Kolumne

Handkeov Nobel ne može negirati genocid u Srebrenici

Peter Handke

Piše
Andrej Nikolaidis

Navodno je Gandi, upitan šta misli o zapadnoj civilizaciji, rekao kako mu se to čini kao dobra ideja.

Isti odgovor, ali lišen Gandijeve volja vas ironije, volja vas ultra-ironije, dakle sarkazma, imam na sljedeće tvrdnje: Nobelova nagrada za književnost dodjeljuje se samo za književnost; ta nagrada lišena je političkih upliva; o dobitniku ne odlučuje politička korektnost, nego estetska vrijednost njegovog djela; kada govorimo o dobitnicima Nobelove nagrade za književnost, nužno je odvojiti djelo od ličnosti autora…

Mislim, dakle, da je Nobelova nagrada za književnost koja se dodjeljuje isključivo za književnost odlična ideja.

Peter Handke je, eto, dobio Nobela iako je negirao najveći zločin u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i stao u odbranu Slobodana Miloševića, tiranina, ratnog zločinca, čovjeka koji je naređivao ubistva svojih nekad bliskih prijatelja… budite slobodni da proširite listu ogavnih, neoprostivih stvari koje je Slobo počinio.

Evo zašto nije tačno da politika, politička korektnost i biografski detalji nemaju uticaj na dodjelu Nobela za književnost – zašto se, dakle, ta nagrada ne dodjeljuje “samo za književnost”.

Da je Peter Handke, umjesto što je tvrdio kao se Milošević “samo borio da sačuva Jugoslaviju”, saopštio kako se Hitler samo borio da sačuva Njemačku; da je, umjesto Miloševića u Haškom, posjetio nekog njemačkog ratnog zločinca u zatvoru – ne bi dobio Nobela. Ne bi mu pomogla elaboracija kako je to “njegova privatna stvar”.

Da je Peter Handke silovao, ili bio optužen da je silovao dječaka ili djevojčicu – ne bi dobio Nobela.

Nobel-eliminacione transgresije

Da je Peter Handke po stražnjici lupio asistenticu ili asistenta, ili bio optužen za to, on ne bi dobio Nobela. Niti bi se, u bilo kojem od tri navedena slučaja, oni koji tvrde kako je Handke zaslužio Nobela iz čisto književnih razloga, koji nemaju veze sa politikom i biografskim detaljima, usudili tvrditi bilo šta slično tome.

Handkeu Nobelova nagrada neće biti oduzeta, uprkos tome što su to tražile Majke Srebrenice. Iz Nobelovog komiteta su saopštili da takva mogućnost ne postoji u pravilima, statutima i ostalim dokumentima. Da je to zatražio Me Too pokret, mogućnost bi se našla i Handke bi ostao bez nagrade.

Ovo vam hoću reći. Nije istina da će veliki, ili čak najveći pisac dobiti Nobela, iz striktno književnih razloga, bez obzira na to šta je rekao ili učinio. Postoje transgresije koje vas diskvalifikuju za tu nagradu. Samo što negiranje genocida u Bosni i podrška Miloševiću nisu na toj listi. Preciznije: nisu više na toj listi. Spisak, da ih tako nazovem, Nobel-eliminacionih transgresija, nije fiksan: on se mijenja zavisno od vremena i etike tog vremena. Negiranje zločina u Bosni jeste diskvalifikovalo prije 15 godina, ali ne diskvalifikuje danas. Ili ovako: ogavni silovatelj Roman Polanski imao je uspješnu rediteljsku karijeru iako je brutalno zlostavljao dijete, a svi su to znali. Danas to ne bi bilo moguće.

Mi smo mali, što znači da po nama gaze i pljuju

Na koncu, nekoliko stvari koje mi se čine same po sebi razumljivim, no ipak se na njih zaboravlja.

Da, u Srebrenici je počinjen genocid i Handkeov Nobel ili 50 Đokovićevih grand-slam titula ne mogu izmijeniti tu činjenicu.

