Kolumne

Milatovićevo “njet” Americi

Jakov Milatović

Piše: Andrej Nikolaidis, kolumnista CdM-a

Predsjednik Milatović je, dakle, odlučio da nas svađa sa Amerikom.

Između kooperacije sa našim najvažnijim saveznikom i poslušnosti Aleksandru Vučiću te služenja njegovoj fiks-ideji Srbije kao regionalne soft power imperije, koja će sprovoditi DNK analize ministara iz vlada susjednih država i mjeriti im količinu srpstva u genetskom materijalu – odabrao je ovo drugo. Što je, u jednu ruku, logično: predsjednikov brat, ako je vjerovati medijskim natpisima, unosan biznis nema u USA, nego u Srbiji. Tako da je predsjednikova odluka moguće dobra za familiju Milatović. Ali ne i za Crnu Goru.

Predsjednik svoj izbor nije obznanio nakon sastanka sa Gabrielom Eskobarom, dok je bio u Njujorku. Sačekao je da se vrati u Podgoricu, pa da se tu još jednom zakune na vjernost predsjedniku našeg sjevernog susjeda. Učinio je baš kao onomad njegov politički uzor, Momir Bulatović. I on je svojevremeno na konferenciji u Hagu saslušao zapadni plan za bivšu Jugoslaviju. I njegovi sagovornici, baš kao i gospodin Eskobar nakon razgovora sa Milatovićem, imali su utisak da ih je crnogorski predsjednik razumio. A onda se Bulatović, baš kao sada Milatović, vratio doma i svrstao se uz Miloševića. Posljedice te odluke bile su jezive: izgubljene decenije, godine sankcija, ekonomska devastacija zemlje, fašizacija crnogorskog društva, stotine hiljada raseljenih i mrtvih, spaljeni gradovi, genocid. https://www.bbc.com/serbian/lat/balkan-58420384

Predsjednik Milatović saopštio je da niko, pa ni bivši Demokratski front, ne može biti unaprijed isključen iz vlade. No to “niko” ujedno, iako to Milatović nije želio reći, znači da iz vlade unaprijed ne može biti isključen ni DPS. Ako isključen ne može biti niko, onda odbačena ne može biti ni ta partija.

Milatović, dakako, kopa rukama i nogama da u vladu uđe Front, a ne DPS. No Milatović kao Frontov rovokopač u suprotnosti je sa postizbotnom strategijom PES-a, partije čiji je predsjednik Crne Gore visoki funkcioner. Ta strategija je: ni DPS ni Front.

Ne manje bitno: platforma PES-a, dakle ni DPS ni Front, ujedno je i platforma Sjedinjenih Američkih Država.

Građani su DPS-u dali značajno više glasova nego Frontu. Kako je onda, kojom matematikom, moguće da je neulazak u vladu partije sa manje glasova iznevjerena volja glasača, dok neulazak partije koja je dobila više glasova – to nije?

Budući da su građani glasali tako da vlada može biti sastavljena i bez DPS-a i bez ex Fronta,  to znači da Sjedinjene Države ne zagovaraju izmjenu izborne volje građana, nego njenu verifikaciju. Upravo je suprotno: gurajući Front u vladu volju građana ispravlja predsjednik Milatović.

Povrh svega: kada očekivanja od nove crnogorske vlade izrazi SAD, najznačajniji spoljnopolitički i vojni partner Crne Gore, to je posve legitimno. Kada crnogorsku vladu po svojoj volji, preko predsjednika Crne Gore, pokušava sastaviti predsjednik susjedne zemlje, sa kojom naša država nije partner niti u NATO, niti u bilo kom drugom relevantnom vojnom, političkom ili ekonomskom savezu, to je nedopustivo miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore.

Da: SAD vode imperijalnu politiku zato što jesu globalna imperija. Kakvu bi drugo politiku vodili? Istovremeno, imperijalnu politiku prema Crnoj Gori kao svojoj sferi uticaja vodi i Beograd koji sebe mašta kao wanna be balkansku imperiju.

Ima o tome dobar vic. Putovali avionom papagaj i majmun. Papagaj se najebe majke pilotu. To vidi majmun, pa učini isto. Onda ih pilot izbaci iz aviona. Padaju oni i majmun pita papagaja: a šta ćemo sad. Našto mu ovaj kaže: brate, što se kurčiš kad ne letiš.

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

50

avatar
1000
35
15
0
 
46
RukikirikuExpert123Samo CGMiro
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ruki
Gost
Ruki

Milatović je najveća greška CG

Expert123
Gost
Expert123

Za Milatovica Beograd je jaci no citav zapad, sto znaci euroatlantski kurs zemlje , osuda ruske agresije na Ukrajinu i sankcija Rusiji i orijentacija prema zapadnim vrijednostima itd.Samo verbalno Milatovic je za ove vrijednosti.

