Kolumne

Ideja slobodne Crne Gore je kao Ptica Trkačica: uvijek će pobijediti

Zastava Crne Gore

Piše: Andrej Nikolaidis, kolumnista CdM-a

Nasilan otpor koji joj pružaju strukture moći nikada nije ozbiljan izazov velikoj ideji. Rane hrišćane su mučili i ubijali, pa ipak je Rim postao hrišćanski. Komuniste su kraljevi batinaši zatvarali, pa ipak je kraljeva zemlja postala komunistička. Crnogorske suvereniste su žigosali kao izdajnike, slali crne trojke na njih i sprječavali im kretanje zemljom: pa ipak je Crna Gora postala nezavisna.

Ne. Najgore što možeš učiniti velikoj ideji je da je uništiš tako što ubiješ san koji je ona za ljude predstavljala. Da ono što se nekada činilo uzvišenim, toliko uzvišenim da su ljudi spremni na žrtvu, uvaljaš u blato. Da veliko uniziš. Baš to je ono što se u Crnoj Gori desilo. Mi smo generacija koja je unizila ideju slobodne Crne Gore. Pokazalo se da smo te ideje bili nedostojni. Kao što se prije toga pokazalo da smo bili nedostojni i komunizma.

Istorija ima besprijekoran smisao za ironiju. Čovjek se njenome majstorstvu ne može približiti, čak ni u svojim apsolutnim ironijskim vrhuncima: u Volterovom “Kandidu”, recimo. Primjer?

Rim zlostavlja hrišćane jer njihovu vjeru razumije kao jasnu i neposrednu opasnost. A onda, rekli smo, Rim postane – hrišćanski.

Kako se promjena te magnitude desila? One, kolosalne promjene, često ne stižu sa bljeskom i eksplozijom. Nego nezapaženo – kao lopov u noći, takoreći. Ne sa velikim pokretima masa, nego sa individualnom odlukom, donesenom u samoći. Ne maršom kroz srušene kapije utvrde, nego skliznuvši kroz napuklinu na bedemu. Ako kroz rupu na zidu prolazi zrak svjetla, smokva tu može nići. Za promjenu je ponekad dovoljno i manje.

Recimo san, recimo godine 312.

Junak ove priče je Konstantin, jedan od tetrarha koji u to doba vladaju Rimskim carstvom. Konstantin upravlja Galijom, Španijom i Engleskom. Trebao bi vladati i Italijom, no tu stoluje Maksencije, uzurpator.

Konstantin želi ono što je po pravu njegovo. Sa vojskom stiže pred Rim. Tu će usniti čudan san: njemu, paganinu, hrišćanski Bog obećao je pobjedu i carstvo. Pokazao mu je krst i poručio: pod ovim znakom ćeš pobijediti. Kada je kod Milvijskog mosta Konstantin porazio i ubio Maksencija, njegovi paganski vojnici na štitovima su nosili hristogram, znak koji je, vele, usnio.

Dvanaest godina kasnije sanjar je ujedinio carstvo i stvorio hrišćanski svijet.

U trenutku kada se Konstantin preobratio, svega pet do deset posto stanovništva carstva činili su hrišćani. Zbog toga je Bury tvrdio “da je vjerska revolucija koju je 312. godine izveo Konstantin moguće najodvažniji čin koji je ikada poduzeo neki autokrat, s prezirom prkoseći mišljenu većine svojih podanika”.

Rim bi, moguće, hrišćanski postao i bez “Konstantinovog sna”, no to bi se desilo znatno kasnije. Takođe: da je Konstantin organizovao demokratski referendum o uspostavi hrišćanstva kao državne religije, dobio bi otprilike jednak procenat glasova kao Zakon o istopolnim brakovima na zamišljenom referendumu među pripadnicima pravoslavnih bratstava u Crnoj Gori.

Ili onoliko podrške koliko je među građanima 1993. imala ideja nezavisnosti Crne Gore.

