Kolumne

Handkeov Nobel ne može negirati genocid u Srebrenici

Peter Handke

Piše
Andrej Nikolaidis

Navodno je Gandi, upitan šta misli o zapadnoj civilizaciji, rekao kako mu se to čini kao dobra ideja.

Isti odgovor, ali lišen Gandijeve volja vas ironije, volja vas ultra-ironije, dakle sarkazma, imam na sljedeće tvrdnje: Nobelova nagrada za književnost dodjeljuje se samo za književnost; ta nagrada lišena je političkih upliva; o dobitniku ne odlučuje politička korektnost, nego estetska vrijednost njegovog djela; kada govorimo o dobitnicima Nobelove nagrade za književnost, nužno je odvojiti djelo od ličnosti autora…

Mislim, dakle, da je Nobelova nagrada za književnost koja se dodjeljuje isključivo za književnost odlična ideja.

Peter Handke je, eto, dobio Nobela iako je negirao najveći zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i stao u odbranu Slobodana Miloševića, tiranina, ratnog zločinca, čovjeka koji je naređivao ubistva svojih nekad bliskih prijatelja… budite slobodni da proširite listu ogavnih, neoprostivih stvari koje je Slobo počinio.

Evo zašto nije tačno da politika, politička korektnost i biografski detalji nemaju uticaj na dodjelu Nobela za književnost – zašto se, dakle, ta nagrada ne dodjeljuje “samo za književnost”.

Da je Peter Handke, umjesto što je tvrdio kao se Milošević “samo borio da sačuva Jugoslaviju”, saopštio kako se Hitler samo borio da sačuva Njemačku; da je, umjesto Miloševića u Haškom, posjetio nekog njemačkog ratnog zločinca u zatvoru – ne bi dobio Nobela. Ne bi mu pomogla elaboracija kako je to “njegova privatna stvar”.

Da je Peter Handke silovao, ili bio optužen da je silovao dječaka ili djevojčicu – ne bi dobio Nobela.

Nobel-eliminacione transgresije

Da je Peter Handke po stražnjici lupio asistenticu ili asistenta, ili bio optužen za to, on ne bi dobio Nobela. Niti bi se, u bilo kojem od tri navedena slučaja, oni koji tvrde kako je Handke zaslužio Nobela iz čisto književnih razloga, koji nemaju veze sa politikom i biografskim detaljima, usudili tvrditi bilo šta slično tome.

Handkeu Nobelova nagrada neće biti oduzeta, uprkos tome što su to tražile Majke Srebrenice. Iz Nobelovog komiteta su saopštili da takva mogućnost ne postoji u pravilima, statutima i ostalim dokumentima. Da je to zatražio Me Too pokret, mogućnost bi se našla i Handke bi ostao bez nagrade.

Ovo vam hoću reći. Nije istina da će veliki, ili čak najveći pisac dobiti Nobela, iz striktno književnih razloga, bez obzira na to šta je rekao ili učinio. Postoje transgresije koje vas diskvalifikuju za tu nagradu. Samo što negiranje genocida u Bosni i podrška Miloševiću nisu na toj listi. Preciznije: nisu više na toj listi. Spisak, da ih tako nazovem, Nobel-eliminacionih transgresija, nije fiksan: on se mijenja zavisno od vremena i etike tog vremena. Negiranje zločina u Bosni jeste diskvalifikovalo prije 15 godina, ali ne diskvalifikuje danas. Ili ovako: ogavni silovatelj Roman Polanski imao je uspješnu rediteljsku karijeru iako je brutalno zlostavljao dijete, a svi su to znali. Danas to ne bi bilo moguće.

Mi smo mali, što znači da po nama gaze i pljuju

Na koncu, nekoliko stvari koje mi se čine same po sebi razumljivim, no ipak se na njih zaboravlja.

Da, u Srebrenici je počinjen genocid i Handkeov Nobel ili 50 Đokovićevih grand-slam titula ne mogu izmijeniti tu činjenicu.

