Kolumne

Ko je Rumen Radev Kojega je Spajić Ispalio?

Dobro jutro! Spajić je zakasnio pet minuta na sastanak i Rumen Radev nije mogao da čeka. Bugarski predsjednik je takođe sam prošetao Cetinjem. Radev je poznat po svom proruskom i antiukrajinskom stavu. Iako su to možda slučajno uradili, mislim da je dobro što su ga ponizili.

Kliknite ovđe da se uključite u našu viber grupu, u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

Ko je Rumen Radev kojega je Spajić ispalio?

Crna Gora i Bugarska imaju odnose koji sežu duboko u srednji vijek. Jedan Crnogorac je nakratko bio i car Bugarske. Niste znali za to? Naime, Bodin Vojislavljević je tokom slovenskog ustanka protiv Vizantije bio krunisan kao car Bugarske na par mjeseci, ali to je jedna sasvim druga priča.

Predsjednik Radev je bivši pilot i vojnik, političar koji već drugi mandat opstaje u kohabitaciji sa vladama koje su mu u manjoj ili većoj mjeri nenaklonjene. Smatra se političkim arhineprijateljem bivšeg desničarskog premijera Borisova, koji i dalje ima veliki uticaj u zemlji.

Radev se protivi sankcijama prema Rusiji i protiv isporuke oružja Ukrajini. Iako je osudio napad Rusije na Ukrajinu i organizovanje referenduma u okupiranim teritorijama, ali je aktivno odbijao da podrži učlanjenje Ukrajine u NATO, smatrajući taj proces preranim.

Često je kritikovan zbog izjava, koje zvuče kao puko ponavljanje ruskog narativa o “mirnom rješenju” sukoba u Ukrajini.

Treba li zbog toga da ne uvažavamo goste? Naravno da ne. Da je u posjetu došao Aleksandar Vučić, koji se prema nama ponaša mnogo gore nego Radev prema Ukrajini, prostrli bi mu crveni tepih i mnogi treperili oko njega kao da je došao kralj Aleksandar “ujedinitelj”.

Posjeta bugarskog predjednika pokazala je propuste državnoga protokola. Pokazala je da predsjednik još uvijek ne smije da prošeta prijestonicom.

Ukoliko je Spajić ovim gestom kratkog kašnjenja htio da pošalje poruku Radevu, onda ima smisla. Sa druge strane i nestrpljivost gosta je nerazumljiva. Da je Putin kasnio, sigurno ne bi bio toliko nestrpljiv, ali na malu Crnu Goru vjerovatno misli da može da se iživljava.

Tako, da nije sve na našim liderima, ima malo i mirkoimperijalizma u bugarskom ponašanju. Ako pogledamo kako se Radev odnosi prema Makedoniji, i kako se generalno Bugarska odnosi prema našim bivšim zemljacima, tu nema mnogo razlike sa onim kako se Srbija odnosi prema nama.

Ako ništa drugo, meni je drago što smo Radeva izdimili zbog Ukrajine i zbog Makedonije.

Šalu na stranu, kada zemlja na sebe preuzme obavezu da nekoga dočeka, onda državni protokol treba da se ozbiljno pozabavi pripremama posjete. Ovako se ostavlja dojam neozbiljnosti i nemarnosti. Ako smo neozbiljni i nemarni u protokolu, to može biti znak da smo neozbiljni i nemarni u ozbiljnijim državnim poslovima.

Crna Gora je u posljednje četiri godine izrodila cijelu generaciju mladih lidera. Ti mladi lideri će nam voditi politiku kao vlast ili kao opozicija u narednih nekoliko decenija. Od toga koliko će brzo sazrijeti i uozbiljiti se zavisi i ozbiljnost državne politike.

Nemamo luksuza da ponovo zajedno odrastamo sa elitom. Ako zajedno odrastamo, rizikujemo da ponovo srastemo zajedno.

Toliko za danas i za ovu neđelju. Čitamo se ponovo u poneđeljak.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM-a

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

23

avatar
1000
16
7
0
 
23
TomoJadEto takoZoraBodin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Tomo
Gost
Tomo

Putin kasni u svojim posjetama po sat vremena i niko ništa a crveni tepih uvek ga čeka.

Jad
Gost
Jad

Nije prvi kojeg je nezreli tzv ispalio, skoro je ispalio i Lajcaka koji ga je cekao sat vremena cak ispred kabineta…a ovaj se nije pojavio na kraju..ima jos primjera. Samo pokazuje neozbiljnost nadibudnog klinca ….

Zora
Gost
Zora

G-dine Ljubo, ovaj tekst kao da je Spajic napisao. Previse pristrasno. Novinari treba da objektivno informisu gradjane.

Mašan Perov
Gost
Mašan Perov

Ljubo, bolje da ovi nijesi pisao.Mogao si jednostavno da preskočiš. Valjda predsjednik Bugarske nije došao na silu u Crnu Goru.
Kakavgođ da je, a vidimo koje je fele po prilici, ne priliči Crnoj Gori da se ovako odnese. Zapravo, to je odnos naših državnika.
Ne može da predsjednik jedne države čeka premijera druge, ama baš ni sekunde. Neozbiljno.