Da, građani Bosne i Hercegovine imaju preča posla od bijesa ili radosti zbog Handkeovog Nobela. Na primjer: Erdogan, kojem je Alija u amanet ostavio Bosnu, od Sarajeva je zatražio da, barem zasad, odustane od puta u NATO i nedvojbeno se stavio na srpsku stranu. Iako je članstvo u NATO najpouzdanija garancija da se pokušaj aneksije Bosne i ratni zločini neće ponoviti. Je li Sarajevo ljuto na Erdogana, barem dio onoga koliko je ljuto na Nobelov komitet? Meščini da nije.

Mi smo mali, što znači da po nama gaze i pljuju. Naša snaga nije u tome koliko jako možemo udariti, nego koliko batina možemo popiti a onda ipak ustati i nastaviti dalje.

Sad: hajdemo dalje.

Nekoliko blaziranih, dakako dobrostojećih švedskih šupaka koji se nedvojbeno razumiju u književnost dalo je nagradu blaziranom, dakako dobrostojećem austrijskom šupku koji nedvojbeno zna dobro pisati. Ako ste mladi i to vas iritira ili raduje, nema veze: naučićete da svijet baš tako funkcioniše te da je jednako besmisleno nužnosti se protiviti ili se njome ponositi. Ako ste stari i dalje ne možete prihvatiti da je događaj “Nobel Handkeu” sama esencija ovog svijeta i ove istorije, čestitke: svijet koji ste vi vidjeli i mislili da u njemu živite daleko je bolji od jedinog koji postoji.

Bio je to dobar život na dobrom mjestu i u dobro vrijeme.

75

avatar
1000
45
30
0
 
62
АртурNeimarFileoexpert123Драголјуб
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Артур
Gost
Артур

Може.

Neimar
Gost
Neimar

Tosu lazi zapada I balija za neki genocide jeli pokojni Milovanovic bacijo cinove I obiljezja kada my nije dozvoljeno da sa vojskom use u Srebrenicu I ko onda pocini genocidtusu ukopani ljudi koje ja znam fasu zivi I stoste po celoj okolici skupljali leseve kojisu poginuli u borbama sirom bosne dovoziliste IH u sanitetskom vozilu koji su van dali zapadnjaci… Više »

Fileo
Gost
Fileo

Ponešto si, konačno, istine rekao. Na veliku žalost vas ispranih mozgova – da, tačno je: Srbija više nije dežurni dželat, na Miloševića se više ne gleda kao na ratnog zločinca, svjetska politika je pomalo izašla iz šablonizirane vatikanske priče. A vaši ideološki prethodnici – Hitler, kralj Leopold, Klinton i slični neljudski izdanci ljudskog roda, u sva vremena će ostati zločinci.… Više »

expert123
Gost
expert123

Ne bi trebalo da moze da se potpuno odvoji knjizevnost jednog autora od njegovog javnog djelovanja, iznosenja stavova o aktuelnim pitanjima u svijetu u odredjenom periodu. U vrijeme kada se citav svijet zgrazavao nad zlocinima i etnickom ciscenju Miloseviceve soldateske u Bosni , Hrvatskoj na Kosovu itd. i osudjivao te zlocine Handke je podrzavao Milosevica i time pokazao da ima… Više »

Драголјуб
Gost
Драголјуб

Vim Venders je u nemačkim medijima objavio svojevrstan poetski pozdrav Handkeu, pod nazivom “Ko inače?” Ko je inače jezik uzimao tako ozbiljno kao svoj životni zadatak? Ko je inače pritom uvek tražio da o njemu brinemo kao o onom što nam je najvažnije? Ko je inače nosio težinu sveta ni sa čim drugim doli s poverenjem u reči? Ko je… Više »

