijeni?

Nikolaj Velimirović je 1935. održao predavanje pod nazivom “Nacionalizam Svetog Save”. Godine 2013. objavljena je knjiga “Vladika Nikolaj Velimirović: Sveti Sava” (izdavači Štampar Makarije i Oktoih) koju je priredio Velibor Džomić. U knjizi je od 215 do 227 strane dato to Nikolajevo predavanje i u ovom tekstu sve Nikolajeve riječi koje je izgovorio na tom predavanju 1935. su preuzete iz te knjige.

Pod snažnim uticajem evropskih nacionalšovinističkih pokreta koji su bili u modi između dva svjetska rata Velimirović je te 1935. krenuo da uveže, spoji u jedno srpski nacionalizam i Srpsku crkvu pa je isfantazirao nacionalizam Sv. Save, koga kod Save, naravno, nije bilo.

POHVALE FIRERU

Na predavanju je pohvalio Adolfa Hitlera koji je dvije godine ranije došao na vlast u Njemačkoj, ovako je zborio Nikolaj: “Ipak se mora odati poštovanje sadašnjem njemačkom vođi, koji je kao prost zanatlija i čovjek iz naroda uvidio, da je nacionalizam bez vjere jedna anomalija, jedan hladan i nesiguran mehanizam. I evo u XX vijeku on je došao na ideju Svetoga Save, i kao laik preduzeo je u svome narodu onaj najvažniji posao, koji priliči jedino svetitelju, geniju i heroju. A nama je taj posao svršio Sveti Sava, prvi među svetiteljima, prvi među genijima i prvi među herojima u našoj istoriji. Svršio ga je savršeno, svršio ga je bez borbe i bez krvi, i svršio ga je ne juče ili prekjuče nego prije 700 godina. Otuda je nacionalizam srpski, kao stvarnost, najstariji u Evropi.”

Nikolajeve riječi o Hitleru su jedan od savršenih dokaza da u Nikolaju nema ničeg svetog, jer svetac bi naravno ošetio takvo zlo kakvo je postojalo kod Hitlera.

Nikolaj je za Sv. Savu rekao da je on krunisao svog brata: “On je krunisao Stevana za kralja ne za to što mu je Stevan bio brat nego za to što je bio pravoslavni Srbin i uz to zakoniti nosilac državne vlasti.”

Kao što svi koji se interesuju za našu srednjevjekovnu istoriju znaju (Vulin sigurno ne zna), ovo nije tačno. Sava nije krunisao Stefana Prvovenčanog, već ga je 1217. krunisao rimski papa Honorije III. Papa je Prvovenčanom poslao legate iz Rima. Nepodijeljeni stav u srpskoj istoriografiji je da je Prvovenčani iz Vatikana dobio kraljevske insignie.

Nastavlja Nikolaj na predavanju: “Narodna država za Svetoga Savu značila je otadžbinu, zemlju otaca naših, u kojoj živi jedan i isti narod.”

Da li je Nikolaj Žički Velimirović čitao natpis na sjevernom zidu pod kulom Manastira Žiča, a živio je u tom manastiru? Na tom zidu je uklesan tekst-povelja Stefana Prvovenčanog, između ostalog: “A ovo su Vlasi koje smo dali ovoj crkvi…” (Stefan Prvovenčani, Sabrani spisi Žički natpisi, www.rastko.rs).

VLASI I SRBI

Na Nikolajevom Manastiru Žiča uklesano da su u srednjem vijeku u Srbiji živjeli Vlasi, a kaže bio samo jedan narod (Srbi)?!

