Kolumne

Krstionica svijetle budućnosti

Piše

Slobodan Jovanović

Nije znao samo onaj ko nije htio da zna. Nijesam ni sumnjao da će, poput masne fleke koju prekrivate papirnom maramicom, stvarni karakter ljudi koji stoje iza protesta i onih koji mu daju masovnost, vremenom izbiti na površinu. Bilo je samo pitanje vremena.

Jedan pisac, u propagandnom žutilu đe objavljuje svoje kolumne, govoreći o izbjegavanju organizatora protesta da se izjasne o presudi ratnom zločincu, Radovanu Karadžiću, napisa kako ništa drugo nije važno, niti protesti treba da se bave bilo čime do tehnologijom smjene vlasti. Naravno da se radi o notornoj podvali, jer kako neko razuman može podržati bilo što ako ne zna što stoji iza toga!

Ali, da ne bude tako kako pokuša taj pisac da nas isfolira i da saznamo formalno koji vrijednosni sistem baštine protesti, pobrinuli su se članovi organizacionog odbora pokreta „Odupri se 97.000″, Mirsad Kurgaš i Demir Hodžić, prisustvovanjem noćnom bdijenju i „svetoj liturgiji“ u krstionici na Miholjskoj Prevlaci. Ova činjenica se teško može relativizovati i obesmisliti jer ona, isto kao i neizjašnjavanje o presudi Karadžiću, vrlo dobro oslikava sa čime imamo posla. Da ne bude dileme, Hodžić je dodatno napisao na svom FB profilu, uz grupnu fotografiju: „Pozdrav sa jednog od slobodnih pedalja sa naše obale. Lijep pozdrav sa krstionice iz Tivta”!

Dakle, skoro čitava obala Crne Gore je okupirana, samo je dio na kojem je nelegalno sagrađen objekat od strane najvećeg stranog investitora iz suśedne Srbije, „slobodni pedalj“? Nelegalni objekat, objekat čije građenje je sankcionisano zakonom od šest mjeseci do pet godina zatvora za odgovorna lica, za članove organizacionog odbora pokreta „Odupri se 97.000″, pokreta koji je navodno pokrenut zbog kriminala, korupcije, nezakonitosti, predstavlja – oazu slobode?

To je, valjda, ta „pravna država“, koju gromoglasno pominju svake subote? I još pokazuju tobožnju solidarnost sa „pravoslavnim vjernicima“, valjda pod tim podrazumijevajući samo vjernike SPC, jer teško da Amfilohijevi građevinski poduhvati po Crnoj Gori imaju simpatije vjernika CPC, ateista i svih onih koji modernu Crnu Goru ne mjere brojem izgrađenih pravoslavnih hramova i koji sa tugom gledaju kolike tone građevinskog materijala završavaju u hramovima mraka, umjesto u škole, bolnice i objekte kulture. Jer, kako reče Viktor Igo, učitelji u selu pale svijetla, a popovi gase. A popovi SPC ne da gase, nego šire vječnu tminu!

Očito da organizatori protesta misle da su video snimci, na kojima retorika i mizanscen tzv. odbrane krstionice na Miholjskoj Prevlaci ponajviše liče na scene iz filmova sa tematikom iz srednjeg vijeka, slika progresivnog evropskog, modernog društva, kakvo preporučuju građanima Crne Gore?

I tu dolazimo do dva porazna zaključka. Prvo, da je crnogorsko društvo, iz neznanja ili svjesno, dozvolilo da joj najmrčanije ideologije i vjerska zatucanost, kakvu smo imali u vremenima prije više vjekova, zavladaju duhovnim prostorom i „prosvjećuju“ mozgove velikog broja građana, pa se čak govori i o tome da je Amfilohije vratio u Crnoj Gori „zlatno doba graditeljstva kakvo je bilo u doba kralja Milutina“?

Blago nama sa „zlatnim dobom“! Ne znam da li građani Crne Gore znaju, dok kukaju kako Danci žive mnogo bolje od njih, da SPC ima ukupno, dakle uključujući i prekomorske zemlje, 171 manastir, a samo u malenoj Crnoj Gori 71! I slovima – sedamdeset i jedan manastir!? Bilo da je u njima nelegalno ili da ih je sama izgradila!

