Kolumne

Molitvene šetnje

Gordana Suša

Piše
Gordana Suša

Zloupotrebiti veru u političke svrhe mogu vernici, crkvena hijerarhija, ali isto tako perfidnom igrom i razne ideologije i politička birokratija…

Niko pametan neće reći za nekog religioznog matematičara da nije dobar vernik, ako tvrdi da su dva puta dva četiri, a ne kaže „ako Bog da četiri“.

Ali ako bi na kraju neke komplikovane i nerešene formule proizvoljni rezultat učinio zavisnim od volje Božije, on bi zapravo zloupotrebio božanski autoritet i ne bi iskazao poštovanje Bogu, kaže Marko Oršolić u knjizi „Savremena suočavanja „.

Od tri hrišćanska carstva: Katoličko(austrougarsko) protestantsko(nemačko) i pravoslavno (rusko), svaki car je želeo svoju Crkvu a svaka Crkva se oslanjala na svog cara da bi zajedno vladali „voljom Božjom“ i tako se u srednjem veku rodio i princip „Cuius regio, illius religio“ – Čija zemlja njegova vera – i zadržao se do dana današnjeg.

Svaka novostvorena država posle ratnog raspada druge Jugoslavije proglasila je i svoju crkvu, kao sekularna vodi računa o njenoj autonomiji ali u novije vreme se događa i jedan paradoks da Crkva generalno ne vodi mnogo računa o autonomiji i nezavisnosti svoje države.

Tako ovih dana svedočimo moćnim i masovnim molebanima i litijama u Crnoj Gori, u kojoj Srpska pravoslavna crkva hoće da promeni i cara i državu.

Povod je Zakon o slobodi veroispovesti koji navodno otima srpske svetinje i narod ja sasvim odlučan da ih brani.

Dokazivanje vlasništva je jedno, što predviđa Zakon, a izbacivanje iz crkvene nekretnine nešto sasvim drugo i to bukvalno nigde ne piše.

Zakon Republike Srbije, na primer, Srpskoj pravoslavnoj crkvi priznaje kontinuitet sa pravnim subjektivitetom stečenim na osnovu Načertanija o duhovnoj vlasti (Odluka Narodne skupštine Knjaževstva Srbskog od 21. maja 1836. godine) i Zakona o Srpskoj pravoslavnoj crkvi („Službene novine Kraljevine Jugoslavije“, broj 269/1929) onda ne bi trebalo da bude sporna ni 1918. godina po crnogorskom zakonu kada je Crna Gora postala sastavni deo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca a četiri godine kasnije odlukom vlade Kraljevine SHS, Svetog sinoda SPC, i Vaseljenske patrijaršije autokefalnu Crnogorsko primorsku Pravoslavnu crkvu prisajedinila Srpskoj pravoslavnoj crkvi!/ Digitalizovane Službene novine od 3. juna 1922. na prvoj strani. / Jer je, valjda, na nekim spisima zasnovana duhovna vlast na koju poziva Ilija Garašanin. Takođe, verovatno je da će biti problema u dokazivanju vlasništva nad crkvenom imovinom u vreme kada je postojala autokefalna crnogorska crkva, jer logično je pretpostaviti da je i ona ponešto imala pa će i ona morati sudski da dokazuje, ali tim zakonom se ne predviđa oduzimanje te imovine od sadašnjih korisnika.

Stručnjaci Venecijanske komisije vele da država ima pravo da nametne stroge uslove za korišćenje imovine kako bi se zaštitilo kulturno nasleđe, ali i da mora da predvidi dodatne mere zakonske zaštite da bi stav o neotuđivosti bio nedvosmisleno jasan! „Zbog toga je Venecijanska komisija preporučila da Nacrt zakona jasno navede da promena u vlasništvu nad verskom imovinom neće automatski uticati na već postojeće pravo na korišćenje takve imovine“

E potom su usledile balkanske specijalnosti: Aktuelna parlamentarna vlast u Crnoj Gori nije ovo preciziranje usvojila, odbila je 270 amandmana poslanika Demokratskog fronta koji su gađali poslanike DPS i razbijali tehniku na stolu predsedavajućeg kako bi sprečili izglasavanje „najopasnijeg zakona protiv naše crkve i verujućih ljudi“. A nije im mnogo pomogao blagoslov patrijarha Irineja ali, očito jeste njegov zavet da se „na svakom mestu i u svakoj prilici bore i ne odustanu od odbrane Srpske pravoslavne crkve“ .