Da, građani Bosne i Hercegovine imaju preča posla od bijesa ili radosti zbog Handkeovog Nobela. Na primjer: Erdogan, kojem je Alija u amanet ostavio Bosnu, od Sarajeva je zatražio da, barem zasad, odustane od puta u NATO i nedvojbeno se stavio na srpsku stranu. Iako je članstvo u NATO najpouzdanija garancija da se pokušaj aneksije Bosne i ratni zločini neće ponoviti. Je li Sarajevo ljuto na Erdogana, barem dio onoga koliko je ljuto na Nobelov komitet? Meščini da nije.

Mi smo mali, što znači da po nama gaze i pljuju. Naša snaga nije u tome koliko jako možemo udariti, nego koliko batina možemo popiti a onda ipak ustati i nastaviti dalje.

Sad: hajdemo dalje.

Nekoliko blaziranih, dakako dobrostojećih švedskih šupaka koji se nedvojbeno razumiju u književnost dalo je nagradu blaziranom, dakako dobrostojećem austrijskom šupku koji nedvojbeno zna dobro pisati. Ako ste mladi i to vas iritira ili raduje, nema veze: naučićete da svijet baš tako funkcioniše te da je jednako besmisleno nužnosti se protiviti ili se njome ponositi. Ako ste stari i dalje ne možete prihvatiti da je događaj “Nobel Handkeu” sama esencija ovog svijeta i ove istorije, čestitke: svijet koji ste vi vidjeli i mislili da u njemu živite daleko je bolji od jedinog koji postoji.

Bio je to dobar život na dobrom mjestu i u dobro vrijeme.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Артур
Gost
Артур

Може.

Neimar
Gost
Neimar

Tosu lazi zapada I balija za neki genocide jeli pokojni Milovanovic bacijo cinove I obiljezja kada my nije dozvoljeno da sa vojskom use u Srebrenicu I ko onda pocini genocidtusu ukopani ljudi koje ja znam fasu zivi I stoste po celoj okolici skupljali leseve kojisu poginuli u borbama sirom bosne dovoziliste IH u sanitetskom vozilu koji su van dali zapadnjaci… Više »

Fileo
Gost
Fileo

Ponešto si, konačno, istine rekao. Na veliku žalost vas ispranih mozgova – da, tačno je: Srbija više nije dežurni dželat, na Miloševića se više ne gleda kao na ratnog zločinca, svjetska politika je pomalo izašla iz šablonizirane vatikanske priče. A vaši ideološki prethodnici – Hitler, kralj Leopold, Klinton i slični neljudski izdanci ljudskog roda, u sva vremena će ostati zločinci.… Više »

expert123
Gost
expert123

Ne bi trebalo da moze da se potpuno odvoji knjizevnost jednog autora od njegovog javnog djelovanja, iznosenja stavova o aktuelnim pitanjima u svijetu u odredjenom periodu. U vrijeme kada se citav svijet zgrazavao nad zlocinima i etnickom ciscenju Miloseviceve soldateske u Bosni , Hrvatskoj na Kosovu itd. i osudjivao te zlocine Handke je podrzavao Milosevica i time pokazao da ima… Više »

Драголјуб
Gost
Драголјуб

Vim Venders je u nemačkim medijima objavio svojevrstan poetski pozdrav Handkeu, pod nazivom “Ko inače?” Ko je inače jezik uzimao tako ozbiljno kao svoj životni zadatak? Ko je inače pritom uvek tražio da o njemu brinemo kao o onom što nam je najvažnije? Ko je inače nosio težinu sveta ni sa čim drugim doli s poverenjem u reči? Ko je… Više »

Rafaella
Gost
Rafaella

To je to.
“Nekoliko blaziranih, dakako dobrostojećih švedskih šupaka koji se nedvojbeno razumiju u književnost dalo je nagradu blaziranom, dakako dobrostojećem austrijskom šupku koji nedvojbeno zna dobro pisati. “

Rajo
Gost
Rajo

Ovaj koji piše nedvojbeno je agent americke CIE radi opravdavanja njihovih zlodjela po Balkanu, a ovi šupci koji kritikuju velikog pisca takođe ne znaju gdje su šuplji a da ne kažem da ne znaju šta pričaju niti šta je genocid kao termin. To je jedna opšta ujdurma neznalica i plaćenika belosvjetkih. Sramota!!!!!

