Kolumne

Kako je eskalirao sukob između nekad velikih saveznika na Balkanu

Vučić, Irinej, Đukanović

Pišu
Vlado Vurušić, Robert Bajruši

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej negirao je i crnogorski identitet, zapitavši što su to Crnogorci, ako ne Srbi iz Crne Gore, dodavši da isto tako postoje Šumadinci, Vojvođani, Ličani, Bosanci, Hercegovci i drugi, a generalni sekretar predsjednika Srbije, Nikola Selaković, rekao je da je Crna Gora “klasična srpska država, u kojoj i dan-danas, poslije svega, živi 31 posto Srba” te pojasnio da se Crna Gora “od svog postanja, kao država, dičila srpskim identitetom”.

Posljednji popis stanovništva pokazuje da se 45 posto ukupnog broja popisanih izjasnilo kao Crnogorci, a 29 posto kao Srbi. Za materinji jezik njih je 43 posto upisalo srpski, a 37 posto crnogorski. No, kod određenja kojoj Crkvi pripadaju – Srpskoj ili Crnogorskoj pravoslavnoj, lome se koplja. Poznato je da u Crnoj Gori živi 72 posto onih koji se izjašnjavaju kao pravoslavci, no ko u koju Crkvu ide, teško je precizno utvrditi. Crna Gora sada traži autokefalnost svoje Crnogorske pravoslavne crkve, kao završni čin konačnog definisanja i zaokruživanja crnogorskog nacionalnog bića i identiteta te traži da Srbija prestane s negiranjem crnogorske nacije i državnosti, a posebno da SPC ne bude politička snaga koja služi čuvanju infrastrukture Velike Srbije.

Iz Srbije, pak, stižu optužbe da je sadašnja (Đukanovićeva) Crna Gora “gora od ustaške NDH” i “vladavine Osmanlija” te da žele zatrijeti “svoju povijest i pravi identitet”. Srpski ambasador u Podgorici Zoran Bingulac zbog “kontinuiranih, negativnih izjava srpskih državnih i drugih službenih tijela o unutarnjim pitanjima Crne Gore” pozvan je hitno u tamošnje ministarstvo vanjskih poslova. Očito da je na ovom malom balkanskom prostoru buknuo novi sukob nekadašnja “dva oka u glavi”, koji bi mogao imati poprilične negativne odjeke i reakcije u cijeloj regiji.

Problem je buknuo kada je Crna Gora najavila uvođenje zakona prema kojemu se sva imovina CPC-a do 1918. godine, koju je preuzeo SPC nakon ukinuća, mora vratiti državi. Tako da SPC mora vratiti crkve, manastire, zemlju i ostalu imovinu, što je u Srbiji shvaćeno kao “zatiranje srpstva” u Crnoj Gori. Zakonu se najviše protivi SPC koji u Crnoj Gori ima oko 700 vjerskih objekata.

Crnogorski književnik Andrej Nikolaidis kaže kako, prije svega, to nije zakon koji definiše ko će upravljati crkvama i manastirima, nego zakon koji će odrediti čija su oni svojina.

“U Srbiji, oni su vlasništvo države Srbije. Po crnogorskom zakonu protiv kojega je Srbija ustala, i u Crnoj Gori će oni biti vlasništvo države Crne Gore: osim onih za koje SPC može dokazati da su njeno vlasništvo. SPC, dakako, ne može dokazati da je vlasnik, recimo, Cetinjskog manastira, jer SPC u Crnoj Gori postoji tek od 1920. godine, i to voljom i dekretom Aleksandra Karađorđevića koji je 1918. godine ukinuo CPC. SPC danas brani ono što nije njeno, što joj je dato voljom diktatora”, ističe Nikolaidis.

Prekid diplomatskih veza

Srpski ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, član Srpske narodne stranke, koji je nedavno kazao da je “Milo Đukanović najveći kriminalac Europe” izjavio je da je spomenuti zakon “neprijateljski čin protiv Srba, srpske države i Srpske crkve”.

