Kolumne Istorijska greška sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom

Makron poručio Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Kosovu da su nepoželjni

Emanuel Makron

Piše
Robert Bajruši

Kao i puno puta dosad, arogantna hrvatska javnost nije se ni osvrnula na nedavni događaj koji je dobrano potresao ono što zovemo “regija”. Naravno, radi se o odluci Evropskog vijeća da se ne otvore pregovori o članstvu Sjeverne Makedonije i Albanije. Odluci koja duboko kompromituje Evropsku uniju, kao instituciju kojoj se može vjerovati koliko i Donaldu Trampu, ali i odluci koja dovodi Hrvatsku u užasno neugodnu poziciju.

Jer – htjeli ili ne – Hrvatska se nalazi u “regiji”, a potresi koji mogu uslijediti jer je pseudoliberal Emanuel Makron, kako bi pokazao da utiče na evropsku politiku, pogazio sva obećanja koja je EU dala Makedoncima i Albancima, možda se neće osjetiti u Danskoj i Portugalu, ali ovdje sigurno hoće. Tek će se vidjeti kolikog intenziteta.

Jedno je sigurno, Evropska unija potvrdila se kao nevjerodostojna zajednica koja gazi vlastita obećanja. Još gore, EU ovakvim odlukama otvara vrata regije Rusiji, Turskoj i Kini, a možda i novim ratovima. Sve to moglo se spriječiti jednostavnom odlukom o otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom, ali Makron je odlučio zakuvati kašu, koju će sada drugi morati pojesti.

Simbolično značenje

Odluka o početku pregovora o članstvu ne znači i članstvo, nego u prvom redu ima tek simbolično značenje kako bi se iskazalo priznanje za postignuto i podstaklo te zemlje na dug i naporan proces pristupanja država kandidata EU. Izgleda da se srame i vodeći evropski političari: “Niste vi krivi, mi smo. Vi ste obavili svoj posao, mi svoj nismo”, poručio je građanima Albanije i Sjeverne Makedonije predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk. “Ja mislim da je to istorijska greška”, upozorio je Žan Klod Junker koji se oprašta od dužnosti predsjednika Evropske komisije. I hrvatski premijer Andrej Plenković zaključiće kako je razočaran jer su “ove dvije zemlje to zaslužile zbog reformi koje su sprovele i zbog kriterijuma koje je Evropska komisija postavila i koje su zadovoljile”.

To što govore Junker, Tusk i Plenković svodi se na činjenicu da su Makedonci pristali promijeniti čak i ime države kako bi umirili Grke, što je uslovljavao Brisel. Usto su postigli unutardržavni konsenzus s Albancima, a vlada Zorana Zaeva čisti korupcionaške afere njegovog prethodnika Nikole Gruevskog. U obje države, korak po korak, počinju se usvajati standardi koji vrijede u Evropskoj uniji. A onda ih iz Evrope opale nogom u stražnjicu.

Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan moraju biti sretni kada vide što radi Evropska unija. Jer odbijenica Makedoniji i Albaniji ujedno je poruka Srbiji, Crnoj Gori, BiH i Kosovu da su neželjeni. To je legitimno, ali kakve će biti posljedice? “Ako nas neće Evropa, ima tko nas želi”, odgovoriće u balkanskom susjedstvu Hrvatske. Zašto Srbija ne bi nastavila uvoziti rusko oružje i dopuštati kineske investicije, usput dovodeći odnose s Kosovom na rub sukoba? Tko može spriječiti još čvršće povezivanje Republike Srpske i Srbije ili Albanije i Kosova, kao i dezintegraciju Makedonije i Bosne i Hercegovine. U takvim okolnostima, zašto Bošnjaci ne bi pohrlili u zagrljaj Turske, a Dragan Čović krenuo obnavljati Herceg-Bosnu? I eto belaja, možda i reprize događaja iz devedesetih.

Neke od ovih država su u susjedstvu Hrvatske, a druge su udaljene nekoliko stotina kilometara. No, koliko god KGK gleda prema Ukrajini, Poljskoj i Baltiku, to je dio evropskog kontinenta čiji problemi nisu hrvatska briga. Ali posljedice glupe odluke Evropske unije prema Sjevernoj Makedoniji i Albaniji biće gadan problem za Hrvatsku.

76

avatar
1000
42
34
0
 
67
Rade HnDUKLJATrece OkoRadulerambo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rade Hn
Gost
Rade Hn

Makron je jedan obicni babo..bac.