Rafaella
Gost
Rafaella

To je to.
“Nekoliko blaziranih, dakako dobrostojećih švedskih šupaka koji se nedvojbeno razumiju u književnost dalo je nagradu blaziranom, dakako dobrostojećem austrijskom šupku koji nedvojbeno zna dobro pisati. “

Rajo
Gost
Rajo

Ovaj koji piše nedvojbeno je agent americke CIE radi opravdavanja njihovih zlodjela po Balkanu, a ovi šupci koji kritikuju velikog pisca takođe ne znaju gdje su šuplji a da ne kažem da ne znaju šta pričaju niti šta je genocid kao termin. To je jedna opšta ujdurma neznalica i plaćenika belosvjetkih. Sramota!!!!!

Uros
Gost
Uros

E dobro se ti nadje da ocjenis je li nagrada politicka ili nije,ti kome svaki tekst smrdi na politiku dobro placeni politicki novinarcicu.Handke je po svim uglednim knjizevnim kriticarima najveci pisac danasnjice i upravo ga je politika sprijecila da vec mnogo ranije dobije ovu nagradu.Nego eto,izgleda da se promjena centara moci u svijetu odrazava i na ovakve marginalizovane stvari jer… Više »

Raskovnik
Gost
Raskovnik

Да ли понављати шта су Јован и Андреј Николаидиси писали о светом Петру Цетињском, и Његошу. На то, Црногорци – ћуте. Свака вам част. Таква вам је и држава. Такав вам је обаз. Толико сте слободни. Јесте, велика је мука са Хандкеом. Не зна се је ли тежа мука у Загребу, Сарајеву, Приштини, или, у Подгорици. Тако ће вам бити… Više »

Raskovnik
Gost
Raskovnik

Треба само схвати да се не ради о интелектуалцима. Интелектуалац је, нужно, слободан човјек. Они су, пак, само слободни да псују Србе, и све српско. Хандке и има драму “Псовање публике.” Хандке је далеко. Хандке је најслободнији човјек у Европи. Зато је и стигао на врх Алпа. Тако, и Балша Брковић у својој лошој колумници, каже да Хандкеа треба читати.… Više »

Mina
Gost
Mina

Ne bulazni.

Raskovnik
Gost
Raskovnik

Je ovo onaj intelektualac koji je rekao da treba baciti bombu na Borik u Banja Lauci, i ubiti srpskog patrijaha.
No, dobro, mora se zaraditi dnevnica. A, za Aldzaziru pomenuti Srebrenicu. A, nikad Jasenovac. Ili, Bratunac…

Dangubic
Gost
Dangubic

Da kandidujemo Nikolaidisa za Nobelovu nagradu iduce godine, jer se nece smiriti dok se ne upise medju svjetske velikane!
Nema koga nije oprao do sada, pa vala bi bio red da ga uclane u svoj klub konacno!

Kum Žoržo
Gost
Kum Žoržo

Znaci, ne mogu da vjerujem… objavljujete Nikolaidisov tekst u kome on svedske akademike nazuva supcima… takodje i knjizevnika nobelovca naziva supkom… i to ne podlijeze cenzuri… pardon, moderaciji… a kad ja napisem komentar u kome kazem da Nikolaidis iskazuje malo previse mrznje u svojim kolumnama, to cenzurisete tj moderirate i ne objavite….

Lagano
Gost
Lagano

Meni nikad ne prođe komentar u kome Citiram Nikolaidisa (ono kad je za Novi rekao da je grad balega ili kad je rekao da treba bacit bombu na patrijarha). Valjda je fora da zvuči progresivno, a ne zaostalo, pa onda zabranjuju.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Eeeeee….

Boris
Gost
Boris

Dobro rece Balsa Brkovic, komentari nekoga ko nikad nije procita nista od covjeka ili mozda samo neki novinski clanak… nepisemeni kolumnasi

Talog
Gost
Talog

E da to neko drugi kaze nego Nikolaidis !!!!!???

Send this to a friend