“Ako crnogorska Skupština usvoji taj zakon, Srbija će sigurno reagovati na najjači mogući način”, rekao je Popović, koji se ranije isticao predlozima o mogućem prekidu diplomatskih i drugih veza s Crnom Gorom. Podsjetimo, Popović je koalicioni partner Aleksandra Vučića, izrazito proruskog usmjerenja, koji je među ostalim posjetio i anektirani Krim.

Ukratko, na javnoj sceni Srbije su izrazito dominantni zagovornici teze prema kojoj je Crna Gora odgovorna za probleme koji su eskalirali u prošlom desetljeću jer se u Podgorici provodi “desrbizacija”. U velikoj su manjini protivnici ovakvih teorija kao što je Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji je početkom nedjelje izjavio da bi “nevraćanje Crnoj Gori crkvene imovine iz 1918. bila povijesna nepravda jer je u pitanju imovina koja je oduzeta ‘na sablju’ 1918. godine pa se sada treba vratiti vlasnicima – državi Crnoj Gori”.

No, Čankovo mišljenje je u izrazitoj manjini, a puno je više onih poput istoričara Milana Koljanina, koji eksplicitno optužuje crnogorsku stranu: – Vladajuća crnogorska elita pokušava zaokružiti svoj nacionalistički projekt po retrogradnom modelu: jedan narod, jedna Crkva. To je neizvodivo bez razbijanja jedinstva SPC-a i neodoljivo podsjeća na pokušaj stvaranja Hrvatske pravoslavne crkve u vrijeme NDH. Ovaj novi/stari model se razlikuje od komunističkog projekta izgradnje crnogorske nacije zasnovanog na marksističko-lenjinističkom pojmu nacije i na Titovoj nacionalnoj politici u Jugoslaviji. Ipak, ova dva projekta se u mnogo čemu naslanjaju jedan na drugi pri čemu uvijek moramo imati na umu politiku zainteresiranih susjeda, prije svega Hrvatske i Albanije. To je, naravno nemoguće razumjeti ne promatra li se u sklopu dugoročnih projekata velikih sila i njihovih organizacija, prije svega NATO-a.

Paternalistička politika

Gotovo identičnu tezu iznio je Predrag Marković, direktor Instituta za savremenu istoriju iz Beograda. Prema njegovom mišljenju, “samo je NDH pokušala osnovati Hrvatsku pravoslavnu crkvu bez vjernika”. Vođe Albanaca na Kosovu tvrde isto što i Milo Đukanović. Da zadužbine srpskih vladara trebaju pripasti novim vladarima Kosova i Crne Gore, iako su oni bezbožnici.

Marković je prilično uticajna osoba u današnjoj Srbiji jer je potpredsjednik Socijalističke partije koju vodi Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova. Dakle, to što govori je i mišljenje srpske vlasti, koja je stvarno ljuta na Crnogorce. On je odbacio optužbe o paternalističkoj politici Srbije, za njega je čudna tvrdnja da ovce imaju pokroviteljski stav prema vukovima.

“Rijetko je kada u prošlosti manji narod ostvarivao takvu vlast nad većim. I dan-danas, u Vojvodini na primjer, većinu važnih položaja drže Crnogorci. I Radovan Karadžić, a dijelom i Slobodan Milošević su Crnogorci. Beogradom i Novim Sadom kruži šala da su srbomrsci u Podgorici oni koji nisu uspjeli ostvariti uobičajenu crnogorsku karijeru i oteti neko unosno mjesto u Srbiji. Međutim, veći problem od službenih odnosa je predstava o nekom narodu. Nekada su simboli Crnogoraca u Beogradu bili slikar Lubarda, pisci Pekić i Bećković, a danas su to pripadnici narkokartela”, tvrdi Predrag Marković.

