Kolumne Četvrtak, 21.03.2024.

Milatović i DPS? Ko bi Rekao.

Dobro jutro! Odbornici podgoričke skupštine, koji su napuštili PES nakon izlaska Jakova Milatovića iz partije, blokiraju rad lokalne uprave u glavnom gradu. Kako njihovi zahtjevi za rekonstrukcijom vlasti nisu urodili plodom, primorani su na saradnju sa DPS-om. I to je sve normalno jer je to politika.

Kliknite ovđe da se uključite u našu viber grupu, u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

Milatović i DPS? Ko bi rekao.

Naravno da je ovaj naslov uprošćavanje veoma složene političke situacije u Podgorici. Ali ako mislite da u crnogorskoj politici svako sa svakim ne sarađuje, ne pravi kalkulacije i režirane predstave, onda ste naivni. Mogli bi se napisati tomovi i tomovi o neprincijelnim koalicijama u Crnoj Gori, što javnim što tajnim.

DPS u javnom domenu i dalje ostaje radioaktivan za saradnju i koristi se kao strašilo. DPS kao “političko krilo kavačkog klana”, kao partija koju treba “rasfmormirati i zabraniti” odličan je resurs za ovu vlast. Zato se i forsiraju dehumanizući narativi koji sadašnju mladu i neiskompromitovanu ekipu u toj partiji drže u političkoj izolaciji. Koliko će DPS biti u karantinu to zavisi od nekoliko faktora. Prvi je taj što nova ekipa nije još uvijek ubijedila širu javnost da staro kompromitovao rukovodstvo i dalje ne vuče sve konce iz pozadine. Drugi je jer većina medija učestvuje u dehumanizujućoj hajci na sve što ima bilo kakve veze sa DPS.

Pardon, ne sve. Postoji i dalje narativ o “zdravom krilu DPS-a”. Viđeli ste bivšeg zamjenika predsjednika DPS-a na naslovnoj u Vijestima.

Dakle, DPS-u preostaje samo to. Da dozvoli da mu Željko Ivanović uradi skrining kadrova i da nakon “duboke provjere”, izaberu novi tim, koji će moći da uđe u koaliciju sa vlastima. Samo je pitanje kojim vlastima. Jer su u toj grupi nekadašnje grandiozno zamišljene koalicije srednjaša (Ura, PES i Demokrate), ostali samo Jakov bezpartijaš, Dritan nejaki i Boris Bogdanović. Pipun, Dajko i Marko bi bili dio ove po Željku istinski demokratske ekipe, samo da nisu baš toliko lojalni srpsko-ruskoj autokratskoj internacionali.

Podgorica i prećutna saradnja DPS i Milatovićevih odbornika bi bila dobar znak. Bolje bi bilo da je ta saradnja javna. To bi bio znak da u crnogorskoj politici više nema moralisanja. Moralisanje je travestija etičnosti. Trgovina moralom u javnom političkom diskursu je znak da je društvo ozbiljno moralno korumpirano. A crnogorsko društvo jeste moralno korumpirano. Izbori su kupovina glasova u kojoj je glas najjeftinija roba. Kupuje se najčešće zaposlenjima u državnom sektoru.

Bilo bi nam mnogo bolje svima da ukapiramo da ne treba da glasamo za dobre i poštene ljude, jer tako na izborima kupujemo mačku u džaku. Treba umjesto toga da činimo sve da učinimo naše opšte interese politički profitabilnim za donosioce odluka. Samo da se dogovorimo što su naši opšti interesi. Kandidujem na prvom mjestu putnu infrastrukturu, bolji tržišno-orijentisani obrazovni sistem i bolji tržišno-orijentisani zdravstveni sistem. Dovoljno je za početak.

Ko god je sposoban da nam to isporuči, a da za to ne trguje crnogorsku nezavisnost i to malo suvereniteta koji nam kao građanima Crne Gore ustavom pripada, ko god ne antagonizuje nikoga, pa ni Crnogorce koji nisu Srbi – ima moj glas i sa njime mogu da sarađujem.

Sve dok ovakav racionalan pristup politici ne zavlada među ljudima i dok budemo u njoj tražili mesije i Tita koji će nas sve zaposliti, sve nahraniti i sve skućiti – do tada nema sreće.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM-a

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

 

 

 

29

avatar
1000
18
11
0
 
24
Al NapaćinoMNE083LabanHogarLjiljana
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Al Napaćino
Gost
Al Napaćino

Ljubo , kako si ovako tijekom dana jeli lipo sve ?

Laban
Gost
Laban

Onda može i Spajić da pravi vladu sa DPS.Uostalom,ovi novi su se toliko nakraoi i slizali sa kriminalom da nema nikakve razlike.Eno onih SKY prepiski na kojima Škaljari pričaju da kupuju glasove 2020 za Demokrate i DF

Ljiljana
Gost
Ljiljana

Odlican tekst!

mirkaš
Gost
mirkaš

Neće htjeti pošteni DPS tu koaliciju

Techno Pop
Gost
Techno Pop

DPS na čelu sa Džejkobom do pobjede.

Trile
Gost
Trile

Ako je istina ta saradnja Milatovića i DPSa to je bedno a još bednije ako Željko I pravi skupinu ,,smuti pa prospi,,.