Zatim im se u srpskom parlamentu pridružio lider Dveri, Boško Obradović, koji je na sednicu ušao sa transparentom „Vučić i Milo – braća blizanci“ a sa govornice upitao poslanike „da li podržavaju otimanje srpskih svetinja“ ? I tu je došlo do koškanja i prekida sednice ali je održano nekoliko molitvenih šetnji i u Beogradu.

Televizijske poruke i novinske naslovnice zapljusnule su medijsku scenu u Srbiji, o „Milogori“, njegovom prizivanju NATO da bi nas bombardovao, podmetanju droge i oružja vladikama a sve uz potpaljivačko pitanje može li Severnoatlantska alijansa da zaustavi litije, kulminira ambivalentnim stavom jučerašnje gošće jednog od jutarnjih programa na nacionalnoj mreži: Crnogorci su najbolji Srbi !

Drugim rečima Crna Gora je samo teritorija a Srbi su, zapravo, njen narod! Reciklirana velikosrpska maštarija ili pritajena čežnja prosečnih građana Srbije da ima more?

Ni jedno ni drugo mada se, u srpskoj javnosti, zdušno radi na tome da postane i jedno i drugo.

Jer kako drukčije razumeti prebrojavanje krvnih zrnaca, skandalozne, svađalačke Dačićeve, Vulinove i Lončarove pretnje Crnogorcima u Srbiji! Nikako, jer iza takvih reči stoji pogubna ratna politika čije posledice i dan danas trpimo.

30

avatar
1000
12
18
0
 
25
BudvaMarkoDjuro VučinićTorsadesAnonimous
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vraneska dolina
Gost
Vraneska dolina

Доста тога је у праву ова Гордана. Посебно констатације везано за Србију. Но, уз дужно поштовање нема појма о ситуацији у Црној Гори. И овом закону. Не може да схвати да су ово још комунисти. Ово су они те су срушили Његошеву капелу на Ловћену. И преварили Цркву да ће је обновити на Ивановим коритима. Али нека прочита добро шта… Više »

Anonimous
Gost
Anonimous

Nećemo se prebrojavati, igrati omiljene srbijanske igrice, druže Srbine, jer očigledno imaš potomka koji je ponosno nosio kokardu i krvavim bajonetom čačkao zube…. Zato ne pokušavaš ni objektivno pogledati u budućnost. Zato samo te crkva sprječava da se vratiš u devedesete. Sada je najzad crkva shvatila da je i onda morala da bude aktivnija a ne da blagosilja buduće zločince… Više »

Torsades
Gost
Torsades

Drago, ili samozvani Jovan, je krajnje problematičan tip koji je u tijesnim interesnim vezama sa Irinejom bačkim, tako da je pozivanje na njega em nemoralno em kontraproduktivno

Djuro Vučinić
Gost
Djuro Vučinić

Samo Ti misli da Gordana ne zna vrlo dobro situaciju u CG. Zna i zašto ovo pišeš,jedino te ne može razumjeti,zbog čega navijaš za Kapelu Karađorđevića na vrhu Lovćena. Da se slučajno ne sramiš,tome se ona čudi, jer vidi kakvih pomagača ima iznutra kleronacionalistička politika.

Mileva
Gost
Mileva

Gordana Suša, velika intelektualka i novinarka. Želim joj puno uspjeha.

Roro
Gost
Roro

Presušila

Darko
Gost
Darko

Jeli oni antic normalan cojak

Anonimous
Gost
Anonimous

Izgleda normalno dok ne progovori, a onda vidiš sedmi nivo velikosrpskog pakla…

MRAK STIZE
Gost
MRAK STIZE

TI CES NAM DONIJETI DAN

Brat nas
Gost
Brat nas

Moje I Milove gore list

eu kolonija
Gost
eu kolonija

vaše udbaško je završilo.

