Kolumne

Grand Slam 21 i kvaka 22

Đoković - Dežulović
Đoković - Dežulović

Piše: Boris Dežulović

Školsku lekciju o pravnoj državi održao je australski savezni sudac Anthony Kelly, poništivši neshvatljivu i nerazumnu odluku državnih vlasti o uskraćivanju ulazne vize za Novaka Đokovića, koji je tamo stigao osvojiti svoj deseti Australia Open, ukupno dvadeset prvi Grand Slam, i službeno se upisati kao Najveći Svih Vremena.

U ozbiljnoj pravnoj državi za sud i pravo nema parlamentarnih izbora, kao što ih ima za australsku izvršnu vlast, koja je svoju odluku o odbijanju vize za Đokovića donijela podilazeći gnjevu birača pred nadolazeće opće savezne izbore: nakon dvogodišnje kalvarije s najstrožim epidemiološkim mjerama na svijetu, iscrpljenim Australcima nedostajala je još samo nekakva razmažena i necijepljena svjetska antivakserska ikona. Umjesto mišljenja javnosti, izbora, kampanje i anketa o popularnosti, za sud i pravo postoje samo zakon i paragrafi.

A Novak Đoković – sviđao se on vama i sucu Kellyju ili ne – napravio je sve što je od njega tražila australska država, ne prekršivši nijedan jedini njen zakon, propis i epidemiološku mjeru. Nakon što mu je jasno i nedvosmisleno objašnjeno da se u uvjete za medicinsko izuzeće od obaveze cijepljenja u Australiji računa i preboljeni covid-19, Novak je zahtjevu za vizu priložio uredno ovjerenu potvrdu Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr. Milan Jovanović Batut“, po kojoj je prije četiri tjedna, 16. prosinca 2021., bio pozitivan na virus SARS-CoV-2, te potvrdu istog Instituta da je niti tjedan dana kasnije, 22. prosinca, na PCR-testiranju bio negativan i zdrav, spreman za Australiju.

I točka. Sucu Kellyju dovoljno.

S ove strane kugle zemaljske bili su impresionirani integritetom časnog suca i australske pravne države. „Zahvalio bih se pravnom sistemu Australije i sucu Kellyju, koji je slučaj vodio prilično neutralno“, na konferenciji za novinare istaknuo je Novakov brat Đorđe, a svoje divljenje pokazao je i otac Srđan, dodavši kako je „sudac bio fantastičan, poštovao činjenice i doneo jedinu odluku koja je mogla biti donesena.“ Gospodin Anthony Kelly tako je preko noći – i to doslovno preko noći, jer suđenje Novaku trajalo je od ponoći do jutra po srpskom vremenu – postao srpski nacionalni heroj.

Čast je čast, a vlast je vlast, ćud je ćud, a sud je sud, i sve po zakonu: tu su paragrafi, pa zagrabi, nek’ isto je i đavolu i Đokoviću. Kamo, eto, lepe sreće da su i kod nas suci takvi, veličanstveno neovisni i o izvršnoj vlasti i o javnom mnijenju, pa da grabe po paragrafima, sve i samo po zakonu.

Kamo lepe sreće? Ako lepe sreće nema u Srbiji, takve jedne ima u ovom tekstu, pa hajde da za potrebe lepe sreće zamislimo da je Srbija pravna država poput Australije, i da fantastični sudac Anthony Kelly, umjesto na Saveznom sudu u Melbourneu, radi na Prvom osnovnom sudu u Beogradu. Pa da mu Đokovićeva potvrda o pozitivnom testu na koronavirus od 16. prosinca nije na stol stigla uz zahtjev za izdavanje australske ulazne vize, nego uz policijsku krivičnu prijavu i optužnicu javnog tužilaštva protiv gospodina Novaka Đokovića a) po članu 248. Krivičnog zakonika Republike Srbije o krivičnom djelu protiv zdravlja ljudi. Ili b) po članu 355. Krivičnog zakonika o krivičnom djelu protiv pravnog saobraćaja, svejedno.

„Sudac je bio fantastičan, poštovao je činjenice“? Evo nekoliko činjenica za poštovanje.

Potvrdu o pozitivnom PCR-testu Institut za javno zdravlje Đokoviću je izdao u četvrtak, 16. prosinca u 20 sati i 19 minuta navečer, a srpski se tenisač sutradan, u petak – znajući, dakle, da je zaražen – u svom teniskom centru na Dorćolu susreo s desecima dječaka i djevojčica, sudionika dječjeg Masters turnira koji se tamo održavao, družeći se i fotografirajući s djecom, te dijeleći pehare i priznanja. A onda u subotu odradio i foto-session s novinarima francuskog L’Equipea, koji su u Beograd stigli dodijeliti mu nagradu za najboljeg sportaša protekle godine.

Ili je, dakle, Novak Đoković, znajući da je pozitivan na koronavirus – umjesto da je kod kuće u samoizolaciji, poput desetina hiljada njegovih manje slavnih sunarodnjaka – sudjelovao na više društvenih događanja, svjesno ugrozivši zdravlje i živote drugih sudionika i članova njihovih obitelji, ili je potvrda beogradskog Instituta za javno zdravlje jednostavno falsificirana za potrebe Đokovićevog zahtjeva za australsku vizu.

