Kolumne

Mogu li Srbi da se slože?

Hristina Janković

Piše
Hristina Janković, novinarka

Nakon rasplamsane rasprave u Skupštini Crne Gore, u kojoj je uglavnom bio prisutan Srpski svet poslanika u Crnoj Gori, kao krilatica nameće se čuvena izreka :“Pomozi Bože da se Srbi slože”! Odnosno mogu li oni biti dosljedni toj floskuli ako se svakodnevno pokazuje da im je vrijeme najveća prijetnja, jer njihove rasprave dovode samo do razjedinjenja srpskog sveta u Crnoj Gori.

Poznato je da premijer vjernik po vokaciji. U svim javnim izlaganjima kao i susretima sa diplomatskim predstavnicima zemalja iz okruženja i regiona, pokazao je osnovno nepoznavanje diplomatskog i oficijalnog ponašanja. Da ne spominjemo da se jednoj britanskoj zvaničnici skoro udvarao i to u formalnom susretu. Da ne govorimo o njegovom izlaganju u Sarajevu kad mu je osnovna tačka bliskosti sa ovim napaćenim gradom, bila asocijacija na kafanu. Neću nabrajati sve izgrede i političke nonsese zbunjenog premijera Krivokapića. Činjenica da već pola godine, koliko se okitio perjem “premijera”,on nije naučio osnove ophođenja u javnim, televizijskim ili diplomatskim nastupima .

Ono što je karakteristično od samog početka, je odnos srpskog sveta i premijera. Već duži period on se zasniva na ucjenama, javnim prepucavanjima, uvredama i prijetnjama. U parlamentu se, pred očima javnosti, odvija rastakanje litijom spojene družine. Očigledno je da su nesloga i razdor u srpskim redovima ono što je konstanta, tako da tome svjedočimo i kod družine koju je Srpska pravoslavna crkva vještački spojila u jednu cjelinu. Odnos zbunjenog premijera Krivokapića i razuzdanog DF-a predstavnika, jeste ono što se naziva socijalni darvinizam, prema kome treba da opstane najači i najbolji.

Ipak, indikativno je da se ne oglašava “Tutankamon”iz Srbije- njen predsjednik. Naprotiv,kao da odjednom nije zainteresovan za taj raskol među njegovim izabranicima. Ili je pak sve to poteklo iz njegove kužine u želji da premijera diskvalifikuje i pošalje u političku prošlost. Mnogo je nejasnoća u ovom apsurdnom političkom duelu predstavnika DF-a i Krivokapića. Sve to zbunjuje crnogorsku javnost, ali ipak za veću brigu je ekonomija naše države kao i socijalna politika. Ako smo dolaskom nove vlasti osjetili poskupljenja osnovnih životnih namirnica, gašenja kompanija, najave otkaza nastavnom kadru, najgori refanšizam, pitanje je šta nas očekuje dalje.

Socijalni darvinizam izgleda neće biti jedini a svakako ne najveći problem našeg društva. Naprotiv, ekonomija i preživljavanje su ključni, a sve to je na već nam je respiratorima zahvaljujući mlađanim stručnjacima iz nove vlade .
Tek je počelo dugo toplo ljeto, a što nas očekuje na jesen, to je pravo pitanje, koje u ovako nestabilnoj Crnoj Gori ostaje bez odgovora, zahvaljujući novoj Vladi Crne Gore i i parlamentarnoj većini koja je najbolje pokazala u ovih šest mjeseci što umije i može.

Svaka im čast, kako nas upropastiše za tako kratko vrijeme.

22

avatar
1000
21
1
0
 
22
Komovi CGTitogradIhaSelhanovićDalmatino
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Komovi CG
Gost
Komovi CG

Bravooo.

Titograd
Gost
Titograd

Složni u lažima

Selhanović
Gost
Selhanović

Normalan svijet se bavi tehnološkim naprecima a mi se još koprcamo u srednji vijek,užas.

Dalmatino
Gost
Dalmatino

Živjela slobodna Crna Gora u kojoj sve vjere i nacije imaju ista prava!

Obrad Sutomore
Gost
Obrad Sutomore

Tačno si dobro rekla Hristina ,njihov najveći problem je što nikad u istoriji nijesu mogli da se slože Srbi .Oni samo znaju da se busaju i prave jaki a zbog svojih interesa sami sebe blokiraju,to su oni!

hana
Gost
hana

Ne pamti se da se neko od političara udvarao na diplomatskom sastanku ka što je naš premijer,uh uh

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Mogu ali samo u bajkama i mitovima.

Cetinje izvorno
Gost
Cetinje izvorno

Kod nas ne može proć ta njihova politika,vazda se znalo ko smo i da imamo jedinu državu Crnu Goru!!!

Dana
Gost
Dana

Dje je god nas predstavio Krivokapić svi od zvaničnika su se isčuđavali njegovoj totalnoj zbunjenosti.

Petkovic
Gost
Petkovic

Što se čini sa ovom Vladom ,ovakvog kadra nema nidje na Balkanu,spoj totalnih političkih nesposobnjakovića !

Miki
Gost
Miki

A dje je Dritan u ovoj situaciji ,on više voli da se bavi tuđom politikom ,nema kad ovom našom.

Aleksandra
Gost
Aleksandra

Ako nastave ovako sa svadjamo ,vidi se da će se morati održati prijevremwni izbori i tako treba🇲🇪

Borislav B.
Gost
Borislav B.

Izvjesno je da Vučić nije zadovoljan i da mu više odgovaraju DF,ali svi oni bi nas prodali za jednu pokrajinu u Srbiji .

Zarija
Gost
Zarija

A dje nam je Bečić ,koji je njegov udio u svoj ovoj priči .Izgleda je on čaj od nane😁

majda
Gost
majda

Draginja ,Hristina …e da nam je ovakvih Crnogorki ja se ne bih sjekirala.

morača
Gost
morača

Krivokapić je totalni promašaj u bilo kojoj partiji,čovjek je napravio toliko grešaka da je čudno da sam se ne povuće ,jednostavno nema veze sa politikom.

Franković
Gost
Franković

Jeste da su počeli da se svadkaku i dijele Srbi no mislim da ih Vučić još štiti .Veliki su njihovi apetiti odavno prema Crnoj Gori .

krajina
Gost
krajina

Dosta ste izbjegavali SRBE ,sad se mi pitamo a vi čekajte izbore i opet ćemo pobijediti!!!

Iha
Gost
Iha

Evo vidimo kako vodite.

ksenija
Gost
ksenija

Upravo je tako,nijesu jaki kako se predstavljaju,nadam se da će konačno Crna Gora biti oslobođena.

goran pajovic
Gost
goran pajovic

Situacija svakako treba da se mijenja,nadam se da će to biti ubrzo.

Miroslav
Gost
Miroslav

Podrska za vlast uinat ovakvim tekstovima! Samo nastavi Hristina

Send this to a friend