Češki istoričar Konstantin Jireček (1854-1918), za koga bi se moglo reći da je napisao prvu ozbiljnu istoriju Srba, piše: “Nema ni jedne srpske manastirske povelje XII-XIV vijeka, u kojoj ne bi bilo govora o vlaškim pastirima u unutrašnjosti Srbije.” (Konstantin Jireček, Istorija Srba, Kulturna istorija, Biblioteka fototipskih izdanja, Zmaj, Beograd, 1990, str. 34)

Osim Srba i Vlaha, istorijski izvori potvrđuju da su u srednjevjekovnoj Srbiji živjeli i Arbanasi i Sasi i Dubrovčani i Grci…

Narodna država Srba u vrijeme Nemanjića, o kojoj priča Nikolaj, nije postojala. Kao i svaka feudalna država u to doba i Srbija Nemanjića je bila država jedne porodice, jedne dinastije, u ovom slučaju dinastije Nemanjić, nije to bila država bilo kog naroda, već država u vlasništvu jedne feudalne porodice.

Na istom predavanju Nikolaj dalje priča: “Otac naše narodne prosvete Sveti Sava je shvatao prosvetu kao znanje i vježbanje. Prije svega kao znanje vrlina i vježbanje u vrlinama. Otuda je narodna prosveta u organskoj i neraskidljivoj vezi sa narodnom crkvom.”

Sveti Sava nije osnovao bilo kakvu “narodnu prosvetu”. Kao i u svim manastirima na svijetu i Savini monasi jesu prenosili pismenost na buduće monahe i popove, ali ne i na narod, nema dokaza da je Sava osnovao jednu jedinu školu za obične: Srblje, Vlahe, Arbanase, ili za bilo koga ko je živio u državi Nemanjića.

Još Nikolaj na istom predavanju: “I sve što je on postrojio i stvorio predstavlja savršen umjetnički izraz: bilo da je to građevina, kao što su Hilendar i Žiča… ”

Nema podataka ko su bili arhitekte Hilandara i Žiče. Dečani su izgrađeni u prvoj polovini 14. vijeka, projektovao ih je rimokatolik fra Vita Kotoranin. U vrijeme građenja Žiče, u Srbiji nije postojao nijedan grad, što će reći da je tradicija građenja gradova ili velikih građevina u Srbiji bila ravna nuli, pa ako je stotinak godina kasnije rimokatolik iz Kotora gradio Dečane, sami promislite da li je moguće da je početkom 13. vijeka srpski arhitekta gradio Žiču. (Autor je publicista)

Sv. Sava u svojim spisima nije pomenuo Srbe

Sava koji je “autor” srpskog nacionalizma u svojom spisima nikada nije zapisao riječi Srbin i Srbi, izbjegavao je da pomene Srbe. Sljedeći citat napisao je lično Sveti Sava, piše o događajima poslije Nemanjine smrti: “I tako mnogi narodi tada dođoše da mu se poklone i da ga sa velikom počašću opoju. Pojali su prvo Grci, potom Iverci, zatim Rusi, posle Rusa Bugari, potom opet mi, njegovo stado sakupljeno.” (Sveti Sava, Žitije Svetog Simeona Nemanje, www. rastko.rs)

Da li autor srpskog nacionalizma može biti čovjek koji neće ni da napiše riječ Srbi?!

Nikolajevo predavanje o Savi 1935, ljudi su shvatili ozbiljno, pa su taj “nacionalizam” Sv. Save nazvali svetosavlje.

Vjerski analitičar Mirko Đorđević je za podgoričku “Republiku” 24. VIII 2005. godine, izjavio: “Svetosavlje je ideološka sintagma nastala 1935. godine i ona nikakve veze nema sa Svetim Savom.”

U tekstu “Molitva protiv kulture” (sajt Peščanik, 4. IV 2009) isti Đorđević je naveo ko je skovao riječ svetosavlje: “I od ‘svetosavlja’ koje je kao sintagmu smislio i lansirao jedan očajni Rus koji se zvao Fjodor Titov, i to u Beogradu uoči posljednjeg svjetskog rata.”

A Vladimir Veljković saopštava drugačije: “Tvorac kovanice svetosavlje je pravoslavni sveštenik i ljotićevac, otac Dimitrije Najdanović (18971986).” (Vladimir Veljković, Svetosavska politička konfuzija, 13. VI 2012, pescanik.net).

