Kolumne

Nesrećni Joanikije i mi s njim

Foto: Printscreen

Piše

Miodrag Miko Živković

Izborom Joanikija Mićovića za mitropolita u Crnoj Gori, Srpska crkva je ukinula i ono malo, navodne autonomije koju je dala svojoj crnogorskoj ekspozituri u vrijeme Amfilohija Radovića.

Crnogorska mitropolija nije više arhiepiskopija, ukinut joj je Sinod, a da je to nekada postojalo, ostao je samo trag na nadgrobnoj ploči počivšeg Amfilohiaj Radovića.

Novi mitropolit Joanikije je sa velikom i dubokom zahvalnošću prihvatio ovakav status povjerene mu mitropolije i svoj izbor, svjestan lične beznačajnosti u odnosu na svog prethodnika. Prihvatio je kao pokorni sluga i vjerni poslušnik da njegova mitropolija ne bude važan dio njegove crkve, nego samo jedan od šarafa u toj velikosrpskoj mašineriji.

Znajući dobro aktuelni, društveno-istorijski trenutak kada je izabran za mitropolita u CG, ne treba imati sumnje da je Joanikije provjereno dobar izbor svojih nalogodavaca.

Za tu crkvenu funkciju ga nije sigurno kandidovalo oskudno obrazovanje, nego lični odnos prema Crnoj Gori i svemu crnogorskom i prije svega neupitna spremnost da bespogovorno služi srpskoj politici i srpskoj crkvi u satiranju Crne Gore.

Neću reći ništa novo, ako kažem da Joanikije ne priznaje Crnogorce kao narod, a ni druge narode koji žive u CG, da na CG gleda samo kao na geografski pojam koji u konačnom mora postati dio “srpskog sveta”

Da je to tako, potrudio se da nam objasni prvih dana svog mitropolitskog staža, kada je izrazio divljenje prema najpoznatijem srpskom kvaziistoričaru Rakoviću, objašnjavajući da najviše cijeni njegovu istoriju i da je najviše od njega naučio.

Njegovo divljenje “naučnom djelu” Rakovića koje fašisoidno vrijeđa i negira Crnu Goru i Crnogorce kao narod, najubjedljivije govori o nesrećnom Joanikiju i njegovom poimanju Crne Gore i Crnogoraca.

Jeste strašno što Raković piše i govori o Crnoj Gori i Crnogorcima, jeste strašno sa koliko mržnje i bijesa nipodaštava sve Crnogorsko, prijeteći kao okoreli fašista da će se stotini hiljada Crnogoraca u konačnom suprotstaviti 7,5 miliona Srba, ali je još strašnije što je Crna Gora za mitropolita dobila čovjeka koji se divi takvom fašisti i koji je spreman služiti takvim fašističkim idejama.

I na kraju, mora nam biti jasno, Srbija je u Joanikiju dobila svog novog-starog izvođača, odavno započetih radova, spremnog da bespogovorno služi do potpunog nestajanja Crne Gore i Crnogoraca, a Crna Gora je dobila predvodnika tuđe crkve koji bi je popio u čaši vode.

Važno je znati što smo dobili ovakvim izborom novog mitropolita, kao što je još važnije znati, da im ova podla i prljava igra neće proći.

Probuđena građanska Crna Gora je najbolji garant naše slobode!

Facebook

9

avatar
1000
7
2
0
 
9
LektorLunTerra novaBebitaMilica
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lektor
Gost
Lektor

Tako važna figura kao što je Živković Miko. Pa ti Miko nemaš nikakve vrednosti ni u Liberalima a kamo li u nekom širem smislu. Isti si ti kao Raković, samo sa crnogorske strane.

Lun
Gost
Lun

Pa ako sta crna gora ima to kvazi istoricari njih nam jedino ne fali..adzica,batricevica,rastodera..

Terra nova
Gost
Terra nova

Nikad na mjesto Crnogorskoga mitropolita nije doša neko ko je neznaven ka ovaj Mićović. Niti je obrazovan, niti je karakteran, niti ima svoje ja nego samo klima glavom i radi što mu ševovi kažu. Možete mislit kroz istoriju Crne Gore koje velike ličnosti su bili mitropoliti i vladike, i sad dodje ovaj neznaveni Joanikije, koji izgleda ka lutka na konce… Više »

Nebojša
Gost
Nebojša

Što ste sve pričali za pokojnog Mitropolita Amfilohija, a sad ispade svetac.

Bebita
Gost
Bebita

Nije svetac, nikad nije bio niti će biti…. Naprotiv!!! Ali u odnosu sa ovim sadasnjim bio je Bog!!!

vesko
Gost
vesko

i ti sa nim….ne crna gora nije sa njim ona prava iskrena istoriska,,,probudjena tebi i ti si ostara sto ces vise ni kuci te ne vole…davao ti dps evo petnajest god i sad cuti i ne glumi prestavnika nikog..nisi ni svoje kuce prestavnik,,pokri se usima i igraj sah nedje….neka ti laprdanje..

Milica
Gost
Milica

Komentar prosjecnog litijasa

Jadran
Gost
Jadran

Kao i uvijek fenomenalni Miko

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Lele Micovicu od danas do vijeka leele

Send this to a friend