Kolumne

Ne budimo kao korona

Jovanović

Piše, 

Dubravka Jovanović

Vrijeme je straha, opasnosti, nemira, neizvjesnosti, ali i dobrote, požrtvovanosti, solidarnosti, nesebičnosti, jednom riječju ljudskosti. Zdrava kolektivna svijest i mudrost mogu donijeti pobjedu i zaustaviti ovu muku što se širi kao zla trava.

I dok posmatram zlatne boje lišća jeseni ove i ljekovite biljke, što po zakonima prirode i ovoga samatanoga vremena opada i vene, razmišljam da u ovom nevremenu i muci moramo biti bolji i pravedniji. Svima prijatniji i najzad, sami sebi lakši.

Moramo se zagledati u sebe, zaviriti dublje u svoju unutrašnjost i režentati (isprati) svoju nedovoljno čistu savjest, neđe zaboravljenu, potisnutu, ili da ne budem preoštra, najavu loše misli, pogrešne procjene, uvrede, mržnje ili gnijeva.

Da ne budemo kao korona. Sudbonosne greške jače su od bolesti, vremenskih nepogoda i nesreća.

Kao da ne osjećamo često da život ima kraj i kao da je u tom neznanju toliko naših pogrešnih shvatanja, grjehova i grešaka, a onda i vidljivih i nevidljivih katastrofa.

Surlaš je jeo i pojeo palme. Guba crna, mušice, pojele su agrum. Neka “medena”, ljepljiva kiša kapala je na zemlju, cvat i ljude prošlog ljeta. Sve je to bio senj, znak pored naših brzih životnih puteva sa kojih se nijesmo imali vremena ni osvrnuti.

Kada se dese sudbonosni trenuci u matici života, onda nam ipak sat uspori. Baš kao ovih dana, kad je tišina zaustavila životni tok, a muka ušla u domove i ljudske oči.

Moralni, hrabri, vrijedni, plemeniti, nesebični, razboriti ljudi emituju energiju, pronalaze “travu od koje manje boli”.

Malodušni, plitkoumni, samoživi, plašljivi i u zlim vremenima ne mogu i ne umiju dalje od sebe, malih, nedovršenih. Poznajem neke od njih. Oni ni slobodu ni ljepotu, a kamoli muku i teška vremena ne umiju dostojno nositi.

Oni i tada, iz svoje nezdrave potrebe da pakoste, da se izruguju, vrijeđaju i da tako jadni i slabi puštaju crnilo svojih slabosti, i fizički ponajmanje ljudima liče.

Ne treba dugo da im se uhvati pogled od kojeg nelagoda krene, a lice im bez lica ni sjenku nema da zaigra. Mržnja se izlije iz njih i zasjeni razum. Takvi, nikakvi su neukrotivi i u ovo vrijeme borbe sa višom silom neočekivanom.

I zamislite, izmile, izbauljaju. I oni se oglase u nekim svojim prostorima što zaudaraju na buđ uma. Oni misle da imaju nešto da nam kažu i, što je još gore, da će se čuti to njihovo. Osramoćeni u očima ljudi, reći ću im da za njih nema ni zračka utjehe.

Podlog smijeha stisnutog u ramenima, ti što se onako sitno i samozadovoljno keziš, jer ništa veliko ne znaš, u stvari, reći ću ti da koroni ličiš.

Za sreću, ja umijem da se okrenem na drugu bandu i da u duboke oči dugo gledam i pronađem radost.

Svjetlost ljudskog lica pobijediće svaki virus.

Ostanimo doma da, kada izađemo, sve oči prijatelja budu putokaz suncu do novog istoka.

11

avatar
1000
11
0
0
 
11
LupusNovembarPonoćZmajDržava svetinja
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lupus
Gost
Lupus

Bravo,bravo za ovakvo razmišljanje.
Volim da Vas čitam.

Novembar
Gost
Novembar

Treba biti samo malo dobar i dobrim će se vratiti.
Ali mi smo pogani i zlo je ušlo u narid.
Zato su ovakve riječi kao vakcina .

Ponoć
Gost
Ponoć

Ovaj naš sat je na URU stao i pokvario se mehanizam.

Zmaj
Gost
Zmaj

Svjetlost se gasi otkad je dio naroda izabrao ovaj mrak.
Koronu ćemo i pobijediti a ovih sevtreba oslobidit i to d
što prije dok ne krene nova infekcija i posrpstvo.

Država svetinja
Gost
Država svetinja

Loš smo materijal kad ovo dozvolismo sa drzavom.Da je gotovo izgubimo. Nego se nadam u ove crnogorske pokrete mladih punih energije i istinske ljubavi prema svojoj zemlji bez crkava i popova koji preko noći postadoše vođe.

Lijepo i korisn
Gost
Lijepo i korisn

Lijep i poučan tekst! Ono što pročitate to i primijenite, jedino tako možemo i krenuti naprijed kolektivno i zaustaviti i virus i patnju i depresiju i anksioznost. To zavisi od nas, ne zavisi ni od Vlade ove ili one, niti od pojedinaca koji upravljaju državom. Zavisi od običnog građanina, probuđenog i osviješćenog! Svako treba da zna da je moć promjene… Više »

Tivat danas
Gost
Tivat danas

Zato što smo gubavi i toliko sebični, zato smo đe smo.
Od free destinacije danas njagori u Evropi i to sve zbog svađe zbig politike i crkve puste.
Nikakvi smo i zato treba da ovoliko patimo.
Bajgore je što u opštem ludilu stradaju i nevini.

Crnogorska muka
Gost
Crnogorska muka

Bolje reći -Da korona ne bude kao mi!

Kolega
Gost
Kolega

Pozdrav dragoj Dubravki od kolege iz Podgorice.
Ostala si uvijek ista.

Popeci
Gost
Popeci

Bravo autorki za toplinu srca, ali mnogi ne znaju ni čitati a kamo li razumjeti.

Velje mhesto
Gost
Velje mhesto

Grđi smo od korone i kuge zajedno!

Send this to a friend