Svetosavlje jednom riječju treba da označava srpski nacionalizam Sv. Save, premda nikakvog nacionalizma kod Save nije bilo i bilo ko ko kaže da je svetosavac, tj. da upražnjava neki poseban vid srpskog Savinog pravoslavnog nacionalizma, ne može svetosavlje temeljiti na riječima Sv. Save. Pitajte bilo kog svetosavca da vam kaže neko Savino srbovanje, neće vam ga uspjeti navesti.

Učenje Sv. Save je bilo skoro u potpunosti kopija grčkog pravoslavlja, Sv. Sava nije imao bilo kakvo svoje posebno ni crkveno ni nacionalno učenje.

Priča Nikolaja Velimirovića o nacionalizmu Sv. Save lišena je bilo kakvih činjenica, ideja da je Sava bio srpski nacionalista je jeretička ideja, Sava se u potpunosti držao Hristovog učenja, Hrist o Srbima ništa nije rekao, pa tako ni Sv. Sava.

Priprosti srpski nacionalisti prvo treba da prouče spise Sv. Save da bi se uvjerili da kod njega nema nikakvog srbovanja. Ako neko zaista hoće da je pravi Svetosavac, taj ne smije nikada Srbe ni pomenuti, jer ih ni Sava nikad nije pomenuo.

55

avatar
1000
27
28
0
 
44
BijelaPosmatramkomšinicavova033NE utralan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bijela
Gost
Bijela

Ne mogu vise citat komentare.Kakvi Srbi i Crnogorci.Mi smo autotohno stanovnistvo ovih krajeva.Crbogorci,Srbi i Hrvati,su tri plemena jednog naroda.Dabogda se poklali do zadnjega,pa niko ne osto.Kad pameti nemamo.Ostali su svi dosljaci,ukljucujuci Albance koje je doveo Djordje Manijak 1043.Samo se mrzite i ubjedjujte,i zivite u zabludi.Dok drugi napreduju i vesele se.Zalosno.

vova033
Gost
vova033

Šta znači ˝ošetio˝ !? Imate li vi u opšte sva naša slova!? Sramno!

komšinica
Gost
komšinica

… i pošedočio?

Dodosi
Gost
Dodosi

Zeta je prva Srpska drzava slavnih Nemanjica Balsica Crnojevica cije ime unististe a dobro je poznato da Cetinje izgradi vladar slavne Zete.Bez saglasnosti i referenduma Pocrnogorciste Boku,Primorje,Ravnicu i Brda sad nam i naciju po geografskoj konfiguraciji terena pravite…Imate CUCE i Cucku crkvu ajde oladite i popustite ovaj narod da sam odlucuje bez vasih falsifikata kudace i stoce

Cgcg
Gost
Cgcg

U doba Nemanjica nije bila Zeta nego Duklja. Dukljanski vladari su postavljali vladare u Bosni i Raškoj( odakle su Nemanjići). Bosna i Raška su bili vazali Duklje jedan dug period. Ovo su osnovne stvari koje treba da znaš prije nego nešto napišeš

NE utralan
Gost
NE utralan

Cgcg-Blago Gori Crnoj s tobom a sto ne procita djela Kralja Nikole sto napisa o slavnoj ZETI i Nemanjicima pa siri Serbov i Novakov falsifikat idi na Wikipediju-COROWN LAND ZETA opismenise istinom ovo pisu istoricari Cembridge i Michigen univerziteta…a 29 aplikacija ova stranica ima dase ugasi od vas novovjernika

Bozo Bjelica
Gost
Bozo Bjelica

Nema drzave u svijetu gdje zakonom nije zabranjeno vrijedjat tudju vjeru i naciju kojoj ne pripadas osim kod nas u nesrecnu Goru Crnu nedaj boze da je kojom drugom bojom ofarbana.