Država u državi

“U posljednjih stotinjak godina, samo su dvije pravoslavne Crkve proglasile autokefalnost. Jedno je Makedonska, pod okriljem komunista, a drugo je Ukrajinska. Nju je podržala Carigradska patrijaršija, koja je pod potpunom kontrolom turske vlasti, a možda i SAD-a”, kaže Marković o nastojanju Crne Gore da vrati autokefalnost CPC-a.

Andrej Nikolaidis naglašava kako crnogorsko-primorski mitropolit Amfilohije, kao “prvi glas velikosrpskih ideja u Crnoj Gori” neprekidno ističe da je Crkva stvorila državu Crnu Goru te tako brani svoju namjeru da SPC u Crnoj Gori funkcionira kao država u državi.

“Kao da je Crkva, a ne građani, nosilac suvereniteta. On, službena tijela Srbije i prosrpska opozicija u Crnoj Gori predstavljena u vidu Demokratske fronte – neprekidno insistiraju da je Crna Gora, kako je to formulisao Vučićev savjetnik Selaković, “klasična srpska država”. Stoga se ovdje zapravo radi o obrani Crne Gore kao moderne građanske i sekularne države, kakvom je definira Ustav. Druga strana Crnu Goru vidi kao nacionalnu srpsku državu i neprekidno nas sve vraća u svoje što 19-stoljetne, što srednjovjekovne bizarne i opasne fantazme”, kaže Nikolaidis.

“Srbi vjeruju da je Crna Gora greškom postala nezavisna i da ćemo vremenom doći do te spoznaje i greške te do potrebe da se ponovno okrenemo izgradnji Velike Srbije”, rekao je Milo Đukanović koji je očito odlučio krenuti u borbu.

“Autokefalnošću CPC-a ideja Velike Srbije je na koljenima”, kaže crnogorski književnik i publicista Rajko Cerović.

Poređenje današnje Crne Gore s NDH, smatra crnogorski književnik Milorad Popović, nije slučajno, jer iz toga onda proizlazi da su sva sredstva dopuštena u borbi s takvim zlom.

“Nije to izrečeno bez vraga. Ima to duboki korijen bez obzira na svjesnu apsurdnost te tvrdnje. Laž je u hrišćanstvu smrtni grijeh, ali oni je stalno koriste, dokazujući time da nisu tu zbog hrišćanskog i vjerskog poslanja, nego u službi politike Velike Srbije”, kaže Milorad Popović.

Nikolaidis pak nastavlja da je SPC strahovito moćna institucija u Crnoj Gori, a Amfilohije je, uz Đukanovića, najuticajniji politički faktor.

Afera Knežević

Neki krugovi u Srbiji kažu kako je Đukanović krenuo u obračun da bi skrenuo pažnju s “afere Knežević”, odnosno objava crnogorskog tajkuna Duška Kneževića koji optužuje Đukanovića za korupciju i malverzacije.

“Ne ulazi se u sukob s nekim tako moćnim da bi se skrenula pažnja s problema, jer niko normalan ne ulazi u najveći mogući problem da bi pobjegao od manjih problema. Ovo u što je Đukanović krenuo je vrlo rizično i za njega i za njegovu stranku. SPC u Crnoj Gori funkcioniše kao vrlo agresivna velikosrpska agentura koja djeluje izvan pravnog poretka Crne Gore. Zakon o slobodi vjeroispovijesti tu instituciju treba uvesti u pravni poredak. Srbija to ne želi”, naglašava Nikolaidis te dodaje kako su još prije izbijanja afere iz prorusko/prosrpskog DF-a rekli su kako je “Đukanović ovaj mandat naumio posvetiti obračunu sa SPC-om”.

“Afera Knežević, dakle, nije uzrok nego je namjera crnogorskih vlasti da donesu Zakon o slobodi vjeroispovijesti bio razlog lansiranju afere Knežević. Čim je iz afere izašao, rekao bih gotovo neoštećen, Đukanović je pojačao retoriku, a vlada i Skupština pokazali su odlučnost da zakon donesu. Danas Knežević nastupa sinergijski sa SPC-om i poziva Amfilohija da stane na čelo protesta protiv Đukanovića. Samo što protesta više nema. Vjerojatno će ih biti, ali oni neće biti građanski, nego otvoreno nacionalistički”, kaže Nikolaidis.

