Kolumne Petak, 17.03.2023.

Je li Neđelja Stvarno Dan D?

Dobro jutro! Jesu li ovi izbori za predśednika stvarno toliko sudbinski važni, koliko će oni uticati na parlamentarne izbore i na dalji put Crne Gore?

Kliknite ovđe da se uključite u našu viber grupu, u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

Je li Neđelja Stvarno Dan D?

Mislim da nije. Što god da se desi u neđelju i u drugom krugu, Crnu Goru nam niko neće “ponijet za Čačak”. I ne to zato što nema onih koji bi je bez treptaja isporučili, ili zato što je “neće dat” ovi koji su je već dali, nego zato što je članstvom u NATO nezavisnost Crne Gore zapečaćena priča. Dok traje NATO trajaće i Crna Gora. Sa druge strane, ako bi se neko od naših saveznika slučajno zaboravio, ova maksima važi i u drugom pravcu – dok traje Crna Gora trajaće i NATO.

Pošto smo to riješili, sad možemo hladne glave da razmislimo o izborima i što oni znače za Crnu Goru. Ovi izbori sa druge strane možda jesu Dan D za DPS i sigurno jesu Dan D za pok. suverenistički blok. Đukanović je autoritetom funkcije koju je dugo godina obavljao, sebe učinio nezamjenljivim liderom onog pokreta koji je 2006. godine izvojevao nezavisnost. On je danas jedini kohezivni faktor tog umirućeg pokreta. Prostije rečeno, on je jedino što tu družinu drži na okupu. To se vidi u podršci koju je dobio od albanskih partija, bošnjačkih partija, SD-a i DPS-a. SDP će svoju podršku bez sumnje dati u drugom krugu. Uspjeh Đukanovića na ovim izborima daje nadu da se ovaj blok na nekim sljedećim izborima može obnoviti i proširiti, dok neuspjeh stvara mogućnost da se karte malo pomiješaju i blokovi razblokiraju.

Što se tiče DPS-a, pobjeda Đukanovića sa jedne strane zaustavlja trend opadanja podrške, i otvara vrata povratka ove partije na vlast, ukoliko se ovaj predizborni flert sa DF-om nastavi i realizuje kroz nekakvu buduću “pomiriteljsku” koaliciju.

Neđelja je sasvim sigurno Dan D za Jakova Milatovića i pokret Evropa Sad. Uspjeh Milatovića na izborima ubrzao bi i lansirao rast podrške ovoj partiji i uveo ih u parlamentarne izbore kao favorite da možda prestignu i DPS.

Na početku smo pomenuli floskulu tridesetoavgustovaca o tome da nam Crnu Goru niko neće ponijet u Čačak. I utvrdili da nećemo. Ipak, drugo je pitanje hoćemo li “Čačak” dovesti u Crnu Goru, ili bolje rečeno graditi Crnu Goru po čačanskom modelu.

Mislim da smo u tom pravcu već krenuli. Crna Gora se već gradi po ugledu na Vučićev model vladanja, samo smo još uvijek u potrazi za Vučićem.

Snaženje Evrope Sad je siguran put da nam se to kroz prodaju priče o “Novom suverenizmu” na mala vrata može desiti da do kraja formalizujemo sadašnje stanje u kome smo ništa drugo do ispostava interesa Srbije, i da je naša nezavisnost samo ljuštura. Jedina promjena će biti što će se nekompetentna Abazovićeva svita zamijeniti malo kompetentnijom ekipom oko Spajića. Viđećemo za šta će se ta kompetentnost koristiti. Ako je politički ideolog pokreta Filip Ivanović, kao što jeste, onda je novi suverenizam samo jagnjeća koža, kao i njegovo prijetvorno prozapadnjaštvo uostalom.

Što se tiče Abazovića, njegov Dan D se već dogodio, i čini se da je on ostao na Omahi.

To je to za danas i za ovu neđelju. Čitamo se opet u poneđeljak.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM-a

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

13

avatar
1000
9
4
0
 
13
Ljubomir FilipovićDuskoJeltiševpravedanVirpazar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dusko
Gost
Dusko

Mislim da si Ljubo promasio. Ne dovodi se njeno postojanje kao drzave u pitanje. Ali karakter da. Nece je ponijeti u Čačak, ali će Čačak dovesti u CG. Ova analiza je promasaj.

Jeltišev
Gost
Jeltišev

Vaistinu ovđenake prešnjijep tekst. Iznenadijen šam ižnjetim tezama, ali šnjutra pozdravljam “Dan Đ”. Valaj valaj.

pravedan
Gost
pravedan

Što se sa tobom događa Filipoviću. Zar i ti sine Brute ko da nečeš protiv CG.

Sup
Gost
Sup

Gospodine Filipoviću, evo konačno da vas pohvalim i da napišem koliko ste danas realni. Hvala vam za to. Sve se može kad se hoće i kad je čovjek realan pred samim sobom. Kad shvatimo, makar mi kojima je Crna Gora jedina domovina da je Milo Đukanović teg oko njenog vrata biće nam bolje. Neka bude i neka tiha patnja ali… Više »

Miraz
Gost
Miraz

Koalicija DPSa i DF je izvjesna stvar,samo je DF u velikom padu pa poslije izbora tesko ce suverenisti i propali DF imati preko 50 posto,a i izbori su pod znakom pitanja sobzirom da Adzic najavljuje da odluka o raspustanju skupstine nece bit stampana u sluzbenom listu.Ukoliko Jakov pobjedi Mila u drugom krugu izbora novi Milo je Spaic.Mlad zgodan vidim da… Više »

Goran
Gost
Goran

Đukanović: DF i Mandić nisu neprihvatljiv partner.
ljubooooo

Tivat
Gost
Tivat

Dan D su vam bili izbori 30. 08 Dan D vam je bila izmjena zakona o Crkvi Dan D vam je bilo povlačenje ambasadora Dan D vam je bilo usvajanje Tužilačkog zakona Dan D vam je bilo ako se dozvoli Ustoličenje na Cetinju. Dan D vam je bili potpisivsnje Temeljnog Ugovora sa Crkvom. Dan D vam je bilo usvajanje zakona… Više »

Zivojin
Gost
Zivojin

Crna Gora je pripremljena za svog Vucica, ali njega personalno jos nema, nedje ga vidim u Spajicu. Ali dolazak crnogorskog Vucica za sada sprecava ravnoteza nemoci izmedju partija, bez dominantnog subjekta. Mozda u Spajicu, Milativicu, Ivanovicu dobijamo novog Mila, Momira, Sveta, i mozda novi raskol izmedju njih na opciji suverenizma u buducnosti. Sto se tice DPS i DF, ne bi… Više »

Zivojin
Gost
Zivojin

A Dritan je mlad i ambiciozan, promigoljice u svaku vlast

free samples
Gost
free samples

a koji bi to bio po redu?nema tu nikakvog dana D !ova dva stara prevaranta da ne gledaju drugoga kruga da konacno svane ovoj lijepoj napacenoj zemlji

Damjanović
Gost
Damjanović

Ovo jeste prelijepa zemlja ali nije napaćena, obnovili smo drzavnosti, usli u Nato, bili pred vratima EU dok nas nijesu ovi apostoli vratili nazad, doveli strani kapital , sigurno će nas Milatović, Bečić predstavnici crkve Srbije povesti u bolju budućnost, ne razlikuju se od Mandića ni Joanikija!

Virpazar
Gost
Virpazar

Milatović ima člansku dps i provjerite to

Send this to a friend