MIRANOVIC🇲🇪
Gost
MIRANOVIC🇲🇪

Imali ko da ti valja Filipoviću!!!!!!!!!!!!!!!!

Hogar
Gost
Hogar

U srpskim i prosrpskim strankama nema.Apsolutno niko.Ne može,ne ide,nemoguće je.Zakazali su prvo kao ljudi a onda najčešće i u stručnom smislu.

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Pa preskočiš sajt….

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Na kraju će svi oni po DPS doći, kada se dobro isvađaju i raziđu! Tada će im i ZBCG ponuditi koaliciju!!

neka de
Gost
neka de

Ljubo onda ti imaš stranku za koju možeš glasati. Milojko je najavio izgradnju strateških infrastrukturnih putnih pravaca i još brze ceste, a koliko sam informisan za to će imati značajnu podršku tešku više milijardi sa zapada. Osim toga programi ES1 i ES2 vode ka čistom neoliberalnom kapitalizmu poput američkog ili singapurskog, a to podrazumijeva da ćemo imati i jako privatno… Više »

Zdravica
Gost
Zdravica

Moram samo napisati da ti Crnogorci koji imaju u sebi i srpstvo isto tako imaju i osmanskog u sebi. Drzave Srbije nema vjekovima, dok Crne Gore ima.

Dontonisanje
Gost
Dontonisanje

“Bilo bi nam mnogo bolje svima da ukapiramo da ne treba da glasamo za dobre i poštene ljude, jer tako na izborima kupujemo mačku u džaku.”

Nisu dobri i pošteni mačka u džaku. Pa zar to nije cg istorija političarenja u “quid pro quo” dokumentovala i dokumentuje svakog dana već vjekovima?

Neo
Gost
Neo

Dragi Ljubo, Vi evidentno nijeste ljevičar i to je legitimno….. however, u svijetu u kojem će AI da odstrani ogroman broj poslova (a nemaju svi alternative, niti će broj novih poslova u “kreativnoj” privredi moći da se uporedi sa fizičkim i, sad već intelektualnim, poslovima koj nestaju), određeni prijedlozi ljevice će biti jedini put naprijed, a sa njima i Universal… Više »

Marko 🇲🇪⚔️
Gost
Marko 🇲🇪⚔️

Komunizam u najčistijoj formi je neizbježan.
Ironija je što će do toga dovesti halapljivi neoliberalni kapitalizam.

Fendi
Gost
Fendi

Komunizam nije pošten, ali je možda u ciklusima neizbježan. Jer ako neko pošteno steknr nešto ne smije mu se otimati

Radivoje
Gost
Radivoje

Ljubo. Prvo si promasio. Prvo je. Obrazovni sistem. Aksiom. Drugo, zdravstvenu sistem. Aksiom. A covjek je najkvaljivija roba. Aksiom.

Ivana
Gost
Ivana

Ada niko, gospodine Ljubo. Nece do toga ni doci. Cilj je da Milatovic ucjenama postane neko ko se pita u Pg u odnosu na Spajica.

Srbo
Gost
Srbo

E moj Ljubo dok ti svaki dan mlatiš o Srbiji,Rusiji, crkvama i ostalom njih zanima samo fotelja.

Atos
Gost
Atos

Ne postiji “zdravo krilo Dps”. Svaka ptica se satoji od dva krila, i ne mogu ona da lete u suprotnoim smjerovima.
Dps je bio i ostao isti, ne isti sada je “gori” izgubio je ozbiljnost i autoritet… onaj Janović se izdvaja, on nije loš… ali zato mu niste dali ni potpredsjednik da bude

Dontonisanje
Gost
Dontonisanje

Uvijek je dps kriv onima koji su nemoralom i nepoštenjem ubili 30i avgust.

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Ostrašćen si do bola!!

Damjanović
Gost
Damjanović

Ali Atose Dps je pojedinacno najaci, i moras poštovati i ljudde koji glasaju za njih, nijesu oni ni Kavcani ni mafijasi.

Laban
Gost
Laban

Ali zato Škaljari kažu u jednoj prepisci da plaćaju DF,Milačića i Lekića,a u drugoj da kupuju glasove za Demokrate i DF.

Blok 5
Gost
Blok 5

A sta velis to .kakav je sendvic

Mićko
Gost
Mićko

Ali Atose za taj Dps i dalje u Cg glasa 140,000 ljudi, sto je visoka cifra, koliko glasaca ima Demokrate, ZBCG ?

MNE083
Gost
MNE083

DPS ce sve da POCISTI!!!!!!

Podgorica
Gost
Podgorica

Da je Milatović za Dps, e kako bi ga ti hvalio. Kolko bi mu vrlina tada mogao nabroji ti, više no mu majka

vesko nk
Gost
vesko nk

Ima neka razlika među Milatovićem i DPS om.Pes je novi DPS.Nikako da narod vidi prevare.Na političkij sceni nema autonomne partije.Sve su DPS.Potrudile se službe da ovčica koja ne zanese svoje runo.Gadluk su nam i partije i političar.i No narod da progleda a oće ka u p…. jer su popovi zaluđeli polovinu i više ljudi.

Send this to a friend