Kolumne

Mandatar pronašao lijek: Pričestite se i ne plašite se korone

Krivokapić u crkvi (Printscreen)

Piše,

Slavko Mandić

Blago nama pticama
po zelenim šumama
sve što nama treba
dobijamo s neba…

S neba, po svoj prilici, dobismo i mandatara i veći dio apostola koji će se ekspertski potruditi da nam vlada liči na čudo nebesko. Nijesu svi, koliko se god mandatar trudio da ih takvima predstavi, sa zaštitničkim oreolom nebeskih sila vaskolikog svetosavskog pravoslavlja, koje štite od korone, gromova, potresa, poplava, cunamija, bolesti moždanog sistema, i mnogobrojnog svega i svačega, sa podužeg spiska ovozemaljskih pošasti. Ima i onih koji su se povukli na vrijeme shvatajući da ovaj čin mandatarevog činodejstvovanja ima izvjesnih sistemskih grešaka, pa je za to bolje sa strane osmotriti ko što i kako čini.

Pomoz Bog, mandataru. Ke nova, pitaće ga Bokelji? Ima li nam spasa od korone? Bog ti pomogao, za vjeki vjekova, kazaće klero mandatar sekularne Crne Gore. Naravno da ima. Potrebno je pričestiti se, a ako imate vjeru onda neće zaraza na jednu kašicu kojom založe hiljade. Samo treba dovoljno da kleknete i snažno da zinete. Neće, jer je vjera jača od zla svakojega, ponosito je saopštio mandatar.

Možda nam je mandatar došao s neba, ili ga je možda samo nebo poslalo kao prvoga među jednakima iz bogatog ešalona nebeskih apostola koji tamo stoluju i prate što sužnji čine po zelenim šumama, svjesni potrebe da nas kazne za doskorašnje djelovanje po svim pitanjima? To ekspertski još nije dokazano, ali je pretpostavka sakrivena nevješto između redova novih svjetonazorskih misli budućeg crnogorskog premijera. Zato njemu nije teško da se izvini svome stadu od naroda što nije nosio masku na sahrani svoga Amfilohija, i što je na taj način, kako sam kaže, iskazao nepoštovanje, mada zna pouzdano da je kovid prebolio na nogama.

Razumjeli smo da je naš mandatar prvi pronašao ono zašto traga planeta. Recept je javno ponuđen, samo ga treba znati protumačiti. Vjerujemo da se on krije u sljedećoj formuli: Red vjere, red pričešća, jedan klek i jedan snažan zijev i, adio korona. Nema više. To je recept i to je vakcina. A svijet kao svijet, neznaven i jadan u svojom mračnjaštvu se muči.

Vjerujući mandatar, prebolovani kovid, poručio je jasno da su mjere NKT-a besmislene.

Objasnio je to ovako: “Vi znate da čovjek koji dođe, slava mu i milost, pod Ostrog, ako dođe sa vjerom, da će štošta da doživi kao preporod. Pričešće je poseban čin i naravno u istoriji se nekad nije postavljalo to pitanje. Ovo je praksa koju crkva propisuje”. Jasno da jasnije ne može biti.

A kako onda ta praksa, gospodine mandataru, nije sačuvala mitropolita Amfilohija Radovića? Ako iko, on je bio vjerujući, iznad svih vjerujućih.

Ako čovjek bolje razmisli, nema nikakve potrebe da se razdvajaju crkva i država. Treba ukinuti državu, jer je crkva dovoljna. Tako bi se smanjili troškovi. Broj zaposlenih bi bio značajno manji a jedan dio bi doživio značajnu transfomaciju premještajući se iz iz odijela u mantiju.

Pa ipak, jedan od prijedloga mandatara izaziva posebnu pažnju. Riječ je o hercegovačkoj perjanici, vanrednoj profesorici na Filozofskom fakultetu u Nikšiću Vesni Bratić, budućoj ministrici ako Bog da, a daće Dritan. Njene višeslojne sklonosti i nepresušna retorika plijene i izazivaju kod građana poseban bogougodni osjećaj, a kod ovih drugih, svjetovnika, osjećaj dubokog divljena. Ona će reći, u nizu svojih umnih misli: Ja sam na đeda – fitilj kratak, jezik dugačak. Očekivano od kandidatkinje za ministricu prosvjete, nauke, kulture i sporta. Ili kad je proklela crnogorsku policiju, tumačeći na svoj način neistinitu vijest o prebijanju episkopa Metodija riječima:

“Je li ovo moguće?! Crnogorska policija na svoga vladiku? Ustašo i zlotvore, koji si digao ruku na Vladiku, ruke ti se sasušile! Rđom kap’o dok ti je koljena! Sažeži sve Gospode ognjem, liše nejači”.