DUKLJA
Gost
DUKLJA

ČINIMI SE DA SU OVI FRANCUZI I SRBI JEDINA DVA NARODA KOJI SU OKUPIRALI SAVEZNIKA IZ RATA,MISLIM DA SE RADILO O CRNOJ GORI.

Trece Oko
Gost
Trece Oko

Makron je jedan mali miš koji svoje pniženje i depresiju od Trampa želi da na balkanske države pokaže svoju moć . Nažalost nema više Miterana , De Gola koji su bili državnici svjetskog autoriteta

rambo
Gost
rambo

pojedini Evropski politicari moraju da igraju kako im Putin kaze usuprotnom nema gasa a ni nafte i to se zove ucijena

Drago
Gost
Drago

a ko ce nas da primi. Mogu sam neke necivilizovane zemlje i diktatorka uredjenja svakako ne uredjeni pravni i demokratski sistemi

Pera Kojot
Gost
Pera Kojot

Mi treba da napravimo Balkansku uniju, da se carine minimiziraju i kad ekonomski ojacamo da mi pregovaramo i dajemo uslove o ulasku u EU a ne ovako na slijepo pod njihovim uslovima, borit se da smo valjana pravna drzava a za mnogo toga smo mi Evropa za neke zemlje Eu

Bnjj
Gost
Bnjj

Pošteno gledajući to su sve države koje svoje građane pljačkaju đe samo dobro živi elita, to su države u rangu zemalja 3 svijeta, jedina spas za ove države je da se stave pod starateljstvo, ovo su sve propale ržave na čelu sa Cg liderom u regionu đe je propalo školstvo, zdravstvo, sudstvo, đe se od plate ni računi ne mogu… Više »

Preko Morace
Gost
Preko Morace

Hahaha tip koji se ne pita sa situacijom u svoju drzavu, treba da odlucuje o eu i balkanu..😂😂Kako ga pritegnuse malo zuti prsluci..😉

Bratonozicki
Gost
Bratonozicki

Za razliku od nepostojece drzave.i otete Kosova i Metohije, Cg i Srb pregovaraju sa Eu. Sto je sporo to je druga prica velika je korupcija itd… ali nas nemojte stavljat u isti kos da vas molim. Jos uvijek nismo isti nivo sa Alb i Makedonijom uz svo duzno postovanje.

Bnjj
Gost
Bnjj

Realno i Mak i Alb u nekim segmentima su ispred Cg pregovori sa Cg i Srb su čista politička odluka mi nismo mnogo bolji od Al i Mak pošteno govoreći

Ronaldinjo II
Gost
Ronaldinjo II

Eh da je srece pa da se ujedinimo svi zajedno i da shvatimo jednom zanavijek da je bolje biti dobar sa susjedima nego sa ostatkom evrope ,da zaboravimo sto je bilo kroz neki oblik konfederativne zajednice i oslobodimo se mrznje i ratova…eh narode moj stoko moja…

Bratonozicki
Gost
Bratonozicki

Nema toga. Previse zlocina Ndh, handzar divizije, ratova i ratova. Narod pamti jedino kao ti plitki sanjaju neku utopiju.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Samo Evroazijska unija

Preko Morace
Gost
Preko Morace

Ceraj ti slobodno u sibirske stepe, tundre i tajge, a mos i sa dzingis kanom ako oces..😉😂😂

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Da išta znaš, znao bi da nas narod je kulturno i mentalitetski najblizi onima na stepima i tundrama. Crna Gora pripada Rusiji i Evroaziji. Dolje EU-americki fašizam!

istini za volju
Gost
istini za volju

Ne treba nam jevropa ništa, jer mi smo ruska braća.

Sin vdt
Gost
Sin vdt

Dje cemo se sad integrisat ovako dezintegrisani hahahahahah

Makaron trebinj
Gost
Makaron trebinj

Pitala je baba moja za njega. Kaze, sladak, a ucila mu je sa zenom

Radivoje Vujovi
Gost
Radivoje Vujovi

Ne znam sto radi Evropa kad nas ne zeli mislim da prave katastrofalnu gresku.Po meni ja nebih bjezao od saradnje sa Kinom.Nije to Kina iz doba Mao Ce Tunga.To je najbrze rasuca ekonomija na svijetu.I ne vidim nista lose da njihov kapital udje u Crnu Goru.Takodje mislim da kapital ne pita za granice i mislim da Njemacka i Italija zele… Više »

Send this to a friend