Kolumne

Kako će Joanikije srušiti mauzolej

Foto: MCP

Piše
Andrej Nikolaidis, kolumnista CdM-a

Tonino Picula, izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru saopštio je, biranim riječima, da je NATO odobrio helikopterski desant na Cetinje ne bi li bile izbjegnute teže posljedice po mir i stabilnost Crne Gore.

Gotovo istovremeno, prvi NATO mitropolit u Crnoj Gori, Mićović, ponovio je da će mauzolej biti uklonjen sa vrha Lovćena.

Razumijete kako Mićović to planira učiniti?

NATO helikopteri, isti oni koji su, efikasnošću koja nadzilazi sve ono o čemu Glovo i DHL mogu sanjati, izvršili dostavu Mićovića i Perića u Cetinjski manastir, raketiraće Meštrovićevo remek-djelo. Na taj način NATO će djelovati odlučno i preventivno, te spriječiti sukob crnogorskih ekstremista koji će blokirati prilaze mauzoleju jer će se protiviti rušenju jednog od najvažnijih jugoslovenskih spomenika kulture i vladinih snaga kojima će biti naređeno da izvrše nalog nadležne inspekcije i ministarstva – čitaj: Crkve Srbije; čitaj: Aleksandara Vučića.

Zdravko Krivokapić održaće pres konferenciju i saopštiti da je raketiranje naložio zato što je mauzolej policiju gađao mo…ge…le…fjl, hi-hi-hik, to nije moja branša, koktelom.

Osoba koju će gledaoci opisati kao „križanac Milijane Baletić i Emila Labudovića“ saopštiće da RTCG posjeduje snimak koji dokazuje da je mauzolej pucao na policiju.

Dritan Abazović saopštiće da je lično komandovao akcijom raketiranja i da građani, uključujući tu i istoričare umjetnosti i bageriste, mogu biti relaksirani.

Deset minuta po raketiranju vladi Crne Gore će stići čestitka od talibanske vlade Avganistana (tamo je takođe osvježilo), u kojoj se kaže: „U vašim postupcima prepoznali smo vlastitu odlučnost i posvećenost borbi protiv devijantnih društvenih praksi i simbola bezbožništva“.

Čestitku istovjetne sadržine talibani će poslati i u briselsko sjedište NATO-a.

Odmah po raketiranju, mehanizacija Bata Carevića daće se na uklanjanje barikada i ruševina mauzoleja. Biće to, kao i sve što Carević čini, udžbenički primjer privatno-javnog partnerstva.

Već narednog jutra, Dritan će odletjeti u Beograd. Na surčinskom aerodromu dočekaće ga Matija Bećković. Srpska omladina će Dritana na rukama prenijeti od Surčina do Vučićeve rezidencije. Nekoliko mladića koji će ga tom prilikom prijeteći nedolično dodirivati biće privedeni. U policiji će priznati da su saradnici kriminalnih struktura koje žele restauraciju vlasti Mila Đukanovića.

Cetinjski odbor URA-e će saopštiti da je mauzolej bio kolateralna žrtva sukoba dva nacionalizma u Crnoj Gori. U znak protesta zbog rušenja mauzoleja, taj će odbor napustiti gornja polovina jednog URA-ša: njegov um i duh više neće biti uz partiju, dok će njegova stražnjica ostati u fotelji u koju je smješten partijskim zapošljavanjem.

Tea Gorjanc Prelević će javnosti obratiti pravno utemeljenim a sociopatskim saopštenjem i podsjetiti da je ometanje službenog lica u vršenju dužnosti krivično djelo.

Vanja Ćalović će saopštiti da se ne bavi demonstracijama na Cetinju i mauzolejom, nego litijama i autoputom.

Potom će za himnu Crne Gore biti proglašen fragment iz Wagnerovog „Marša Valkira“ koji je u helikopterskoj sceni „Apokalipse danas“ koristio Coppola.

Crna Gora dobiće i novi grb, koji će izgledati ovako: štit u bojama trobojke, sa centralno postavljenim krstom što okružuju ga 4 NATO helikoptera.

Na taj način, Crna Gora će konačno biti pomirena. Sa sudbinom.

Ako vam se čini kako je ovaj tekst zlonamjeran, pun pretjerivanja, groteska u biti, pitam…

A šta biste rekli da vam je prije dvije godine, nakon mitinga u Podgorici na kojem je Joanikije izjavio kako NATO u Crnu Goru može doći samo kao okupator, neko rekao da će tog čovjeka ustoličiti upravo NATO helikopter, oružje i suzavac (u sadejstvu sa mehanizacijom Bata Carevića)?