HR8
Gost
HR8

A vase sumsko upravo pocelo

BRBOT
Gost
BRBOT

E ti eu kolonija ti li si iz šumske kolonije pa sve znaša samo.trabunjaeš bez veze ka vazda

Vesko
Gost
Vesko

Nije pritajena čežnja to za more. To je rak rana ne samo Srbije l, nego i svih kontinentalnih zemalja, poznata stvar. No je bolje Srbiji da pripazi da i Panonsko more ne izgubi kao što je Najskuplju srpsku reččč.

Marko
Gost
Marko

Nema toga crnogorca koji se nije realizovao u slobodarskom Beogradu – pravnik, lekar, inženjer, glumac, pisac, slikar…kriminalac, udbaš… Na hiljade i hiljade! Nećete vi to nikada razumjeti jer ste u srcu mali… A to malo Srba u CG pokazalo je kako su u srcu veliki…E to je razlika između Srba u CG i Crnogoraca, a u svemu ostalom su isti!

Budva
Gost
Budva

Znaci sva ta ostvarenja su dozvoljavana da bi im se uzvrattilo poklanjanjem zavicaja original gedzovanski nema sto .Sto se tice slicnosti daleko bilo u kam udarilo

Vesko
Gost
Vesko

Gordana Suša, legenda YU novinarstva

Markoza
Gost
Markoza

Gisp. Susa uvijek imala ispravno gledanje na desavanja na poluruckoj sceni bivse Jugoslavihe. Uvihek profesuonalno i realno sagledavala stvari . Kome jrivo kome pravo ovo sto je receno sve je tacno.

srbo
Gost
srbo

Svako ko kaže da ga mirne šetnje ne žuljaju i stavlja to u konteksta neke politike ne govori istinu a vidim da i ova gospođa nije pročitala suštinu zakona koji hoće da izbaci SPC i njenu crkvu iz Crne Gore a imovina je samo zamjena teza

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

Srbo, tebi ozbiljno nije dobro. Ovo što ti pišeš je bolesno, čista patologija jadan ne bio. Koga bolan mrziš toliko i zašto pobogu. Koga, svoju rodbinu, komšije, prijatelje, kumove? Koliko Srbo imaš bližnjih koji ne misle kao ti, koji su Crnogorci? Ili nemaš ništa sa crnogorcima, nego si jedan od onih kojima smo spašavali glavu 90. a sad ti radiš… Više »

Emil
Gost
Emil

Bravo . Ovo je cista patologija do koje mjere “srbi” iz cg nemaju veze sa realnoscu .

Srbo
Gost
Srbo

Moja braća i komšije znam šta misle ne trebaš mi ti govoriti pogotovo što ne misle kao ti, oni sigurno ne vole zeleno a veći su Crnogorci i od mene i od tebe pa vidi jel ti mrziš ili ja?

ND
Gost
ND

Ti pričaš o Crnogorstvu,a pogledaj ti nick. Takvi ste vi,Srbi ali do sledeće okupacije!

Budva
Gost
Budva

Kako je moguce zabraniti nekom vjerniku da udje u crkvu a pri tom sebe smatra vjernikom pa to samo mogu turska kopilad i neka setaju dosa im je nelok

NBA
Gost
NBA

SVE STE U PRAVU GOS. G.SUSA! ALI ZASTO VECINSKI CASNI SRPSKI NAROD U SRBIJI ,NE REAGUJE,I KAZE DOSTA,OVOJ VASOJ NAKARADNOJ “VLASTI”, KOJA VAS VODI U PROSLOST I PAKAO!

Crni panter
Gost
Crni panter

Zato sto im nedaju prostora.A kada i nesto kaze intelektualna elita Srbije onda pocne vladajuca struktura Srbije sa satelitima iz Crne Gore za napada tipa izdajice, izrodi i tome slicno..Ali nikome nije dovijeka….

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Zato što je taj narod oduvijek na pogrešnoj strani istorije. Ali uvijek.

NBA
Gost
NBA

ZABJELO! POTPUNO SI U PRAVU! POZDRAV IZ NIKSICA,DOSLA BRACA SA CETINJA! EEEEEEEEEEE VIVA MONTENEGRO!

Blaki
Gost
Blaki

Dobro je jedan sociolog definisao lošu politiku Srbije.: “Lošem narodu dešavaju se, loši političari”

crnogorka
Gost
crnogorka

ili kakav narod takvi politicari, zasluzili jedni druge

Send this to a friend