Jugosloven
Gost
Jugosloven

Uvijek podržavam Makedonce, ali i povrh toga ipak je nedopuštivo da se ovako ophodnimo prema lideru jedne suśedne zemlje. Čast Crne Gore je u pitanju. Kažu da je sastanak neki koji je Spajić imao prije susreta sa predśednikom Bugarske potrajao malo duže. E pa, kad ti dolazi diplomatski predstavnik druge zemlje, onda nema sastanaka drugih. Taj jedan dan izaberi da… Više »

Davorin
Gost
Davorin

Spajki je diletant postavljen od starog prevaranta i diletanta,druga od Vampira.Tako da su svi pod ruku…

Nikola
Gost
Nikola

Jedno pitanje Ljubo. Da li si pomislio do sada da se priključiš dobrovoljcima iz cijelog svijeta i odes da se boriš u Ukrajinu? Front je dug 1000 kilometara, žrtve se mjere hiljadama na dnevnom nivou. Nije lako nimalo. Mislim tolika je ljubav prema Ukrajini, sigurno si imao iskusenje da odes da se boris?

marius
Gost
marius

Nisam znao za ovu prorusku naklonjenost Bugarskog predsjednika. Ako je to bas tako, onda se cudu ne mogu nacudit, sto ga je Spaic “ispalio”, jer mislim , kad se o Rusiji radi , da im se stavovi podudaraju, samo sto je Spajki “namazan”, pa to vjesto ukriva.

Sinagoga
Gost
Sinagoga

Ubjedljivo najgori tekst i prilicno infantilno razmisljanje.

Kasko
Gost
Kasko

Opet, imamo google.

Miko
Gost
Miko

Los i narucen tekst, koji treba da opravda adolescenta na mjestu premijera. To svakako nije pravi razlog odlaska Radeva. Bugari su napustili zgradu vlade, jer Spajic nije bio spreman za sastanak

Daca
Gost
Daca

Hvala Ljubo!

Caki
Gost
Caki

“ Mislim da je dobro sto su ga ponizili” Da li je ovo realno sto si napisao u kolumni? A da su u pitanju putin ili vucuc?

Life
Gost
Life

Konačno se od autora prepoznao nemar i neozbiljnost Spajića. Samo su četiri godine trebale. Pojma nije Spajić imao da je gdin Radev kontraverzan u (ne) ljubavi prema Putinu. Dosadni su mu protokolarni sastanci. A Crnogorski protokol sigurno nije pogriješio. Tamo su još uvijek majstori koji su posao učili u bivšoj YU.

Julija
Gost
Julija

Pretjerujes Ljubo sa pokusajima da opravdas Spaica u ovoj prilici. Jesi li ikad vidio i cuo da gost ceka domacina u njegovoj kuci. Gost kuca ,a domacin otvara vrata! Protokol i diplomatija, pogotovo ,temelje se na lijepom ponasanju. Ne pretjeruj sa podrskom Spaicu i ne misli da se to ne vidi.

Trile
Gost
Trile

Bugarska dno Evrope ,samo su oni gori od bivših republika SFRJ.

Mile
Gost
Mile

Poštovani, što svojataš Vojislavljeviće kao Crnogorce…. Oni jesu živeli u tim prostorima ali su bili Srbi. Pogrešno je pisati neistine.

Hogar
Gost
Hogar

Ti si skroz u pravu,Mile..što bi mi sad raspravljali o Vojislavljevićima ako znamo da su nova saznanja obesmislila čak i Darvinovu teoriju evolucije.
#nepobitno je utvrđeno da su srbi prvi pojavni oblici života na planeti.Dakle,prvo je srbin evoluirao u majmuna a onda majmun u čovjeka,tako dođe.

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Adam i Eva su srpskog roda, jer su bili veseli. A i amebe. Tako su rekli na Pinku, znači mora da je istina.

Bodin
Gost
Bodin

Kako Srbi kad je prvovenčani kralj Srbije Stefan Nemanjić krunisan nakon Bodina Dukljanina?! Zar nijeste nas Crnogorce pogrdno nazivali Dukljanima dok prije par godina nije stigla nova instrukcija iz SANU o nekakvoj srpskoj Duklji. Pitanja su retorička jer znam da je pišeš iz svoje glave.

Eto tako
Gost
Eto tako

Prvovjenčani je zato što je prva krunisana glava iz dinastije Nemanjića. Bodin iz dinastije Vojislavljevića, je potomak kneza Vojislava koji je, na tvoju žalost, bio Srbin.

BraLeE
Gost
BraLeE

Evo Mile čita istoriju iz manifesta SNS-a i Fronta. Bravo majstore, da znas sto si rekao stidio bi se cijeli život. Mile je na platu ovđe ocigledno…

MNE083
Gost
MNE083

Ajde ti u sumsku mile!

Send this to a friend