Kolumne

Ličnim iskustvom pomognimo drugima

Piše,

Kristjan Dukaj, politikolog, magistar međunarodnih odnosa i diplomatije, viši savjetnik za odnose s javnošću u opštini Tuzi

Ovih dana, svijet se prisjetio prvih pozitivnih slučajeva zaraženih novim koronavirusom. Prisjetili smo se prvih vijesti iz kineskog grada Vuhan, prvih scena iz tamošnjih bolnica kao i zdravstvenih radnika pod maskama u borbi sa ovom pošasti u pokušajima za spašavanjem oboljelih. Prisjetili smo se prvih informacija o teškim posljedicama po oboljelima od novog virusa, kao i mnogih nepoznanica od samog početka, ali i nemoći struke u borbi sa ovom bolešću. Njegovo brzo širenje i teške posjedice iznenadile su i najopremljenije zdravstvene sisteme širom svijeta.

Za nepunih stotinu dana, koronavirus je pokorio cijelu planetu zemlju izazvajući strah i paniku i u najrazvijenijim društvima i državama koje su bile nemoćne u borbi sa ovom pošasti tako da ni najveći pesimisti ne bi mogli predvidjeti ovakav tok novog koronavirusa na globalnom nivou, a koje se ne mogu uporediti sa prethodnim sličnim situacijama, prirodnim katastrofama pa i ratovima.

Za kratko vrijeme, naši životi su postali drugačiji! Život u strahu, panici, izolaciji i nemoći u borbi sa opakim i nevidljivim neprijateljem. Prije devet mjeseci, i Crna Gora je proglasila opštu opasnost a njena Vlada je preduzela niz mjera stavljajući zdravlje građana na prvo mjesto. U novonastaloj situaciji, zdravstveni sistem je preuzeo odgovornost u borbi sa opakom bolešću u spašavanju života naših najbližih. Apeli, preduzete mjere i preporuke nadležnih da se sačuvaju svoji i životi najbližih često nisu dali željene rezultate i zbog toga, danas, Crna Gora je u sve težoj situaciji sa velikim brojem inficiranih od Covid 19 i, na žalost, sa sve većim brojem preminulih naših najbližih, sugrađana, prijatelja, kolega i poznanika.

Preventivne mjere u suzbijanju širenja zaraze preduzete su pravovremeno ali ne i poštovane u dovoljnoj mjeri što potvrđuje aktuelna teška situacija sa koronavirusom u Crnoj Gori. Moje lično iskustvo u borbi sa posledicama novog koronavirusa daje mi za pravo da podstaknem ostale na striktnu primjenu i poštovanje preventivnih mjera. Pozitivan nalaz nakon testiranja, kod mene kao i kod svakog zaraženog izaziva uznemirenost, strah i zebnju. Ako tome dodamo bolne simptome koje uzrokuje ovaj virus, stvara se zaista teška situacija u porodici i okruženju. Iako mlad i u punoj snazi ali ipak, nevidljivi neprijatelj Covid-19 ne štedi nikoga. Odlučnost, volja i poštovanje preventivnih mjera i preporuka kao i briga zdravstvenih radnika, pokazale su se uspješnim u nastaloj borbi koja traje.

Solidarnost prema drugima je ono što se očekuje od svih nas i, naravno, što možemo učiniti kako bi što lakše i sa što manje posljedica izašli iz nastale teške situacije po zdravlje svih nas i ekonomsko biće našeg društva. Stoga, smatram humanim prenositi lična iskustva i upozoriti druge na zaista tešku borbu sa posledicama novog koronavirusa, jer i pored poštovanja mjera ipak možda jedan loš trenutak ili mali propust bio je dovoljan za pojavu prvih simptoma i na kraju, pozitivan rezultat na testu.

Ponadajmo se da će situacija konačno početi da se smiri. Utoliko prije što se uveliko najavljuju željeni rezultati u testiranju anti kovid vakcine. Ali, obaveza je svih nas, za sadašnjost i budućnost cjelokupnog društva ono što možemo pojedinačno i kolektivno; nošenje maske, fizička disanca i higijena ruku. Za sebe, naše najbliže i društvo u cjelini.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
zabjelo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
zabjelo
Gost
zabjelo

jel ovaj podržava Djeljosaja?ako da bolje da bježi od njega

Send this to a friend