Drugo, sve ovo pokazuje da organizatori protesta vrlo dobro razumiju od koga im zavisi uspješnost protesta. O Radovanu Karadžiću nećemo, jer to nije oportuno po proteste, ali podrška nezakonitoj građevinskoj ekspanziji SPC donosi sve benefite. Ne znam kakvu poruku, a da bude pristojna, bih poslao svim onim vajnim Crnogorcima koji se busaju u prsa kako su se „devedesetih“ borili protiv velikosrpskog šovinizma i ekspanzionizma, „Miloševićevih pomagača u Crnoj Gori“, za vraćanje hramova CPC, protiv zločinačkog napada na Konavle i Dubrovnik, … a kojima su danas bliži oni koje personifikuje Backović, pop SPC, bivši oficir JNA, učesnik ratova kao pripadnik po zlu poznate padobranske brigade, od onih kojima je jasno da se radi o protestima koji su u osnovi anticrnogorski, sa logistikom iza koje stoje oni koji su Crnu Goru uvijek posmatrali kao svoj plijen i dio svojih interesa.

Vlast i vladajući DPS se ponašaju kao da im je mnogo važnije da ne povrijede ośećanja onih koji im se u svemu otvoreno suprostavljaju, te vrlo blagonaklono gledaju na graditeljski i „duhovni“ ekspanzionizam Amfilohija Radovića i SPC, vrlo pogrešno vjerujući da tako sebi obezbjeđuju mirniju vladavinu. Nijesam valjda ja taj koji prvi treba da im saopštim tu tužnu vijest da sa ekspanzionizmom svetosavaca i otvaranjem prostora za njihove nesmetane aktivnosti, upravo sebi stvaraju noćne more i sijeku granu na kojoj śede. Nije valjda da misle da će im jačanje SPC, njen zadah srednjovjekovlja, broj hramova koje podiže, ambicije da bude sila na koju se ne može nijednim instrumentnom zakonske prinude djelovati, donijeti uspješnu političku budućnost i uspješan hod u evroatlanskim integracijama?

Zahtjevi protesta su većinom infantilni i pripadaju pretpolitičkoj svijesti i karakteru crnogorskog društva, u kojem je jedina snaga „argumenata“ u maksimilizaciji i traženju ekstremnih rješenja. Ono što protesti i prljava medijska kampanja, vođena protiv Mila Đukanovića, jesu uspjeli to je da su najavljivani potezi vlasti oko Zakona o slobodi vjeroispovjesti, rješenja pitanja sakralne imovine, identitetska pitanja, tako gromoglasno najavljivana u predśedničkoj kampanji Đukanovića, potpuno gurnuta u zapećak. O njima se nit’ govori, nit’ romori, pa svetosavska braća i njihovi politički predstavnici mogu zadovoljno da trljaju ruke. Nadam se da su zadovoljni i svi oni koji im, iz ovog ili onog razloga, pomažu. A zna se da mi nikad od sopstvenog razloga, ili pizme, nijesmo viđeli šumu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sigurica
Gost
Sigurica

Evo ga baba Riska,…

DUKLJA
Gost
DUKLJA

SVAKA ČAST,GOSPODINE U PRAVOM SMISLU TE RIJEČI.KOMENTAR ZA 10.

Marko K.
Gost
Marko K.

Krstionica je postala simbol jedinstva svih Bokelja i zato je vjecna.

Obnevidio
Gost
Obnevidio

nije istina Momčilo iz Bosne

Bazinga
Gost
Bazinga

Čista 10!

Zoran
Gost
Zoran

Jos jedan dobar clanak gospodina slobodana jovanovića.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Svaka ti čast Jovanoviću, tačno u centar svetosavskog otrova!

