Kolumne

Majbah za socijalu i bezbjednosne štićenike

Piše

Slavko Mandić

Vrhovni apostol Zdravko i njegov Milojko od finansija, pokretači su brzopoteznog privrednog razvoja Crne Gore, koji će za kratko vrijeme, po svim vlastitim proračunima donijeti potpuni preporod državi koja je, bez njihove ruke spasa, grcala i stenjala u siromaštvu i bijedi.

U neposrednoj blizini restorana Konak, koji je spoj tradicije crnogorske kuhinje i modernog kulinarstva, par kilometara od Cetinja, koji je Zdravku odnedavno za srce prirastao, kako neznavično saznajemo otvara se velelepni plac za prodaju automobila kojima raspolaže Vlada Crne Gore.

Na vodećoj poziciji biće postavljen majbah, a oko njega nekoliko audija, mercedesa i manje poznatih tipova vozila. Malo dalje biće izloženi brzi trotineti, električni i bicikli na nožni pogon, kao podsticaj ekološkoj smislenosti kojoj smo još od Žabljaka zakleti. Dileri, misli se na vozila, mijenjaće se sporadično. Red Zdravka pa red Milojka.

Od ove privredne aktivnosti očekuje se nekoliko miliona eura, što se biti dovoljno za socijalna davanja svima koliko ih ima ali i servisiranje troškova ugrožene bezbijednosti četvoroportfeljne ministarke kulture, prosvjete, nauke i sporta. Zbog kojih je od ovih portfelja ugrožena, javnost nije obaviještena.

Potpuno je jasno da u državi, pa zvala se ona i Crna Gora, niko ne smije da bude ugrožen i nikome ne smije da bude prijećeno. Ali je takođe jasno da nema države na svijetu u kojoj se kulturi prijeti. Zato se mora ova pojava istražiti od početka do kraja a vinovnici, ako ih ima, kazniti i to ne po pravdi boga nego zakona koji su pisani da bi nas zaštitili od takvih i sličnih nedjela.

A evo kako je sve počelo.

Ovo ipak nije 21. vijek. Analizom nadležnih službi srednjevjekovnog instituta za zdravlje velikovjerskih dostojnika jednoga naroda, ustanovljeno je da se radi o ranom 15-tom vijeku. Vrijeme se u ovom istorijskom trenutku, kada se bije odsudna bitka za budući Onogošt, zaustavilo i samo vrhovni apostol zna da li će skazaljka nastaviti da se okreće i nakon dobijenog testa svega i svačega, koji će lično uraditi eksperti novoformirane crnogorske apostolske zajednice, uz pomoć novodobijenih medijsko-crkvenih reagensa susjedne S države.

Nakon što je golub pismonoša sletio sa Ane na rame glavnoklanjajućeg ceremonijal majstora, koji je, nošen poklicima odobravanja svite postrojene s obje strane ptice rugalice, poljubio tlo kao znak odanosti zemlji porijekla, počelo je isporučivanje dragocjenih kapi nečega, koje su za nekoliko minuta smještene u improvizovani hladnjak i upućene u odredišni velikocentar.

Tim činom prestaju svi problemi naroda koji je pozdravio iz dna duše apostolsko požrtvovanje i ljubljenje skuta darodavcu zarad sopstvenog naroda, klečanja i saginjanja za spas nekoga kome je unaprijed namijenjeno sve. Ovacije, bakljade, originalni kineski vatrometi donešeni sa tek ustanovljenog puta svile za spas ljudske u mantijama vrste, bio je još samo jedan dokaz u nizu onih koji će da uslijede.

Sokoćalom iz svog zabitog sela iznad Kremana, pod planinom Tarom, Mitar Tarabić, duhovnik ili predpostavljač dolazećeg vremena, gleda s jedne strane jednom u budućnost, a drugi put s druge u prošlost. On prati trag puta spasonosne tečnesti i kada je skoro na domak da otkrije mjesto njenog boravka, zatutnji svevišnji i udare gromovi opoziva. Tako se, povijesno je dokazano, izgubio svaki trag dragocjene tečnosti, što znači da će apostolski stožer sada morati sve jovo nanovo. Red molbi, red klečanja i saginjanja, red ljubljenja ruku i buketa mirisnoga svega. Pa dok nova ptica rugalica ne sleti na nejaka pleća iznova.