Uros
Gost
Uros

E dobro se ti nadje da ocjenis je li nagrada politicka ili nije,ti kome svaki tekst smrdi na politiku dobro placeni politicki novinarcicu.Handke je po svim uglednim knjizevnim kriticarima najveci pisac danasnjice i upravo ga je politika sprijecila da vec mnogo ranije dobije ovu nagradu.Nego eto,izgleda da se promjena centara moci u svijetu odrazava i na ovakve marginalizovane stvari jer… Više »

Raskovnik
Gost
Raskovnik

Да ли понављати шта су Јован и Андреј Николаидиси писали о светом Петру Цетињском, и Његошу. На то, Црногорци – ћуте. Свака вам част. Таква вам је и држава. Такав вам је обаз. Толико сте слободни. Јесте, велика је мука са Хандкеом. Не зна се је ли тежа мука у Загребу, Сарајеву, Приштини, или, у Подгорици. Тако ће вам бити… Više »

Raskovnik
Gost
Raskovnik

Треба само схвати да се не ради о интелектуалцима. Интелектуалац је, нужно, слободан човјек. Они су, пак, само слободни да псују Србе, и све српско. Хандке и има драму “Псовање публике.” Хандке је далеко. Хандке је најслободнији човјек у Европи. Зато је и стигао на врх Алпа. Тако, и Балша Брковић у својој лошој колумници, каже да Хандкеа треба читати.… Više »

Mina
Gost
Mina

Ne bulazni.

Raskovnik
Gost
Raskovnik

Je ovo onaj intelektualac koji je rekao da treba baciti bombu na Borik u Banja Lauci, i ubiti srpskog patrijaha.
No, dobro, mora se zaraditi dnevnica. A, za Aldzaziru pomenuti Srebrenicu. A, nikad Jasenovac. Ili, Bratunac…

Dangubic
Gost
Dangubic

Da kandidujemo Nikolaidisa za Nobelovu nagradu iduce godine, jer se nece smiriti dok se ne upise medju svjetske velikane!
Nema koga nije oprao do sada, pa vala bi bio red da ga uclane u svoj klub konacno!

Kum Žoržo
Gost
Kum Žoržo

Znaci, ne mogu da vjerujem… objavljujete Nikolaidisov tekst u kome on svedske akademike nazuva supcima… takodje i knjizevnika nobelovca naziva supkom… i to ne podlijeze cenzuri… pardon, moderaciji… a kad ja napisem komentar u kome kazem da Nikolaidis iskazuje malo previse mrznje u svojim kolumnama, to cenzurisete tj moderirate i ne objavite….

Lagano
Gost
Lagano

Meni nikad ne prođe komentar u kome Citiram Nikolaidisa (ono kad je za Novi rekao da je grad balega ili kad je rekao da treba bacit bombu na patrijarha). Valjda je fora da zvuči progresivno, a ne zaostalo, pa onda zabranjuju.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Eeeeee….

Boris
Gost
Boris

Dobro rece Balsa Brkovic, komentari nekoga ko nikad nije procita nista od covjeka ili mozda samo neki novinski clanak… nepisemeni kolumnasi

Talog
Gost
Talog

E da to neko drugi kaze nego Nikolaidis !!!!!???

S.A.
Gost
S.A.

Zalosno je sto ovolike mrznje ima u maloj Crnoj Gori a dobro je sto se ovi sa puno mrznje nista nepitaju u ovoj velikoj Crnoj Gori….

Lucije
Gost
Lucije

Nikolaidis piše tekstove a ne Crna Gora

Cgcg
Gost
Cgcg

@ S.A. – Pratiš li medije u Srbiji? Od ujutru do uveče blagosiljanje četnika i revizija istorije uz obilje laži i najprimitivnijeg rečnika na račun Crnogoraca

S.A.
Gost
S.A.

Nikolaidis je ono sto vi nikad biti necete…ako vam Vucic dozvoli mozda!!!Nikolaidis razumije i shvata to sto je za vas samo pusti i veliki svemir…Nikolaidis nije ali zna staje patnja muslimana i muslimanskog naroda od Sehovica pa do Srebrenice a bilo ih je bezbroj i bojim se bice ih jos dok imamo mozgove koji komentarisu kao sto komentarisu sad…

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Nikolaidis zna sta je patnja za sarajevskim cevapima

Ranebe
Gost
Ranebe

Aha patnja,mi smo patili pod Turcima 500 godina,a sad sto su se oni poturcili zbog benificija to je njihova stvar.