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Opet ovaj sendvic patriota

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Opet ti srbuješ sa mojim nickom. Sve što je Jovanović napisao, tačno je. Batali se ti pope Crne Gore, no pazi svoju Kuršumliju.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

beee,beeee

Nikola
Gost
Nikola

i oni su vidjelo svijetu, kroz ljepotu svoje duše, kroz obrazovanje, kroz plemenitost, kroz stručnost i kroz čovjekoljublje kojim zrače. A ti komunistički pamleti tipa “mračnjaci,zatucenjaci, neprijatelji života i civilizacije” to je valjda u duhu one komunističke parole-” u se, na se i poda se”. Pravi neprijatelji života jesu homoseksualizam,abortusi,eutanazija,rasturanje porodice i hedonističko-materijalistički stil života jer se iz njih ništa… Više »

Sye
Gost
Sye

Bravo! Još kad bi to smjelo javno da se kaže. Ali sve velike patriote i borci za sve i svašta nemaju kohones za to.

Nikola
Gost
Nikola

…Pa onda forsiranje homoseksualizma, eutanazije, abortusa kroz plašt ljudskih prava, sve jo to uvođenje kulture smrti na mala vrata. I jedina brana tome jeste Pravoslavlje. Jer je Pravoslavlje za život, za porodicu, za zdravlje-i fizičko i duševno i duhovno. I savremena medicina sve više prepoznaje i značaj posta i značaj molitve i značaj religioznosti u očuvanju sveukupnog zdravlja pojedinca. A… Više »

Aj malo o tome
Gost
Aj malo o tome

Sta mislis, koliko ima homoseksualizma i pedofilije u SPC ? Jesu li Kacavenda i Pahomije samo vrh ledenog brega i kakve nam to “vrijednosti” oni predstavljaju i namecu ?

Nikola
Gost
Nikola

…psihe. I kada podigne taj prag zadovoljstva, on je sve više i više gladan i postaje rob nagona i prekomjernosti u svemu. A to opet vodi u-bolest. O duhovnom stanju da i ne govorim…Smatra se da će veoma brzo psihijatrijske bolesti izbiti na prvo mjesto na listi u svijetu,ispred kardiovaskularnih i malignih. Je li to ta sreća i je li… Više »

Bazinga
Gost
Bazinga

Danas u svijetu postoje različite ideje o Bogu, od vjerovanja da postoji jedan Bog koji je sve stvorio (monoteizam), da postoji više bogova ili božanstava (politeizam), do toga da Bog ne postoji (ateizam). Svako ima svoj izbor odnosno prvo na svoje mišljenje po pitanju religije. Mi možemo samo da konstatujemo, da se slažemo ili ne slažemo po pitanju religije. Postoji… Više »

Peka
Gost
Peka

Ao, još jedan “profesionalac”, koji za 100-200 € piše po porudžbi.

Firenca
Gost
Firenca

Samo reci što je pogrešno napisano?

Vlado
Gost
Vlado

100-200€ je velika lova. Ovome daju burek kod Vukčević, te da mu je dosta.

Betoven
Gost
Betoven

Odlično napisano. Rezervisanost vlasti već počinje da vrijedja svakog Crnogorca. Umjesto da je procrnogorska opozicija ovdje tražila prostor za djelovanje oni su prešli na stranu neprijatelja Crne Gore. Iz istog razloga je svojevremeno nestao Liberalni savez. Sad hoće Ranko i URA.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Gorane, nije njemu lako, njemu smeta svako ko je štitio državu od NATO agresora.

Ranko
Gost
Ranko

A da je recimo katolička crkva ili dzamija nelegalno sagradjena bi li se rušila i sto bi se reklo da su njihovi vjernici stali u zaštitu istih nelegalnih objekata za iste vjernike?

Jole
Gost
Jole

Gle cuda,ni dzamija ni katolicka crkca nijesu nelegalno sagradjene.Dobro se zna da je spc jedini uzurpator i da radi mimo zakona

Sye
Gost
Sye

Beranski minaret je nelegalno sagrađen,ali niko o tome ne priča 20 godina. Jer ne smijete! Nemate,da ne kažem šta. Nećete razumjeti o čemu pričam

vaka
Gost
vaka

Malo da se skrene pažnja sa protesta,ali je otvorena pandorina kocka hahahaha nije sve po planovima ako se sruši narod će bit bijesan,ako se ne sruši narod će se osjetit jakim hahahahaha ŠTA SAD ?