Opet Mitar i opet gledanje u buduće vrijeme.

Narod u nekoj zemlji tamo daleko, kako bi neki htjeli, ali šipak, ovo je ona majske zore, traži ostavku vitezice okruglog stola za zdravlje, jer je zagubljena tečnost, ako je i bila, uticala na sveopštu plućnu sliku cijela naroda. Jer, ova čudesna tečnost, dar od S je spas, a darovnom konju se zubi ne gledaju, govorila mi je moja baka. I reću da je baka, pa iako su me učili da to nije dobro reći zbog neke tamo politike, koja se onda krivotvori kad ja kažem baka a ono ispadne da to nije nego se misli na nešto drugo. Bože, bože, što se može!

E pa tu ministricu, čiju smjenu pučanstvo traži, ali ono drugo, koje je krivo i za ono što je pravo, niti čuva niti prate kopljanici vrhovnog apostola.

Oni su zaduženi za jednu drugu okruglog stola četvororučnu vitezovku kojoj neka pogan prijeti. A ko ženi prijeti, gori je i od samog novog soja koronavirusa za koji je kriva prethodna vlast.

Tarabić gleda s visine sokoćalom i ne može čudom da se načudi. Nije znao koliko je bavljenje kulturom opasno i koliko te skupo može koštati ako si u nauci ili te kojim slučajem zanima prosvjeta, poduprta sportom kao granom razvojnog tjelesnog odgoja. A nijesu ni drugi znali. Opasnost je toliko vidljiva golim okom da se kultura morala, vidi se iz sokoćala, braniti svim silama ratobornih kopljanika. Oni svoju kulturu neće dati po cijenu života svekolikog naroda. Jer narod bez kulture liči na ovo što danas imamo, zaokruži svoje posmatranje Mitar Tarabić i posla  svoj ekspoze tamo đe mu je i mjesto.

15

avatar
1000
15
0
0
 
15
DvopekBar 2021NeoTi tiiiiMilja
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dvopek
Gost
Dvopek

Ako nas Milojko ne spasi neće niko.
Ovo je najveća sprdnja svih crnogorskih vremena.

Bar 2021
Gost
Bar 2021

Gospodine Slavko kako permanentno nervirate ovu četničku bandu.

Neo
Gost
Neo

Šteta što za tebe nema jedan da se voziš do Podgorice 😂 E greote od tebe mandiću, nema više s budžeta.. a fino je bilo dok je kapalo.. the end 👌🐒

Ti tiiii
Gost
Ti tiiii

Čujem da će vakcine majbahom
Vozi ih vojvida iz bratske.

Milja
Gost
Milja

Kulturi se prijeti!
Bravo gospodine Slavko.
I to neoprostivo u jednoj državi sa dugom kulturnom tradcicijom.
Ministarka prije svega ne zna da govori.
Njen vokabular je na nivou srednjoškolca.

Doktor
Gost
Doktor

Dokle stigosmo sa expertima!
Ma ni do vakcine više od 2000 na kraju februara.
Sram ih bilo ali ni to oni nemaju.

Teg
Gost
Teg

Pa ovom narodu i ne treba bolje kada je zadovoljan ne zaposlen kad mu je drzava ugrozena pandemijom i finansiski u dug a podrzavaju milionske cifre za automobil pojedincima ‘mi nemamo naftu a nema ni leba pa podrzite sve sto je protiv vas tako treba.

Vakcineeeeee
Gost
Vakcineeeeee

Kad će vakcinacija eksperi?
Da neće majbahom stići?

Loti
Gost
Loti

Kako ih izuvas iz cipela.
To Slavko.

Jovan
Gost
Jovan

Nidje veze!!!

Maja
Gost
Maja

Majbah važniji apostolima od vakcinisanja i zdravlja Crnogoraca.

Sloboda
Gost
Sloboda

Extra.

Orli-Ban
Gost
Orli-Ban

Vrhovni apostol?
Nisam dalje čitao

Rade tečov
Gost
Rade tečov

Otuđenu zemlju u Krimovici takođe u iste svrhe.

uSnuSeNeSnili
Gost
uSnuSeNeSnili

Bravooooo! Svaka cast Majstore! Slavko najbolji ste!

Send this to a friend