Šta da vam je neko rekao da će Mićović i Perić, sve pozivajući se na Isusa koji je pretvorio vodu u vino, tamjan pretvoriti u suzavac (kako je primijetio/la neki/a veoma, veoma duhoviti/a autor/ica sa društvenih mreža)?

Rekli biste, ne biste li, da je zloban, da pretjeruje i ono što je sveto pretvara u grotesku?

A šta da vam je neko prije dvije (ili tri godine) rekao da će država koja je bila na korak da postane „prva sljedeća članica EU“ umjesto toga postati prva teritorija pripojena srpskom svetu?

Pisati grotesku o Crnoj Gori znači stvarnost slikati hiperrealistički.

Ne postoji scenario dovoljno apsurdan, iracionalan i bizaran da ne bi mogao postati naša budućnost.

Postoji i dobra strana toga. Tamo gdje je moguće sve što je apsurdno, moguće je i da se ostvari ideja tako apsurdna kao što je ova: da prevagnemo izdaju, podlost, istinske neprijatelje, lažne prijatelje, svu njihovu snagu i svu našu slabost.

I pobijedimo.

U to vjerujem. Jer je apsurdno.

53

avatar
1000
35
18
0
 
46
VaskoSasaNK gradtiktokTgd
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vasko
Gost
Vasko

Kao i uvjek bravo👍

Sasa
Gost
Sasa

Dogodine u Prizrenu,haha nos ne smiju pomoliti tamo ,pjevaju okolo
..

NK grad
Gost
NK grad

Hahahaha svaka cast! Upravo apsurd, kakvim se sluze.

Maya
Gost
Maya

Srusice ga ali juce !!!

Atos
Gost
Atos

Njegoš je sebi nacrtao Kapelu, ko ima pravo da mu brani to.
Ko zna bolje od Njega što je On htio. Prva i druga Kapela, su iste imaju slike i jedne i druge… Obnivite prvu ( a iste su obije), obnovite Prvu a Mauzolej nek ostane kako je planirano

Luka-PG
Gost
Luka-PG

Kapelu ćemo napravit! Nešto nejasno? 😈

Maya
Gost
Maya

Napravices je sebi jedino 😂😂😂😂

Tgd
Gost
Tgd

Dogodine,je li tebi jasno?

tiktok
Gost
tiktok

Ajoj dušice, možete li nakon operacije?

Brat
Gost
Brat

Srpski popovi vise nece da ih se vozi NATO helihopterima jer to nije u duhu Svetosavlja. Oce Ruske helihoptere i Ruske pilote u tacka.

OBODIN
Gost
OBODIN

Crnogorski narode,pa SPC ima desantno iskustvo o donosenju u jednom komadu gotove crkve od lastre na planini Rumiji.
To je bila generalna proba za limenjak na Locen planinu.
Joanikije ga docekuje i osvestava dok majstori postavljaju gromobran i uzemljenje.

KoDjESta
Gost
KoDjESta

Koga ce u tu kapelu?Znam jedino da Cetinje cijelo zivi od mauzoleja,koji je predivan,i od cega Cetinjani jedino imaju prihod!

Andjeo
Gost
Andjeo

Zar to nije tuzno, nista da ne radi?

Karlo
Gost
Karlo

Mauzolej ostaje ,imace novu namjenu I bice kao galerija,odmoriste,dvoranski dio,mjesto za knjizevne trenutke…..U nastavku ,u njegovoj neposrednoj blizini ce se obnoviti kapela I to ce biti zajednicki prostor

BellaCiao
Gost
BellaCiao

Bravo

Ratki
Gost
Ratki

Gradiće se kapelica,a mauzolej će ostati na svom mjestu. Što ima kome da smeta osim ako nije zadojen mržnjom?

krusa
Gost
krusa

kapelicu pravite u surdulicu i svi srecni

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ne ruse mauzolej vec u blizini grade, obnavljaju kapelu.To ce I biti

BellaCiao
Gost
BellaCiao

A nece, prijatelju. Nece od vase ruke tu nista bit sagradjeno. Vi ste svoje rekli, pric necete Cetinju i Lovcenu bez otpora. Svi smo na straži. To dobro zapamti.