Jole
Gost
Jole

Koji narod?Ono malo uvezenih iz okruzenja?

vaka
Gost
vaka

Samo nek mu daju vremena poceo je da se budi jos malo ovako PAMETNIH odluka,pa možda čak i BLAŽO se opredjeli za djeda BLAŽA ČETNIČKOG KOMANDATA. hahahahaha Samo neka vuču ove poteze-TIHA VODA POČINJE DA ŽUBORI

murko
Gost
murko

Tiha voda ne žubori. Ime joj kaže.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Krstionica je kao ona limena skalamerija na Rumiji. Postavljena da pokaže da srpska crkva može da radi što joj je volja u Crnoj Gori. Postavljena da muti i zavađa i da sve ono što je starije od Svetosavlja prisvoji. Dočekali smo poništenje podgoričke skupine, dočekaćemo i da se okupatorska crkva postavi na pravo mjesto.

MaleCuce
Gost
MaleCuce

SPC i Vladika Amfilohije su jedina prava istorijska vjerska institucija u Crnoj Gori.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

I opet branitelji Amfilohija na CDM-u. Zašto mi ne puštite komentar u kojem nema ništa uvredljivo. Ili je vama uvreda ako pitam kad se SRPSKA CRKVA pominje u Crnoj Gori prije 1918-e.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Staropodgoričanine, moguće je da ti kao Brđanin ne znaš titule koje su nosili Mitropoliti u Crnoj Gori, moguće i zbog toga što su tada tvoji krajevi pripadali drugoj državi.

Bazinga
Gost
Bazinga

A koje su titule nosili Pećki ptriarsi između 1766 do 1920 ?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Staropodgoričanine, lijepo si primijetio da sve dolazi na svoje mjesto. Nakaradni zakon o crkvenoj imovini niko više ne pominje, krstionicu niko neće dirati, tvoja NVO je zaboravljena.

Sye
Gost
Sye

SPC ti je stvorila državu,tako da… Šizofrenija nije strašna,samo ako se terapija redovno uzima.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha popovi, baš ste se razlećeli. Kad i koju državu je stvorila srpska crkva. Možda Duklju??? ili Zetu???

Fileopg
Gost
Fileopg

ovi odupri se podržaše:
1. varvare i napad na policiju.
2. nelegalnu krstionicu.
3. odbjeglog tajkuna DK.
4. pokušaj terorizma 2016.
prećutaše:
1. miješanje Rusije u unutrašnje poslove CG
2. presudu Radovanu Karadžiću
sve zaogrnuše plaštom ,,viših interesa”.

Terra nova
Gost
Terra nova

Pravo u centar Jovanoviću, samo ne znam što još treba da se desi da ovu pospanu vlast treba da drmne da bi se probudila, a kako stoje stvari desiće se vrlo brzo pa će buđenje bit kao iz košmarnog sna – nažalost lijepa priča tu ne pomaže u rješavanju problema nego samo djela.

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Klasicna dps retorika sa dozom ironije i govora mrznje.cilj je da se manipulise narodom i skrene paznja sa realnih zivotnih problema.

marius
Gost
marius

Po meni nije problem u ovoj krstionici, niti bih ulozio nikad u rusenje bilo kog, ili ti bilo cijeg vjerskog objekta. Problem je u tome sto se nije djelovalo odma na pocetku rabote, budimo realni kod nas se sve zna, pa i to kad komsinica kupi kavu , pa druga kod nje ode na po jednu fresku, tako da nije… Više »

amo
Gost
amo

To nije ni krstionica,ni vjerski objekat,vec pristan za barke i brodice,samo neznam cije.

C G
Gost
C G

Ovo nije vjerski objekat, zar nam to nije jasno? Nije ni izgradjen sa namjerom da to bude. Jesmo li slijepi pored ociju !?

Send this to a friend