Da Đukanović nije – ne u snu, nego u racionalnoj analizi – vidio da će pobijediti ne pod srpskom trobojkom nego pod crnogorskim orlom, moguće da bi Crna Gora ipak postala nezavisna – no desilo bi se to kasnije, znatno kasnije.

No Đukanović nije Konstantin, Crna je Gora je još manje Rim, a analogija je čak i manje od toga logički dokaz. Naime: Rim je i danas, toliko vjekova kasnije – hrišćanski. Crna Gora je već danas, ni dvije decenije od obnove državnosti, sve manje crnogorska.

Rečena analogija je neprecizna – no ne i neprivlačna i posve pogrešna – između ostalog i zato što nije svejedno da li će aproprijaciju ideje izvršiti imperija sa svom svojom silom (u slučaju Konstantina) ili strana koja se bori protiv imperijalne politike susjeda, čija moć uveliko prevazilazi moć suverenista (u slučaju Đukanovića).

Samozavaravanje nikada i nikome nije saveznik: crnogorska suverenistička ideja pobijedila je ne samo zbog svoje snage, nego i zbog činenice da je velikosrpska imperijalna politika bila na koljenima, nakon poraza u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu.

Đukanovićeva vlast nije opstala, no ideja države Crne Gore jeste. I nove vlasti su, kao što je prije njih učinio Đukanović, izvršile aproprijaciju Ideje: vladari više vole vladati državom nego regionom. Oni žele više, ne manje vlasti. Imaju oni svoju naciju i svoju nacionalnu crkvu – ali imaju i strast prema moći. Đukanovićeva Crna Gora nije bila država koju su sanjali 1992. na Cetinju. U svojoj trenutnoj iteraciji, ona je još dalje od izvorne ideje.

No istovremeno, novi vladari su sve manje vjerni svojim izvornim unionističkim idealima. Novi vladari mijenjaju ideju države Crne Gore. Ali i ta ideja mijenja njih. U tome je njena moć.

Današnji zapad sve je dalje od izvornih hrišćanskih ideala. Ali nije ni onakav kakav bi bio da hrišćanstvo nije pobijedilo. Imperija je izvršila aproprijaciju hrišćanstva i izmijenila ga. Ali je Ideja izmijenila imperiju.

Komunizam je poražen, ali je zauvijek izmijenio Crnu Goru.

Unionisti su pobijedili, ali ih suverenistička ideja transformiše. U iskrenost njihovoj vjernosti toj ideji suvislo je sumnjati: bezbroj je razloga za to. Ali istorijska nužnost djeluje i na one koji joj se mimikrijom i salvama laži opiru.

Moguće je da vam se usporedba hrišćanstva i crnogorske ideje čini neumjesnom. Ja mislim da nije. I jedno i drugo (kao, uostalom, i komunizam) izvorno su antiimperijalne ideje slobode.

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

41

avatar
1000
19
22
0
 
34
SekulaZoraPrc mneKukuuuuuuSaputnik
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sekula
Gost
Sekula

Ovaj tekst mi izgleda kao tjesenje i zavaravanje cg separatista. Iako autor pise da je samozavaravanje lose. Samo se vi zavaravajte ali vlast je nasa, upisacemo u drzavljanstvo jos 100 hiljada a raznim dodjosima i talibanima uzeti pravo glasa. Nikad vise cg separatisti nece prismrditi vlasti.

Prc mne
Gost
Prc mne

Kako se završi taj crtani,zbog čega je prestalo snimanja?????Pa kojot stigao i pojeo pticu trkačicu!!!!!

Kukuuuuuu
Gost
Kukuuuuuu

Mig mig ….a ko je kojot Genije ,Mandic mozda?

Saputnik
Gost
Saputnik

Prvi put da se ne slažem sa nekom idejom u Andrejevim tekstovima: “pa ipak je Crna Gora postala nezavisna.” Da je postala nezavisna, druge bi nam danas ptice pjevale. Nije postala nezavisna država, nego privatna država.

Joko
Gost
Joko

,,usporedba, baš crnogorski izraz da j…e oca ocinoga!!! Hahahaha…..top!!