Luka-PG
Gost
Luka-PG

Tako isto si svaki dan prijetila kako se Joanikije NEĆE ustoličit na Cetinje. I? 🤣

Fendi
Gost
Fendi

Nisu oni rekli ništa, no je ono bio odgovor Države CG na blokade magistrala.
A ne bi je ni obavljali (ni jedan euro u CT uložili ne bi, kao što nije mi Dps) , da da je hoćete vi obnoviti

Pivo
Gost
Pivo

Boze zdravlja nece….

Maya
Gost
Maya

Hoće hoce ali stvarno juce 😂😂😂😂

Loš
Gost
Loš

Naša opozicija je loša.Tri dana poslije onih čuda Dostavljeni,koji je nezvanični premijer,izađe i kaže da će da ruši mauzolej.Da li ima neko da kaže,pogledajte ljudi šta radi vaš čovjek br.1.Ekstemista koji ponovo diže tenzije, i ukažu svima ko je izvor problema.

Sofija
Gost
Sofija

Iz helikoptera ce da ga rusi???🙄

Vasojevići
Gost
Vasojevići

Genijalno. Čekamo vas 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

E Viva
Gost
E Viva

Dosadan si!

Pivo
Gost
Pivo

Cudno, jer da se uopšte ne slažeš sa njim, mora biti interesantno… nebitno ako te knjige sebijanstvo u dusi… lijepo je citavi, i jos kad je kvalitetan autor… olala

Pg❤️
Gost
Pg❤️

Genijalan kao i uvijek

Sreten
Gost
Sreten

Majstore ; i ovaj tekst je fantastican kao i svi drugi tvoji tekstovi. U ovom tekstu ima nesto vise …podjeljene su uloge i odregjeni izvogjaci radova ovog nauma

🇲🇪Monenegro❤
Gost
🇲🇪Monenegro❤

Neka srusi ono sto je on pravio i lose napravio a to je sadasnja vlada crne gore pa neka nju rusi

Radius
Gost
Radius

Niko ne planira Mauzolej da ruši ne zato što bitan, eho za to što nema potrebe za time. Kapela je mala i ima mjesta i bez rušenja za nju

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Ali kad pročitam ovo “Đedo nam je to ostavio u amanet”.. 🙆🙆

Pero
Gost
Pero

Svi koji su pripomogli Vučići,idu ili su pošli u prošlost i to Tramp,Merkel,Makron,gotovo da je izvjesno,Džonson broji dane do kraja vladavine,a Bajden nešto nije siguran dje se Montenegro nalazi,pa vrlo sluša Džudo,a NATO bolje da nijesmo ni ulazili

Mitar
Gost
Mitar

Bravo kralju!!!!!

BroD manigulis
Gost
BroD manigulis

Bravo

IStina
Gost
IStina

Ja se plasim dok mi pisemo tekstove itd itd i komentarisemo, slatko se nasmijemo , da ce oni zaista posrbiti Crnogorce vecinom, jbg tuzno , nista se tu ne moze izgleda

nekotamo
Gost
nekotamo

То се зове у народу или каже,крв није вода.

branko
Gost
branko

Nikada

milos
Gost
milos

nece rusiti nego napraviti pored.
a vi samo nastavite da dajete dezinformacije

Maitland Niles
Gost
Maitland Niles

Svaka čast Andrej, kao i uvijek odlično napisano.

Duvan
Gost
Duvan

Hahahah. Odlično.

Nikola
Gost
Nikola

Sjajno napisano!

Expert
Gost
Expert

Tekst je odlican

Expert
Gost
Expert

Do pobjede , jer nema nam druge .Nece nas Mandic,Knezevic I drugi ponovo uciti pismu

Hulk.no1
Gost
Hulk.no1

A mozda pokušaju hilikopterom, sa Rakonjcem postao je hit u Srbiji kako je čuvao i obezbjedio sletanje na goloruk narod.A pomoći mu možda pruzi Bato Carević koji je prevrtao auta po Cetinju bagerom.

Kokot
Gost
Kokot

Đedo nam je to ostavio u zavjet.I tako će biti.

spojsis najsis
Gost
spojsis najsis

Oce fratelo,pici da raskrcis prilaz

Nikola
Gost
Nikola

A ko Vam je taj djedo? Jel to neki pop?

Edw
Gost
Edw

Pola djedovih stvari ste već prekršili.

Role je king
Gost
Role je king

@Kokote,bolje da ti je ostavio malo ljubavi u amanet nego to zlo sto nosis u sebi.

Dalibor_CG
Gost
Dalibor_CG

Lako je bilo helihopterom preskočit barikade,instalirat joanikija i vratit se u PG! Za kapelu ipak treba malo više vremena i mu.a!!!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Oće, kako neće !!!

Send this to a friend