Treće jednostavno nema. Tražio sam jučer cijeli dan i nisam je našao.

Ne budi lenj, dohvatio sam onda Krivični zakonik Republike Srbije i zagrabio: paragraf 248 jasno i nedvosmisleno kaže da će se „onaj ko za vreme epidemije kakve opasne zarazne bolesti ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama kojima se određuju mere za njeno suzbijanje ili sprečavanje, kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine“, dok paragraf 355 jasno i nedvosmisleno kaže da će se „onaj ko napravi lažnu ili preinači pravu ispravu u nameri da se takva isprava upotrebi kao prava, ili ko lažnu ili preinačenu ispravu upotrebi kao pravu ili je nabavi radi upotrebe, kazniti zatvorom do tri godine“.

Jedina preostala treća mogućnost mogla je, recimo, biti ona da je Novak Đoković potvrdu o pozitivnom testu iz Instituta za javno zdravlja dobio s dva-tri dana zakašnjenja, ali hajde da se ne zajebavamo, jer sudac Anthony Kelly poznat je kao vrlo osjetljiv na zajebavanje suda: čak i kad bismo povjerovali u fantastičnu mogućnost da srpskom bogu Novaku Đokoviću puna dva dana nitko nije javio da je zaražen koronavirusom, netko iz Đokovićevog odvjetničkog tima do danas bi valjda to i javno rekao. Naročito nakon što cijeli svijet već danima priča o Đokovićevoj kvaki 22 – je li namjerno širio zarazu ili falsificiranu javnu ispravu?

Objasnili bi to, najzad, Đokovićev brat ili otac, koji su sjajnu priliku za to imali na istoj onoj konferenciji za novinare na kojoj su se do imbecilnosti divili časti i poštenju suca Kellyja. I koji su se na pitanje jedne novinarke o Novakovom ponašanju nakon 16. prosinca naprasno digli od stola i prekinuli konferenciju, pa umjesto odgovora zagrljeni zapjevali – „Jedna zemlja, jedan tim, ponosim se srcem svim, iz Srbije dolazim, nikad ne odlazim“.

Kako se odnekud može doći, a nikad otamo ne otići? O tome vam pričam. Kvaka 22. Srbija.

Ili je, eto, Novak Đoković svjesno ugrozio zdravlje i živote drugih, ili je nabavio krivotvorenu potvrdu o pozitivnom nalazu testa. I u jednom i u drugom slučaju pak kazna je, kako smo vidjeli, ista, pa Đokoviću ne ginu tri godine zatvora. Ili mu barem, to ste do sad shvatili, ne bi ginule da je Srbija pravna država poput Australije, i da je časni i pošteni gospodin Anthony Kelly, kamo lepe sreće, sudac beogradskog Prvog osnovnog suda. Što je – recimo i to – još uvijek bolje nego da je beogradski Anthony Kelly sudac nekakvog saveznog suda u Australiji, gdje se za namjerno širenje koronavirusa može dobiti i doživotna kazna zatvora.

Pa kad se već igramo zamišljanja lepe sreće, pokušajmo zamisliti i fantastičnu mogućnost da je Srbija pravna država poput Australije, pa da svojoj najvećoj zvijezdi svih vremena sudi neovisno o njenom statusu i histeričnom javnom mnijenju. Jer ćud je ćud, a sud je sud, i sve po zakonu: tu su paragrafi, pa zagrabi, nek’ isto je i đavolu i Đokoviću, i svim onim manje slavnim građanima Srbije koje su srpski sudovi osudili zbog potpuno iste stvari, i koji su iz nekog razloga umjesto u Australiji završili u izdvojenom odjeljenju pančevačkog Kazneno-popravnog zavoda u Vršcu.

Treba li vam pomoć u zamišljanju, podsjetit ću vas, recimo, na slučaj tridesetosmogodišnjeg S. Z. iz Niša, prvog Srbina osuđenog zbog kršenja mjere obavezne samoizolacije, kojega je – sve prema uputama Ministarstva pravde od 19. ožujka prošle godine – Osnovni sud u Dimitrovgradu osudio na one maksimalne tri godine zatvora. Ili, ako vam je lakše zamisliti, na slučaj onog tipa kojega je prije četiri tjedna – taman onih dana kad je Đoković dobio potvrdu o pozitivnom PCR-testu – Apelacioni sud u Beogradu zbog falsificiranja PCR-testova pravomoćno osudio na tri godine i deset mjeseci.

Ako vam pak i dalje ne ide takvo zamišljanje, ne brinite, nije do vaše mašte, već do Srbije. Zemlje iz koje se možda dolazi, ali zato nikad ne odlazi.

30

avatar
1000
20
10
0
 
29
RajoZvonkoNebojšaSaleOlujko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nebojša
Gost
Nebojša

Vidi načitanih ljudi koji citiraju Ćosića.A zna li ko gdje je to napisao?

