Kolumne

Je li Dodik donio Mandiću na potpis Deklaraciju za stvaranje “Saveza srpskih zemalja”?

Piše: Dragan Bursać, kolumnista CdM-a

Dragan Bursać
Dragan Bursać

Svako usvajanje ovog sporazuma, upamtite to, biće početak haosa. Biće to borba za teritoriju, na pogonsko gorivo tuđe krvi i to vam je to u srpskom svetu, pardon u Savezu srpskih zemalja. Ili što reče Dodik juče u Podgorici, “pozivam sve ljude srpske nacionalne pripadnosti da se posvete našem nacionalnom identitetu.“

I dok Milojko Spajić leluja po Briselu, ne znajući gdje mu partija počinje, a gdje završava, u zemlji se dešava haos, a ne tiče se samo PES-a u poluraspadu. Elem, kažem, neko u Briselu, a neko u Podgorici.

Podgorica preko Minska i Moskve

Konkretno, u Podgoricu je stigao notorni Milorad Dodik u poluprivatnu posjetu četničkom vojvodi Andriji Mandiću, zaposlenom na mjestu glavnog čekićara crnogorske Skupštine.

Ako znamo da je Dodik pod američkim i britanskim sankcijama, te da može putovati samo u Rusiju, Bjelorusiju i Srbiju, onda njegova posjeta Crnoj Gorine govori gotovo ništa o Dodiku, ali kazuje sve o (osvježenim) vlastima u Podgorici, koje nonšalantno primaju Putinovog oficira za vezu, a koji se, gle čuda, upravo vratio iz posjete Putinovoj Rusiji. Čitaj, primao je direktive – kako dalje destabilizirati ionako klimav Balkan i kako stopirati ionako štucav put prema EU i BiH i Crne Gore.

E sad, nije Dodik došao praznih ruku, a ne! Donio je plan puta u pakao, ili kako mu tepa “predlog sporazuma o specijalnim vezama RS-a sa Crnom Gorom“.

A znate li vi što je taj papir?

Šta je Deklaracija za “Savez srpskih zemalja“?

Hajmo se vratiti u decembar prošle godine kada se javna tajna o budimpeštanskom sastanku Andrije Mandića sa Nenadom Stevandićem, prvim čekićarem Skupštine RS-a, izlila u javnost. Poluzvanična informacija je glasila kako su Andrija Mandić, Vladimir Orlić i Nenad Stevandić potpisali Deklaraciju za “Savez srpskih zemalja” koja predviđa “integrisanje ovih teritorija u zajednički državni entitet”.

Tada je Stevandić zapjenjeno demantovao čitavu stvar.

Naravno, što bi drugo Stevandić nego demantovao očiglednost. Iz novinarske prakse znam da sve što ovaj politički diletant demantuje ispostavi se vrlo brzo kao stopostotna istina. Pa tako s ogromnom vjerovatnošću možemo govoriti kako je baš u Budimpešti u decembru udaren temelj, onaj najopipljiviji srpskog sveta, odnosno saveza srpskih zemalja koje uključuju Srbiju, Republiku Srpsku i Crnu Goru.

Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

A osim deklaracije to potvrđuju i dvije stvari koje nikako nisu slučajnosti i koje se upravo sad dešavaju:

Prvo, Stevandić je nedavno bio u Podgorici kao prethodnik, odnosno teška konjica Milorada Dodika, a drugo, Dodik se nekako uvijek pojavljuje u paru s Evropskim komesarom za evropsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem. Ako znamo, a trebali bismo znati, da je Dodik upravo preko Varheljija za prazno obećanje glede usvajanja dvije strategije u novembru dobio EU projekte od 600 miliona eura, onda se Varhelji pojavljuje kao neka vrsta podrške Miloradu Dodiku.

Preciznije, Varhelji je baš juče u Podgorici kako bi dao legitimitet, i to onaj evropski, Miloradu Dodiku, dok Dodik zapravo donosi Putinov papir, na kojem je već i njegov, i Stevandićev, i, očigledno, Vučićev potpis na oficijelno stvaranje srpskog sveta ili kako u famoznoj deklaraciji stoji “savez srpskih zemalja”.

Eto to je sve igranka oko koje se juče digla gungula i zbog koje je Dodik trpio uzvike “fašisto” iskrenih građana Crne Gore na ulicama Podgorice, koji su ‘(pred)osjetili zlikovački smrad.

Dodikovo je bilo da uruči dokument kolegi i ideološkom sabratu Mandiću, a ovaj će vidjeti što će s njim.

Šta će Mandić sa deklaracijom?