Rasko
Gost
Rasko

Svaki podjednik pise novu istoriju

Da je vjecna
Gost
Da je vjecna

Cosovicu svaka cast na tekstu.

Nikola
Gost
Nikola

Istina oslobadja

AL TUZI
Gost
AL TUZI

Ko dozvoljava javno huskanje na ovom portalu CDM.Gospodin Cosovic nek pise o vjeri Cuckoj a ne o velikom plemenu Srpskom kome ne pripada.Trazi i odgriva Srbstvo u Srbiju ovo je tuga.Skadar je Srbska prestolnica koja je 500 godina starija od Beograda a 300 od Prizrena.Prva slavna Srpska drzava je ZETA i kolievka svekolikog roda Srpskog.Ja licno nemam nista protiv Cuca… Više »

Cgcg
Gost
Cgcg

AL TUZI,. Znaš li kolika je bila Duklja teritorijalno u doba Vojislavljevića? Jesi čuo kad za Vladimira Dukljanskog? Znaš li da je naša prva postojbina Duklja imala 4 kralja za doba Vojislavljevića još prije no što su na svijet došli Nemanjići.

NE utralan
Gost
NE utralan

Cgcg-Nabroji te manastire i crkve 4 kralja Dukljanska.Vladimira prisvajaju Albanci,Bugari Srbi sad i vi Bosnjaci.Za Nemanjice znamo jasno i cisto ko suza i zapisano

Posmatram
Gost
Posmatram

Ja, lično, imam vrlo protiv “SrBstva i koliEvke”. PoSvevišnjem brate, odakle “izvuče” ove riječi.

Mile
Gost
Mile

Churchill i David Lloyd George,britanski premijeri,su takodje imali jako pozitivne stavove o Hitleru.Naravno,Hitler kakvog ga sada znamo je nastao nakon WWII. Velimirovic nije bas najpozitivnija figura,al nemojmo se sluziti ovakvim trkovima…

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Nije mi jasno: svetosavlje je velikosrpski fašizam, a Sveti Sava nije ni pominjao Srbe?

Marquise
Gost
Marquise

Pa vidi se da nisi procitao pažljivo tekst. Ovo sto je Ćos9vic napisao zaprravo su srpski istoricari pisali ranije. Kovanica “svetosavlje” koristi se od 1935 godine a inspirisao ju je Nikolaj Velimirovic koji je izmedju mnogo mudrih stvari proricao i nebuloze kao sto su da ce Srbi da propadnu zbog telefona i kanalizacije.

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Volio bih da Crnogorski istoričari pišu o tome kako su i kada nastali Crnogorci.Da se ne zamajavaju sa Srbima.Fino da objasne svom narodu kako je nastao narod Crnogorci i kada.Fa se jednom za svagda to završi.

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Srbi kroz sto mastovitije lazi jedino mogu doci do cilja rece otac dobrica

vukomita
Gost
vukomita

POSTOVANJE ZA GOSPODINA MIROSLAVA COSOVICA,VASI TEKSTOVI SU VRLO POSTOVANI U DIJASPORI ALI BI ZELJELI DA IH JE PUNO VISE..JEDAN STE OD NAJOMILJENIJIH I NAJCITANIJIH CRNOGORACA KOD NAS…VELIKI POZDRAV

Brano
Gost
Brano

Ada ako je Konstantin Porfirogenit znavao da su Crnogorci (Dukljani) poseban narod jos u 900-im godinama, ovima nasim jadnicima sto nista ne znaju a zive u 2020. treba Dobrota.

freeMNE
Gost
freeMNE

99% litijaša nije nikad pročitalo(niti će) istorijske fakte.
Oni prihvataju sve što im se servira iz nacionalističkih kuhinja SPCa,a ovi ih lako ubjeđuju da im to prija.
Manipulacija zatupljenim narodom u ime Bogaperfidna je i učinkovita,okretanje samih protiv sebe…
To je ta ciljna grupa…

Cogito
Gost
Cogito

Da li autor srpskog nacionalizma može biti čovjek koji neće ni da napiše riječ Srbi?!
–Ne znači da nije htio da napiše Srbi, već samo da nije htio da napiše nešto što se podrazumijeva i što je opštepoznato.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Srbi imaju samo12%slovenskih gena.Tako sam pročitao u jednom tekstu koji se bavio etničkim porijeklom balkanskih naroda.