Miro
Gost
Miro

Žali bože novca koji se potrošio za godinu ili dvije škole Jakova u Engleskoj. Ništa nije naučio ni vidio .Trebalo ga je od dugogodišnjeg kućnog i SPC odgoja poslati u neku stručnu ustanovu na odvikavanje od ova dva zla.

kiriku
Gost
kiriku

Lik je malouman. Ništa nema iza očiju. To se vidi najbolje u javnim nastupima. Nabuba i priča a vidi se da ne zna šta.

Rakin
Gost
Rakin

A njet nego sto

Ja pa ja pa
Gost
Ja pa ja pa

🤣🤣🤣 prije će biti da ne zna što radi

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Pa ako hoće da bude pravi Jacky mora sa Amerikom, ali ako više voli da bude Яков onda najbolje da se odmah upiše u
Новая сербская демократия kod Vojvode od Kolenice.

Lipa
Gost
Lipa

Njet Americi e da oće no nema m… crnogorci su za njet..

Demosten
Gost
Demosten

Nije od njega ništa tražila Amerika da bi on morao da ih odbijr. Uostalom što znate vi što je on pričao da Bajddnkm, pitanje je znali i Bajden

enee bogoti
Gost
enee bogoti

😂😂😂😂😂

Eskim
Gost
Eskim

Lako je zabavljati narod. Nikolaidis posmatra žvot sa lakše strane i to je dobro. Ali gospodine, da li bi bilo današnje Crne Gore da su nam predhodni državnici vodili politiku koju predlažete. “SAD vode imperijalnu politiku zato što jesu globalna imperija. Kakvu bi drugo politiku vodili?” Molim. Ali je kroz istoriju bilo još imperijalnih sila, ali Crna Gora je branila… Više »

Znamo se
Gost
Znamo se

I treba uvijek se mala Crna Gora borila da velikim silama i njihovom osionošću.Neka nas ostave na miru da sami uredjujemo svoju državu !

Đuza
Gost
Đuza

Znači ne mogu velike sile, ali zato Srbija treba da se sluša? E moji Crnogorci, prađedovi nam se u grobovima obrću kao propele!

marius
Gost
marius

Izgleda g-dine Nikolaidis bas ovako kako ste napisali, ali čisto sumnjam da će USA dozvolit jednom “slučajnom”,iz jedne male zemlje, predsjedniku,da im se suprostavi na ovakav način, i tako ugrozi vitalne interese USA i NATO saveza. Nisu oni nas u NATO primili zbog “lijepih očiju “,no što im je falio onaj dio našeg primorja, da se Rusi tu ne ubače.

Fendi
Gost
Fendi

Mijatović je dobio sa 60%, niko iz Dps nije nikad finio tom celinom.. A nije Predsjednik bio bi sada Premijer…. Nije on tu sličajno, jedini ko je sličajno tu je Živković koji je došao kad je Milatović dobio Mila i Milo se ne planiramo povukao

Samo CG
Gost
Samo CG

Znamo svi ko su i odakle su se dovlacili glasaci za Jakotu.

Simao
Gost
Simao

Iskreno znao sam da ce to uraditi Milatović kad se vrati iz NY. Jer brat mlati ogromne pare u zanjih nekoliko meseci po Srbiji al ozbiljne. To više nije ni tajna lako se da saznati sa malo guglanja i upornosti. Vidio je da su svi koji su pare našklapali ovih 35 godina prošli top niko ih ne kažnjava, bilo da… Više »

URAŠ
Gost
URAŠ

Josip Broz – dobar skroz…

Rafaelo
Gost
Rafaelo

Sto se ku**is kad ne letis 🤣🤣🤣🤣🤣

Masja
Gost
Masja

Zaboravljas da su dobili izbore zato sto su rekli da nece sa DPS-om.
Da udje DPS u Vladu to bi bila najveca izdaja biraca i mogli bi da ugase stranku. A DF definitivno ne zasluzuje da udje u Vladu.

Dajgle
Gost
Dajgle

Notorne gluposti, propran mozak ne zna okle mu puca…

Luka
Gost
Luka

Ali ovde se govori o Milatovićevom ,a i ustavnom principu ,da nikome ,pa ni DPS ,ne može biti zabranjen ulazak u vladu

Traktor
Gost
Traktor

Maśa, ne znaš ni sopstveno online ime da napišeš , a pokišavaš kompleksnu analizu…ne bataljuj GLOVO👍

Iznogud
Gost
Iznogud

Bravo, Andrej!!

nenad_mne
Gost
nenad_mne

Moj Andrej, što bi rekao Basara, džaba krečiš! Ipk ja sam ti zahvalan na takvom krečenju, jer me interesuje “vadiona” pomenutih, to je neviđena kreativnost, ako računaju na IQ cca 50!

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Ovaj pise kao da su ovo prvi izbori u CG,kao da ih do sad nikad nije bilo.I Milo je zvao df u vladu.

Luka
Gost
Luka

Evo kaže Milat,svako može u vladu,pa i DPS.

Nedajno
Gost
Nedajno

DPS ne može i nikad neće moći. Vama stvarno nikako da dođe u glavu da ste PORAŽENI.