Pa pokušajmo odgovoriti na prvo pitanje, šta će Andrija Mandić sa papirom koji možebitno određuje budućnost ne samo njega kao političke figure nego i cijele Crne Gore. Ako se pitaju njegovi glasači stvar je jasna – Crna Gora treba da se pridruži Srbiji i RS-u i da napravi pakleni trijumvirat, koji vodi ravno u prvu polovinu devedesetih.

Mandiću ostaje da se zamisli nad sudbinom Države članice NATO pakta a to, podsjećam, jeste Crna Gora i da isprati makar formalno EU priču koju vodi razroki PES, NE PES tandem “Spajić na zapadu“, “Milatović na istoku“.

Nego, kako je to Dodik sve upakovao?

Prvo je kazao kako je u Podgorici da kao predsjednik RS podrži mir, stabilnost i razvoj Crne Gore i njeno opredjeljenje za članstvo u Evropskoj uniji:

“Mi smo u RS opredijeljeni za EU i kao BiH smo kandidati. Očekujemo da kroz neke reforme dođemo do statusa posmatrača. Evropski put ne može biti nauštrb identiteta i ne može propagirati jedinstvenu BiH. BIH može po uzoru na Belgiju ući u EU”, poručio je Dodik.

Ovo vam je isto kao da je rekao, nema ništa od EU puta, ali eto moram nekako pred Varheljijem upakovati Deklaraciju za “Savez srpskih zemalja”!

Za one koji još nisu sabrali dva i dva i koji ne znaju da li je Dodik u posjeti zbog EU ili zbog srpskog sveta, Dodik je bio još precizniji:

“… moja pozicija zahtijeva da podržavam Srbe ma gdje bili. Kao što uvažavamo crnogorsku zajednicu u RS, imao pripadnike te zajednice na vlasti. Očekujemo da i srpska nacija u Crnoj Gori na taj način bude zastupljena. Vjerujem da može da se izgradi prihvatljivije društvo, da ne budu diskriminirani kad je u pitanju zapošljavanje. Ranija vlast u Crnoj Gori priznala Kosovo nauštrb volje Srba”, tvrdi on.

Kada kaže “očekujem da i srpska zajednica u Crnoj Gori na taj način bude zastupljena”, Dodik najvjerojatnije misli na južnu Republiku Srpsku, koja se i ne mora tako zvati i koja može ostati Crna Gora, dok je srpska, dakako.

E zato Deklaracija za savez srpskih zemalja!

Naravno, očekujem silne demantije, mada ne tako jake kao u decembru, očekujem da će se svi upinjati pričom o energetskom projektu “Buk-Bijela“ kao nosećoj temi razgovora, ali ono što se sada radi je opet unormaljivanje nenormalnog, a to između ostalog znači da će nekakav ugovor o specijalnim i paralelnim vezama, kakve već ima RS sa Srbijom, biti vrlo brzo na skupštinskim stolovima i u Spajićevom i Milatovićevom kabinetu. Pa ko voli…

A svako usvajanje ovog sporazuma, upamtite to, biće početak haosa i neće imati, kao što nikad i nije imalo veze sa ekonomijom. Ostaje surova ideologija, borba za teritoriju, na pogonsko gorivo tuđe krvi i to vam je to u srpskom svetu, pardon u Savezu srpskih zemalja.

Ko to ne vidi, ili ima umanjene mentalne sposobnosti ili je samo zlonamjerni korisni idiot.

Ili što reče Dodik juče u Podgorici, “pozivam sve ljude srpske nacionalne pripadnosti da se posvete našem nacionalnom identitetu.“

A vi znate kako priče o pozivima na “srpsku sabornost“ obično završavaju.

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

33

avatar
1000
25
8
0
 
33
sddCavtatCavtatCavtatPosmatra
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
sdd
Gost
sdd

Pa i da je… i da ga potpise… nema nikakvu vaznost.. samo da msy sa njim
Previse dajete vaznosti ovima sto su na vlsti
Dok su bili opozicija isto je tako bilo
Mislim da je yo nezasluzeno i pretjerano
I to me u principu ne i teresuje

Cavtat
Gost
Cavtat

napravite proleteri pa da se opet ratom dijeli..sfrj samo tita niko nece da pita..

Posmatra
Gost
Posmatra

Treba znati da Republika Srpska po Dejtonu ima pravo na specojalne odnose sa tadasnjom SRJ. Kako je srbija pravni naslednik te drzave, preciznije DZ Srbija i Crna Hora , jasno je da po Dejtonu nema pravnog osnova za sklapanje takvog ugovora.

Toman
Gost
Toman

Mi generalno kao nacija imamo umanjene mentalne sposobnosti. Dobro je to Dritan rekao, i iskoristio. IQ 86

ljubovic
Gost
ljubovic

Muslimanka sam -Crnogorka iz Stare Podgorice.oko sto se radi je katastrofa.Zanimame dje je Suljo Mustafic starobaranin ,,Bosnjak,,Sto misli o ovome ili samo misli kako ce da udje u ovakvu vladu.Sramota. Neka mi objasni sto je bio dokle nije postao ;;Bosnjak;;

pravedan
Gost
pravedan

Mandić je u Banjaluci već to potpisao.