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Aha, na wikipediji. Ima tamo svašta nešto.

Mekro
Gost
Mekro

Ljudi ( pogodite koji), više vole laž, i živjeti u njoj i po njoj, nego istinu!! Kad se jednom otkrije istina, a prije ili poslije hoće…jadno li se narodu tom!!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ko će to ućerat u glavu ovom našem narodu koje mu je jedina lektira rialiti i turske serije?

JoKso
Gost
JoKso

1853 knjaz danilo uvodi svetog savu kao skolsku slavu u cg, istorijska cinjenica.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ali i sve da je tako,u praoslavlju je zakon;suverena država autokefalna crkva.Na kipru žive grci i imaju svoju autokefalnu crkvu,koja je slobodna za sve vjernike.

JoKso
Gost
JoKso

Sto dajete minuse na istorijsku cinjenicy, boli vas istina

Goldberg
Gost
Goldberg

Od cijelog teksta moze se naći oar rečenica da vrijede sto, ostalo trice.

Rale
Gost
Rale

Oli: Nažalost, sve je istina. A tebi se samo može istina sviđati ili ne sviđati.

Djuro Vučinić
Gost
Djuro Vučinić

Bolje napišite što to ne vrijedi. Ćosović obično srpske istoričare i njihovo pisanje prenosi?

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Uzalud ti istina koju pišeš i koju niko neće (i ne može) demantovati. Niko nije slijep kao onaj koji ne želi da vidi!

Rumija
Gost
Rumija

Ovo treba uvesti u sve čitanke i knjige istorije u školama Crne Gore! Sa svim drugim detaljima odnosa srpske vojske, dinastije Karadordjevica, sa njihovim albanskim porjeklom, i srpske crkve, prema Crnogorcima i Crnoj Gori! Treba da znamo ISTINU!

Divide impera
Gost
Divide impera

Na osnovu jednog clanka na jednom portalu tebi je ovo istina i odmah u citanke? Pođi u državni arhiv u Cetinju pa malo čitaj o istoriji CG iz prve ruke…

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Kaži nam šta je u tekstu laž? Prosvijetli nas :-)))

Rumija
Gost
Rumija

Vjerovatno me upucujes na arhivske podatke od 1918 na ovamo koje su Srbi i komunisti pisali kako im odgovara?

Joo
Gost
Joo

Divide…..ti niti si ikad bio na Cetinju, niti u drzavnom arhivu…..zato tako i lupas….jer da jesi bar malo bi te bilo sramota…..

Crni panter
Gost
Crni panter

Hoce li gospoda iz SPC procitati i isti tekst da demantuju? Sumnjam.Ili ce gdin Perovic da napise opet poduzi referat u kome ce puno pisati a u sustinu nece nista reci!

Ratko
Gost
Ratko

Vrlo poučno i objašnjava mnoge stvari.

Zeta
Gost
Zeta

Tuzan je vas pokusaj… Svako vrijeme nosi svoje breme Mi se i danas divimo a i partneri smo zemlji koja je jedina upotrijebila nuklearmo oruze ubivsi na licu mjesta 200000civila , a od posledica se umiralo godinama i to na desetine hiljada Svijet se i danas Kortesu i Pizaru koji u.ime Katolicke Spanije unistise citave narode u Centralmoj i Juznoj… Više »

Strašno
Gost
Strašno

Zeta: Znači, ako mogu drugi uništavati narode, mogu i svetosavci? Bem ti logiku!

