Kolumne

Ministar s umišljajem oštetio budžet

Jelena Šušanj

Piše: Jelena Šušanj

Voljela bih reći da, kad je ljetos u skladu sa svojim ekstremističkim djelovanjem Dritan Abazović potpisao tzv. Temeljni ugovor sa SPC, niko nije ni slutio koliki će društveni sunovrat to izazvati. Dva mjeseca kasnije vidimo koliko je u pravu bio Porfirije Perić kad je ustvrdio da će taj ugovor „po pravnoj snazi biti iznad lokalnih zakona“.

U članu 15 tzv. Temeljnoga ugovora piše da „Crkva ima pravo da u skladu sa Ustavom SPC osniva vjerske obrazovne ustanove za srednje i visoko obrazovanje sveštenika i vjerskih službenika. Osnivanje drugih obrazovnih institucija od strane Crkve reguliše se zakonom. (…) Finansiranje prosvjetnih i kulturnih ustanova u Crnoj Gori, čiji je osnivač Crkva, kao i status njihovog osoblja i korisnika (lica koja ih pohađaju), bliže će se urediti posebnim sporazumom u skladu s pravnim poretkom Države.“

Mimo svih zakonom predviđenih procedura, protivno pravnome poretku Države, bivša ministarka četiri resora Vesna Bratić u svom je tehničkom mandatu potpisala dozvole za rad dvije vjerske gimnazije SPC – jedne u Podgorici, druge u Nikšiću: bez dokaza o finansijskoj održivosti tih škola; bez informacije o prostornim i kadrovskim kapacitetima; bez nastavnoga programa koji je prethodno prihvatio Nacionalni savjet (koji tad već pola godine nije funkcionisao, zbog čega je bila obustavljena produkcija udžbenika i nastavnih materijala, kao i mnogi drugi obrazovni procesi).

Suprotno svim zakonom i Ustavom predviđenim procedurama, protivno pravnome poretku Države, sadašnji ministar prosvjete u tehničkom mandatu poklonio je gotovo milion eura iz državnoga budžeta oligarsima u crnim mantijama. Dao je sav taj novac za finansiranje privatnih institucija koje Crkva Srbije predstavlja kao vjerske, a koje će, navodno, raditi po opštim obrazovnim programima, što znači da zapravo nijesu vjerske; dao je sav taj novac za finansiranje škola koje nemaju ni nastavnike, ni prostor, a ni učenike; dao je sav taj novac – novac građana – za škole koje će služiti nacionalnoj segregaciji crnogorskoga društva.

Država pred bankrotom čašćava novcem građana najbogatiju instituciju na teritoriji Crne Gore, čak i bez potpisivanja „posebnoga sporazuma“, na koji su se eto „obavezali“ tzv. Temeljnim ugovorom – jer njih pravni poredak države, viđeli smo dosad nebrojeno puta, ne zanima.

Upravo stoga iz Ministarstva prosvjete nijesu odgovorili ni na jednu inicijativu o provjeri zakonitosti licenciranja ovih vjerskih institucija niti na glasne kritike građanskih aktivista. Usvojivši bahati manir svojega premijera Dritana Abazovića – da jednostavno ne čuje ono što mu ne odgovara da čuje – ministar je svjesno prekršio zakonske propise i potvrdio da je spiritus movens ove vlasti pljačka državnoga novca i crnogorske imovine u korist Crkve Srbije shodno njenim klerofašističkim tendencijama zatiranja crnogorske države i satiranja crnogorskoga društva.

Ministar je s umišljajem oštetio budžet Crne Gore, u čemu su mu pomogli svi članovi Vlade u tehničkome mandatu koji su glasali da se protivzakonita aktivnost sprovede. Zbog toga svi moraju krivično odgovarati ako u Crnoj Gori postoji i makar i najtanja opna pravne države.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
EvidenceDarija
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Evidence
Gost
Evidence

Neshvatljivo je da ministar finansija, i pored upozorenja, izdvaja 900 000 Eura za vjerske škole, koje je osnovala SPC, u vremenu kad enormno zadužuje državu skupim novcem, kojeg će vraćati građani CG. Građani, kojih se broj, dovedenih na rub egzistencije, svakim danom uvećava. Ako to nije siledžijstvo, diktatura… ne znam što je.

Darija
Gost
Darija

Sve je kristalno jasno.

Send this to a friend