On nadalje smatra da Vučić može “zaoštriti situaciju, ali ne znam dokle je spreman ići.”

“Njegov istinski problem je Kosovo, pa sve što, barem nakratko, može skrenuti pažnju s Kosova, dobit je za njega. Politika Srbije, koju EU i SAD na moje čuđenje toleriraju (kažem na čuđenje, jer je ta politika očita i očito opasna) je tzv. politika zamrznutog konflikta – ne samo prema Kosovu, nego i prema Bosni i Crnoj Gori, pa čak i Hrvatskoj”, tvrdi Nikolaidis.

132

avatar
1000
35
97
0
 
66
FilipaKonacno CPC!Nesa/crniLimMiloš
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miloš
Gost
Miloš

Uzmite bilo koji govor bilo kod Crnogorskog vladaoca iz 19 vijeka pa ako makar jednom ne bude pomenuo za Crnogorce da su Srbi da se strijeljam. (Petar I, Petar II, knjaz Danilo, Nikola… bilo ko od njih)

Gandalf sivi
Gost
Gandalf sivi

Hrvati vide što se dešava i da je jednom poražena velikosrpska ideja opet digla glavu.

Filipa
Gost
Filipa

Nevidjeni kompleksi i kada su gubili slavli kao pobjednici!

Savjetnik
Gost
Savjetnik

između njih je sve u redu, ali je narod taj koji se prima kao ovca na ovu priču i narod je taj koji se dijeli i tako posljednjih 30 god

Goran
Gost
Goran

Jako prosta računica, većinski narod u CG je manjinski, ima ih 45% a hoće 100% imovine SPC, van pameti pogotovu što su većinski ateisti, dobićete određen procenat pod uslovom da ne držite stoku unutra i ne pravite magacine pa polako zidajte i ovako ćete opet za 10—15 godina kad uznapreduju EU i NATO integracije, da menjate crkvu za neku bližu… Više »

Konacno CPC!
Gost
Konacno CPC!

Gorane, okle “imovina” CPC u NASOJ DRZAVI? Sto cete vi odje?

Žiža
Gost
Žiža

Od pravoslavnog življa u CG, 95% je uz SPC a 5% uz takozvanu CPC. Dovoljno je vidjeti bilo koje okupljanje vjernika, za Badne veče, na Božić, na Vaskrs itd, tamo đe organizuje SPC je more vjernika a kod Miraša on i Stevo. I to samo na jugu, a na sjeveru nikada ta takozvana CPC nije ni organizovala nikakav skup, niti… Više »

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Amin brate

ZoranV
Gost
ZoranV

To je tvoje mišljenje. Uskoro ĉeš ga promijeniti.

Konacno CPC!
Gost
Konacno CPC!

Laz je to, Ziza, velika laz!

petar
Gost
petar

stvar je jasna zapad je ucijenio mila zbog sverca i rata dubrovnika i on od tada ispunjava sve njihove zelje a ima krdo koje ga slijepo prati

Duka
Gost
Duka

Da Bog da zaratili pa se pomlatili medju sobom bagro jedna koja misli tudjom glavom. Poz iz Norveske lijepo li je ne poznavat nikog naseg .!.

KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

dje staviste ovog gospodina Djukanovica sa ovom dvojicom na isti zid.. pogledaj na sta lici ovaj prvi a ovaj u sradinu je kao neki vrac…

RISTO
Gost
RISTO

Ljudi ovo je gotova stvar.
Nemojte da budete glupi.

crna gora
Gost
crna gora

bravo nikola. Zivjela Crna Gora i Crnogorci. Ne damo je vise nikad nikome

Nikola
Gost
Nikola

Znate li koliko mene boli k sto je reko ovaj ili onaj , Crna Gora je moja zemlja moja sveta zemlja i branicu je ako zatreba krvlju svojom i svoje djece i svih svojih rodjaka. Koga bre vise prepadate o cemu vi pricate kakvu silu demonstrirate . Nek Vam bude jasno Braco Srbi , mi smo blizak narod i to… Više »

LOLCINA
Gost
LOLCINA

Sto bi smo se satirali??? Sami treba naći kompromis. Nego vi mislite da je samo vaša.

Suljo Šehović
Gost
Suljo Šehović

Џони не жести се,неће нико никог тријебит,само немој да дираш гробове твојих предака који су исписани ћирилицом,и не дирај цркву у коју су крштени твоји преци и не убацуј у писмо којим су писали твоји преци нова слова,само поштуј своје претке ништа друго не ради!

Nesa/crni
Gost
Nesa/crni

Glup li si kad tako lako prosipas krv svoje dece i rodjaka..ako ti svoju hoces,bacaj je kako ti drago…

Konacno CPC!
Gost
Konacno CPC!

Zdravo bio, Nikola, Bog te blagoslovio za ovr rijeci pravog Crnogorca, potomka slavnih djedova!
Ziv bio!

Patriota
Gost
Patriota

Srbi i Crnogorci ama nemaju nikakve sličnosti,to je toliko vidljivo!

Janik
Gost
Janik

Crnogorci su slicni sa Srbima koliko sa Bosnjacima, narocito ako su rodjeni u Crnoj Gori !!!!

MiloTzar
Gost
MiloTzar

Jesi li ti rastao u saksiji?

Konacno CPC!
Gost
Konacno CPC!

Patriota, uzalud nekima pricas, kao da su im preci igrali moravac ili sopsko kolo na sred Lovcena. Sram da ih je.

Mitar
Gost
Mitar

Sva trojica sa slike imaju na racune prijatelja milione eura. A vi CRNOGORCI i ostali iz okruzenja? Samo se vi prepucavajte ko je Srbijanac a ko Crnogorac

Zeljko
Gost
Zeljko

Kad se pravio Oštrog sve su ljudi iz Nisa i Leskovca nosili kamen a crnotravci zidali, crkva u Berane .. svi iz Subotice, Kolasin e tu su iz Ljututuka dolazili a kamen iz Kolovrata donosili …. ozbiljno ne razumijem o čemu ovi ljudi pričaju ( da Crna Gora uzme …… ČIJE ? )

Suljo Šehović
Gost
Suljo Šehović

Жеца треба да знаш историју па да причаш,прије Берлинског конгреса Беране никада није припадало Црној Гори,значи кад је прављен манастир који су иначе Немањићи направили прије 800г Црна Гора није постојала.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Suljo, ti već pojma nemaš. Tačno je da je Crna Gora prije berlinskog kongresabila puno manja ali tada Srbija nije uopšte postojala. Čiji su onda gradovi u Srbiji? Prije 800 godina ni Srbija nije postojala. Bile su Zeta i Raška. Ako smo mi možda Srbi jer su nas Nemanjići okupitali sto godina, onda ste vi sigurno Turci, jer su oni… Više »

Lim
Gost
Lim

Nijesam sreo nijednog Sulha da Lise cirilicom

Konacno CPC!
Gost
Konacno CPC!

Suljo, batali laz!

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Као прво није Оштрог него ОСТРОГ. Као друго нико не каже да су Острог и остале манастире градили Србијанци и не знам окле ти та лудост. Градили су их Срби из ЦГ, или Црногорци па како ти је милије, а то је тад било исто.

Konacno CPC!
Gost
Konacno CPC!

Realni, ti si obicna….

Ćivša in goj
Gost
Ćivša in goj

Ne znam zašto se Nikolaidis ne zamonaši, ionako je ekspert za crkvu

Send this to a friend