Blok
Gost
Blok

To pto je Nikolaidis niko želi da bude, folirant može biti ko oće.
A što on zna, to smo viđelo ći u današnjem tekstu. Valjda na osnovu toga možemo nešto da zaključimo

oganj
Gost
oganj

Ne zna on nista.da zna nesto me bi se ti nasladjivao pristrasno.

Trt milojka
Gost
Trt milojka

Neko mnogo prica, a nikad nista ne kaze.

Fani Kotorac fb
Gost
Fani Kotorac fb

Moj farovit bi bio ko bi se posvetio trudnicama i majkama malih beba kako da ih zastitimò i da opet radjaju zdravu djecu i zivu a ne svako malo …..tesko mi o tome zboriti……kako stati na kraj canceru i ko ce priznati da je to epidemija …umire se vise nego od gripe….je li sve ovo cancerogeno dio plana Zlatna Milijarda….ako… Više »

Atos
Gost
Atos

“Alija u amanet ostavio Erdoganu Bosnu” piše Nikolaidis. “Bosna Alijina” i to je njemu normalno i tako to nama servira. Mislim da u RS ima 1.200.000 Srba koji se ne slažu sa njim, zar upravo zbog toga nije bio rat.
Isto nam ovako i kada je Crna Gora “pomaže”, folitant obični

Nikolina
Gost
Nikolina

Da li se ovo osjeca doza ljubomore kod g.Nikolaidisa pa cim je neko bolji povuci ga u nase blato

ssssssss
Gost
ssssssss

nikolaidissssssssu bratee smorio si

Apis
Gost
Apis

Kakve veze ima nobelova nagrada i zločin ( ne genocid, jer je genocid nešto drugo) u Srebrenici? Obične koještarije za dnevnu upotrebu. Nisi dostojan Handkeu da brišeš noge.

Lovcenski
Gost
Lovcenski

U Srebrenici je bio genocid i to ostaje za sva vremena. Ko je jos citao Handkea i koga briga za njega?

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Nije bio genocid, bio je zlocin nezapamcen posle ustaskih i handzar divizijskih za koji moraju da odgovaraju pocinioci.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Srebrenica nije genocid. Nijedno dijete niti zena ubijena. Svi vojnosposobni muskarci koji su cinili zlodjela neposredno prije.

Slavko
Gost
Slavko

Kakva je razlika između Mija Boksera i Andreja Grkobosanca?

Njegošolog
Gost
Njegošolog

Mijo piše u rukavicama, je li to?

Asprilja
Gost
Asprilja

Razlika je u tome što za razliku od Alekse nijesu plagijatori.

Bbb
Gost
Bbb

Mora da je ovi Nikolaids bio śedok u Srebrenici
Treba ga hitno ispitati

Tomos
Gost
Tomos

U sudskoj terminologiji postoje istovremeno 3 stvari po kojima sud sudi.
1.Genocid
2.Ratni zločin
3.Masakr
Da bi se tvrdilo da je jedno a ne drugo, taj ko tvrdi mora da zna koja je razlika između njih…

Rale
Gost
Rale

Bravo Tvid, sve tačno od a do š.

Podgorica
Gost
Podgorica

Dokazano je da nije bilo genocida

Ovo ono
Gost
Ovo ono

Ali možda može skrenuti pažnju na genocid nad Srbima Nasera Orića i etničko čišćenje Srba iz Hrvatske. Nikad ne znaš.

Tomos
Gost
Tomos

“seocki”..

LSCG
Gost
LSCG

Nikolaidis kad ne zna da napise kritiku na briljantno djelo Handkeovo, onda jeftino tumaci njegov privatni zivot i 0oliticke stavove podvodeci to, perfidno , kao strucni stav o Handkeu. Gospodine njemu je cijenjen knjizevni rad, ne politicki stav. Vi vas knjizevi rad politicki angazujete , i sve sto ste dobili ima politicku pozadinu. Zato ste lokalni pisac koji ima manje… Više »

Region
Gost
Region

Potpuno si u pravu. Vidio je da u Svijetu pišu o njemu kritike, pa i žaba digla noge

CG patriota
Gost
CG patriota

Pisu, pisu i svi se gade Handkea

Nikolaidisovski
Gost
Nikolaidisovski

Briljantno, LSCG!