Gutijer
Gost
Gutijer

Ovo je tehnika koju koriste oni koji hoće da odbrane neodbranjivo (engl. whataboutism). Jer, kakve veze imaju Pisaro i Kortes, Centralna i Južna Amerika, Savez komunista i Staljin sa svetosavljem? Nikakve, ali ima jedna legenda koja pokazuje kako se koristi visoka moralna pozicija da bi se sagovornikov argument unizio, a kaže ovako: 1972. godina. Poveo Brežnjev Niksona da mu pokaže… Više »

Velja gora
Gost
Velja gora

Stavljati u kontekst 21.vijeka Svetog Savu i nacionalizam je kao pricati o ljubicicama na Mjesecu

Neretva
Gost
Neretva

Gutijer, ova ti je dobra.

vesko nk
Gost
vesko nk

Cijeli se svijet divi demokratiji SAD ili USA a ne državi ovoj ili onoj.Zeta da ti može bit prvi bi zagrebao pro okeana u Ameriku ali ovako ni za đe si nijesi.

Tojeto
Gost
Tojeto

Da je istina ovo o Crnoj Gori nebi nam ovđe arkan-amfilohije mutio vodu 30 godina!

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Za vrijeme svetog save nijesu postojale nacije, ni srpska ni crnogorska ni albanska ni hrvatska ni bosnjacka a ni ostale evropske, bilo je to vrijeme raznih carstava, plemena, feuda i tome slicno, a u plemenu bilo je pripadnika razlicitih etnickih skupina od starosjedilackih do novonaselejenih a jedino je vazno bilo da budu odani nekom feudalcu i da im se zene… Više »

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Ako je to tako i da srba u ta doba bilo nije,a crnogoraca znamo da nije sigurno,zbog čega onda ovi naši novoistoricari i vladajući političari govore da je srpska dinastija nemanjića čiji je rodonačelnik inače rođen na području današnje podgorice okupirao ova područja.Inače je netačno da tada na ovim područjima nisu postojali narodi,a u istoriskim izvorima se pominju srbi,arbanasi i… Više »

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Ako pod narodom podrazumijevas naciju onda nije tacno da su na ovim prostorima u to vrijeme postojali narodi ! Po cemu ti zakljucujes da su naprimjer arbanasi isto sto i danasnji nacionalni albanci ? Ako zakljucujes po pisanju istoricara koji su nakon nekoliko vjekova oblikovali istoriju takvog vremena prema zeljama politicara i politike onda to objesi macku o rep !… Više »

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Nije tačno i komentarišeš nešto što očito ne znaš.Zvanična titula cara dušana nemanjića bila je car srba,grka,Arbanasa, pominju se i Bugari još sa drugim detaljima, a crnogoraca naravno nema ni u tragovima jer tada jednostavno nisu ni postojali.Dakle ako nije tada bilo Srba i drugih što bi ih pominjao u svojoj tituli.

vesko nk
Gost
vesko nk

A Vlasi ili slobodni stočari njih svi pominju a ti zaboravio-

Ovako je bilo
Gost
Ovako je bilo

Lovćenska: Narodi oduvjek postoje. Na Balkan su od 6.do 8.vijeka stigle desetine slovenskih plemena, među njima najveći Kroati i Serbi. Vremenom su se u njih pretopila ostala, manja, plemena, kao i starosjedioci Iliri. Kasnije, iz Serba i Kroata, izdvojili su se narodi Bošnjaci i Crnogorci, zbog svoje kulturne i vjerske posebnosti. Ništa veliko i ništa važno, ali ovako je bilo.

Brano
Gost
Brano

Ovako je bilo nemas pojma. Crnogorci nijesu nastali od Srba ili Hrvata to je cista laz. Dukljani su treci narod koji je obitavao na prostoru Duklje i od njih su nastali Crnogorci mijesajuci se sa Ilirima i ostalim narodima. To je sve fino opisao Konstantin Porfirogenit (905-959), a ti uzmi da citas prije nego li izustis.

Send this to a friend