Bošnjak
Gost
Bošnjak

Bošnjak sam, i apsolutno mi je nezamislivo da bilo koja bošnjačka stranka mogla i pomisliti da da podršci ovakvoj vladi. DPS-ova korupcija i želja da drži Bošnjake u šaci je fuj, ali nije gora od ovih! Nepojmljivo je kako i Bošnjaci i Crnogorci ovo lijeno posmatraju, i ne izlaze masovno na izbore. Sramota!

Frojd
Gost
Frojd

HHAHHAHAH a bas bitan dokument inace sve i da jes…

Heroes
Gost
Heroes

Cus srpskih zemalja a izmisljena na nastali od nas hrvata i bosanaca

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Ništa oni ne moraju potpisivati, oni to već sprovode!

Ringeringeraja
Gost
Ringeringeraja

Dodik moze sa Srbiom niko my ne brani.
Ali ovo je Crna Gora.

Miljan
Gost
Miljan

Hsha jeste sto grama kafe i šećer u kocku. Mnogo brabušana vizionarskih piliticara ima na ovom prostoru

Sunflover
Gost
Sunflover

Nešto nismo zaboravili kako je izgledalo svi Srbi jednoj državi, još trpimo posledice toga, ali da jis ima mozgova koji to podržavaju, e to je porazno, izgleda da je sva pamet odavde pobjegla.

Žeks
Gost
Žeks

Mandić Crnogorac da stvara Srpski svet! To je veleizdaja

Ante
Gost
Ante

Pogođena priča, bravo Bursać!

Stav
Gost
Stav

Albanci mogu sa Albancima, Turci mogu sa Turcima ali Srbi sa srbima ne, ma neka

Hogar
Gost
Hogar

Potpuno si u pravu,jedino rješenje je da svi srbi budu u jednoj državi..
#mislim da je u tom pravcu najviše uradila Hrvatska,problem je što Cg nema ni približne demokratske kapacitete.

Cavtat
Gost
Cavtat

oluja je ka struja…no odavde ce bura….

Vanja
Gost
Vanja

Dje smo dragi moji crnogorci?
Nesto se ne cujemo a vakat nikad bolji nego sada

USTANIMO KONACNO , NEKA NAM SE CUJE GLAS

Neka de
Gost
Neka de

Ovo koji su sada na vlasti su obećali najbolje odnose sa svims, to i rade. I kome može da smeta da Crna Gora bude dobra da svima, samo onima koji ne vole Crnu Goru. Hoće li RS da odvoji RS ili ne, to nas ne intersuje, mi smo posebna zemljs i treba da budemo korektni sa svima, a oni neka… Više »

Caja
Gost
Caja

Botuješ li za džabe ili imaš neki honorar

marius
Gost
marius

A ko je tebe branio prijed da budeš u dobrim odnosima sa svima? Evo ja sam glasa DPS I nikad nisam ima nikakvih problema ni sa srbima,nit bošnjaci,nit albancima,nit hrvatima,niti sa bilo kim. Radio sam skoro 20 godina, i sa mnom su radili skoro svih vjera i nacija,I niko ,nikoga nit he vrijedjja, nit proganja. Zašto izmišljate, da ne rečem… Više »

BSK
Gost
BSK

Jeste, i? Poz!

Partizanka
Gost
Partizanka

Tražili ste gledajte ,kako je osvježilo

dragan
Gost
dragan

Svaka cast Gospodine. Respekt.

Podgorica
Gost
Podgorica

Graničimo se i sa RS i da Srbijom, zašto se slomite da nas svadjate sa komšijama

Caja
Gost
Caja

Ne svađamo se mi, nego tvoji idoli oće nešto što im ne pripada.

Damjanović
Gost
Damjanović

Graničimo se sa BIH a ne R s, !

Pajo
Gost
Pajo

Graničiš se isključivo sa RS.

ono što vidim
Gost
ono što vidim

Na korak smo do pakla. Ima li koga doma?!

Cavtat
Gost
Cavtat

ne svi su posli i legli na zakopANE PARE…..nek ide uze kad ide konj

Dokle ovo
Gost
Dokle ovo

Pričali, ne pričali, oni rade po svom.
DRŽAVOOOOOOO?
❤️❤️🇲🇪🇲🇪🇲🇪❤️❤️

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Ne sjekirajte se za to, tu je sve pod kontrolom.Sve što je bitno to nam određuje i određivaće nam nato,usa i eu,a nama je ostavljena određena sloboda što se tiče sporta, kulture i komunalija.

Send this to a friend