A što reći o obraćanju buduće ministrice kulture hrvatskom intelektualcu Borisu Dežuloviću nazivajući da ustaškim đubretom i magarcem. Jedno od najumnijih objašnjenja buduće četvororesorke đefice po sopstvenom kazivanju, ne pripada njoj nego njenoj baki. Na pitanje zašto se sve nevjeste udaju u Crnoj Gori u bijelom, a vi Crnogorke u crnom, baka je odgovorila: To je, sine, korota za Kosovom.

Da je samo ovo kandidovala iz prebogatog repertoara, bilo bo dovoljno da bude ministrica svih, a ne samo ovih resora.

Dohvatila je buduća ministrica malo i ove nevladine koje se bore za ljudska prava i probudila ih iz zimskog sna, ali po njihovom selektivnom pricipu borkinja za ženska prava.

To će one s njom raspraviti na najbolji način.

Bog im pomogao!

Svima!

21

avatar
1000
19
2
0
 
20
KokotLolaDavorDraškoIvan M
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kokot
Gost
Kokot

Dome jače zini!!

Lola
Gost
Lola

Povuci ovu kandidatkinju koja iritira Crni Goru, ne samo suvereniste nego i ove iz vaših redova koji su misleći i ne pristaju na očiglednu glupost i nacionalšovimizam ove žene “sveznajuće.”

Davor
Gost
Davor

Svaka cast za tekst!

Draško
Gost
Draško

Bravo Slavko hrabro i bez kompromisno.

Ivan M
Gost
Ivan M

A ko će i kad pronaći lijek za mandatara?

Biće vas želja
Gost
Biće vas želja

O more nedosanjano .
Samo s paradajzom na letovanje možete.
Inače će vas bit želja na srpsko kako bi htjeli.
Neće vam pomoć ni vojvode ni serdari ni međed ni milačinitelj ni dinje ni pipuni a ni rukoljubi.

Radmila
Gost
Radmila

Tekst je sjajan a ova fotografija sa nesretnim budućim premijerom Crne Gore je najponižavajuća slika koju sam u životu vidjela.

Ikona
Gost
Ikona

Srami se profesore za sva vremena.
Budi malo veći i bježi iz ovoga brloga u koji si ili su te gurnuli.
Spasi dušu vjerniče ali i nas ostale koji ne vjerujemo u laži tvoje crkve.

Šurdilović
Gost
Šurdilović

Kako Pipun dobi koronu?
Sad mi mandataru ništa nije jasno.
Zar nije Pipun vjernik ili se jado nije pričestio.i eto ti.
Aooo koji peh.
A mozete li mu sad dat na kašiku da mu prođe brzo?

Milivoj
Gost
Milivoj

Zašto nas toliko pocjenjuješ Krivokapiću ?

Crven fesić
Gost
Crven fesić

Medo će mu doć glave!
Ne patiše da ga pljuje.

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

A koliko vas je u korotu za popom Amfom?

Šjora
Gost
Šjora

Blago Bratićki nikad neće dobit virus.

ŚAN
Gost
ŚAN

Kako su oni sto ih je lijecio…?
#19

Komita
Gost
Komita

Sve ptičice iz gore
Spuštile se na more
Ali neće, zadajem vi Božju vjeru -rečeno vašim jezikom na srpsko more NIKAD!

Mirsad
Gost
Mirsad

Mandiću brao ljudino

Pomorac
Gost
Pomorac

Ne mirisem front ali da je Mandic ljudina. Nikako!

Slobodan
Gost
Slobodan

Vijest dana!
Krivokapića za doživotnog premihera.
Čudotvirac !

Sefika
Gost
Sefika

A a dje srecko

marius
Gost
marius

E pa , lijepo ima svijet da ni se sprda.

Podgoričanka
Gost
Podgoričanka

E kuku nama

Send this to a friend