Mila
Gost
Mila

Narode ovi ,,Mladi & pametni nas vode u ambis!
Narod za ovo nije glasao! Glasao je njih da nas povedu ka EU integracijama i poboljšaju životnog standarda stanovništva, kao i prosperitet zemlje!
A dobili smo srpsko ruski pritisak !
Hvala vam Milatoviću na tome !

Vanja
Gost
Vanja

Mlakov.

Petković
Gost
Petković

Koliko ti je Dps pri srcu to.je strasno.

Draško
Gost
Draško

Bulatović je na koferenciji u Hagu 1991.god.potpisao da CG bude nezavisna država,ali je povukao potpis po povratku,kad su ga Đukanović i Milošević pritisli da to uradi.To je fakat,no je Andrej izgleda “slučajno” zaboravio da to navede.Ne morate mi objavit komentar,to svakako zna svako u CG,ukoliko je stariji od 40 godina.

Ronaldinjo
Gost
Ronaldinjo

U pravu ste…a u knjizi M.Bulatovica Pravila Cutanja, Momir je priznao da je u Hag otisao preko Praga i da mu je pilot rekao da ce ponovo biti vracen ovdje a poslije toga ne znam kako ce zavrsiti ako potpise Lordov plan….Znaci, Milosevic mu je prijetio i preko pilota mu stavio do znanja da mora da potpise da se ne… Više »

Dopamin
Gost
Dopamin

Kako perfidno ubači Mila u ovu poluistinu. Botino.

BMX
Gost
BMX

Pogledajte Budvu, Pljevlja, Nikšić gdje vlada DF i na šta ti gradovi sad liče ? Šta su uradili od Rudnika Uglja. Šta će tek uraditi od države kad ih mali momo ugura u vladu. Crna Gora je jedina država u svijetu koja ima predśednika i premijera koji rade za interese i po nalozima dr države kojoj je cilj da ova… Više »

Luka
Gost
Luka

Pogledajte Podgoricu.Kasne plate,grad se guši u smeću,voda poskupljuje.

delboj
Gost
delboj

Ovaj se pita koliko moja baba. Sto mu isporuce iz SPC-a on slusa bez pogovora. Lutka na konope.

enee bogoti
Gost
enee bogoti

Što se grbo rodi vrijeme ne ispravi. Ovaj je za zeru pošteniji od Dritana, makar otvoreno zastupa svoju velikosrpsku ideologiju nije to ni zbog bratovog biznisa već je što je duboko usađena u njega kroz kućni odgoj.

rewq
Gost
rewq

makar mu priznaješ poštenje i toj e nešto

Mirko
Gost
Mirko

Plan je opstrukcija formiranja vlade, pa falsifikovanje popisa, pa novi “vucic organizuje” izbori…ljudi, zar ne vidite to…treba reagovati na vrijeme

Alex
Gost
Alex

Znam samo da smo ga na….li. Ali koga briga kad narod trosi pare koje sipaju crkva, Srbija i Rusija. Ko da vise. Samo bojim se bice kasno kad nestane tih para, a nestace ih jako brzo, kad nam zapad zavrne slavinu, a mi ostanemo u zagrljaju nase “brace” Rusa i Srba. Bujrum.

Genije
Gost
Genije

E moj Zdravko,imao si 12apostola ,od tih je 1 Juda Jakov Milatović !!!

hah
Gost
hah

svi su ti “apostoli” Jude. Paket Juda. Pih!!!

Aida
Gost
Aida

Nepopravljiva druzina nas tjera od civilizacijskih vrijednosti.Sto ce im diplome Dr.mr. sa Oksforda I bijelog svijeta napr.Singapoora jer seljanstina I primitivizam nametnut iz druge drzave tzv. VELIKE SRBIJE nikada iz njih nece izaci.
Mislio sam da se onaj Mali Spajic otrgnuo ali slabe sanse…Evo vrijeme ce brzo pokazati…Daj Boze

diki
Gost
diki

sve si precizno napisao o njegovom bratu kojem je vucic dao poslove za unistenje ekonomsko i svako drugo i pripajanje srpskom svetu-jer on je kleronacionalista doveden od strane crkve kao i spaic,njihova drzava je srbija-

Role je king
Gost
Role je king

Gospodine slucajni predsjednice Jakove Vucicu,razbi Vas gospodin Andrej u par recenica.

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

“Oslobodioci” nas vode na dno!

Ante
Gost
Ante

Mislim da je Predsjednik CG jedan pošteni Srbin i on se kao takav korektno ponaša prema onima koji su mu omogućili / pomogli da bude izabran,, tj. prema Vučiću i Putinu! Dakle, čemu čuđenje…, tu prvenstveno mislim na naivne Zapadnjake!

GorSt
Gost
GorSt

Dobar vic. Ipak neprimeran ozbiljnim ljudima. Ovakve stvari mozete pricati po kafanama.a javno od vas se ocekuje nesto drugo. Razocarenje.

Vuk
Gost
Vuk

Svaka Ti je na mjesto ! Istina i samo istina na viđelo ! Bravo Andrej ! Kao uvijek fenomenalan !

Send this to a friend