Zora
Gost
Zora

Svakog ko iskreno voli CG boli sto su uradili od nje. I zamislite, bas kada je stekla nezavisnost i trebala da procvjeta kako i zasluzuje, tada su je cerupali najvise oni koji su se u nju kleli. Moja voljena domovina zasluzuje prije svega postovanje i vracanje ugleda sa kojim smo se ponosili nekada. Da je vječna🇲🇪

Hogar
Gost
Hogar

“Baš kad je stekla nezavisnost”.. 😁
#ti si ona što hvali slučajnog.Eh,kuku.

Zora
Gost
Zora

Hogare, mora da si obozavalac Stečajnog preśednika.

Stevica
Gost
Stevica

Bravo, važna je ideja, ideja je i dogodine u Prozrenu, ideja je i kad se vojska na Kosovo vrati, treba imati ideju i vjerovati i živjeti u zabludi. Gospodine dragi, nema više suverenih i nezavisnih država na baljanu bar. Treba li da pišem šta podrazumijeva suverenost i nezavisnost. Treba da se borimo za građansko a ne nacionalističko drustvo i drzavu,… Više »

dragan
Gost
dragan

Svaka cast Legendo. Respekt.
POLITIČKI PROGLAS
Za autentičnu crnogorsku ljevicu ?

terazijski
Gost
terazijski

Budućnost Crne Gore je evropska, multietnička, građanska i demokratska. Na crnogorskom kršu su polomili zube i sprski i crnogorski nacionalizam i to je činjenica koju nikakva neumesna poređenja ne mogu da promene.

Titograd
Gost
Titograd

Ne postoji Crnogorski nacionalizam. To je velikosrpska izmišljotina kojom bi da “operu” svoj nacionalizam i ideju svi srbi u jednoj državi.

Hogar
Gost
Hogar

Dobar je taj “crnogorski nacionalizam”..da ga nije bilo trebalo ga je izmisliti,što se ono veli.
#30 godina bio je prijetnja napaćenom srbskom biću ☝️ srećom,to je sad za nama i možemo ‘ladno o ekonomiji.

CRNOGORKA KOTOR
Gost
CRNOGORKA KOTOR

Vi ste vazda ugroženi evo sad i napaćeni . To je paravan .

Todor
Gost
Todor

Omogucite narodu da dobro zivi, dobre poslove, plate, dovedite ekonomiju na neki zapadni nivo i nikome nece padat na um ko je ko. Naravno drzava mora da bude nezavisna Crna Gora.

Marko 🇲🇪⚔️
Gost
Marko 🇲🇪⚔️

Način na koji je i zbog čega je završila SFRJ te demantuje.

CRNOGORKA KOTOR
Gost
CRNOGORKA KOTOR

To ne spominju hoće da zaborave .

Ljudi
Gost
Ljudi

Pa,slično je bilo 1989,pa Ipak je narod bio spreman da žrtvuje blagostanje koje je imao.

Todor
Gost
Todor

Nebi se bas moglo reci blagostanje ali bilo je mnogo bolje. Posle je narod je bio izmanipulisan kao sto se moze vidjeti sada opet, izgleda da se svaki put ponavljaju iste greske.

Čong Li
Gost
Čong Li

Andrej Bravo 👏👏

Zlatko
Gost
Zlatko

SJAJNO ! SAMO , KAD ĆE OPET POBIJEDIT IDEJA SLOBODNE CRNE GORE ???

🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲
Gost
🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲

Ona je tu o nepobjediva je….na tvoju žalost…
Ti nista nijesi shvatio citajici ovaj tekst….,👎

Lipa
Gost
Lipa

Nije Milo ideja slobodne Crne Gore pročitaj tekst može bilo ko ali slobodna Crna Gora biće vazda slobodna..

CRNOGORKA KOTOR
Gost
CRNOGORKA KOTOR

Čestitali su vam 30 . Avgustovci .

Gordana
Gost
Gordana

Bravo Andrej.Ideja suverene Crne.Gore mijenja danasnje politicate.Kako rece ,bolje je biti predstavnik jedne drzave, nego regiona.Bolje je imati svog orla, nego biti vrana u velikom jatu.