Mićko
Gost
Mićko

psi laju karavani prolaze

King Henry
Gost
King Henry

Sve je receno, svaka cast Dezulovicu, genijalno.

Pedja*
Gost
Pedja*

Hoce li nakon ovoga i dalje biti pocasni gradjanin Niksica ?

maas
Gost
maas

Sjajan tekst. Srpska stvarnost.

Što ćemo sad ..
Gost
Što ćemo sad ..

Dokazana mu je jedna sigurna laž a to je da na formularu nije ispunio da je bio u Španiji a to je ozbiljan prestup, i da je sudija znao za to da je bio u Španiji a u formularu naveo da nije…Svakako smatram da su mu trebali dozvoliti da igra pod uslovom da je trenutno zdrav i da se redovno… Više »

ErCl
Gost
ErCl

Čovjek ovdje odlično piše o činjenicama i etičkoj odgovornosti jednog tenisera, a botovi iz regiona u komentarima pišu kako je najveći teniser ikad, što je potpuno irelevantno za temu o kojoj se govori. Znači, Đoković je veliki teniser, možda i najveći ikada, ali je i ozbiljno pogriješio u ovom slučaju, a to je ovdje jasno kao dan. To što neko… Više »

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

-„Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno. Laž je srpski državni interes. Laž je u samom biću Srbina. U ovoj zemlji svaka laž na kraju postaje… Više »

MIKI
Gost
MIKI

Evo šta stvarno piše: „Ropstvo, to je: smrtonosne su istine. Zato se i viču i šapuću laži. Svima i svakome. Laže okupator, lažu izdajnici, lažu i borci za slobodu. Lažemo da bi obmanuli sebe, da utešimo drugog; lažemo iz samilosti, lažemo da nas nije strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tuđu bedu. Lažemo iz ljubavi i čovečnosti, lažemo zbog… Više »

Risto
Gost
Risto

@MIKI, zašto otac nacije govori o srpskoj laži? Dobrica Ćosić je pod starost shvatio kakav su narod srbi i svoj zadnji intervju završio riječima: “Takav smo narod, i ja pripadam tom narodu”.

Sale
Gost
Sale

I sta je netacno napisao?

Orson Vels
Gost
Orson Vels

Ocigledno je ovih dana profitabilno pisati o Djokovicu!! Jeste mu otac budala i prica svasta, ali je on jedan od najvecih sportista svih vremena!! Tako da i Dezulovic je mogao naci neku drugu inspiraciju, to bi za njega bilo mnogo casnije!!!

Zlaja
Gost
Zlaja

Pušti se prazne priče o “najvećem” svih vremena nego nam reci što je u tekstu sporno ili što u tekstu nije istina.

nista novo
Gost
nista novo

jer ćud je ćud a sud je sud

Olujko
Gost
Olujko

Jedan od najvećih sportista svih vremena? Šta su onda ljudi s 10/15/20 zlatnih medalja s najvećeg sportskog takmičenja, Olimpijskih igara, ako je čovjek s nula medalja jedan od najvećih?

Zvonko
Gost
Zvonko

Ti to ozbiljno? Daj bre indijacu ne lupetaj

Dule
Gost
Dule

Podrska za Noleta i premijera Zdravka Krivokapica i Milorada Dodika

Duklja
Gost
Duklja

…I nezavisnu državu Kosovo!

Nikola
Gost
Nikola

Dodik, Krivokapić, Djoković…. Što je dobar ovaj niz. Samo što bih ja tu dodao Vučić, Djukanović, DF-cijeli….

Ja to tako
Gost
Ja to tako

Sjajan tekst! Al’ tesko ovo moze doci do mozga prosjecnog Balkanca. Ima jedna pjesma Metallice koja glasi: ”Open your mind for different view and nothing else matters… “. Nažalost, kod nas se odavno sluša druga muzika.

Awetinja
Gost
Awetinja

Veliki sportista, mali čovjek.

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Prevaranti! a običan narod zatvaraju, kažnjavaju i maltretiraju…… tako i treba, stado je stado hahaha

Krug2
Gost
Krug2

U sridu!

Litijas
Gost
Litijas

Treba sad očekivati da se oglasi Vesna Bratić i kaže Borisu: “Đubre ustaško!” Uvrede su njihov jedini lijek protiv argumenata.

CETINJE
Gost
CETINJE

Ne treba vise nista objasnjavati. Svima je jasno da veliki teniser nije ni blizu tom pridjevu kao covjek.

PostovanjZATVOR
Gost
PostovanjZATVOR

Poštovanje novaku ❤💙❤

Rajo
Gost
Rajo

Baš me zanima kako je u pravnoj državi iz koje dolazi gospodin Dežulović ?

Lango
Gost
Lango

Sve jasno.

Postovanj30STEP
Gost
Postovanj30STEP

Piše opušteno 💙❤💙

Rogamljanka
Gost
Rogamljanka

Ovdje moze samo Di Kaprio koji lagano aplaudira

Send this to a friend