Pomorac
Gost
Pomorac

Al ima kilograma i mrznje pa nema veze

Primorje.
Gost
Primorje.

” @LSCG ” Skidam kapu za Vas komentar! Od rijeci do rijeci ste objasnili !

Crni
Gost
Crni

Svaka cast na komentaru…zamislite on je pisac i ovakav rjecnil koristi…sramno

Mila
Gost
Mila

BRAAAAVO NA KOMENTAR

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Nikolkakidis nema šta da se negira jer ništa se nije desilo.

Tomos
Gost
Tomos

Ne treba ići u krajnost inata radi, ne može se reći tako…

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

U Srebrenici je strijeljan oko 1000 ratnih zlocinaca odnosno zarobljenika. Potpuno legitimno i standardno za ratovanje. Kravica je bila zločin, a Jasenovac Genocid.

Brkan
Gost
Brkan

Oli ti Nikolaidis vrcat svoje nagrade kad se jednom bude pricalo o Milovim nepocinstvima…tvom ljubimcu…

Komentator
Gost
Komentator

Fantastičan rečnik nobelovca Nikolaidisa!

Kemo
Gost
Kemo

E sta bi on dao da ima Handkeov talenat i Nobela…Velicao bi on i Trampa kad bi znao da mu to donosi nagradu

Danilo
Gost
Danilo

Dosta loše. I neubjedljivo pokušavanje diskreditacije Švedske akademije. Kao kvazibunt provincije.

Sinisa
Gost
Sinisa

Hahaha kako lajete a karavani prolazU hahaha..nista ne boli ka istina koju panicno krijete

Crni
Gost
Crni

Poznati i svjetski pisac Nikolaidis..djeca u Zimbabveu izucavaju njegova djela

Tomos
Gost
Tomos

Bosanac Grčkog porijekla koji živi u Crnoj Gori od pljuvanja po Srbiji… zna se kako se to zove…

Hdz Kamenari
Gost
Hdz Kamenari

Zove se niko od nikoga…

CG patriota
Gost
CG patriota

Majka mu je Crnogorka

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Majka mu je crnogorka iz Tirane

Kum Žoržo
Gost
Kum Žoržo

Tomose, slazem se sa tvojim komentarom… ali.kad ja napisem nesto slicno, i ti puno blaze, ne objave mi … kao da Nikolaidis licno cenzurise komentare

Avro
Gost
Avro

Kome još ovaj može nešto da spočitava. Nebitan lik. Nacionalna penzija,u nesređenoj državi, njegov nivo!

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Sto bi rekli na aparatima😅 A nije mogao da ne pomene i Djokovica,jos jednu otvorenu ranu njegovu i slicnih njemu. Situacija se mijenja,istina izlazi na vidjelo,te stoga naseg dragog Nikolaidisa cekaju teski dani.

Gost
Gost
Gost

Dobar tekst, prepoznaje srž problema oko dodjele Nobelove nagrade. Da je Nob. nagrada već odavno diskreditovana govori i činjenica da ie i sam S. Milošević bio kandidat za istu.

ElPatron
Gost
ElPatron

Dobi on Nobela a ti nikad 🤣😂🤣😂

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Nema nacije i drzave u evropi koja u svom nastajanju nije imala sloba milosevica ali u mnogo zescoj varijanti. Slobo je prema Bizmarku naprimjer bio kao jagnje ! Tako da ovo sto prica nikolaidis je obicna demagogia sa otrcanim frazama !

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Slobodan nije kriv ni za sta

Migo
Gost
Migo

On je dobio Nobela a ti neces nikad… Zivi sa tim!!

Podgo
Gost
Podgo

Bravo na tekstu. Koga briga za njega, neka se kiti tom nagradom, ali i veci od njega po stotinu puta kao sto je naprimjer Newton, nijesu bili humani, vec su svojim ljudima oko sebe zagorcali zigot, naprimjer Leibnitzu.

Stara varoš
Gost
Stara varoš

Jedno od rijetkih Nikolaidisovih obraćanja koje bih i sam, u većoj mjeri, potpisao.

Send this to a friend