Zivojin
Gost
Zivojin

Spaic uhljebljuje sve: DSPovce, NSD, BS, AF, cime ih potencijalno konvertuje u svoje birace, a sebe proizvodi u naseg Vucica, cini mi se da je to proces koji zivimo. Ali opet, nije iskljuceno da ga neutralise snaga ideje o kojoj pise Andrej.

Tutinac
Gost
Tutinac

Koji je većinski jezik u cg

Commentator
Gost
Commentator

Crnogorski, čak i oni koji ga nazivaju srpskim i bosanskim, u stvari govore crnogorski, prilično prepoznatljiv u odnosu an srpski, zvanični jezi, u Srbiji, ili bosanski, zvanični jezik u BiH.

Lipa
Gost
Lipa

Ma nemoj to vas je dovelo tu đe ste gaženje većine ja sam crnogorac i govorim Srpski…

radojka
Gost
radojka

Crnogorski jezik akobogda Crnogorska Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori je sve Crnogorsko, kome se ne svidja neka ide široko mu polje.

Lipa
Gost
Lipa

Krenite više…

MONTENEGRO
Gost
MONTENEGRO

Dušan Bogosavljević preveo je 1927. godine Njegošev “Gorski vijenac” na srpski jezik zato da bi srbi mogli da ga čitaju, jer je original za njih bio potpuno nerazumljiv. I pored toga i dalje tvrde da je Njegoš “srpski pesnik”. Pitanje za Crnogorske srbe. Sa kojeg je jezika Gorski Vijenac preveden na srpski? Toliko o srpskom jezikui u CG.

Ljudi
Gost
Ljudi

Đe nađe pitanje ?Što je sledeće,koja se supa najviše pije u CG?Ako te interesuje identitet ,onda pitaj koja nacija je najbrojnija?

CRNOGORKA KOTOR
Gost
CRNOGORKA KOTOR

Ne skreći sa teme već odgovori na pitanje .

CRNOGORKA KOTOR
Gost
CRNOGORKA KOTOR

Crnogorski !

Maj
Gost
Maj

Ove tekstove je milina citati

Goran
Gost
Goran

Prave hriscane su bacili lavovima, dakle mi smo potomci onih sa tribina. Do 312-te Rimljani nisu bili hriscani a od 312-te se prave da jesu. Da li Crnogorci postoje ili ne mogu da odluce samo Crnogorci. Nije to matematika pa da pogresno izracunas. Svaki se zakljucak broji. Ima u tome, sto je u jednom nesrecnom eseju napisao Nikolaidis, “poetske pravde”.… Više »

GorSt
Gost
GorSt

Ako je religija sloboda a ne dogma onda je vase razmisljanje ok ali moje je suprotno od toga. Religija u bilo kom obliku je nacin manipilacije i vladanje ljudima.

Pušti me više
Gost
Pušti me više

Vjera i religija su dva odvojena i čak suprostavljena pojama-vjera je od Boga stvoritelja koga ne interesuje ni novac,ni masa za manipulaciju,ni ratovi i osvajanja teritorija u šta je upletena svaka religija sa svojim zaposlenicima popovima,hodžama,rabinima,monasima…među kojima izuzetno teško možete naći čistog vjernika.Živjela nam Crna Gora kojoj tuđe teritorije ne trebaju,trebaju joj samo oni koji je iskreno vole!

Istina_
Gost
Istina_

Bravo Andrej! Samo mi smo kao narod, kao građani, toliko moralno “pali” da i nije čudo što nam se sve dešava. “Prodali” smo se za šaku eura, saginjemo se kako vjetar duva, preleće se iz stranke u stranku, vjeruje se u šarene laže, nema se svoje JA! Neznanje i strah se uvuklo u cijelo društvo..Čast izuzecima koji misle svojom glavom!… Više »

Brat
Gost
Brat

Preciziran: “…za šaku obezvrijeđenih eura…”

Send this to a friend